živjo!
stara sem 11 let.težka 37kg in visoka 152. imam zelo veliko “špeha” po trebuhu ne toliko,..ampak moje noge so kar precej debelejše. torej želim jesti pravo hrano in iz “špeha” na nogah dobiti mišice. ampak kako? res je da ne jem skoraj nič od zelenjave (solate,paradižnika,paprike,buč, itd.). tudi mesa ne dosti več jem samo piščančje meso. najraje jem testenine z tuno. ne pijem gazeranih pijač ali energy drink itd. večinoma pijem kakšen ledeni čaj,cedevito,pomarančni nekratr,..veliko kdo mi kdaj pove kako sem suha, da imam lepo postavo itd. ampak meni se ne zdi tako in to hočem spremeniti ampak kako?? odločila sem se da bom začela obiskovati kakšen šport? ampak kateri bi bil najbolj primeren za pridobivanje mišic in kondicije?
-prebrala sem si vse vaše nasvete itd. ampak ne vem kako se naj lotim hujšanja??
-moj cilj je da bom do morja (avgusta) imela lepo postavo.
-prosim da mi pomagate in vaše nasvete napišete!
hvala za vse nasvete:-)
kuckuc – Predlagam, da prebereš vsaj to odprto temo in ti bo vse jasno – NE RABIŠ HUJŠATI. Punca zavedaj se, da ravno v teh letih pospešeno rasteš in se razvijaš. Je pa lepo in pohvalno, da že tako zgodaj želiš pravilno skrbeti za svoje telo.
Pri 11 letih, 152 cm in 37 kg nisi debela in tisti, ki ti pravijo, da si suha imajo prav. Malo imaš načeto samopodobo, pa te gloda, da imaš debela stegna. V tvojih letih se je tudi meni zdelo, da so moje noge špehaste. Da temu ni bilo tako sem videla čez leta, ko sem enkrat slučajno naletela na eno sliko v kopalkah – je prej bi rekla, da sem bila pretirano suha kot z veliko ritjo in močnimi stegni.
Na hitro, da povzamem:
1.) ješ absolutno premalo zelenjave. Če ti ne ustreza surova jo skuhaj na pari. Nič ne zasledim, če vsaj sadje ješ.
2.) meso ( beljakovine) je potrebno jesti, čudim se, da se še nisi piščanca in tune ( predvidevam, da iz konzerve) naveličala. Kaj pa sir in jajca – to pa ješ?
3.) testenine so super zadeva, sama jih obožujem in prav nič ne bi imela proti, če bi jih jedla vsak dan. Probaj si enkrat kakšno zelenjavo skuhati in jo med testenine vmešati. Za začetek pa si kupi paradižnikovo omako ( ne Ketchup), dodaj 4-5 listov bazilike, malo popra, soli in segrej do vretja – s to omako si prelij testenine.
4.) Ledeni čaj, Cedevita in nektarji so polni sladkorjev – raje pij navadno vodo brez okusa ali nesladkan čaj
5.) Šport – tek je univerzalen za oblikovanje lepe postave – pa praktično zastonj je. Navadi se, da čim časa preživiš zunaj. V kolikor živiš v hiši si na sonce kakšen stol prinesi pa knjigo ali učbenik in se uči zunaj.
hmmm 10 kil v enem mescu?? wauu ni nemogoče ampak ni zdravo res ne sploh ti ne pripročam… ker teh 10 kil , nisi pridobila v enem mescu ane .ali pač. no kakorkoli , hujšanje so loti POČASI itak se nič ne zgodi čez noč. Poglej jas sem vstran dala bel kruh,vso hrano iz bele moke torej testenine in riž. Meni osebno je blo najbol hudo dat slaščice proč :((( ker sem tak sladkosnedna da groza… 😀 no saj se še pregrešim tu in tam .. Ja pri men se je hitro poznalo no ja itak je stvar v tem kako si grajen kakšen je metabolizem , geni itd.
9kg v 3-4tednih s telovadbo!!!
VSE JE V INTENZIVNI, REDNI TELOVADBI
Preden sem začela hujšati sem imela 68kg, visoka sem pa samo 150cm. (shujšala do 57kg v 3tednih in pol, brez mlahave kože, kilogrami mi niso potem kar poskočili nazaj gor)
Zdaj imam lepih 50kg ki sem jih vedno želela. (ostalih 7kg od 57kg sem pa počasneje bolj umirjeno shujšala v približno 6tednih)
Največ kar mi je pomagalo je bilo, da sem vse jedla po malih porcijah (zmanjšala vnos sladkih/gaziranih pijač-energy drink in jedla kruh in pila mleko kake 2x na teden), popila zadosti vode in zelenega čaja (nesladkanega, brez mleka itd.) in VELIKO telovadila.
Zelo mi je koristilo vsak dan za zajtrk popiti en kozarec zelenega čaja z enim do dveh jajc na oko in pojesti veliko sadja in zelenjave čez dan.
Vsako jutro sem šla na sobno kolo za kako uro do 2 uri, odvisno od tega koliko sem nameravala tudi telovaditi čez dan. Včasih sem raje šla z bratom igrat intenzivni badminton za kako uro in pol ali pa na rolarje.
Popoldan sem ponavadi za 2 uri usekala aerobiko ali boot-camp preko PS3 programa in zvečer tudi malo bolj na easy si privoščila kake trebušnjake in sklece ali pa kako preprosto in hitro intenzivno aerobiko.
Nisem pa stradala, sem si tudi privoščila kakšen mcdonald’s, čokolado, energy drink ali pa sladoled itd., vendar vse v malih količinah/porcijah.
Nisem imela nobenega osebnega trenerja in NIKOLI uporabljala kakršnekoli NUPO ali pospeševalce za kurjenje maščob in take stvari.
Tudi če jemlješ/ješ te dodatke k prehrani moraš vseeno tudi sam poskrbeti za redno telovadbo.
Za fitnes sem pa pogruntala, da se splača hoditi šele ko že imaš izgubljeno težo in ko želiš samo še bolj oblikovati telo in izgubiti še nekaj tiste odvečne maščobe.
Na intenzivnem rolanju pokurim do 550-700kcal v eni uri, na fitnesu pa kake 300-400kcal (s tekom vred, 20minut na intenzivnosti 9).
In seveda je treba vzdrževati pridobljeno želeno težo z rednim gibanjem. 😀
Po domace povedano ‘ko vas jebe’. Oprostite ampak res. probala sem use preklete diete tukaj niti ena mi ni uspela. Zal mi je da moram to povedat ampak use debele zenske ki mislite da ste debele ne da se shujsat. Treba potrpet to prekleto celo zivljenje in ostati debel do konca, tudi taki morajo obstajat. Pac treba potrpet celih circa 80 let da te usi zajebavajo. Zal je to edin resnicen odgovor
Oila punce!! Se vam še jaz oglasim za spodbudo. Veliko diet deluje. Vendar ne deluje vsaka za vsako. Iz izkušen povem, da najbolj deluje tista v kateri najbolj uživate ve same. In to ne zaradi drugih temveč zaradi vas samih.
V vsakem telesu najsibo ženskem ali moškem sta dva odločilna gena. Eden je gen debelosti in gen vitkosti. V debelejših se vitko telo skriva znotraj vas. Spi. Nobena stvar se ne zgodi po naklučju. Tudi debelost ali vitkost. Meni je uspelo skupaj z GR2 Control Meal Replacement Protein Shakom. Zdaj le vzdržujem svojo težo in imam polno energije.
mene pa zanima kakšna bi morala biti moja idealna teža
velika sem 150 in imam 56 kg.vsak dan se ukvarjam s športom in poskušam jesti čim bolj zdravo hrano.
zanima me ali imajo zeljne krpice veliko kalorij ker jih jem dvakrat na teden
prosim naj mi še kdo pove če je ta jedilnik zdrav:
ZAJTERK:koruzni kosmiči ali črn kruh
KOSILO:košček mesa in krompir ali riž/testenine
VEČERJA:ne jem po 6 uri zvečer,kos polnozrnatega kruha +sadni jogurt
aja pa imam še en problem v trebuh sem kar suha ampak imam zelo močne noge zanima me ker so moji starši debeli če je tudi kaj podedovano
Se bojim, da boš s tem jedilnikom še bolj debela čez čas … in ne, niti najmanj ni zdrav … sami hidrati. Jaz bi imela 100 kil, če bi tako jedla, da ne omenjam zapacane prebave, mozoljev in konstantne utrujenosti. Pišem iz izkušenj, ker sem imela ravno tak jedilnik kot ti nekoč. Pa debelo rit, celulit in “počasen metabolizem” ter “sigurno težave s ščitnico”. Zdaj se raje vržem čez okno, kot da bi spet jedla tako. Debela si zaradi kruha, makaronov, testenin, jogurtov (cuker), preveč sadja … to ješ v vseh obrokih. Smela bi največ v enem, pa še to ne vsak dan (samo na dan vadbe). Tipična ženska napaka. Kako zgleda tvoj šport? Traja vsaj eno uro, vsaj 3-4x na teden? Da se pošteno prepotiš, zadihaš … intervalni kardio (insanity), kvihtanje (fitnes … pa ne 3 kg uteži), šprinti, kolebnica, počepi, sklece … na koncu moraš bit orng zmatrana. Drugače škoda časa.
Probaj paleo za en mesec. Poguglaj zadevo – na FB imaš skupino Paleovember, tam piše vse, kar moraš vedeti. Ti garantiram vsaj 3 kile manj. Pol gre pa itak samo naprej … pa še ješ lahko normalne količine hrane, za razliko od “diet”. Mislim, recimo primer, 3 žlice kosmičev in majhen jogurt za zajtrk? Pol koščka kruha za malico? Umrem v 2 dneh s tako malo hrane. Jaz pomlatim nekajkrat več, ampak samo prave hrane, nobenega predelanega sranja in praznih hidratov. Lačna nisem niti sekunde nikoli, kri perfektna, zdravje vrhunsko, spim super (ok, danes malo dlje pokonci :)), libido močnejši kot kdaj koli (bogi moj tip, heheheh :P), delam in študiram brez težav skoncentrirano dlje časa, ker mi ne niha sladkor v krvi in nimam nobenih popadkov po cukru. Ne štejem kalorij, jem do sitosti in si ne odrekam (mi ne pade na kraj pameti) … pa imam vidne trebušne mišice in športno postavo, ki mi jo marsikatera zavida, 176 cm in 63 kg.
Debelost ni nič dedna, mimogrede. Telesna zgradba ja, debelost ne. Potem bi jaz imela 100+ kil. “Dedne” so navade za mizo, ker folk pač je skupaj. In če mama kuha dobro slovensko hrano, dosti krompirja, makaronov, pohanja, sladic v nedeljo … no ja. Ni čudno, da je več kot pol folka predebelega. Saj same hidrate natepavajo cel dan, skurijo pa skoraj nič. Sem iz take familije … mati ima ene 90 kil, povišan pritisk in cuker, prebava jo matra, pa sklepi, pa hrbet … ja zakaj le, hmmmm? Fotr še huje, 120 kil … mi je hudo zanj, ampak jaz ne morem nehat jest sranja namesto njega. Leta in leta se že trudim okoli njiju, ampak bob ob steno, mati tako kuha že 30 let in bo, dokler je pač ne zadene kap. Ostalo sorodstvo, vsaj po materini strani – vsi debeli. Na družinskih srečanjih zgledam, kot da ne spadam zraven. Pa vedno imajo kaj povedat čez to, da se pač ne bašem s torto in čevapi, ampak raje narežem razno sadje, zmešam s skuto, malo medu in oreščkov in imam to za sladico. Jaz sem pač čudna 🙂 Vsak se zase odloči, kaj bo dal v usta. Samo odgovornost je treba prevzeti in nehati iskati izgovore. Posledice (kile, bolezni) itak nosiš sam.
Jaz vsem, ki želite shujšati predlagam en dober Indijski in naraven čaj. Pri nas smo ga preizkusili in res deluje. Pije se kot navaden čaj poleg tega pa ti oblikuje telo in hitro shujšaš. Vsak dan ga pijem dvakrat in meni je bistveno pomagal. Vsak dan malo teka vsak dan dva čajčka pa je šlo 13kg v mesecu dol. Čaj pa je kar dober za piti.
Kliknite tukaj pa si poglejte več o tem čaju za oblikovanje postave.