listerioza

Pozdravljeni,
Glede listerioze me zanima ali se lahko v nosecnosti je gorgonzolo ki je kuhana v omaki? Se s tem umije nevarne bakterije?
Sem v 4 tednu nosecnosti in me zanima ce bi se okuzila z listetiozo v tem tednu bi prislo do odmrtja ploda ali bi se kasneje lahko pokazale tezave ko bi ze rodila?
Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,
okužb z listeriozo je tako zelo malo, da imamo z njo res le izjemoma izkušnje. Se torej preobremenjevati s to okužbo in temu prilagajati vse življenjske navade, se mi torej zdi vsaj v našem okolju nepotrebno. Če vas ta problem vseeno pretirano skrbi, se pač odpovejte vsej hrani, ki potencialno lahko vsebuje tovrstne klice, torej vseh mehkih sirov in drugih mlečnih izdelkov, ki niso vsaj pasterizirani ali so iz nepreverjenih majhnih živilskih obratov, planšarij, kmetij ipd. Sicer pa je vse, kar je dovolj prekuhano, prosto teh klic. Kaj točno se zgodi, če se z listeriojo okužimo pri 4 tednih nosečnosti, ne vem, ker ni nujno, da ob tem pride tudi do okužbe ploda.


Pozdravljeni, brala sem da se z listeriozo lahko okuzis tudi z vodo. Smo na dopustu (Makarska) in sem pila vodo iz pipe. Domacini jo pijejo in pravijo da je pitna. Se je mogoce tudi na tak nacin okuziti? S to vodo pa seveda tudi pomivamo posodi in peremo sadje. Ce bi se okuzila kaksni bi bili znaki? kdaj se prvi znaki pokazejo? Driske ali cesa podobnega nimam. Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani,
ne razmišljajte o listeriji, pa bo še najbolje. Gre za izjemno redko okužbo, ki se sicer teoretično lahko dobi iz mnogo virov, v praksi pa je dovolj redka, da zaradi enega prekrška v prehrani ni treba razviti psihoze okrog tega. Je skoraj tako redka kot je redko, da vate udari strela. Bolezen pa ne poteka v obliki prebavnih težav ampak kot nekakšna blaga viroza, skratka tudi nekaj, kar te doleti kadarkoli in kjerkoli, pa v 99,99% primerih ni listerioza.


Mene pa samo zanima koliko je nevarna listerioza pri otroku staremu 5 mesecev..ce bi prslo do okuzbe..nepomit noz npr in bi se napr.rezala vrecka za mleko?hvala

Spoštovani,
žal se boste morali obrniti na pediatra, ker se na pomen posameznih infekcijskih bolezni pri dojenčku žal ne spoznam dovolj.


Pozdravljeni

Še ena zaskrbljenka tu. Pred petimi dnevi sem zaužila obložene kruhke namazane z bakalarjem na belo. Potem pa sem od ZPS dobila obvetilo, da je ta bakalar točno dotičnega proizvajalca umaknjen iz prodaje (Rezultat analize vzorca odvzetega v prometu je dokazal prisotnost bakterije Listeria monocytogenes v številu nižjem od predpisane mejne vrednosti. Zaradi dejstva, da živilu še ni pretekel rok uporabe in se tako še nahaja v prometu ni zagotovil, da zaradi rasti omenjene bakterije mejna vrednost do konca roka uporabe živila ne bo presežena.).

Sem v 24 tednu nosečnosti, ginekološki pregled imam čez 19 dni.

Zanima me, če sploh lahko kaj naredim, da se pomirim oziroma kakšne so možnosti preventivnega zdravljenja – je smiselno ginekologa obiskati pred datumom pregleda oz. me bo sploh dal na testiranje? Lahko sploh kaj naredim?

Hvala za vaš čas in trud, da pomagate ter lep pozdrav.

v bistvu ne morete nič drugega storiti kot da omenjenega bakalarja ne uživate več. Kaj pomeni zaužito, bova težko rekla, ker kot prvo ne vemo, če je tudi v konkretno vašem primerku bila listerija niti ne koliko, listerioza pa se večinoma niti ne kaže v nekem manifestnem obolenju. skratka, za enkrat lahko le skomignete z rameni in si dopoveste, da bo vse v redu, podobno kot če se zalotite na drugi strani ceste živo in nepoškodovano, pa se spomnite, da pred prehodom ceste niste preverili, če gre kakšno vozilo.


Spoštovani,

v torek sem jedla bakalar ribarnice Cerkvenik, ki so ga zaradi listerije umaknili iz prodaje (žal šele dan kasneje). Sem v 21. tednu nosečnosti. Glede na zgoraj prebrano se je v Sloveniji praktično nemogoče testirati, v tuji literaturi pa sem zasledila, da je okužbo pri kritičnih skupinah (tudi nosečnicah) potrebno začeti čim prej zdraviti z antibiotiki.

Lahko kaj storim, ali moram pač počakati, da bo otrok umrl, da me bodo testirali?

Spoštovani,
vas ni mogoče testirati, lahko daste testirati le bakalar, če ga še imate. Sicer pa plodovi zaradi listerije ne umirajo v maternici kar tako masovno. Če bi bil bakalar tako nevaren, bi že bili plat zvona v javnozdravstvenem smislu.


Pozdravljeni. Sem sele cisto na zacetku nosečnosti 5t.in v soboto naj bi jedla(no sklepam, da je bil?) premalo pecen piscanec. Sedaj me skrbi tale listerioza.. Kaj se lahko zgodi z plodom, ce je bilo okuzeno z listerioza? Koliko je sploh verjetn da je bilo meso okuzeno.. Je pa iz trgovine in pred tem je bilo meso globoko zamrzjeni.

zaradi listerioze lahko pride do splava ali do odmrtja ploda kasneje v nosečnosti. Ampak, mene tudi skrbi, da bo v zemljo treščil kak večji kamen iz vesolja, pa se zaradi tega ne morem vznemirjati celo življenje, ker za to nimam časa. Najini skrbi, vaša z listeriozo in moja z globalno katastrofo, sta približno enako smiselni oziroma bolje rečeno, nesmiselni.


Pozdravljeni. Ali lahko je svezo salamo, narezano. Na isti salamoreznici, kt so prej rezali suho salamo? Ali je bolje da je nejem.

ne vem, zakaj bi ne smeli uživati sveže salame z iste rezalnice kot je bila uporabljena za suho. Bolj je pomemben vir salame. Če je ta industrijski, potem je meso pregledano in ne bi smelo vsebovati nevarnih parazitov.


Zdravo. Kako je ce jem mrzlo peceno meso od piscanca? A je mozno, da je prisotna listerioza ali je ok, ker je bilo peceno fajn prej?

od kje pa naj bi se listerija vzela? Iz zraka ne pride. Torej? …je verjetno OK.


Pozdravljeni,

Danes sem si pripravljala smetanovo omako in ko sem hotela posuti sir sem opazila da je plesniv, sem pa roko drzala nad omako in mi je par drobtinic padlo v omako, takoj sem jih poiskala in zavrgla in omako se dobro prevrela.
Zanima me ali je lahko se vedno kaksna moznost kaksne okuzbe?

Sem v 18em tednu.

Ker imate v naslovu omenjeno listeriozo lahko zgolj povem, da to ni plesen ampak bakterija in se ne pojavi oziroma okužba zgodi zaradi pokvarjenosti sira. Negojena, torej divja sirova plesen je sicer kdaj lahko tudi toksična, vendar v tako zanemarljivih količinah ne povzroča posledic nikomur, ne nosečnici in ne plodu.


Pozdravljeni,
V torek sem pojedla kruh z bakalajem. Kasneje sem ugotovila da je bil delikatesni bakala kupljen v trgovini Coop. Zdaj me skrbi ker sem prebrala da so enkrat ze ugotovili povisane vrednosti listerije v delikatesnih izdelkih v trgovinah kot je leclerc.
Sem v 13.tednu nosecnosti. V primeru da je bakala imel listerijo bo prislo do splava ali lahko pride do okvare kaksnega organa pri plodu?
Zelo sem zaskrbljena.
Se vedno pokazejo znaki pri okuzbi z listerijo, kot npr visoka vrocina oz gripi podobni znaki?
Lep pozdrav

Spoštovani,
za listerijo žal ni testiranja, torej se boste morali zanesti na upanje in verjetnost, da v bakalarju ni bilo listerije, za kar je dejansko zelo majhna, tako rekoč zanemarljiva verjetnost. Listerija ne povzroča okvar, povzroča pa splave in mrtvorojenost.


New Report

Close