listerioza

Pozdravljeni,
Sem v 20 tednu nosečnosti in se več kot teden dni počutim zelo utrujeno, imam pa tudi povišano telesno temperaturo 37,2 st. C. Sicer nimam znakov prehlada. Bila sem pri splošnem zdravniku, kjer so mi pregledali kri in urin in je bilo vse ok. Ker sem pred nekaj tedni zaužila polmehki sir me skrbi, da je prišlo do okužbe z listeriozo. Kakšni so znaki pri okužbi z listeriozo in kje se lahko testiram?
Lep pozdrav,
Mimi

testiranje ni potrebno, saj ste menda jedli sir iz trgovine, ne z nepreverjenim poreklom, kaj ne? Posebnih znakov bolezni pa listerija ne povzroča. Lahko bi oponašala katerokoli prehladno obolenje ali vročinsko stanje.


Sir je bil kupljen na tržnici, Sirarstvo Pustotnik. Zanima me tudi kako je s suhomesnatimi proizvodi (pršut, panceta-kupljena na Krasu, Klavnica Černic Žarko s.p., Pršutarna Tomaj). Ker sem zelo zaskrbljena me zanima, ali je možno samoplačniško testiranje in kje? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem,
Mimi

Nobeden od naštetih prehrambnih obratov ni s področja, kjer je prisotna listerija, poleg tega vsi registrirani prehrambni obrati upoštevajo higijenske norme, ki so zapovedane z zakonom, kar omenjenih dveh okužb (toksoplazmozo in listerijo) praktično ne dopušča. Še vedno menim, da testiranje ni potrebno, poleg tega je celo nesmiselno, ker testiranje ugotavlja šele prisotnost protiteles, ki se prej kot v 4 tednih ne bodo pojavili niti v primeru, da bi po golem naključju zboleli za katero od omenjenih infekcij.


Pozdravljeni,

Zanima me kako se omenjena okužba testira pri nosečnicah? Kakšne so lahko posledice na plod v prvem trimesečju?

Lp,
Sanja

listerioze pri nosečnici ne testiramo niti ne iščemo, jo pa diagnosticiramo, če slučajno pride do kasnega spalva ali prezgodnjega poroda z znaki sepse pri otroku, ob kateri pač iščemo različne povzročitelje. Če pride do okužbe ploda, ta zboli za sepso in praviloma umre.


Ali lahko bakterija vpliva na zarodek tudi v primeru, da je do okužbe z njo prišlo pred zanositvijo, t.j. kratko obdobje pred njo. Ali torej v primeru zgodnjega obdobja nosečnosti plod kmalu odmre ali se razvija naprej in umre kasneje? Hvala

ne, plod lahko utrpi škodo le, če se okuži tudi sam, to pa se lahko zgodi le takrat, ko klica kroži po maternini krvi, torej dokler v krvi ni protiteles, kar je pravzaprav le ob prvi infekciji nekaj dni. Če je do okužbe prišlo pred zanositvijo, za zarodek ni nevarnosti.


Ko je že govor o sirih in listeriji/toksoplazmozi: ali je varno jesti sire kot so camembert in gorgonzola, če so narejeni iz pasteriziranega mleka (kupljeni v trgovini)?

da. Problem so le mehki siri nepreverjenega oziroma nesledljivega izvora, večinoma butične, domače proizvodnje.


Pozdravljeni!

Noseča sem 20 tednov in 2/7. V začetku septembra sem iz vljudnosti na poslovnem obisku pojedla dve rezini suhe salame, niti ne vem ali svinjske ali goveje, v prepričanju, da gre za industrijsko proizvodnjo. Šele kasneje se je gostitelj pohvalil, da je “pristno domače” (področje Idrije) in seveda me je skoraj kap. Takrat sem prebrala vse vaše odgovore na to temo, ki so moj strah pomirili in nekako sem prišla do zaključka naj vseeno ne zganjam panike po nepotrebnem. Ker pa je ravno ta tema sedaj spet aktualna, bi pa vseeno izkoristila priložnost in vprašala, ali bi se v tem času,če bi takrat do okužbe prišlo, že kaj pokazalo oziroma bi prišlo do odmrtja ploda? V kolikšnem času po okužbi bi praviloma prišlo do splava oziroma prezgodnjega poroda?
Prve gibe ploda sem drugače začutila v soboto, včeraj in danes pa je kar živahen, saj ga kar pogosto čutim. Lahko morda tudi po tem sklepam, da kljub neizrazitim znakom listerioze, kakor navajate, takrat do morebitne okužbe ni prišlo? Nosečnost poteka drugače b.p., do sedaj vse ok,prva nosečnost, morfologijo imam čez 10 dni. Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovanim,

vsekakor bi se od takrat do danes že kaj zgodilo.


Pozdravljeni,

Danes sem klicala na inštitut za mikrobiologijo ter zavod za zdravstveno varstvo, če bi se lahko kje naročila za samoplačniško testiranje za listeriozo. Povsod sem dobila odgovor, da testov ne delajo več iz seruma, namreč iz likvorja ali brisa in bi morali obstajati klinični znaki ter da bi me moral na testiranje poslati zdravnik.

V začetku nosečnosti sem jedla kislo mleko narejeno iz domačega neprekuhanega mleka. Ko sem kasneje prebrala, da obstaja možnost okužbe z listerio ali toxo, sem se seveda prestrašila, vendar sem se malo pomirila iz vaših odgovorov , da bi če bi prišlo do okužbe tako zgodaj verjetno plod odmrl. Takšnih izdelkov sem se od takrat izogibala. Sedaj sem v polovici drugega trimesečja in sem pred tedni na obisku nevede pojedla skuto iz domačega mleka, ki ni bila toplotno obdelana. Sedaj pa imam že par dni znake prehlada kot so slabo počutje, boleče žrelo in povečane bezgavke. Jasno mi je, da smo v času , ko so prehladi, gripe pogosti, a me je vseeno postalo strah. Prihajam iz podeželja in sicer savinjskega konca. Listerioza naj bi bila prisotna predvsem v severovzhodni Sloveniji kamor spada tudi naš kraj in od koder je zaužita skuta.

Prosim vas za nasvet kaj naj storim ? Pregled pri zdravniku imam naslednji teden. Prebrala sem, da se lahko obolenje zdravi z antibiotiki.

Vem, pa da ni običajna praksa, da se testira nosečnice na to okužbo, razen, če se rodi novorojenček z znaki okužbe. Ali ste imeli kašen primer kjer se je testiranje opravilo že med nosečnostjo? Ali se lahko v primeru okužbe nosečnice preveri, če se je okužil tudi plod in kako?

Hvala vam za odgovore , upam, da nisem bila predolga ….

Spoštovani,

okužba z listeriozo je v nosečnosti tako redka in skrivnostna, da se z njo nima niti smisla ukvarjati. Če jo najdemo, gre tako rekoč vedno za diagnozo za nazaj, potem kot pride do odmrtja ploda ali do poroda s slabim izidom. Takšni dogodki so res izjemno redki in jih v desetletju skupaj med več desete tisoč porodi morda lahko naštejemo na prste ene roke. skratka, mislim, da zaradi grižljaja nepreverjenega kislega mleka v nosečnosti, ki ste ga v siceršnjem življenju verjetno spili že na desetine litrov, pač ni potrebno delati panike.


Se bom skušala pomiriti, saj je do konca nosečnosti še dosti časa 🙂. Zanima me samo še to ali so te redke nosečnice imele svežo okužbo (vsaj zadnje tri mesece) ? Predvidevam, da bi plod drugače že prej odmrl , če bi se okužil bolj zgodaj v nosečnosti ?

Spoštovvani,

pri splavih do 20. tedna običajno razlogov niti pretirano ne raziskujemo, saj jih je skoraj nemogoče odkriti, pri mrtvorojenih ali rojenih v zelo slabem stanju pa smo okužbo z listerijo dokazali le nekajkrat. Okužbe so bile dokazane v različnih obdobjih med 20. in 40. tednom nosečnosti.


Pozdravljeni!
Kolegica je naredila domač nadev za skutin zavitek. Prosila me je, naj poskusim, če je dobrega okusa. Ker vem, da je bila skuta iz prekuhanega mleka, sem poskusila in nato vprašala, kaj vse je v nadevu. Omenila je domačo neprekuhano smetano 🙁(, ki jo je zamešala v nadev. Poskusila sem tri žlice, kjer je bila ta smetana pimemešana. To je smetana posneta iz mleka, preden se ga da kuhati. Sedaj sem seveda v skrbeh o morebitnih posledicah. Doma je iz osrednje Slovenije. Sem v 32 tednu nosečnosti. Kdaj bi se kazali znaki listerioze in kaj lahko pričakujem? hvala

Spoštovani,

mislim, da ste lahko povsem brez skrbi, saj bi bila okužba res izjemno nesrečno naključje.


Hvala za res hiter odgovor, morda le še to, ali bi se, v primeru okužbe ti znaki kazali kot zastoj rasti pri plodu ali kaj drugega – kot ste omenili prezgodnji porod, kajne? Ker mi je kolegica povedala, da je v kavo, ki mi jo je skuhala, tudi prilila domačo smetano in to ne prvič….ajoj 🙁

glejte. To paniciranje nima nobenega smisla. Tudi preko ceste gre kdaj človek zamišljen in ne pazi, pa se večinoma ne zgodi nič. ne razmišljajte ves čas o eni najredkejših infekcij v nosečnosti pri nas in raje glejte naprej. Listerioza se ne kaže z ničemer, kar bi vam pomagalo jo odkriti pravočasno, vendar vam zato kljub vsemu ni treba biti zaskrbljeni.


New Report

Close