Slovenska zdravnica opozarja: ta navada je med vodilnimi dejavniki tveganja za smrt

urgenca, bolnik.
Foto: Profimedia

Tobak je eden vodilnih dejavnikov tveganja za smrt, tako v Sloveniji kot po svetu.

Izr. prof. dr. Mihaela Zidarn, dr. med., je ob svetovnem dnevu brez cigarete, ki se obeležuje vsako leto 31. januarja, zbrala nekaj zmotnih prepričanj kadilcev in pojasnila njihovo strokovno ozadje.

Zaradi kajenja pri nas vsak dan umre 10 ljudi.

Kajenje ne sprošča, temveč pomirja nemir, ki ga povzroča zasvojenost z nikotinom.

Kadilci pogosto povedo, da kadijo, ker jih kajenje sprošča. Nikotin, ki je najbolj pomembna psihoaktivna snov v tobaku, deluje blago stimulativno in nima sam po sebi pomirjevalnega učinka. Ko se veže na holinergične receptorje v možganih, aktivira sproščanje dopamina in sorodnih snovi, ki dajejo občutek ugodja. Ko raven nikotina po pokajeni cigareti pada, kadilec čuti nemir, ki ga pomiri s cigareto. Kajenje torej pomirja samo nemir, ki ga povzroča zasvojenost z nikotinom. Nekdanji kadilci nekaj mesecev po opustitvi kajenja poročajo o zmanjšanih občutkih stresa v primerjavi s časom, ko so kadili.

Če tobak ne gori, temveč se segreva, je manj škodljivo.

Tobačna industrija je izumila marketing svojih izdelkov prek vpliva na javno mnenje že v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Z leti, predvsem po spletu in družabnih omrežjih, pa je to tehniko še izpilila. V zadnjem času se je marketing usmeril v spodbujanje uporabe tobaka, ki ne gori, s prepričevanjem, da gre za zmanjševanje škode ali pomoč pri opuščanju kajenja. V cigaretnem dimu je bilo do zdaj prepoznanih že okoli 7000 snovi, kljub obsežnim raziskavam pa še vedno ni jasno, katera od njih je ključni dejavnik za nastanek raka in drugih bolezni, povezanih s kajenjem.

V pari izdelkov, ki se segrevajo, je nekaterih snovi manj kot v tobačnem dimu, so pa tudi snovi, katerih koncentracija je za več kot 200 odstotkov večja. Nikakršnih dokazov ni, da niso ravno to tiste, ki bodo dolgoročno povzročile s tobakom povezane bolezni. Večina kadilcev samo zamenja obliko tobaka, tako da ne moremo govoriti o pomoči pri opuščanju kajenja.

Zaradi kajenja si lahko vzamem odmor od dela (grem na ‘čik’ pavzo).

Kadilci med delom pogosteje kot nekadilci naredijo premor, ker jim telo zaradi zasvojenosti z nikotinom sporoča, da je čas zanj.

Če za trenutek ‘zanemarimo’ posledice za zdravje, je tu še finančni vidik: škatlica cigaret stane od štiri do pet evrov, kar je 120 evrov na mesec in skoraj 1500 evrov na leto. Škoda je financirati najbolj smrtonosno, zahrbtno in manipulativno industrijo, ki uporablja izjemno zasvojljivost nikotina za kovanje dobička.

Pomoč in podporo pri opustitvi kajenja lahko dobite na forumu Kajenje, kjer svetuje dr. Tomaž Čakš, dr. med. iz NIJZ.

Vir: https://www.klinika-golnik.si/novica/zmotna-prepricanja-kadilcev

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,814
22.02.2024 ob 14:32
1,535
16.02.2024 ob 11:02
910
05.02.2024 ob 11:08
Preberi več

Več novic

New Report

Close