Jutranja tabletka in zamujanje menstruacije
Če ponovimo anatomijo- pri analnem spolnem odnosu ni možnosti zanositve, ker ni izliva speme v nožnico, obstaja pa večja verjetnost prenosa spolnoprenosljivih okužb, če je tak spolni odnos brez kondoma.Rahla krvavitev je po zaužitju nujne tabletke možna in ni nič nenavadnega. Vpliv na ciklus pa je različen,odvisno kdaj v ciklusu vzamemo tabletko. V prvi polovici ciklusa navadno ni podaljšanja ciklusa, je pa ta možen pri zaužitju v drugi polovici. Čim bližje pričakovani menstruaciji vzamemo tabletko, večja je verjetnost zakasnitve, istočasno pa je lahko krvavitev tudi nekoliko krajša in šibkejša kot ponavadi. Če se vam zdi, da ciklus ne teče po pričakovanjih, je vseeno priporočljivo ob izostankih narediti kakšen test na nosečnost.
Priporočljivo je, da vzamete tudi nujno kontracepcijo. Po tako dolgi zamudi s tabletkami je to vsekakor najbolj varno. Dobro bi bilo tudi uporabljati kondom vse do konca pavze med škatlicami ali pa podaljšati jemanje tabletk brez pavze še z naslednjo škatlico.
lep pozdrav!
4 junija bi mogla dobiti menstracijo ,z fantom smo imela nezasciten odnos 30 maja in prislo je do izliva v noznico po 70 urah sa uzela urgentno tabletko ,ampak menstracije se nimam ..nardila sam nosecniski test ki je negativan ,ampak zdi se mi se prekmalu da bi pokazu nosecnost ..
zdej me zelo skrbi ,napeta sam ,glavobole immam ,napetost v trebuhu ….zdej me zanima ce je slucajno prislo do nosecnosti kdaj test lahko pkaze pozitivno ,ker danes je bil negativan …
Prosim vas za odgovor ker sam zelo zaskrbljena …hvala
Živijo.
Prejšni mesec sem začela s tabletkami (qlaira), vendar še vedno nisem dobila menstruacije, čeprav sem vzela že 7 tabletko in nove škatlice. Vmes sem imela zaščitene spolne odnose (kondom, vse bilo vredu).
Zanima pa me kako to, da nisem dobila menstruacije, ali bi me moralo kaj skrbeti?
Slišala sem da je možno da “preskoči”, to pomeni da jo šele naslednjič dobim?
Že vnaprej se zahvaljujem!
lep pozdrav!
Imela sam nezasciten odnos pred menstracijo ,in kr je prislo do izliva sam po dveh dneh uzela urgentno tabletko …menstracijo bi mogla dobiti 4 junija odnos je bil 30 maja …nardila sam ze dva testa nosecniska in oba sta negatvina …tudi ce bi do nesecnosti prislo se mi zdi da je prezgodi da bi test pokazu nosecnost ..prosim da mi odgovorite in pomagate ,ali test takoj ugotovi nosecnost …kok se da pocakam i da se enkrat nardim test ….
lep pozdrav
nelin: Nujno kontracepcijo ste uporabili tik prewd menstruacijo, zato je najverjetneje prišlo do izostanka menstruacije. Test bo najverjetneje tudi ostal negativen čez en teden, ko ga je šele spet dobro ponoviti, če seveda ne boste že prej dobili menstruacije. Lahko bo krajša in šibkejša kot običajno.
4911: Qlaira je tabletka s podaljšanim režimom jemanja, pavza traja le 2 dni in se pogosteje dogaja, da v tem času krvavitve ni. Razloga za skrbi tudi ni, če ste tabletke redno in pravilno jemali.
amii: Teste ste naredili prezgodaj, izostanek menstruacije mora biti vsaj en teden. Ker pa ste vzeli nujno tabletko zelo blizu časa za menstruacijo, se je ta zato zamaknila na kasnejši čas. Ko bo prišla, bo tudi krajša in šibkejša kot običajno.
Pozdravljeni,
na deseti dan po prvi menstruaciji se je fantu snel kondom in ostal v nožnici. Ne vem kdaj točno, vendar predvidevam, da pri koncu, ker je bilo v kondomu nekaj sperme, zato me je bilo vseeno strah, da ni ostala kakšna kapljica v nožnici (ko ga je dal ven). Po Norlevo tabletko sem šla žal šele po 67 urah. Dobila sem samo eno tabletko, sem pa nekje prebrala, da je potrebno vzeti dve naenkrat, ali to drži? Če se je v času preden sem vzela tableto zgodila ovulacija potem le-ta ni preprečila možno nosečnost, ali to drži?
Hvala za odgovor.
Lp
Lep pozdrav,
Imela sem nezaščiten spolni odnos, vendar je fant rekel da do izliva v nožnico ni prišlo in po 1 tednu sem dobila predvideno menstruacijo, ali je vseeno kakšna možnost zanositve? Do naslednje menstruacije je še 2 tedna vendar imam krče v trebuhu kot vedno 1 dan pred menstruacijo in sem brala da je to znak nosečnosti.
Prosim vas za odgovor ker sem zelo zaskrbljena, hvala.
Ana85: Novo pakiranje namesto dveh vsebuje le eno tabletko NOrleva in ta zadošča. Glede na čas po potencialno nezaščitenem spolnem odnosu, ste jo uporabili še dovolj zgodaj, je pa res, da je najbolj učinkovita uporaba v prvih 24 urah nato pa učinkovitost pada. Vseeno bodite pozorni ali in kdaj bo prišla menstruacija, po potrebi naredite test na nosečnost.
Tjaša: Verjetno nisi noseča, ne morem pa z gotovostjo tega trditi. Če si menstruacijo dobila ob pravem času in tako kot običajno, ni najbrž bilo nič. Da pa v bodoče ne boš v skrbeh ti toplo priporočam uporabo dvojne zaščite: tabletke kot zaščito pred nosečnostjo in kondom vedno in povsod, da prepreči prenos spoloprenosljivih bolezni. Žal je tako, da zanosi in rodi ali pa splavi ženska zato moraš preprosto poskrbeti za ustrezno zaščito in pri njej tudi vztrajati. Dolgoročno se to za zdravje dobro obrestuje.
Pozdravljeni!
S fantom sva zjutraj imela nezaščiten spolni odnos. Že 5 mesecev redno jemljem KT Rigevidon. V petek bi morala začeti z novo tablico a sem tabletko pozabila in jo vzela šele v soboto, 14 ur pozneje kot predvideno. V soboto sem tabletko vzela še ob 23h, v nedeljo ob 20h, včeraj pa ob 20.30.
Zanima me, ali me mora biti strah in ali naj pohitim v lekarno po jutranjo tabletko?
Pozdravljeni
Po smoli s kondomom na 13. dan sicer 22 dnevnega cikla sem v roku 24 ur vzela Norlevo. Po šestih dneh (dva dni pred pričakovano menstruacijo) se je začela krvavitev, za katero pa ne znam ocenit ali je bila menstruacija, trajala je štiri dni in bila srednje močna prva dva dneva potem šibkejša. No, kakorkoli, vzela sem, da je to le vmesna krvavitev in po tednu zamude naredila test nosečnosti, ki je bil negativen. Par dni kasneje sem v laboratoriju naredila še krvni test, ki je bil ravno tako negativen-to je bil 16. dan po SO. Že par dni prej se začutila čez dan slabost, ki je trajala nekaj dni. Po slabih treh tednih domnevne zamude – 41. dan po prvem dnevu ZM in 28. dan po SO – sem spet bila v laboratoriju na odvzemu krvi-test je bil negativen. No, potem pa sem po treh tednih dobila menstruacijo, ki pa je spet trajala le 4 dni, navadno traja 6. Bila je šibkejša kot običajno.
Glede na razmak med zadnjimi tremi krvavitvami bi lahko rekla, da je šlo za menstruacije, saj so bile po tri tedne narazen- kot običajno, ampak po intenzivnosti pa sta bili zadnji dve šibkejši in krajši.
Zanima me, če lahko glede na zapisano izključim nosečnost?
Naj povem še, da me je izkušnja tako vrgla iz tira, da sem v tednu dni izgubila 5 kg, na že tako premalo-verjetno tudi to ni blagodejno vplivalo na hormonsko ravnovesje :-/
Ali ima stres (ki sem ga doživela) lahko tak vpliv na cikel? Sicer sem prebrala priložena navodila pri tabletki, vendar so pod stranske učinke navedeni le učinki, ki jih imajo učinkovine neposredno. Zanima me po vaših izkušnjah, ali je vsebnost hormonov taka, da bi mi zmešala kar dva cikla?
Hvala
Anya 178: Priporočljiva bi bila uporaba nujne kontracepcije( po 3 dneh raje ellaOne) ali kondoma v prvem tednu tabletk.
Velaluna: glede na zapisano ste nosečnost kar nekajkrat že izključili. Seveda pa lahko stres vpliva na dolžino ciklusa, lahko ga podaljša ali skrajša.
Pozdravljeni,
Imam velik problem, zaradi katerega sem zelo zaskrbljena. S fantom sva imela SO pri katerem je kondom ostal v nožnici 2 dni. Ni mi jasno kako tega nisem občutila, šele ko sem odšla na wc (na veliko potrebo) je sam prišel ven. Takoj naslednji dan po SO (ni minilo 12 ur) sem vzela jutranjo tabletko. Vendar me skrbi, da bi lahko bila noseča saj je bil kondom v meni predolgo, zadnjo menstruacijo sem imela 14 dni pred SO.
Da kondoma v nožnici niste čutili, je povsem razumljivo, saj je zgornji del nožnice parktično neobčutljiv na dotik. opaziti pa bi morala oba s partnerjem, takoj po spolnem odnosu, da kondoma na penisu ni. Takrat bi morali že uporabiti nujno kontracepcijo in s prsti odstraniti kondom iz nožnice. V izogib ponovnim nesrečam mora partner takoj po izlivu prijeti kondom na korenu penisa in se iz nožnice umakniti še preden začne penis plahneti. Opazujte kaj se bo zgodilo z menstruacijo in v primeru izostanka naredite test na nosečnost.
Pozdravljeni, 15.7. sem s fantom imela SO, kljub temu da sem naslednji dan dobila menstruacijo sem po 60 urah vzela tabletko norlevo. 14.8. sva imela ponovno nezaščiten SO, in sem zaradi skrbi ponovno vzela norlevo po 28 urah, čeprav bi morala menstruacija priti 16.8. je še vedno ni. 18.8. sem opravila test nosečnosti, ki je pokazal negativno. Ali je test že pokazal rezultate zadnjega SO? Lahko zamujanje menstruacije pripišem tabletkam in stresu?
Zamudo prav lahko pripišete uporabi nujne kontracepcije, saj ste jo nazadnje uporabili že blizu časa za redno menstruacijo. V tem času vzete tabletke, ciklus podaljšajo in nekoliko skrajšajo trajanje menstruacije. S testom pa raje počakajte, da bo izostanek večji od 1 tedna.
Živjo.. menstruacijo sem imela 1.9. potem sem imela spolne odnose, do izliva v nožnico ni prišlo ampak sem vseno šla po jutranjo tabletko in sem menstruacijo dobila že 22.9., dan pred tem sem imela še ene SO, potem pa nič več, zdaj mi pa menstruacija zamuja. Zanima me če je požnost zanositve? Ali so te spremembe zaradi jutranje tabletke?
hvala za odg.