Boleče koleno
Spoštovana,
v izvidu sumijo na majhno vodoravno raztrganino v zadnjem zunanjem delu meniskusa. Ta je lahko razlog za bolečine v zadnjem delu kolena. Zelo verjetno operativno zdravljenje ne bo potrebno, razen če bodo to zahtevale težave, kar pa je malo verjetno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Nikoli nisem tekla, ali se aktivno ukvarjala s športom, sedaj pri svojih 50+, pa sem se lotila tudi teka.
Pred enim tednom sem začela, se ogrevala, tekla v skladu z navodili za začetnike (1 minuta teka, 2 minuti hoje x 10). Moram priznati, počutila sem se fino, nisem imela nobenih bolečin,…do naslednjega dne. Namreč začutila sem bolečino tik pod desnim kolenom (na notranji strani), samo koleno me ne boli. Bolečino čutim samo ob obremenitvi, torej hoji, ko mirujem bolečine ne čutim.
Rada bi s tekom nadaljevala, vendar z bolečim predelom pod kolenom ne gre,…
Kaj mi svetujete oz. kako naj si pomagam?
Hvala za vaš čas in odgovor.
Spoštovana,
za začetek priporočam pregled v naši ambulanti. Potrebno je namreč ugotoviti, kaj je narobe v kolenu. Vzroki za bolečino v zadnjem notranjem delu kolena so številni, najverjetnejši pa je okvarjen meniskus.
Priporočam, da pred pregledom opravite rentgensko slikanje obeh kolen v dveh standardnih projekcijah in obeh pogačic tangencialno pri pokrčenju kolen 30 stopinj. Do pregleda odsvetujem velike, sunkovite in dolgotrajne obremenitve kolena.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
KJE PA JE VAŠE VPRAŠANJE?
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
žal mi je, da je šlo nekaj narobe. Je pa vse skupaj zelo nenavadno, saj na vprašanja redno odgovarjam in do sedaj nisem dobil opozoril, da bi kdo odgovora ne dobil. Ali so vaša vprašanja kje v forumu vidna ali so preprosto izginila? Sem vesel vsaj zato, ker ste odgovor dobil, čeprav na drugem forumu.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
2X sem napisal vse,natancen opis kako je prislo do poskodbe in oznacil da mi odgovore posiljate na moj e-mail in naslednji dan sem dobil mail pa ni bilo odgovora na moje vprasanje,pa potem se enkrat mail,spet ni bilo zame,potem pa sem napisal “kaj moram narediti da dobim ze enkrat odgovor na svoje vprasanje”..uredu je,mogoce je kaj narobe bilo s spletno stranjo, ne vem..
Spoštovani,
predlagam, da mi vprašanje, če seveda želite, pošljete direktno na moj elektronski naslov – [email protected]. Vaših vprašanj namreč nisem prejel. Odgovor boste v tem primeru prejel v začetku naslednjega tedna. Do takrat bom odsoten.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
star sem 18 let in treniram nogomet. Pred tremi meseci sem začutil bolečino v levem kolenu nekje na sredini kolena(malce spodaj in na desni strani), vendar bolečina ni bila pretirana zato z treniranjem nisem prenehal. Na začetku me je bolelo le po obdobjih in le na dotik predvsem po treningu. Nato pa je bolečina postajala hujša. Pred štirimi tedni smo prenehali s treningi in sem počival dva tedna nato pa sem začel s tekom in igro malega nogometa. Med premorom nisem čutil nobene bolečne, ko pa sem zopet začel trenerati pa sem spet začutil isto bolečino. Bolečina me med samim tekom in treningom niti ne moti tako zelo(včasih je bolečina hujšna in me ovira tudi pri treningu), ko pa pridem domov in pritisnem na koleno, nekje na sredino(malce spodaj in na desni strani) pa začutim ostro bolečino. včasih čutim bolečino tudi če dalj časa sedim in imam pokrčena kolena ali med hojo po stopnicah.
Zanima me kaj je narobe in kako zdraviti? Ali je nujen obisk ortopeda ali pa mogoče poškodbo sanirati tudi brez tega. Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.
Spoštovani,
glede na opis lahko gre za poškodbo meniskusa.
Kot prvi korak priporočam klinični pregled, nato pa bo glede na ugotovitve pregleda zelo verjetno potrebno še slikanje kolena z magnetno resonanco. Do nadaljnjega odsvetujem vse boleče dejavnosti!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
Meni se je včeraj pojavlja pekoča bolečina v desnem kolenu na notranji strani ob pogačici, če je noga pri miru me ne boli, boli kadar premaknem koleno, hodim težko še posebaj po stopnicah. Na kolenu ni nobene rdečine ne otekline, na površini kolena se ne vidi da bi bilo kaj narobe.
Včeraj zjutraj sem šel na kolo po približno1-2 mesecih cca. 30 km, kar ni veliko zame, med kolesarjenjem ni bilo nobene bolečine v kolenu, ničesar. Včeraj zvečer pa sem začutil bolečino v kolenu, ko sem premaknil koleno, ob mirovanju. Bolečina se je pojavila cca 8-10 ur po kolesarjenju.
Danes zjutraj bolečine ni bilo in sem šel kolesarit, med kolesarjenjem se je bolečina spet pojavila ampak dosti bolj boleča, ko sem prišel domov je bolečina postala zelo boleča ob premikanju. Občiutek v kolenu je takšen ko iztegujem nogo, kot da bi imel nekakšno gumico v kolenu, kot da potrebujem več moči da izteknem nogo.
Lep pozdrav
Spoštovani,
zelo verjetno je razlog preobremenitev v sprednjem (pogačično stegneničnem) delu okvarjenega kolena (sumim predvsem na okvaro sklepnega hrustanca). Če je bolečina največja na vršičku pogačice, je verjeten razlog za bolečino preobremenitveno vnetje pogačične vezi.
Za začetek priporočam pregled. Če se boste odločili za pregled pri nas, priporočam pred tem opraviti rentgensko slikanje obeh kolen v dveh standardnih projekcijah in obeh pogačič tangencialno. Do nadaljnjega odsvetujem vse boleče dejavnosti.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Včeraj me je začelo boleti desno koleno v predelu pogačice, pred približno enim letom sem bila na magnetni resonanci in so ugotovili da imam nakazano bakerjevo cisto. Koleno me je prej bolelo le občasno, sedaj pa so bolečine pogoste (ko lezim, ko hodim skos me boli). Zanima me kaj naj naredim, hvala za odgovor in lep pozdrav, klara
Spoštovana,
za začetek priporočam (klinični) pregled s posnetki že opravljene MR. Bakerjeva cista je običajno posledica prekomerne tvorbe tekočine v kolenu, kar je posledica draženja. Potrebno je ugotoviti VZROK!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
prejšni teden me je začelo bolet desno koleno in sicer do te mere, da je bilo težko nogo pokrčit in nazaj iztegnit, bilo je tudi malo zatečeno. Drugo koleno je bilo čisto ok.
Tri dni nazaj, pa me je začelo bolet še levo koleno. In sicer mi v njem poka ko se vstanem in ta pok zelo boli, občutek je, kot da bi se mi nekaj premaknilo v kolenu.
Težko se vstanem, vsedem, ko sedim pa bolečina seva v cele noge (kot po ultra dolgem sprehodu, ko te bolijo noge). Najlažje je ko ležim. Ko stojim imam občutek otečenih kolen, oz. kot da bi jih imela obvezane in bi me ta obveza malo tiščala.
Moram povedat, da nisem športnica, zadnja 4 leta sem preživela neaktivno, cca. 1x na teden kak sprehod po 15min. Stara sem 24 let, velika 162cm, tehtam 60kg.
Sem pa kak mesec dni nazaj začela telovadit (vsega skupaj mogoče 10 dni s par dni presledka), sama doma in med neko vajo me je zabolelo v kolenu, potem sem pa vse težje delala počepe itd. Ampak od takrat dalje nisem telovadila in niti bolečin ni bilo, do prejšnega tedna, ko so se pojavile kar naenkrat.
Dobila sem napotnico za slikanje RTG, me pa zanima kakšno je vaše mnenje kaj bi lahko bil vzrok mojim bolečinam?
Naj še povem, da se mi od včeraj dogaja da mi v desnem zapestju skos poka sklep, prav tako v levem ramenu. Ali bi to lahko bilo povezano?
Nočem paničarit, ampak ali je lahko vse skupaj odraz kakšne resnejše bolezni?
Si lahko kako sama omilim bolečine? Namreč dobila sem Nalgesin 500mg, ki sicer pomaga ampak dokler vse skupaj ne mine (da pridem na slikanje in dobim obravnavo) lahko da bo minilo več tednov, tako dolgo pa se mi ne zdi smiselno “filat” s tabletami.
Hvala za vaš čas vnaprej! LP
Spoštovana,
samo na osnovi opisa težav ne morem zanesljivo sklepati, kaj je v kolenu in ostalih navedenih sklepih narobe. Obolele sklepe bi moral pregledati.
Glede na nastanek prve bolečine menim, da sta najverjetnejša vzroka za bolečine poškodba sklepnega hrustanca v sprednjem delu kolena in/ali poškodba meniskusa. V obeh primerih bi bila preiskava izbora magnetna resonanca. Pred napotitvijo je potrebno vzroka preveriti s kliničnim pregledom!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav
10. marca sem bil operiran na kolenu leve noge, strgana križna vez, atroskopija ACL. Do sedaj je rehabilitacija potekala brez težav koleno je bilo normalno gibljivo, 3x na teden sem hodil v fitnes in delal vaje po programu ki mi ga je svetoval kirurg. Zadnji teden pa so se pojavile težave, prvič sem začutil ostro bolečino v kolenu, potem je bilo cel dan ok, naslednji dan pa sem se zbudil z otečenim kolenom, koleno sem hladil, pri hoji sem uporabljal elastični povoj…po nekaj dneh se je stanje poslabšalo, ko premikam koleno sklep ne teče gladko, koleno imam otečeno, izboklina na levi strani tik nad sklepom, na notranji strani pa pod sklepom, gibljivost je omejena, nogo lahko popolnoma iztegnem, skrčiti pa je ne morem popolnoma oz. pri tem čutim bolečino. Na internetu sem bral, podobne primere in naj bi šlo za poškodbo meniskusa, zanima me če je to res in kaj naj storim? V naslednjem tednu imam namen obiskat ortopdea.
Hvala za odgovor!
lp
Lep pozdrav
10. marca sem bil operiran na levem kolenu, strgana križna vez, atrokopija ACL. Do sedaj je rehabilitacija potekala po načrtu, v začetku tega tedna pa sem začutil ostro bolečino v kolenu, nasjednji dan sem se zbudil z otečenim kolenom, koleno sem hladil, pri hoji sem uporabljal elastični povoj. Včeraj pa sem pri hoji spet začutil ostro bolečino v kolenu, danes imam rahlo izboklino nad sklepom na zunanji strani in pod sklepom na notranji, ko koleno premikam ne teče gladko, ko sklep skrčim čutim rahlo bolečino. Zanima me če gre za obrabo meniskusa ali kaj drugega, in kako resna je poškodba???
Sem se pa tudi že naročil na pregled pri ortopedu….
hvala za odgovor!!!
lp