Berimo skupaj – 12. teden: Celostni razvoj otroških možganov

oče in sin druženje gugalna mreža

Vsako sredo skupaj beremo in delamo vaje iz priročnika “Celostni razvoj otroških možganov” (avtorja Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.). Vaša naloga je, da približno vsake dva tedna preberete eno poglavje iz knjige, mi pa vsak teden predstavimo eno ali dve vaji za posamezno metodo. Peto poglavje – naš 12. teden, je namenjeno urjenju notranjega pogleda. Vabljeni k skupnemu branju in utrjevanju z vajami.

Celostni razvoj otroških možganov
Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

Preberite tudi: Berimo skupaj – 1. 2. 3. 4. 5. 6., 7. , 8.9.10. in 11. teden

Peto poglavje

Z zavedanjem različnih točk na svojem kolesu zavedanje otrokom postane jasno, da se lahko odločijo, kako bodo mislili in čutili o svojih izkušnjah. Obstajajo različne preproste vaje za urjenje notranjega pogleda, ki vodijo v integracijo: kamor usmerimo svojo pozornost, tam se nevroni aktivirajo in se povežejo z drugimi aktivnimi nevroni. Tako otrokom pomagamo prebroditi težave, da lahko zdržijo in s tem obvladajo svoje skrbi oziroma frustracije. V prihodnosti, pa se naučijo osredotočiti se na tiste dele sebe, ki jih želijo razvijati.

Tudi starši sami imamo moč, ki lahko dobesedno in v temeljih preoblikuje, kaj čutimo do svojih otrok in kako se z njimi pogovarjamo. Brez vrnitve v os lahko veselje biti starš kaj hitro izgine. Zaidemo lahko v frustracijo, jezo ali zamero. Zato je smotrno, da svojo pozornost prenesemo na radost in hvaležnost, da otroke sploh imamo. Kar pa ne pomeni, da moramo slabo vedenje prezreti. Lahko vam ravno to pomaga pri postavljanju jasnih in doslednih meja.
(povzeto po knjigi)

Kako znanje uporabiti?

VAJA 1 – Otrokovi strahovi
Spomnite se čim več primerov, ko je bilo vašega otroka strah. Nato pa posamezne primere zapišite in za vsak primer poskušajte najti način, kako bi ga lahko pomirili in mu s tem pomagali soočiti se s strahom. Seveda tu nimamo v mislih zanikanja ali podkupovanja, temveč urjenje notranjega pogleda :-).

VAJA 2 – Različne vaje
Navedli vam bomo dva primera, kako lahko skupaj z otrokom urite notranji pogled. Vaša naloga pa je, da to tudi realno izpeljete.

  • Otrok naj se uleže na hrbet in na svoj trebuh položi svojo igračo. Recite jim, naj se nanjo osredotočijo in opazujejo kako se dviga in spušča. Lahko si predstavljajo, kako plove po valovih morja – njihovega dihanja.
  • Naučite otroke, da si lahko ob kaki stiski predstavljajo kraj, kjer se počutijo mirne in sproščene. Na primer, ko se gugajo, ko plavajo .. Naj si to v takem trenutku skušajo predstavljati.

Preberite tudi:

Preberite tudi: Berimo skupaj – 1. 2. 3. 4. 5. 6., 7. , 8.9.10. in 11. teden

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close