Prijazne bakterije v malih trebuščkih

Uredništvo, 26. september 2017.

Ste vedeli, da je mešanica bakterij v posameznikovem prebavnem sistemu tako edinstvena kot prstni odtis. Dve …

V gastrointestinalnem traktu otrok (tudi odraslih) živi na bilijone bakterij. Večina od njih je dobrih, saj pomagajo ohranjati zdravje. Tam so pravzaprav od rojstva, ko je otrok potoval skozi porodni kanal. Otroci, rojeni s carskim rezom, imajo drugačno sestavo bakterij. Posledično so tudi bolj dovzetni za alergije, astmo in druge bolezni.

Ste vedeli, da je mešanica bakterij v posameznikovem prebavnem sistemu tako edinstvena kot prstni odtis. Dve najpogostejši bakteriji sta Lactobacilus in Bifidobacterium.

Bifidobakterije predstavljajo do 90 odstotkov mikrobiote debelega črevesja v prvem letu dojenega otroka, če je ta oslabljena v otroštvu, lahko negativno vpliva na zdravje v kasnejših letih. S pomočjo bifidobakterij uravnavamo črevesno mikrobioto ter s tem otroka zavarujemo pred alergijskimi in infekcijskimi obolenji, sladkorno boleznijo in debelostjo v kasnejšem življenjskem obdobju.

https://www.youtube.com/watch?v=MuN8fw37-VQ

Črevesna mikrobiota je množica mikroorganizmov, ki vpliva na odpornost imunskega sistema.

Prva hrana, ki jo otrok dobi, je navadno materino mleko, ki na začetku popolnoma zadovolji vse otrokove potrebe po hranilih. Bogato je z imunoglobulini, ki ščitijo pred okužbami dihalnega in prebavnega sistema in vsebuje Epidermalni rastni faktor (EGF), ki ima večstopenjsko zaščitno vlogo v črevesju in je ključen za dozorevanje in ohranjanje zdravja sluznice črevesja. Tako je materino mleko ključno za razvoj črevesne mikrobiote. Najpomembnejše v njem pa so bifidobakterije, tako dojeni kot nedojeni otroci jih potrebujejo. V prvem letu pri dojenem otroku bifidobakterije predstavljajo kar do 90 % črevesne mikrobiote. Torej so osnova za zdravo delovanje trebuščka vašega malčka.

One odločajo o vzpostavitvi črevesne mikrobiote in o tem, kdaj bo le ta dozorela in kako bo zdrav otrok. Zrela mikrobiota je osnova za zdravje dojenčka in otroka. Čas, ko mikrobiota pospešeno dozoreva in se razvija, je prva polovica leta od rojstva dalje. V tem času je priporočljivo dodajanje bifidobakterij v obliki kapljic, neprekinjeno, vsaj tri tedne. Bifidobakterije imajo  pozitivne učinke na lokalno (črevesno) in splošno imuniteto ter absorpcijo vitaminov in mineralov. Z dodajanjem probiotikov, ki vsebujejo bifidobakterije, se zmanjša tudi pojavnost kolik, okužb z rotavirusi, alergij in tudi metabolnih sindromov (npr. težav z debelostjo). Brez težav jih kombinirate tudi z uvajanjem novih živil, glede na starost otroka.

Količina bifidobakterij se lahko pri otrocih ob jemanju antibiotikov zmanjša za več kot 40 %.

Za večje otroke, ki že uživajo gosto hrano, je pomembno, da je ta raznolika in polnovredna. Že od malih nog otroku ponudite več vrst zelenjave, sadja in žit. Tako bo prebava urejena. Kljub vsemu pa se lahko pojavi driska zaradi hrane ali jemanja antibiotikov. Umirite jo z vnosom probiotikov.

Zdrave prehranjevalne navade od malih nog

Želja vsakega starša je, da bi bil njegov otrok zdrav in zadovoljen. Oboje pa v veliki meri izvira iz zdravih prehranjevalnih navad staršev. Ravnovesje se začne od znotraj.

Naloga staršev je, da otroke že od malih nog učijo o zdravem načinu prehranjevanja in tudi gibanja.

Oslabljena črevesna mikorobiota v otroštvu lahko negativno vpliva na zdravje v poznejšem življenjskem obdobju.

Dejstvo je, da s hrano v telo ne vnesemo zadostne količine probiotikov, zato jih je koristno dodajati.

Jogurt, kefir, kislo zelje, kisle kumarice in še druga živila vsebujejo probiotike. Ker pa nekaterih živil majhni otroci še ne bodo jedli, je pomembno, da probiotike uživajo kot dodatek prehrani.

Male pregrehe še ne bodo porušile stanja črevesne mikrobiote, zato vztrajajte in postopoma otroka naučite, kaj je dobro za njegovo telo.

Namig

Otroci obožujejo pico, ki je lahko tudi popolnoma zdrava, brez moke. Spodnja plast je pripravljena iz cvetače, mozzarele in jajc. Z nadevi pa se lahko poigravate.

Cveteča je lahko prebavljiva, bogata z vitaminom C in krepi imunski sistem.

Recept: Zdrava pica

Testo:
1/2 glave cvetače
8 dag mozzarelle
1 jajce

Nadev:
8 dag sira
tanki kolobarji bučk
spasiran paradižnik
začimbna mešanica za pico

Cvetačo operemo in skuhamo, naribamo mocarelo. Ko je cvetača ohlajena, dodamo naribano mocarelo in jajce ter dobro premešamo, da dobimo nelepljivo kepo testa. Obložimo pekač s peki papirjem, z rokami oblikujemo testo in ga pečemo 10 minut na 180 stopinj. Medtem pripravimo nadev.

Paradižnik spasiramo in mu dodamo začimbno mešanico. Testo po desetih minutah vzamemo iz pečice. Paradižnik premažemo po testu, posujemo s sirom in nadevamo še na majhne trikotnike narezano bučko. Cvetačno pico pečemo na ventilatorskem sistemu na 180 stopinjah še nadaljnjih 10 minut.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 10:13
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več