Jutranja tabletka in zamujanje menstruacije
Spoštovani,
prejšnji teden v soboto (4. 7.) sva imela s fantom spolni odnos, pri katerem nama je počil kondom, zato sem v nedeljo vzela tableto Norlevo.
Ker sem lansko leto prenehala jemati kontracepcijske tablete, mi menstruacija zamuja okoli 4 mesece. Zato sva se z ginekologom odločila, da spet začnem z jemanjem tablet. Sedaj pa ne vem, kdaj naj bi prišla “prava” menstruacija, da lahko začnem z jemanjem KT. Danes sem malo krvavela, a ne vem, a je to samo vmesna krvavitev ali prava menstruacija. Kaj naj naredim? Naj raje počakam še 4 mesece na novo menstruacijo? Ginekolog je na dopustu in ga ne morem vprašati.
Hvala za odgovor.
V navodilih piše prvi dan menstruacije zato, ker je ženska v tem primeru lahko prepričana, da ni noseča. Če začne jemati KT kasneje, recimo v času ovulacije in ima ob tem nezaščitene spolne odnose, bi ob začetku uporabe KT lahko že bila noseča. V primeru Qlaire morate dodatno zaščito uporabljati vsaj 9 dni!
Matjaž
Pozdravljeni!
Sem videla, da ste na podobno vprašanje že odgovorili, vendar nisem še zasledila točno takšnega vprašanja kot ga imam jaz.
Torej, jemljem KT Stediril-M. Redno. Prišel je teden menstruacije, kjer sem jo imela le malo- skoraj nič. Naredila sem test za nosečnost-negativno. V času menstruacije sva s fantom imela spolni odnos-seveda je prišlo do izliva v nožnico. Nato sem nadaljevala z jemanjem KT kot običajno. Zanima me, ali je možna zanositev v tednu menstruacije? Ker je ni bio veliko, tako kot ponavadi, me skrbi.
Ker me je kasneje zagrabila panika, sem poleg rednega jemanja KT vzela še jutranjo tabletko, nato pa nadaljevala z uporabo rednega jemnja KT. 2 dni kasneje sva s fantom zopet imela spolni odnos. Zanima me, ali je možnost zanositve večja?
Hvala za odgvoor.
Pozdravljeni, 5.9. Sem imela nezasciten spolni odnos in prislo je do izliva v noznico. Dve uri zatem sem vzela jutranjo tabletko (nezelenega simptoma po njih ni bilo nobenega- je to kaj narobe?). Menstruacijo bi morala dobiti v nedeljo pa je do danes se nimam. Je moznost za nosecnost velika?
Ali teza lahko vpliva na ucinkovitost jutr.tabletke (imam 86kg) ?
Lp in hvala.za odgovor
Pozdravljeni!
Če ste menstruacijo pričakovali naslednji dan po odnosu, potem nujne kontracepcije načeloma niti niste potrebovali, ni pa nič narobe, da ste jo uporabili. Stranski pojavi (recimo krvavitve) niso vedno prisotne.
Nekatere študije so nakazovale (a ne dokazale), da je nujna kontracepcija z LNG manj učinkovita pri ženskah, težjih od 75 kg. Posledica teh raziskav je bila sprememba navodil za uporabo (priložena so v vsaki škatlici). V treh študijah, ki jih je izvedla Svetovna zdravstvena organizacija, niso ugotovili nikakršnega premika v smeri zmanjšane učinkovitosti ob večanju telesne mase/ITM. Na podlagi ocene vseh razpoložljivih dokazov o učinkovitosti urgentnih kontraceptivov je Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini pri Evropski agenciji za zdravila zaključil, da so razpoložljivi podatki preveč omejeni in premalo trdni, da bi lahko z gotovostjo trdili, da se kontracepcijski učinek pri višji telesni masi zmanjša, kot je navedeno v informacijah o zdravilu Norlevo.
Matjaž
Pozdravljeni!
30.8.2015 sem dobila menstruacijo, ki pri meni traja 3-4 dni. 7.9. v jutranjem času pa sem imela nezaščiten spolni odnos. Nekje 5-6 ur po odnosu sem vzela jutranjo tabletko. Stranskih učinkov do včeraj 12.9.2015, ko se mi je pojavil rjavkast izcedek, nisem imela. Čutim tudi rahle bolečine v spodnjem delu trebuha, kot pred nastopom menstruacije. Kolikšna je verjetnost zanositve? Zanima me ali je rjavkast izcedek lahko stranski učinek tabletke, saj sem zasledila le, da lahko pride do vmesne krvavitve, vendar pri meni ne gre za tipično krvavitev. Brala sem tudi, da bi morala vzeti dve tabletki v razmaku 12-ih ur, vendar tega do danes nisem vedela. Ali to drži? Ali je za test nosečnosti še prezgodaj, menstruacijo moram dobiti šele konec meseca.
Naj omenim tudi, da sem cca. štiri mesece nazaj prav tako vzela jutranjo tabletko, vendar takrat nisem imela nobenih stranskih učinkov, niti izcedka, kot se je pojavil tokrat.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Pozdravljeni,
s fantom sva imel v petek SO in po končanem mi je rekel, da kondoma nima na penisu. Seveda sem se takoj ustrašila in potem s prostom pošlatala v nožnici, če je notri. Kondom je bil notri. Strah me je bilo, da je ostalo kaj sperme v nožnici(ko je izvelek penis) še preden sem kondom povlekla ven. Naslednjo jutro, približno 11 ur po SO sem vzela jutranjo tabletko. M bi morala dobiti v ponedeljek, prsi me nenormalno bolijo in vem, da stres še dodatno poveča zamujanje menstruacije, vendar me je preprosto strah, da tabletka ni učinkovala.
Hvala za odgovor, Maša.
Pozdravljeni!
Včeraj zvečer sem imela s fantom SO in nama je počil kondom. Do izliva ni prišlo, ne veva pa, koliko časa počenega kondoma nisva opazila in imela nezaščiten odnos. Sedaj ne vem, ali vzeti jutranjo tabletko ali ne, glede na to, da menstruacije nimam že par mesecev (zadnjo menstruacijo sem dobila 31.10.2015 s pomočjo tablet za sprožitev M in mi sedaj spet zamuja 10 dni (test je bil negativen), sama pri sebi vem, da je spet ne bom dobila, razlogi za to mi niso znani). Kaj mi svetujete?
Lp