listerioza
Pozdravljeni, v ponedeljek sem začela krvavet – in ugotovili so da je plod mrtev 17teden; po velikosti ploda sklepajo da se je to zgodilo že prej – saj njegova velikost ustreza velikosti za 14,1teden.. vem, da je lahko milion in en razlog – vendar mi ena stvar ne da miru.. v 13,3tednu sem bila na določitvi spola- srček je delal, bil je živahen.. nuhalna je bila super.. dva dni po tej preizkavi sem 1,5h po kosilu dobila močno slabost, ki ni in ni ponehala, tudi bruhala sem večkrat (pa sem v življenJu pomoje enkrat) skratka – za kosilo smo jedli mleto meso z makaroni.. in ko sem malo prevrtela datume sem ugotovila, da- plodova velikost ustreza temu časovnemu obdobju.. umrl bi naj tako rečeno 2-3dni po moji slabosti, bruhanju. Drug dan po tem obrokumi je še bilo slabo-bruhala več nisem.Kasneje sem bila ok. Ali je možno, da sem se okužila z mesom?Kupljen je bil v mercatoru – in sicer res pred rokom uporabe(partner zatrjuje, da ni smrdel) jaz pa žal nisem pomislila da ga ne smem jest – če ga prodajajo in ne smrdi.Ali je možno, da sem se okužila z listeriozo.. oz.da je plod umrl zaradi tega?! Ali je možno meso nest kam na testiranje? Najlepša hvala za VAŠE ODGOVORE, RES VAM BOM ZELO HVALEŽNA. Lp. Amanda
ne verjamem, da bi bila dogodka povezana, ker tako akutne zastrupitve s hrano ni, da bi to tako vplivalo na plod in tudi akutna zastrupitev s stafilokokom (je le toksična reakcija na to), ne povzroča odmrtja ploda. Listerija bi za svoj učinek potrebovala najmanj teden dni, če ne več. Skratka, mislim, da gre le za naključno sovpadanje dogodkov.
Pozdravljeni.
Ce partner pije obcasno surovo mleko domace, se lahko od njega okuzim?
Domace prekuhano meso in prekajeno je nevarno?
Glede salmonele, samo ce zauuzijes okuženo hrano, se lahko okuzis ali tudi pri umivanju posode? V prvem tromesecju je to nevarno? Kake so lahko posledice. Hvala za odgovor.
od partnerja se ne morete okužiti, prekuhano meso je OK, prekajeno ne. Okužba s salmonelo nosečnosti ne ogroža neposredno.
Pozdravljeni.Zanima,danes sem nardila en gris tega hamburgerja,ki se ga kupi v trgovini in se ga pogreje 2 min v mikrovalovni pecici…problem je v tem,da ga je fant pogrel v toustu in ko sem ta griz naredila je bilo meso bolj hladno…a je moznost da bi se okuzla z tokso ali listerijo,predvidevam,da ni to surovo meso glede nato,da se gre pogreje drugace v mikrovalovni samo 2 min.hvala za odgovor
res je. Meso, ki se ga le pogreje ne bi smelo biti surovo ampak je že bilo toplotno obdelano. Domnevam, da je torej varno.
Hvala za odgovor,nikjer nc nepise kak naj bi bil zato sem vas uprasala.Pise sam da lahko segrevas 2 min v mikro ali v pecici 5 min na 170 stopin,ter da ga je treba hranit na tep+2-+6 stopin torej v hladilniku,zato sklepam da ni to vec surovo,ker drugace nemore bit peceno v mikrovalovni za 2 min ali v pecici za 5 min…
se strinjam, ampak seveda zagotovo ne morem vedeti, če ni jasno zapisano nekje na embalaži.
ne, ne morete. Listerioza pride v telo skoraj izključno preko prebavil.
Pozdravljeni.Imam vprasanje,danes zjutraj sem bila v lokalu na kavi in polek kave sem dobila kozarc vode,katere sem nardila ,2-3 pozirke vode,nakar dns na fb pteberem,da morajo vodo na tem obmocju prekuhavati.zanima me koliksna je moznost okuzbe z listerijoxo sli tokso noseca sem 17 t,je pa obmocje notranjdke hvala
ne bi znal odgovoriti. Žal. Voda pa ni tipični način okužbe z listeriozo.
odgovor na identično vprašanje sem že dal pred 2 dnevoma tule:
http://med.over.net/forum5/read.php?19,992541,10834101#msg-10834101
Pozdravljeni.Zanima me še nekaj.Kako se sploh lahko okuzim. Z tokso ali listerijozo? A je možno nevem,da primer suho salamo in si uzamem kruh umes si neoperen rok?ali da pred tem rezem suho salamo in potem sir vmes neoperem noža? Ali da je samo malo spran nož,po rezanju surovega mesa? Vem preveč sem precitala in sem samo panicna.sem pa noseča.hvala
Mislim, da takšno razmišljanje ne vodi nikamor. Karkoli vam bo odgovoril, vas namreč ne bo zadovoljilo in omogočilo normalno življenje. Če se do sedaj pri vaših, ne vem koliko letih 820? 25?, 30? Več kot 30?) iste okužili ne s toksoplazmozo niti z listerijo, potem je ekstremno majhna verjetnost, da se boste ravno zdaj, če boste upoštevali povsem običajne preventivne ukrepe proti temu, torej nič surovega mesa v kakršnikoli obliki in nič mehkih sirov in mleka iz domače proizvodnje kakšnega malega obrata, trga ipd. ampak le iz velikih prehrambnih obratov. Vse drugo ima lahko kakšno vrzel in po naključju res lahko vodi do okužbe. Bolj v podrobnosti rokovanja s hrano ne mislim iti, ker se vedno še lahko najde kakšen “kaj pa če…?”… Vsem “kaj pa če?… se pač ne moremo izogniti.
ne, listerija je le v določenih vrstah hrane in še to pri nas izjemno redko.
pozdravljeni.Spet jaz.Danes sem se spozBila in sem pojedla cela dva tortelina filana z prsutom, in mortadelo,not naj bi bilo tut nek svinjskega mesa,kuhala sem jih 5 min tko kot je pisalo na navodilih,nikjer nenajdem ,da bi bili ze prej kaj toplotno obdelani,sedaj me pa zanima ce je to fejst nevarno za listeriozo ali toxo? Noseca sem 25 t
saj gre menda za industrijsko pridelano hrano? Če da, potem mislim, da je strah pred listeriozo odveč.