Ta podatek bi vam moral pognati strah v kosti …

Foto: Profimedia

Zaradi kajenja pri nas vsak dan umre 10 ljudi.

“Na vsako osebo, ki umre zaradi kajenja, je 30 ljudi, ki živi s hudo boleznijo, povezano s kajenjem. Kajenje povzroča raka, bolezni srca, možgansko kap, pljučne bolezni, sladkorno bolezen in kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB), ki vključuje emfizem in kronični bronhitis. Kajenje poveča tudi tveganje za tuberkulozo, nekatere očesne bolezni in težave z imunskim sistemom, vključno z revmatoidnim artritisom,” piše na spletni strani ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni, slovenski Nacionalni Inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa svari: “V Sloveniji za posledicami kajenja vsak dan umre skoraj deset ljudi, od tega trije zaradi pljučnega raka.” Dodajajo še: “Raba tobaka je najpomembnejši vzrok raka in smrti zaradi raka v svetu, kjer rabi tobaka pripisujemo 22 % vseh smrti. Osebe, ki kadijo in ki so dolgotrajno izpostavljene tobačnemu dimu, imajo povečano tveganje za raka. Kajenje tobaka povzroča številne vrste raka, to so pljučni rak in rak dihalnih poti, rak ustne votline, glasilk, žrela, požiralnika, želodca, debelega črevesa in danke, trebušne slinavke, jeter, ledvic, sečnega mehurja, sečevodov, materničnega vratu, jajčnikov in akutna mieloična levkemija. V Sloveniji rabi tobaka pripisujemo 29 % vseh smrti zaradi raka med prebivalci, starimi 30 let in več, torej skoraj vsako tretjo smrt zaradi raka. 88 % smrti zaradi pljučnega raka je pripisljivih tobaku.”

Nobenih dokazov ni, da je uporaba naprav za segrevanje tobaka manj škodljiva kot kajenje cigaret.

Helena Koprivnikar, Nacionalni inštitut za javno zdravje, na tiskovni konferenci o razširjenosti in škodljivosti uporabe novih tobačnih izdelkov in elektronskih izdelkov z nikotinom.
Foto: Profimedia


Najpogostejši rak, ki ga povzroča kajenje, je pljučni.

Bodite pozorni na te simptome:

 • Nov kašelj, ki je trdovraten in se sčasoma poslabšuje, ali napredovanje obstoječega kroničnega kašlja
 • Kašelj, pri katerem oseba izkašljuje kri
 • Bolečine v prsih, hrbtu ali ramenih, ki se poslabšajo med kašljanjem, smehom ali globokim dihanjem
 • Zasoplost, ki se pojavi nenadoma med vsakodnevnimi dejavnostmi
 • Nepojasnjeno hujšanje
 • Občutek, da ste utrujeni ali šibki
 • Izguba apetita
 • Okužbe pljuč, kot sta bronhitis ali pljučnica, ki nočeta miniti
 • Hripavost ali piskanje

Manj pogosti simptomi pljučnega raka lahko vključujejo:

 • Oteklina v obrazu ali vratu
 • Težave pri požiranju ali bolečine med požiranjem
 • Spremembe v videzu prstov, ki spominjajo na otekline

Odvrzi čik!

Podatki NIJZ kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, a še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec Slovenije. Med pandemijo je precejšen delež kadilcev priznal, da pokadijo več, čeprav kajenje prispeva k težjemu poteku okužbe s koronavirusom.

“Bolezni in smrti, povzročene s kajenjem, so nepotrebne in preprečljive, bodimo še dodatno odločni in dosledni na poti zmanjševanja razširjenosti in posledic kajenja ter izboljšanju lastnega zdravja. Le popolna opustitev kajenja pomembno zmanjša tveganje za zdravje,” še pišejo na spletnih straneh NIJZ, kjer poudarjajo tudi pomen osveščanja mladih.

Tistim, ki se želijo znebiti te razvade, so na voljo številni brezplačni programi na Centrih za krepitev zdravja. Kontaktni podatki so dostopni na tej povezavi, na voljo pa je tudi brezplačen svetovalni telefonu za opuščanje kajenja 080 27 77, ki nudi tudi dalj časa trajajočo pomoč in podporo svetovalcev pri opuščanju kajenja preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi ob koncih tedna in praznikih, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

Avtor
Piše

Uredništvo

Več novic

New Report

Close