Domači kunci, brejost, parjenje ….
za kunčka obstaja kar nekaj precej poceni igrački, ki jih večinoma bolj interesirajo kot marsikatera kupljena
Edina kupljena, ki je super (če je kuncu potem všeč) je tista žogica v katero daš briketke in jo potem kunček kotali, zato da jih dobi ven (enako prodajajo za mačke in pse)
Potem imaš pa cel kup takih domačih. Moj ima zelo rad uničevanje starega telefoskega imenika (je tak, ki ne pušča črnila, moj kunec pa ne gloda papirja), pa gajbico ima kjer so noti lesni briketi in lahko koplje po njej kot mu paše, igra se pa rad tudi z zmečkanim papirjem v kroglice.
Narejen ima tudi poligonček, kjer malo skačemo čez ovire za priboljške 🙂
ja, moj najraje od vsega koplje. čist se mu zmeša ko ga dam na povodec in greva ven, in potem ves čas koplje. razkopal nam je že cel vrt 😀 ja, krogljice iz papirja ima tudi moj, še raje pa ima porabljene rolice od wc papirja. jih z gobčkom zagrabi in dvigne v zrak, potem pa tako smešno s tačkami ‘koplje’ po njej haha 🙂
kje pa se dobi ta žogica? sem že gledala po trgovinah pa ne najdem…
veselje ima pa tudi z kosom kartona in ga neprestano cufa haha <3
ja, moj najraje od vsega koplje. čist se mu zmeša ko ga dam na povodec in greva ven, in potem ves čas koplje. razkopal nam je že cel vrt 😀 ja, krogljice iz papirja ima tudi moj, še raje pa ima porabljene rolice od wc papirja. jih z gobčkom zagrabi in dvigne v zrak, potem pa tako smešno s tačkami ‘koplje’ po njej haha 🙂
kje pa se dobi ta žogica? sem že gledala po trgovinah pa ne najdem…
veselje ima pa tudi z kosom kartona in ga neprestano cufa haha
Osebno se mi zdi kupovati kunčje igrače (razen te žogice, ki se dobi skoraj povsod na mačjih oddalkih) nesmiselno, ker jih v končni fazi zelo hitro uničijo. Telefonski imenik je nadomestek za kopanje, ker koplje po straneh,kartonasti gradovi iz škatel z nekaj luknjami so fajn labirinti, rolice wc papirja,veje jablane ali leske (nešprciane, izogibaj se češnje, slive…) itd itn 🙂
Imam en problem, namreč imam samčka in samičko, ki še nista sterilizirana in kastrirana, ju pa nameravam. Mislim, da še samica ni stara 6 mesecev, ne vem, če jo lahko že dam, ampak obnaša se pa prav nenavadno…
Prej sta bila vedno skupaj, v kletki in čez dan spuščena, zdaj ju pa moram ločit. Samec bi že bil za kastracijo, ima pa še ene zdravstvene težave in je veterinarka rekla, naj počakam… Se mi smilita, ko mora en ali drugi bit v kletki, da ne govorim, kaj delata… Hočeta razbit kletko.
Kunčica je pa postala ful agresivna, če jo hočeš prijet. Kar načeloma ne delam, ker ne marajo, ampak v primeru, da je treba dat zdravilo, ne vem… Zdaj ne vem, a je pač spolno dozorela, ali pa je imela slabo izkušnjo. Ko je bila mala sem jo dvigovala dvakrat na dan, ker je bila bolana in dobila zdravilo. Zdaj jo je pa moj en dan lovil po sobi in jo hotel dat v kletko, s še enim neznanim človekom, ko sta nekaj popravljala okna in da ne bi padla dol. Od tistega dne je ful agresivna in spušča zvoke.
me je sicer tudi strah, da ko sta bila prej s kuncem skupaj, da ni slučajno breja. Ko pride kunec do nje, ga liže, ko jo pa on hoče ovohavat in skakat na njo, je pa ful agresivna. Prej je ona skakala po njem, on pa jo je pustil pri miru. Če bo imela male kunce, nimam nobenih izkušenj, kako ravnati s tem.
Aja, a mogoče kdo ve ceno sterilizacije in kastracije?
Kakšna kunca pa sta? Sta pritrilikava? Ti spolno dozorijo že kmalu po četrtem mesecu starosti, tako da bi lahko bila tvoja samička tudi že breja, če je bila nenadzorovano skupaj s samcem.
Zaradi specifik pri anesteziji kuncev je poseg kar drag, odvisen pa je od teže živali. Kastracija štiri kilograme težkega kunca je pred meseci na Veterinarski fakulteti stala okoli 80 evrov. Vsekakor priporočam veterinarja, ki se spozna na kunce in je vešč posega (priporočam VF), ne veterinarja, ki sicer sterilizira psice in mačke.
Vsekakor te bosta prišli sterilizacija in kastracija finančno manj, kot če boš imela leglo kuncev, za katere bo potrebno nabaviti novo opremo, kletke (ker jih je potrebno ločevati že zelo hitro), da o možnih zdravstvenih zapletih, hrani, stelji in zapleti z iskanji primernih posvojiteljev ne govorimo.
Čimprej k veterinarju s kunčico.
Na žalost mislim, da je kunčica res breja. Včeraj si je naredila gnezdo in to v kletki, kjer sem mislila imeti samca, ker je večja (on je večji). Imam še eno manjšo kletko, ki pa ni primerna – mala notri le prespi. Sta pa bila sicer ves čas spuščena v eni večji sobi, razen ponoči.
Ne vem tudi, kaj naj zdaj, ko je naredila gnezdo – nujno, ampak res nujno, bi morala to kletko očistit, pa ne vem, če lahko, prebrala pa sem, da se jo pred kotitvijo mora razkužit.
Verjetno bom naredila tako, da bom dala samca v tisto ograjico za pasje mladičke – to sem imela namen kupit, pa ker je niso imeli, si jo bom šla začasno izposodit.
Malo nerodna situacija, ampak se bom morala sprijaznit 🙂 Stroški, moram priznat, so do sedaj bili kar visoki, ker sem oba že od začetka imela redno pri veterinarju. Imam spravljene vse račune, pa bom enkrat seštela. V glavnem teh 80 EUR za kastracijo je zelo malo :)) Priznam, da si nisem predstavljala, sem mislila, da so kunci zelo nezahtevne živali. Doma imajo starši namreč tri pse, pa včasih tudi kako leglo mladičev, sicer pa ima mama manj tekočih stroškov :))
No, ker sem zaposlena, se bom sprijaznila s kako kavo manj, večerjo ali kakim kosom oblačila. Bolj me skrbi, kaj se bo zgodilo, ker menda pogosto samice pobijejo mladiče, ko imajo prvič. Ne vem, če lahko to prenesem. Ja, pa da ne govorim o tem kako prepričat moža, da bom lahko obdržala vsaj ta dva kunca, je sicer ljubitelj živali (če jih imajo pri sosedu ali zunaj), ne more se pa sprijaznit s tem, kaj to prinese s seboj. Sicer pa čistim in skrbim za njiju jaz – sta razvajenca… Aja pritlikavi ovnač in en mešanček med levjegrivim in še enim podobnim kot angora.
Kunci so krasne živali, radovedni, učljivi, neverjetno si zapomnijo stvari (kar nam seveda povzroča težave, ker si zapomnijo vse lumparije :D), nikakor pa niso nezahtevni za oskrbo.
Mi gredo kar lasje pokonci, ko kdaj kakšnemu iščem dom (večinoma že odraslim, ki so se jih prejšnji lastniki naveličali ali jih zavrgli) pa me kličejo ljudje, ki bi imeli eno “enostavno žival za otroke.”
Kunčici nikar ne šari po kletki, ko je notri. Zvabi jo ven s hrano in šele nato čisti kletko.
Kje si kupila svoje kunce, v trgovini? (potem razumem, zakaj toliko vet. stroškov 🙁 ) Če si jih kupila pri kakšnem rejcu, potem ga kontaktiraj in prosi za nasvete glede kotitve in oskrbe legla.
Ograjica je vsekakod dobra rešitev, nujno ju boš morala namreč ločiti, ker ne moreš imeti skupaj samice, samca in mladičev. Samca čimprej kastriraj, samico pa potem, ko odstavi mladiče.
Tukaj je odlična stran z nasveti za oskrbo kuncev. V poglavju o baby kuncih najdeš tudi nasvete, kako se jih dohranjuje in pri kateri starosti s čim:
Ja tole stran poznam in se kar v večini ravnam po tem, vsaj glede prehrane.
Nisem prepričana za kunčico, ali je res breja. Zdaj je nehala s tem obnašanjem. Niti ni več tako glasna, se bolj pusti pobožat tudi po trebuhu. Prej me je namreč ugriznila…
Imam pa problem s samcem. Namreč, revež je čisto nor od raznih vonjav… In ker ne more do samice, hoče razbit kletko. Prej je bil pravi požeruh, zdaj ga hrana ne zanima. Nekaj sicer je pojedel, ampak bistveno manj. Košček banane, čeprav mu ne dajem takih priboljškov oziroma zelo redko, tega je zmazal. Pa dve vejici peteršilja. Pil ni skoraj nič.
Sem ga prestavila v drugo sobo in zdaj je mir, jedel pa še vedno ni nič. Jutri bom razkužila celo kletko, ker vohlja okrog za samico in ga po mojem dekoncentrira…
Kunca sem dobila pri nekem, verjetno ne preveč priznanem “rejcu”, sem pa iskala kakšnega, pa mi internet ni dal nobenih pametnih rezultatov ven, kasneje ko sem ju imela, sem jih našla 🙂 Če bodo res mali zajčki, sem pa na srečo dobila eno resno ponudbo, da jih oddam. Ne bi tega človeka spraševala za nasvet, ker mi je do sedaj dal popolnoma napačne, sploh glede prehrane in sem imela potem lahko da težave z njima, ker jima je po mojem padel imunski sistem.
Ma, k otrokom jih pa tudi jaz ne pustim, če bi imela svoje, bi jih verjetno vzgajala kako ravnat, namreč ni igrača, sosedovih pa nisem zraven niti spustila oziroma jih je moj, pa mi ni bilo preveč všeč… Tudi jaz mislim, da niso za vsakogat in sploh niso tako nezahtevne živali kot povsod piše. Meni se zdi, mogoče ker nisem navajena, ampak da je mogoče malo več dela z njimi kot s psom… Moja dva se še nista navadila na wc, tudi zato, ker sem pravzaprav v začetku imela popolnoma napačen pristop k učenju, se mi zdi… Že takoj sta se lahko sprehajala po celem prostoru in zdaj mislita, da lahko kakata kjerkoli, namesto da bi začela od manjšega prostora k večjemu. Lulanje pa se mi zdi, da sta večinoma že dojela kam morata.
LEP POZDRAV! Večji del sem prebrala vaša vprašanja in odgovore ampak prosim ne zamerite mi če sem mogoče spregledala pogovor o mojem vprašanju. Letos smo se odločili,da bomo vzgajali kunce OVNAČE ,ker pa o tem nimamo dobre podlage smo večkrat v dvomih glede dnevne količine hrane v zrnju.Seveda mi vsi pravijo ,da preveč ne smem dati ker se zajci “zamastijo” in imajo nato težave s spolno aktivnostjo…
VENDAR KAKŠNA JE TISTA OMEJITEV HRANE,DA DO TEGA NEBI PRIŠLO.
Naj povem,da jih hranimo 2* dnevno,zjutraj in zvečer. Na voljo imajo vodo v neomejenih količinah(kapljični napajalniki), seno kakovostno vedno na voljo, večkrat jim zjutraj dam tudi korenček ali krhelj jabolka oz.kolerabe.
Zdraven pa dobijo tudi mešanico=10%krmila+30%ječmen+10%oves+5% koruze!!!!
In ravno o tej krmilni mesanici nisem sigurna ali jo dajem preveč = 1 jogurtov lonček na dan???
Pol lončka zjutraj,pol zvečer. Kunci so veliki in zdravi pri 4 mesecih tehta 3,5 kg. Lepo prosim za odgovor! HVALA
Moja kunčica zgleda ni bila breja. Imam sicer problem se znebit glivic pri samcu in ga ne upam dat na kastracijo. Dala bi prej sterilizirat samico. Ali ju potem lahko dam skupaj v kletko (upam, da se ne bo nalezla glivic, prej se ni) – skrbi me bolj, da ji ne bi gnjavil, njej pa to ne bi pasalo… Prej enkrat ga je namreč že fejst ugriznila, sem mislila sicer, da je nekaj drugega (in sem ga že hotela peljat veterinarju) – ampak potem je bilo OK.
Koliko upanja imam potem, da se navadita na WC? Moja dva sta taka packa… Ona še nekako, samec kaka vsepovsod – odkar se menda gonita, sta pa itak cela razštelana. Ali naj zdaj sploh vztrajam pri učenju? Skrbi me, ker sem probala že vse, pa drugi trdijo, da so dobili male kunce (predvidevam, da posamezno…) in so to že kar delali na eno mesto.
komaj čakam, da se stvari uredijo – cela zmeda, glede na to, da grem še sama na operacijo in si ne upam česarkoli naredit, ker če bo karkoli narobe imam zaenkrat izkušnje s tedenskimi obiski veterinarja… Kunca, ki sta pa trenutno ločena, pa hočeta razbit kletke 🙁
Zdravo, pa še malo drugačno vprašanje – podobnih zgoraj ni 🙂
Moja ruska kunčica je stara 4 leta in je vedno bolj razvajena (pomoje). Nimam je v kletki, le v ogradi (čez noč in ko ima “house arest”). Iz legla domačega rejca sem jo pripeljala, ko je imela 5 tednov in ni bila nikdar združena z drugimi kunci – tega tudi ne nameravam. Nikdar je nisem peljala k veterinarju.
Začela je s prepogostim lulanjem na kavč (in tudi na druga neprimerna mesta) in vse hujšim glodanjem vsega možnega. Oboje ni iz nuje, bolj iz neke ihte, dokazovanja, kaj pa vem… hkrati je tudi vedno bolj crtljava (oz.hinavski način fehtanja hrane) – razen dvigovati se še vedno ne pusti. Na voljo ima vse, svobodo (celo stanovanje), raznoliko hrano, lesene izdelke (leskove palice, hiška), dnevno čisti WC, skratka vse.
Gre torej lahko zgolj za razvajenost ali zna biti posredi še kaj drugega? Hvala za odgovor in lep pozdravček!
oprostite da motim ampak jst imam doma že enega kunca in nwm če je fantek al je punčka.ker bi jst nabavla še enega pritlikavega ovnača da bi se parla. mi lahko kdo pove kako razločiti če je samček al je samička. moj kunec ima seske in nevem če jih imajo samčki in samičke al jih imajo sam samičke.prosim naj mi kdo pomaga