Slabo slišite? Morda je krivo to!

Foto: Profimedia

Če slabo spite, morda tudi slabo slišite …

Študija, objavljena v reviji Ear and Hearing (september/oktober 2023), uradnega časopisa Ameriškega društva za sluh, je pokazala povezavo med slabim spancem in povečanim tveganjem za izgubo sluha. Raziskovalci so štiri leta preučevali trajanje in kakovost spanca pri več kot 230.000 odraslih, starih od 38 do 72 let. Udeleženci so redno poročali o morebitni izgubi sluha, količini spanca in morebitnih težavah s spancem, kot so smrčanje, zaspanost podnevi in težave z jutranjim vstajanjem.

Raziskovalci niso našli povezave med dolžino spanca in izgubo sluha, so pa ugotovili, da težave s spanjem povečujejo tveganje za izgubo sluha. Več kot ima oseba težav s spanjem, večje je tveganje, rezultate študije povzema Ameriška fundacija za spanje.

Foto: Profimedia

Težave, o katerih so poročali v tej študiji, spadajo tudi med možne simptome spalne apneje, ki se pojavi, ko se tkiva grla med spanjem sprostijo in blokirajo zgornje dihalne poti ter zmanjšajo ali popolnoma ustavijo pretok zraka. V ločeni študiji, objavljeni maja 2023 v Frontiers in Public Health, avtorji pojasnjujejo, da apneja zmanjšuje raven kisika v krvi in poškoduje celice v notranjem ušesu. Če temu dodamo še pogosto prebujanje, lahko to povzroči izgubo sluha.

Avtorji študije priznavajo, da je povezava med apnejo in sluhom šibka, in opozarjajo, da prejšnje študije niso bile dosledne pri dokazovanju povezave. Kljub temu pozivajo k dodatnim večletnim raziskavam, s katerimi bi preučili to vprašanje, saj se lahko poškodba in izguba sluha zaradi apneje pojavita čez čas.

Neka druga študija, objavljena novembra 2023 v publikaciji BMC Public Health, pa je ugotovila, da bi pri izgubi sluha lahko veliko vlogo igrala tudi dolžina spanca.

Raziskovalci so analizirali podatke o dolžini spanja več kot 2500 posameznikov, starih od 20 do 69 let. Ugotovili so, da so tisti, ki spijo manj ali dlje od priporočenih 7 do 9 ur na noč, večkrat poročali o izgubi sluha kot tisti, ki so se držali omenjenega časovnega okvirja. Kitajski raziskovalci dodajajo, da lahko, če ponoči slabo spite, veliko za sluh naredite tudi s popoldanskimi počitki. Njihova študija, ki je bila objavljena 2023 v publikaciji Frontiers in Public Health, je pokazala, da 5- do 30-minutni popoldanski spanci znižujejo tveganje za izgubo sluha pri osebah srednjih let in pri starejših, medtem ko nezadosten spanec ponoči poveča tveganje.

Čeprav ima lahko občasno spanje čez dan nekaj koristi, so raziskovalci ugotovili, da je najboljša rešitev za zaščito sluha ta, da poskušati ponoči spati med 7 in 9 ur.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,438
30.03.2024 ob 10:27
296,846
22.04.2024 ob 14:01
112,980
21.04.2024 ob 01:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close