Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Jutranja tabletka in zamujanje menstruacije

Jutranja tabletka in zamujanje menstruacije

Pozdravljeni!
Zadnjo menstruacijo sem imela od 26.11.2014 do 1.12.2014, ponavadi imam menstruacijo 4 dni in skoraj vedno pride tocno. 3.12.2014 sva s partnerjem imela SO, uporabila sva kondom, vendar je pocil, partner pravi da je izliv ostal v kondomu vendar sem za vsak slucaj po 18 urah vzela jutranjo tabletko. Cez 1 teden se je pojavila, predvidevam da vmesna krvavitev, bol rjavkaste barve ki je trajala 3 dni. Obcasno imam bolecine v trebuhu in nimam apetita, drugih problemov ni. Menstruacijo bi morala dobiti 25.12.2014, danes pa smk 28.12.2014 in je se nimam. Malo me skrbi ker sem sd premlada da bi imela otroka, koliksna je moznost da jutranja tabletka ni bila uspesna? :/
Hvala, Lp

Pozdravljeni,

glede na krvavitev en teden po tabletki je možnost zanositve zelo majhna, se pa lahko tudi ciklus nekoliko spremeni, tako da tridnevna zamuda zaenkrat še ni nič posebnega. Je pa res, da tudi jutranja tabletka ne prepreči zanositve v 100%, tako da če vas zelo skrbi, naredite test.

Lep pozdrav,
Polona Podnar, dr.med., spec. gin. in porod.

Pozdravljeni. Pred približno 14 dnevi sem vzela jutranjo tabletko (po približno 60 urah), menstruacijo sem dobila ob običajnem času, bila je sicer kar šibka ter je trajala 6 dni. Ker me je skrbelo, sem 3 tedne (21.dan po odnosu) naredila test. Bil je negativen. Po 21 dneh bi bil test že pozitiven kajne? Ker imam občasno napete prsi, ampak to je verjetno posledica tabletke?
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni. S partnerjem sva imela SO, uporabila sva kondom, ampak ga je partner na zacetku obrnil narobe potem pa ga je namestil pravilno, torej med spolnim odnosom je kondom bil pravilno namescen in ni pocil, je to, da ga je najprej obrnil narobe kaj nevarno? Vseeno sem 18 ur po odnosu vzela jutranjo tabletko in teden za tem sem dobila krvavitve (3-4 dni, rjavkaste barve). Imam bolecine v trebuhu in obcasno me bolijo prsi. Opravila sem test, ki je pokazal da nisem noseca, vendar me skrbi, ker mi menstruacija zamuja ze 9 dni. Je mozno da je to zaradi jutranje tablete? Vem da lahko menstruacijo ob jutranji tabletki dobis teden prej ali kasneje, vendar se mi 9 dni zdi ze prevec?
Zadnja menstruacija: 25.11.2014-30.11.2014
SO: 4.12.2014
Predvidena naslednja menstruacija bi morala biti 24.12.2014

Pozdravljeni!
Pred dvema dnevoma sem imela (nepremisljen) nezasciten spolni odnos pri katerem je prislo do izliva v noznico. Po 5 urah sem vzela jutranjo tabletko Norlevo. V navodilih sem prebrala da naj tabletka ne bi ucinkovala ce si tezji od 85kg, sama sem namrec tezja. V lekarni tega ni omenil nihce, se pa ze na pogled da priblizno oceniti koliko kdo tehta. Sedaj me resno skrbi, da tabletka ne bi ucinkovala, saj si ne zelim nosecnosti. Zadnja menstruacija je bila 19.12.

Hvala, za odgovor.

Imam problem nazadnje sem imela menstruacijo 18 decembrra torej mi zamuja 3 dni imam pa vse znake da bpm dobila menstruacijo torej bolecine v prsih napihnjenost mozolji po znakih predvidevam da sem imela pms in imam tudi znake da mi zamuja to je stres in mislim da sem staknila virus saj ima drisko ze cel teden. V soboto pa sva z partnerjem imela nezasciten odnos in sva uporabila tehniko da da prej ven pred tem sva v petek imela nezasciten odnos na zacwtku potem pa je dal kondom gor sedaj pa me zanima al je razlog za paniko drugace skoraj vedno uporabljava zaščito ali tisto metodo. Razmišljala sva tudi da greva jutri po test in jutranjo tabletko

Če imate menstrualne cikluse redne, potem spolni odnos nekaj dni pred menstruacijo ne more privesti do nosečnosti, tudi če bi prišlo do ejakulacije. Težava je v tem, da ne moremo z zagotovostjo vedeti, ali je bil tudi ta ciklus reden, to lahko izvemo šele, ko nastopi menstracija. Vsekakor petkov oz. sobotni spolni odnos ni vplival na zamudo menstruacije. Test seveda lahko naredite, a vsaj 14 dni po SO.

Matjaž

Pozdravljeni.Na začetku decembra sem vzela jutranjo tabletko. Do danes sem dobila že 2 menstruaciji, ki sta bili ob pravem času, le krajši in šibkejši kot običajno. Od sredine decembra čutim tudi slabosti, pogosto imam boleče prsi (sploh po tej zadnji menstruaciji me prsi vsak dan bolijo). Naredila sem že 4 teste na nosečnost (4.tedne, 5.tednov in 6.tednov po odnosu), vsi so bili negativni. Glede na to, da sem dobila 2 redni menstruaciji in ob vseh negativnih testih, verjetno slabost izvira drugje kajne?

Hvala, lp.

Pozdravljena!

Prav razmišljate, slabosti niso zaradi nosečnosti.

Matjaž

Pozdravljeni. Konec novembra sem vzela jutranjo tabletko, sicer sploh ni prišlo do pravega spolnega odnosa, ampak ker je bila možnost, da je sperma prišla na moje spolovilo, raje nisem tvegala. Do danes sem dobila že 3 menstruacije, naredila sem tudi 5 testov-vsi so bili negativni. Problem je v tem, da so vse 3 menstruacije, ki sem jih dobila po tabletki precej šibke. Ponavadi sem imela krvavitve na 26 dni, vedno so trajale 7 dni, prve 3 dni sem imela zelo močno. Po tej tabletki pa trajajo menstruacije samo 4-5 dni, enkrat mi zamuja za par dni, drugič pa je prišla par dni prekmalu. Malo močnejša je samo prvi, mogoče tudi drugi dan, potem pa zelo šibka, zadnji dan je le še manjši rjavkast izcedek. Skratka to me precej skrbi, kajti nikoli nisem imela šibkih menstruacij. Je možno, da je to vpliv tabletke?
Hvala, lp.

Pozdravljena!

Imeli ste več menstruacij, naredili ste več testov, ki so negativni, torej niste noseči. Zaradi bolj šibkih menstruacij naj vas ne skrbi.

Matjaž

Najlepša hvala za odgovor. Pozabila sem dopisati samo še to, da imam že 2 tedna precej napihnjen trebuh, izgleda kot da bi se res malo poredila in me je zato zelo skrbelo da sem mogoče noseča. Ampak to je verjetno vzrok drugje, ne pa v morebitni nosečnosti kajne?
Še enkrat hvala za pomirjajoče besede.

Če ste naredila že 5 testov, je res že čas, da se pomirite. Napihnjen trebuh je verjetno zaradi drugih težav.

Pozdravljeni!

Redno jemljem KT Yaz. V soboto zjutraj naj bi vzela 1. BELO tabletko (tabletko s placebom) a je nisem (belih tabletk ne jemljem nikoli saj mi je bilo rečeno da jih lahko zavržem, da nimajo nobenega vpliva…ali je temu res tako?). V soboto zvečer sem imela nezaščiten SO pri katerem ni prišlo do izliva v nožnico. Kljub temu sem 13ur po SO sem vzela še tabletko Norlevo. Danes (sreda) sem začela z novim omotom KT a menstruacije še nimam, dobiti bi jo morala pa včeraj.
Ali naj nadaljujem z jemanjem KT kljub temu, da ni menstruacije? Ali mi zamuja zaradi tablete Norlevo?

Možnosti, da ste zanosili, praktično ni, M vam zamuja verjetno zaradi Norlevo. Placebo tablete lahko zavržete, namenjene so predvsem temu, da ne pozabite na redno jemanje tablet. Med jemanjem belih tabletk ste tudi zaščiteni pred neželeno nosečnostjo, pravtako, če jih zavržete. Le ne pozabite po 4-dnevni pavzi na ponovno jemanje novega zavojčka.

Pozdravljeni,
zadnjo menstruacijo sem imela 10.3 in nezaščiten s.o. 25.3 (se pravi na 15 dan ciklusa), nakar sem tik pred iztekom 72 ur vzela jut, tabletko (18 dan ciklusa) pred tem sem jut. tabletko vzela 6.2. (isti dan kot sem imela nez. s.o. oz. 15 dan ciklusa). Od takrat pa do sedaj sem imela 2 menstruaciji, obe na 24 dni, prej sem imela vedno na 28 dni, kot sem zasledila v zgornjih odgovorih je sedaj malo dlje trajalo da je prišla menstruacija, ker sem vzela jut. tab. v drugi polovici ciklusa (ciklus je sedaj trajal 29 dni, menstruacijo sem dobila danes). Kakšen vpliv ima jutranja tabletka na nadaljne cikluse? In kaj točno pomeni, da sem sedaj imela daljši ciklus; če bi imela ovulacijo v času ko sem vzela jut. tabletko bi dobila menstruacijo prej?! Jemljem marevan zato ne smem imeti hor. zaščite, v zadnjih mesecih sem poskusila čim bolje spoznati svoje telo in ciklus, kot rečeno sem prej imela ciklus vedno na 28 dni (točen kot švicarska ura), sem si tudi merila B.T. in ugotovila da imam ovulacijo nekje med 12 in 16 dnem, koliko časa traja da se ciklus ustali nazaj po jut. tabletki? Ali sem z jut. tabl., ki sem jo vzela v krajšem času dvakrat (6.2., 27.3) mogoče čisto zmedla moje telo in ciklus? Ker sem prelistala nekaj knjig o naravni zaščiti, vem prbližno kako poteka ciklus, faza rumenega telesca itd.

Če ne drugega, si priskrbite pregradno zaščito, kot je naprimer kondom ali diafragma. Očitno vam metoda umika oz. štetje plodnih dni ne uspeva, saj ste že dvakrat vzeli jutranjo tabletko (ki je mimogrede tudi lahko tveganje glede na vašo terapijo proti strjevanju krvi). Če bi bilo štetje plodnih dni in merjenje bazalne temperature tako enostavno in učinkovito, bi danes marsikdo imel kakšnega otroka manj ali več. Zanosite lahko tudi npr. med menstruacijo, zato se nikar ne zanašajte na to “zaščito”. Četudi imate reden ciklus na sekundo natančno, vi temu pravite kot “švicarska ura”, naj vam povem, da se tudi ta ura kdaj zaustavi in je potrebna popravila.
Koliko časa traja, da se vam ciklus vrne v prejšnje stanje, ne ve nihče.

pozdravlejni, z fantom sva imela 3.4. zadnji spolni odnos in pocil nama je kondom. sedaj mi menstruacija zamuja ze 14 dni. zadnjo m sem namrec imela 1.3. skrbi me to ker odkar sem dobila prvo menstruacijo, jo imam zmeraj na 29-31 dni. sedaj pa mi prvic sploh zamuja in to ze 14 dni. 2x sem ze delala test in obakrat je bil negativen. je vseeno moznost da sem noseca oz kaj bi lahko bilo narobe?
lp E.

Če je bil test dvakrat negativen, sigurno niste noseči. Zamuja lahko zaradi stresa.

pozdravljeni, pred slabima dvema mescema sva s fantom imela spolni odnos (kondom se je strgal, izliv je bil zunaj). v 12urah sem vzela urgentno tabletko, nato sen menstruacijo dobila na isti dan kot prejšnji mesec (20.3.2015). sedaj pa mi še vedno zamuja.. je možno da sem kljub tabletki zanosila? hvala za odgovor..

New Report

Close