Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Jutranja tabletka in zamujanje menstruacije

Jutranja tabletka in zamujanje menstruacije

Pozdravljeni,
9.9 sva imela nezaščiteni spolni odnos. Naslednji dan, 13 ur po odnosu, sem vzela tabletko Norlevo. Menstruacijo sem dobila normalno, kot pričakovano 12.9.
Nato pa sva 19.9 znova imela SO in težavo – kondom je zlezel dol. Do izliva v mene ni prišlo. Vendar sem kljub vsemu približno 7 ur po odnosu znova vzela Norlevo (torej dve tableti v dveh zaporednih ciklusih). 24.9 sem nato dobila dvodnevno vmesno krvavitev.
Moj menstrualni ciklus traja 31dni, torej bi okoli 13.10 morala dobiti menstruacijo, le-te pa še ni in ni. 17.10, štiri dneve po izostanku menstruacije, sem opravila test nosečnosti, ki je bil negativen.
Kljub vsemu me zelo skrbi, da ne bi bila noseča, saj čutim spremembe v sebi. V spodnjem delu trebušne votline, me pogosto zbada, enkrat na levi, drugič na desni strani v okolici jajčnikov. Poleg tega pogosteje uriniram in pojavili so se mi mozolji po obrazu, katerih nikoli nisem imela.
Naj omenim še to, da je za menoj tudi stresno obdobje – fax, selitev, posledično nihanje teže in vso to živciranje z zaznanimi spremembami v meni ter izostanek menstruacije … načeloma verjamem, da lahko psiha in stres tudi veliko pripomoreta k hormonski neureditvi.
Zanima me, če so opisani znaki in zmešan ciklus le posledica dveh tablet Norleva in za koliko dni bi Norlevo teoretično lahko prestavil menstruacijo? Kolikšna je možnost nosečnosti?

Hvala za pomoč in lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Nekaj dni po koncu menstruacije nama je s fantom počil kondom, prišlo je tudi do izliva. Po šestih urah sem vzela jutranjo tabletko, po štirih dneh pa se je pojavila krvavitev, ki je trajal skoraj en teden. Menstruacijo bi morala dobiti pred 18 dnevi, pred 7 dnevi sem naredila test in je bil negativen. Imam tudi boleče in malo otekle prsi, na vsake toliko časa pa tudi začutim blago bolečino v maternici ali jajčnikih. Kolikšna je možnost da je bil test lažno negativen in sem noseča? Koliko je normalno da menstruacija zamuja če vzameš jutranjo tabletko? Moj ciklus je navadno dolg okoli 33 dni in ne 28. LP

Pozdravljeni,

1. dan po koncu zadnje menstruacije sem imela spolni odnos (popoldne), vendar sem zaradi počenega kondoma naslednji dan (zjutraj) vzela “morning pill”. Stranskih učinkov nisem opazila.

Menstruacijo sem pričakovala (nimam kontracepcijskih tablet) nekje po 25.10, NAJKASNEJE 28.10, vendar je ŠE NI. Nikoli še ni zamujala (KT ne jemljem že 14 mesecev), kvečjemu je bila kakšen dan prezgodnja. Ciklus imam NAJVEČ na 28 dni.

Ali mislite da na to vpliva jutranja tabletka? Testa ne želim še delati, ker menda na začetku ne pokaže nujno pravilno, zato sprašujem tu.

Hvala!
Lp, Pija.

Pozdravljeni,

prvega posta mi niste objavili zato pišem še enkrat.

stara sem 24,
4.10 sem imela zadnji dan menstruacije, 5.10 popoldne sem imela spolni odnos, 6.10 zjutraj sem vzela jutranjo tabletko (nisem občutila nobenih stranskih učinkov).

najkasneje 28.10 bi morala dobiti naslednjo menstruacijo, vendar je še vedno ni.
3.11. sem naredila test (ni bil prvi jutranji urin in pred tem sem popila liter vode), ki je bil negativen.

je možno da je test pokazal narobe?
kontracepcijskih tablet že več kot leto dni ne jemljem, s fantom sicer seksava z metodo umika, takrat se je žal ponesrečilo. naj naredim še en test ali počakam? grem do ginekologa? ker kolikor sem brala jutranja tabletka povzroči prehitro menstruacijo in ne zakasnitev?

Hvala za odgovor! lp.

pozdravljeni,
s fantom sva imela nesrečo s kondomom (zvečer), zato sem (naslednji dan dopoldne) vzela jutranjo tabletko. Isti dan, ko sem vzela jutranjo tabletko bi morala dobiti menstruacijo. Zamuja mi 1 dan, vem, da to še ni razlog za skrb pa me vseeno zanima: Kako je z zamujanjem menstruacije v mojem primeru?
Ps: Ne jemljem kontracepcijskih tabletk; menstruacija pa mi ponavadi ne zamudi za več kot 3-4 dni.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore.

Zdravo!

Če sta imela spolni odnos dan pred menstruacijo, potem načeloma ne moreš zanositi, saj si že “svetlobna leta” daleč od ovulacije. Po drugi strani pa ovulacije ni mogoče natančno napovedati, zato sta ravnala prav. Nujna kontracepcija lahko malce zmede ciklus, po navadi nastopi menstruacija ob pričakovanem času, čeprav pri nekaterih lahko nekaj dni prej ali kasneje.

Matjaž

Pozdravljeni,

10. 9 sem po nezaščitenem spolnem odnosu vzela jutranjo tabletko. Nato sem kmalu dobila menstruacijo, ki je trajala ob 13. do 17.9. Ta menstruacija je bila količinsko normalna.
Nato pa sva 19. 9 imela nesrečo s kondomom in sem 20. 9 znova vzela jutranjo tabletko. 24. in 25. 9 sem nato dobila šibko vmesno krvavitev v obliki rjavega izcedka.
Menstruacija mi je v tem ciklusu zelo zamujaja in sicer 7dni. Zaradi tega sem 3-krat naredila test nosečnosti (2x First Sign, 1x ClearBlue), ki je bil vedno negativen. Imela sem jo od 22. do 26. 10. Bila je šibkejša.
Prejšnji teden (od 27.11 do 1.12) sem po 5-dnevni zamudi znova dobila menstruacijo, ki pa je bila izredno, izredno šibka (1. dan le kanček krvi – bi prej rekla le rjavi izcedek, 2. in 3. dan več krvavitve, 4. in 5. dan pa znova zanemarljiva krvavitev).
Po internetu sem brala razloge za šibko menstuacijo in naletela na krvavitve v času nosečnosti – kar me je zelo zmedlo in prestrašilo.
Že približno mesec in pol pa imam tudi bolečine v obliki špikanja v območju desnega jajčnika in maternice. Čutim napihnjenost in polnost v trebušni votlini, pa tudi napetost trebušnih mišic.
Zanima me, če je takšen nereden menstrualni ciklus in šibka menstruacija lahko le posledica dveh jutranjih tabletk ali bi me moralo kaj drugega skrbeti? Sicer sem pred vsem tem imela redne menstruacije, na 33-34 dni in bile so srednje močne.

Hvala za vaš odgovor!

Pozdravljena, Lilii,

pri tako dolgih menstrualnih ciklusih, kot so vaši, ovulacija ne nastopi 8. dan po začetku menstruacije, zato vajin “ponesrečen” spolni odnos zelo težko vodi v nosečnost. Če ste test za nosečnost opravili vsaj 14 dni po odnosu in 2. ali 3. še ponovili čez kak teden dni, in je test pokazal, da niste noseči, potem niste noseči.

Zgolj na podlagi jakosti oz. šibkosti menstruacije se ne da soditi o ničemer. Normalna M, dokler se interval enakomerno ponavlja, je krvavitev na vsakih najmanj 21 do največ 45 dni, v trajanju od 1 do 8 dni in z izgubo krvi od skoraj 0 do 80 ml na mesec. Ko M pade iz tega okvira, pa ne samo 1x ali 2x, temveč redno, vsaj 3 mesece zapored, je to tema za zdravnika, vse ostalo se razume kot normalno nihanje. Tudi Norlevo lahko povzroči takšna nihanja. Predlagam, da si raje priskrbite bolj zanesljive metode kontracepcije, Norlevo je izhod v sili.

O bolečinah v trebuhu ne morem soditi, ravnajte se po svojem občutku, ženske ste zelo dobre v tem, obiščite zdravnika, če menite, da je tako najbolje.

Matjaž

mene zanima po kolikšnem času se lahko pokažejo stranski učinki po tabletki?
saj sem menstruacijo dobila 1 teden prezgodaj (2 dni po zaužitju) in me skrbi da je to samo stranski učinek – krvavljenje
hvala za odgovor, lp

Sprašujete po nujni kontracepciji, Norlevo? Največkrat stranskih učinkov ni, lahko pa se pojavijo slabost, vrtoglavica, glavobol, občutek siljenja na bruhanje, bolečine v spodnjem delu trebuha, občutljivost dojk, zamuda menstruacije, močna menstruacija, vmesna krvavitev, utrujenost, driska, bruhanje…

Matjaž

Pozdravljeni!

Bom izkoristila kar tole temo za svoje vprašanje.

Stara sem 26 let. Zadnjo menstruacijo sem imela 17.1. Po nesrečnem spletu okoliščin sva s fantom 1.2. imela nezaščiten spolni odnos (kondom se je snel). Jutranjo tabletko Escapelle sem vzela pribl. 11 ur po odnosu, tako da bi naj bilo v redu. In je tudi bilo, do danes. Dobila sem bolečine v spodnjem delu trebuha, tudi izcedek je nekoliko povečan in rumenkasto obarvan. Zelo sem zaskrbljena, saj si trenutno res ne moreva privoščiti, da bi bila noseča. Imam razlog za skrb? Vsekakor nameravam obiskati svojo ginekologinjo takoj, ko bo možno. Hvala za vaš odgovor.

Pozdravljena!

V prejšnjem postu sem opisal najbolj pogoste stranske učinke, najbrž so prisotni tudi pri vas. Nujna kontracepcija je okoli 95% učinkovita. Razumem vašo skrb, a naredili ste vse, kar ste lahko. Če bo menstruacija izostala, naredite test za nosečnost.

Matjaž

Pozdravljeni! Bom kar tu postavila vprašanje…

S fantom sva imela zaščiten spolni odnos (12.1.2013), vendar je kondom počil. Takoj sva šla v lekarno po jutranjo tabletko, saj ne jemljem KT.
Za tem sem normalno dobila menstruacijo 19.1.2013. Zanima me, če v primeru, da sedaj zopet poči kondom, lahko spet vzamem jutranjo tabletko? Ali je lahko kaj narobe (ne vem, ampak nekje sem prebrala, da mora priti do mensturacije, preden da ponovno vzameš jutranjo tabletko)

Ne zaupam več ravno kondomom in res ne želim preveč tvegati, raje bi uporabila jutranjo spet. Da je le 100%

Problem je namreč da sem za ginekologa naročena v naslednjem mesecu in zato še ne bom pridobila KT. Vzdržnost pa žal ne pride v upoštev saj sva preveč strastna, hehe 🙂

Hvala za odgovore.

Pozdravljena!

Žal vas bom razočaral: nujna kontracepcija ni 100% učinkovita. Tudi hormonska kontracepcija ni, se pa temu odstotku zelo približa, zato je prav, da se z ginekologom pogovorite na to temo. Sicer pa nujno kontracepcijo lahko vzamete znova, če bi prišlo do nesreče. Kondomi ne pokajo kar tako, ali fantu ne ustreza dimenzija ali pa ne izprazni rezervoarja med natikanjem. Tudi en mesec abstinence ni tak problem, kako pa ste vzdržali, ko niste imeli partnerja? 😉

Matjaž

Hehe. Hvala za hiter odgovor. Zvedam se da ni 100%, je pa preventivno vseeno boljše to, kot pa čakati in trepetati ali bo test za nosečnost pozitiven 🙂

Sicer pa nama je kondom počil prvič, vendar vedno uporabljava enake.

Kako sva vzdržala mesec abstinence (včasih tudi več mesecev)? Zelo težko, vendar pač si je treba včasih pomagati sam, v dobi tehnologije pa je tako ali tako vse skupaj lažje. 😉

Fant je namreč službeno velikokrat v tujini in se dolgo časa ne vidiva, zato pa takrat ko se, enostavno ne gre vzdržati, saj sva oba preveč željna drug drugega. 🙂

No, da ne bom preveč offtopic. Hvala za odgovor. Me je malce pomirilo. V primeru da se slučajno spet pripeti nesreča. Z ginekologom pa se bom tudi pogovorila, že tako ali tako sem dovolj dolgo odlašala s KT. 🙂

Zasnežen pozdrav!

S fantom sva imela nezaščiten spolni odnos 7.1. Tabletko Norlevo sem vzela že takoj naslednji dan, potem pa sem istega dne dobila menstruacijo, ki je trajala do 12.1. Sedaj je minil en mesec od tega in menstruacija mi zamuja 2 dni. Je to zaradi tabletke ali je kakšna možnost, da sem noseča?
Hvala za odgovor.

Če je bila krvavitev 8.1. res menstruacija, potem niste noseči. Dva dni pa tudi ni neka zamuda. A zakaj bi ugibali? Saj veste, kako se preveri nosečnost, kajne?

Matjaž

Pozdravljeni!

7.2. zvečer sem vzela KT, naslednje dni (petek, sobota, nedelja) pa pozabila. To je zadnji teden na tablici. Če bi vse normalno jemala, bi jutri vzela zadnjo KT. V soboto bi dobila menstruacijo. Vmes sem imela dvakrat spolne odnose. Kaj to pomeni? Kolikšna je možnost zanositve? Ali bi jutranja tabletka še pomagala? Kdaj naj pričakujem menstruacijo?

Hvala!

Pozdravljena!

Ker ste pozabili vzeti KT v zadnjem tednu (kako ste pozabili vzeti kar 3!?), je možnost nosečnosti minimalna. Nujne kontracepcije ne potrebujete. Kdaj bo prišla odtegnitvena krvavitev žal ne vem, verjetno nič drugače, kot so sedaj, enkrat med premorom. Zaužiti moratej najmanj 7 zaporednih tabletk (in nobene pozabiti!!!), pri spolnih odnosih pa med tem časom uporabljati kondom.

Matjaž

Si bom naredila opomnik od danes naprej, vsak dan. Potem lahko z KT nadaljujem po normalnem urniku, ko se konča običajni 7 dnevni premor?

New Report

Close