Najdi forum

Pozdravljeni,

naj povem ,da sva z ženo v očitno resni krizi. Sva poročena 20 let ona ima iz prejšnjega zakona tri otroke, sedaj pa imava še midva eno najstnico. Vse otroke sem sprejel kot ,da so moji in ne delam nikakršnih razlik. Za sebe lahko rečem, da sem skrben oče,mož se pravi oba imava zaposlitvi in opravljam jaz temu pravim normalna dela,hodim v šolo ,pospravljam dom,kuham,likam itd.itd.

Ne ni mi težko in ne rečem tudi žena ogromno postori,vendar si nekako deliva delo. Tudi do nje sem pozoren,kadar nama le čas in finančno stanje dopušča greva na kakšen koncert,graba na kakšen vikend paket itd. Žena je precej rada lepo urejena in tudi to dostikrat “požrem”in ji kupim stvari katere niso ravno za naš proračun , vendar je na prvem mestu ona in otroci. Že nekaj časa tudi spolnosti nimava več v blestečem stanju,dostikrat sva se o tem pogovarjala in vsakokrat je obljubila,da bo bolje ostalo je pa le pri obljubah. Cca.mesec nazaj sva se “pošteno zapela” sicer je tukaj povod naša najstnica ,kajti ona jo suvereno zagovarja za vsako stvar,kar se meni ne zdi prav. Od takrat smo v zelo napetih odnosih in imam mnogo pomislekov,če se še splača vztrajati? Imam jo zelo rad, ampak dostikrat se počutim kot “copata” in ,da nihče ne vidi moje dobrote do njih.

Ja lahko mi očitate, sem za “copati” sam kriv ,vendar tak sem ,čustven ljubeč in vse bi naredil za njo.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani,

tako vi kot vaša žena nosita v ozadju svojih vedenj zapleteno psihološko logiko, ki vedno deluje ne samo logično, ampak celo optimalno. Drugače rečeno – vsako vedenje ima svoj smisel. V fazi sklepanja partnerske veze, se med obema psihološkima aparatoma sklene t.i. psihološka pogodba. Ta je deloma zavestna, delamo pa nezavedna. Določa razne zadeve v donosu, npr. kdo bo dominanten, kdo bolj podrejen, kdo bo odgovarjal za katero področje veze, kdo ima katere pravice in dolžnosti itd. Veza je potem stabilna dokler se oba partnerja držita tega dogovora. Če tekom let eden od partnerjev spremeni svojo pozicijo, npr. osebnostno dozori, in noče več izpolnjevati določenih postavk iz pogodbe – recimo se noče več v taki meri prilagajati in žrtvovati brez da bi za to prejel ustrezno potrditev – torej, če partner tako spremeni vedenje, pričakovano pride do konfliktov, saj partner na nek način (iz psihološkega vidika) upravičeno zahteva staro vedenje.

Najelegantnejša rešitev v takem primeru, je partnersko svetovanje, kjer lahko partnerja razčistita nastali konflikt in skleneta novo psihološko pogodbo. To velja za primer, ko sta oba partnerja za to motivirana. Druga možnost je, da si samu uredite nekaj ur psiho-socialnega svetovanja in brez žene razrešite svoj notranji konflikt ostati ali se ločiti.

Če želite raziskovati sami, vam lahko koristi moji ostali odgovori na podobna vprašanja.

Psihološka pogodba:
Izdaja zaupanja in kako naprej
Naj ostanem ali grem?
Izmučena od “vzgajanja”
Nasvet v zvezi z ločenim moškim

Notranji konflikt:
Zamenjava kariere
Block
Želim končati razmerje.
Odhodi partnerja in občutek razvrednotenja
Partnerstvo pod vprašajem in biološka ura

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close