Najdi forum

EKG izvid

Drustvo za zdravje srca in ožilja smo ustanovili zato, da bi ljudi navdušili za zdrav način življenja s katerim skušamo preprečiti nastanek srčnih in drugih bolezni. Ker “nimamo časa”, da bi se posvečali “zahtevam” zdravega načina življenja, svoj zdravstveni problem “rešimo” z jemanjem zdravil. Res pa je, da mnogo krat ne zadostuje zdrav način življenja, da ostanemi zdravi in, da si moramo pomagati z zdravili, kar je zelo dobro. Upam, da sem vam bistveno povedal. Potrudite se slediti priporočilom za zdrav način življenja, kar sploh ni zahtevno in po nekaj mesecih ugotovite ali je to že zadostno, da ne boste beležili napredovanja ateroskleroze. Ne prezrite ugotovitve koristi gibanja, itd. Srečno. Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

Star sem 39 let in sem pred kratkem opravil zdravniški pregled in EKG. Pred dvema letoma so mi pri EKG pregledu odkrili Left bundle branch block, katerega prej ni bilo (vsi prejšnji pregledi so bili OK). Imam povišan krvni tlak in jemljem tablete Cardura (8 mg dnevno) in Prenesa (8 mg dnevno). Zanima me, če je srčna motnja, ki se kaže na EKG-ju resnejše narave in ali rabi zdravljenje?

Moj zadnji izvid je sledeč:
Normal sinus rhythm
Left axis deviation
Left bundle branch block
Abnormal ECG

vent. rate 76 bpm
PR interval 166 ms
QRS duration 160 ms
QT/QTC 464/522 ms
P-R-T axes 22/-40/92
P duration 108 ms
RR/PP interval 788/785 ms

Za odgovor se vam najlepša zahvaljujem.
LP
Ivan

Napisali ste, da so pred 2 letoma pri vas ugotovili levokračni blok. Verjetno so vam že tedaj povedali, da “neposredno” ne zdravimo bloka, pač pa skušamo ugotoviti zakaj je nastal (virusna vnetja in ateroskleroza so največ krat vzrok za njegov nastanek). Verjetno so vam že povedali kako se morate ravnati (izogibanje sunkovitim težkim telesnim obremenitvam). Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!
Tudi sama sem opravila službeni zdravniški pregled in me zdaj, kot večino tukaj, malo skrbi.
V glavnem, stara sem 25 let, itm imam 21,50.

Pri hematoloških preiskavah imam odstopanje (K)Erci-RDW 14,7, potem S-AST 0,53 in S-Holesteroli5,4.
Skrbi pa me predvsem EKG: sinusni ritem, sr.fr.62/min., vertikalna os, inkompleten desnokračni blok, neznačilne spremembe ST spojnice.
Moram povedati, da so mi ugotovili tudi starostno slabovidnost, pa se sprašujem, kaj mi bodo rekli pri 50ih :)))).
Prosim, da mi razložite kaj moji izvidi pomenijo in kakšni so ukrepi, če so le-ti potrebni.

Pri pregledu krvi so ugotovili, da je blago povečana krivulja, ki pokaže velikost eritrocitov (RDW), kar kaže na njihovo živahno obnavljanje in, da imate blago povečano raven holesterola v krvi.
V EKG so ugotovili, da ste suhi (vertikalna os), da imate blage prevodne motnje v desnem prekatu srca (inkompletni desnokračni blok), kar nima nobene vloge pri običajnih telesnih obremenitvah in rekreativni športni dejavnosti ter neznačilne spremembe ST spojnice (živčnost?).
Ugotovitve okulista ne vem komentirati. Morda je hotel povedati, da postajate dalekovidna.

Pozdravljeni.

Me samo zanima izvid mojega ekg-ja in sicer imam neustrezno sinusno tahikardijo. Kardiolog mi je pred 1tednom povišal odmerek Procoralan 5mg zjutraj in zvečer ( ker se mi stanje z napadi hitrega bitja srca ni izboljšalo) in predlagal naj opravim ekga pri osebnem zdravniku čez 1teden. stanje se je izboljšalo, napadi niso več priotni in ekg pri osebnem zdravniku sem tudi opravila in sedaj mi piše na izvidu
Sinus rhythm
Incomplete right bundle branch block
otherwise normal ecg

Ponavadi je vedno pisalo na izvidih ekgja (prejšnji izvidi)
sinus tachycardia
st & t abnormality, consider
inferior ischemia or left venticular strain

Sedaj pa nevem kaj naj bi pomenilo pri prvem ker je drugačen kot ostai prejšnji*

Hvala in Lp

Sodobni aparati EKG imajo vpisane številne tipične spremembe EKG, ki jih vpišejo v teku snemanja. Teksti odgovorov so veljavni, ko jih potrdijo kardiologi, ki “odčitajo” zapis.
V vašem prvem EKG sta navedeni hitro bitje srca (sinus tachycardia) in manjša nepravilnost poteka veznice ST, ki dopušča misel, da je prisoten povišan krvni tlak.
V zadnjem izvidu sta napisani normalno delovanje srca (sinus rhythm) in blaga prevodna motnja v desnem prekatu (incomplete right bundle branch block).
Mnenje: v desnem srcu je manjša prevodna motnja brez hemodinamskih posledic in ne povzroča bolečin. Ni zadržkov za normalne telesne obremenitve.

Pozdravljeni,
prosim vas za razlago EKG izvida:

Vent. Frekvenca: 68 pulz
PR interval: 124 ms
QRS trajanje: 92 ms
QT/QTC: 382/409 ms
P-R-T osi: 105/105/140°
P trajanje: 92 ms
RR/PP interval: 872/870 ms
QTD/QTcBD: 58/62 ms

minor right axis deviation
because QRS angle between 90° and 120°
borderline ECG

Izvid EKG dopušča posumiti na obremenitev desnega srca pri kronični obstrruktivni pljučni bolezni ali na druge vzroke obremenitev desnega srca in tudi na astenično konstitucijo

Spoštovani,

pred kratkim sem bila na EKG pregledu (ki je trajal zelo malo časa) in na podlagi izvida dobila nasvet, da bi bilo dobro “zadevo” malo bolj raziskati. Izvid je bil sledeč:
HR 78/min
Intervals:
RR 771 ms
P 100 ms
PR 164 ms
QRS 94 ms
QT 388 ms
QTC 446 ms
Axis:
P 75 stopinj
QRS -46 stopinj
T 66 stopinj
P (II) 0,15 mV
S (V1) -0,26 mV
R (V5) 0,94 mV
Sokol. 1,20 mV
SINUS RHYTHM
ABNORMAL LEFT AXIS DEVIATION
R-S TRANSITION ZONE IN V LEADS DISPLACED TO THE RIGHT
LEFT ANTERIOR FASCICULAR BLOCK
INCOMPLETE RIGHT BUNDLE BRANCH BLOCK
T ABNORMALITY IN HIGH LATERAL LEADS
NON SPECIFIC ST DEPRESSION

Napisala sem vse, ker ne vem, kaj od tega je pomembno… Osebni zdravnik je izbrskal 7 let star izvid EKG-ja in rekel, da se je nekaj kazalo že takrat, a je zdajšnji EKG v primerjavi s prejšnjim precej slabši. Stara sem 31 let, pred dvemi leti sem zaradi spontane disekcije obeh notranjih karotidnih arterij doživela blago možgansko kap, posledice so k sreči “zanemarljive” – še najhujši so stalni glavoboli in migrene s prolongirano avro. Ne vem, če se te težave kakorkoli povezujejo s srcem (rečeno mi je bilo, da ne). Sama občasno “nenormalno” močno občutim utripanje srca, včasih imam občutek, da se srce zatrese med utripi (takrat tudi malo težje zadiham), utrip mi tudi zelo hitro naraste (to pripisujem manjši kondiciji, saj mi je odsvetovan vsak intenzivnejši šport – v preteklosti pa sem bila zelo športno aktivna). Do sedaj temu nisem posvečala pretirane pozornosti…

Vljudno vas prosim za razumljivo razlago in vaše mnenje.

Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem.

Prijazen pozdrav!

N.

V dopisu so navedeni podatki EKG z izvidom “avtomatske analize” posnetka. Morda bi bil odčitek kardiologa malo drugačen. Vsekakor so zanesljivi podatki o prevodnih motnjah (levi sprednji hemiblok in inkompletni desnokračni blok), ki dopuščata misel, da sta posledici organske prizadetosti srca. Glede na vsebino dopisa obstaja možnost, da se pri vas ponavljajo prezgodnji utripi (ekstrasistole), ki bi jih zanesljivo odkrili pri daljšem snemanju EKG (24-urni snemanje EKG po Holterju).
Mislim, da stalni glavoboli in migrene niso posledice prizadetosti srca. V dopisu ni podatkov o osnovni bolezni pri disekciji obeh notranjih karotidnih arterij. Priporočam posvet pri kardiologu.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Ne razumem čisto, kaj je mišljeno z osnovno boleznijo pri disekciji…. Disekcija je bila spontana in niso odkrili nobenega posebnega vzroka zanjo (zgodila se je cca 10 tednov po drugem porodu). UZ ledvičnih arterij je bil ok, tudi krvna analiza ni pokazala nobenih dejavnikov za kakšno prirojeno ali gensko napako (ne vem, če se pravilno izražam). FMD je bil na podlagi UZ ledvic izključen. Glavobole in migrene pripisujejo posledicam možganske kapi.

Koliko pa je takšen EKG z avtomatsko analizo sploh zanesljiv? So ekstrasistole lahko posledica organske prizadetosti srca (večkrat sem namreč zasledila, da se pojavijo zaradi stresa)? Je možno, da takšen EKG lahko pokaže nekaj, česar ni, oz. pokaže “pretirano”? V vsakem primeru pa je verjetno dobro, da opravim daljši EKG in potem na podlagi tega po potrebi obiščem še kardiologa…?

Vse dobro.

N.

Ko bolnik navaja težave, ki so sumljive, da so posledica nerednih srčnih utripov priporočamo snemanje EKG, ki je edini način, ki potrdi naš sum. Ker pri snemanju EKG v običajnih pogojih prikažemo zelo kratko dobo delovanja srca, se lahko zgodi, da ne dobimo na zapisu nobenega nerednega utripa. V takih primerih naročimo daljše snemanje (10 – 20 sekund ali več oziroma 24- urno snemanje EKG po Holterju).

Pozdravljeni,
dober mesec nazaj sem bila pri kardiologu, kjer so mi naredili ekg v katerem so bile spremembe.
V izvidu je napisano:
Minor right axis deviation in repolarizacijske spremembe in me zanima kaj to pomeni?
Bila sem tudi na UZ srca in izvid je normalen.
Pojavlja se mi tudi občitek nerednega bitja srca, ki se mi pojavlja vedno pogosteje in me zanima, kaj bi lahko to pomenilo?
Stara sem 18 let.

“Minor right axis deviation = nakazana usmeritev srčne osi v desno je izvid, ki posredno pove,da je srčno os blizu pokončne osi. Taki izvid posredno pove, da preiskovanec ni debel.
“Repolarizacijske spremembe” je podatek, ki nakazuje možnost različnih vplivov na srce (predvsem živčna napetost pri mladih, slabša prekrvitev srca pri starejših, hormonski vplivi na srce, itd.).
“Občutek nerednega bitja srca” je občutek, ki ga imamo, ko nastopajo prezgodnji utripi srca. To se dogaja pri zdravih (živčno napetih ljudeh) in pri bolnih srcih.

prosim za razlago EKG, doslej je bilo vedno vse normalno, tokrat piše

Contour abnormality consistent with inferior infarct probably old
5,73 unconfirmed report
RR 1038 ms
P 94 ms
PR 138 ms
QRS 78 ms
QT 410 ms
QTC 406 ms
Hvala vnaprej za odgovor

V sodobnih EKG-aparatih je naveden “idealen izvid EKG”. Aparat “avtomatsko” vpiše vsako tudi majhno drugačnost od idealnega zapisa. Pri vas slika posnetega EKG nekoliko odstopa od “idealne” in dopušča možnost, da ste v preteklosti preboleli spodnjestenski srčni infarkt. Odločilen je izvid, ki ga napiše kardiolog.

Pozdravljeni,

Stara sem 26 let, 48kg in 168cm.

Avgusta imam predvideno operacijo nosu in kot potrebno predhodno preiskavo sem opravila EKG.
Izvidi so naslednji:

P/PR 96/146 ms
QRS: 94 ms
QT/QTC: 412/427 ms
P/QRS/T os: 72/84/48
Srcna frekvenca: 69 BPM

sinus ritem
vertikalna os
probable HVH
R/S < 1 in V2 V3 V4 V5
R/S < 1 in V1 V2 V3 V4 V5
R < 0,5 m V in V1 V2 V3 V4 V5 V6 Zivim v tujini in zdravnik je rekel da je vse normalno, da pa imam nekaj (kar nisem povsem razumela kaj) ampak da je to pogost pojav pri mladih 20 – 30 let. Zanima me Vase mnenje? So izvidi dovolj dobri za zeleno luc za operacijo? Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav!

Strinjam se z zdravnikom, ki je ocenil izvid vašega EKG. Odnos R/S kaže na poudarjeno pokončno os srca, kar je sicer pogostoma prisotno pri mladih bolj suhih ljudeh.
PS: obrnil sem se na dva kolega, da bi izvedel pomen kratice HVH. Kratica ni poznana nobenemu od njiju. Ali gre za tipkarsko napako? ali so v nekem kardiološkem centru v inozemstvu v rabi drugačne kratice? Lahko mi še pišete.

Pozdravljeni,

Najlepsa hvala za odgovor!

Preverila sem se enkrat in na izvidu res pise HVH. Malo sem poiskala po internetu in v jeziku drzave kjer sem test opravila bi lahko to bila okrajsava za HLH (beseda “levo” se tu zacne na crko V) Na internetu sem prebrala da je HLHS okrajsava za hypoplastic left heart syndrome, ki pa je kar huda poskodba srca?

Ce HVH res pomeni HLH je malo nenavadno, da zdravnik pravi da je z mojimi izvidi vse v redu?

Naredil pa mi je v bistvu dva testa, tukaj je izvid prvega (opravljen 2 minuti pred tistim ki sem ga opisala v zadnjem sporocilu):

P/PR 94/144 ms
QRS: 96 ms
QT/QTC: 408/418 ms
P/QRS/T os: 73/88/45
Srcna frekvenca: 66 BPM

sinus ritem
vertikalna os
RSR in V1 and V2
R/S < 1 in V2 V3 V4 V5
R < 0,5 m V in V1 V2 V3 V4 V5 V6
found with doubtful pathological significance

Vam to mogoce kaj vec pove?