Domači kunci, brejost, parjenje ….
Živjo!
Moja kunčica si je naredila gnezdo, zanima pa me kako veš ali je res breja ali pa je brejost le navidezna. Lahko samo čakam ali bo imela mladičke ali ne? Pred kakšnim tednom smo jo dali k kuncu, vendar ni padel dol, pa samička se mu je stalno izmikala, tako da ne bi rekla da je bilo parjenje preveč uspešno. Zanima me še ali kletko lahko pospravim, čeprav je notri že gnezdo? In potem če bojo mladički, kako naj ji pospravim kletko?
živjo! Mene pa zanima kdaj se lahko začnem dotikati mladičkov, ker se bojim, da bi jih zajkla zavrgla oz. se zanje nebi več zanimala. Imajo že dlako pa tudi gledajo in skakljajo. večino časa so še v gnezdu. imam pa pretlikave levjegrive kunce – 3je so. Koliko so stari nimam pojma, ker do nedavnega nismo vedli kdaj jih je skotila – vedeli smo da jih bo, samo ne kdaj jih je =). Lepo prosim za odgovor. Lp
če je samica navajena človeške družbe in vonja ljudi ni nobene dileme glede dotikanja že prvi dan. pazi samo da jih ne poškoduješ, da jih ne prijemaš z mrzlimi rokami in da jih ne držiš predolgo iz gnezda. če pa samica ni navajena na ljudi in je plaha ti pa ne priporočam dotikanja mladičev dokler sami ne prilezejo iz gnezda. (nekje od starosti 2 tedna naprej)
jz mam pa ene 4 leta staro zajklo,ki je ze imela mladičke,in je zanje lepo skrbela..čez ene dve leti po porodu smo jo spet sparili,in učeraj je rodila samo ega mladička,ampk je biu mrtu..nek je biu krvau pa kr organe na trebuščku sm mu loh vidla..biu je pa kr na tleh kletke,,,nevem kaj je narobe z zajklo,k je drgac ful prjazna do ljudi in do drugh zajcku….zkaj je rodila sm enga in zkaj ga je, semizdi da namernu ubila”¨? )’ hvala za odgovore
naj vse še neizkušene rejce opomnim da je najblose da breji samici naredimo kotilnico kjer bo lahko mladiče SKOTILA , pri tem mora imeti popoln mir! če miru nima bo posledično mladiče pobila… lahko pa enkrat dnevno pogledamo če je že skotila okoli 30. dne seveda in še takrat ni priporočljivo…
priporocam tudi da kunce vsaj na vsake 2 dni smustite ven na travnik/ vrt.. seveda le na dolocen in DOBRO OGRAJENI DEL ! pri tem je priporocljiv popoln nadzor saj si lahko skopljejo rov pod mrežo
p.s :
Prosim še da pišete kar se da po slovensko in ne v narečju ker če bi vsi govorili v narecju se mnogi nebi razumeli med seboj…sicer pa nimam pritozb nad razumevanjem ampak pomisli da lahko še gdo drugi ta forum bere in ima mogoce enako tezavico kot ti pa te ne razume in potem pride 100 uprasanj na isto temo…
hvala za razmevanje
lp
gregor
že 2 leti imam eno samico ki je do aprila 2011 bila sama potem smo ji kupili še enega zajca..v trgovini nam je prodajalec rekel da je samička.ker nismo hoteli imeti malih zajčkov smo iskali samičko.. da se nebi sparile..in se je tisti prodajalec na dolgo zmotil,zmotili so se tudi veterinari kateri so nam zagotovili da je samička.. ampak do avgusta smo bli brez skrbi .. sedaj je pa zajkla kotila tista starejša..tako da smo ugotovili da je samička kupljena aprila samec! prosila bi če mi poveste kako dolgo so mladiči v gnezdu? videli smo pa tudi da jih je več kot 4.. je to lahko? hvala za odgovor..(: čao.
Jaz bom vsaj enega, če ne oba moja kunca dala sterilizirat oziroma kastrirat. Mislim, da je en samček in ena samička. Ker je eden verjetno okužen s pasterelozo, ravno se zdravi, je verjetno, vsaj tako sem razumela, veliak možnost, da se okužijo mladički. Ne želim si kakih neprijetnih presenečenj, mislim, mladički so lepi – ampak, če bi kateri umrl, bi mi bilo grozno, sploh pa ne bi upala dat takih nekomu naprej, bi me tudi skrbelo, če so dovolj odgovorni, da ko zboli, ga peljejo k veterinarju. Veliko jih kar čaka, pa se mi zdi, da tu gre že za sekunde… Doma jih seveda ne morem imet – že tako me je moj z zajci v red odselil 🙂 čeprav je bil on tisti, ki jih je prvo noč šel ene petkrat pogledat, pa tudi opazil je, da nekoliko več spita in sva sprva mislila, da zato, ker sta še majhna… Potem se je pokazal izcedek iz nosa in na srečo je še pravi čas dobil zdravila.
Priporočam poseg pri obema.
Kastracija je tako nujna, da ti samec ne bo naskakoval samice, prav tako se boš tako ognila markiranju po stanovanju.
Sterilizacija pa je tudi priporočljiva, ker se kunčicam v kasnejših letih, ko je poseg rizičen, rade pojavijo spremembe na rodilih.
Poseg naj opravijo na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, saj je pri kuncih zelo specifičen (problem kuncev in narkoze) in ga morajo opravljati strokovnjaki. Prav tako morajo kunci ostati na kliniki na opazovanju, šele nato lahko gredo domov.