S preposto dihalno vajo do boljšega spanca

Ženska se je zbudila dobre volje, ker se je dobro naspala
Foto: Profimedia

Ni vseeno ali dihamo skozi nos ali usta. Zakaj je pomembno pravilno dihati in kako s preprosto dihalno tehniko hitreje zaspati in bolje spati?

Počasi vdihujte in štejte do pet. Nato počasi izdihujte in štejte do pet. Ste že zaspani? Zdravnik Kunal Sood, anesteziolog in specialist za obravnavo bolečine, ki je dejaven tudi na platformi TikTok, je svojim 2.2 milijona sledilcem zaupal preprosto dihalno vajo, s katero naj bi po napornem in stresnem dnevu hitreje zaspali.

Vaja ne bi mogla biti preprostejša: pomembno je upočasniti dih. Ob vdihu štejemo do pet, in prav tako do pet štejemo ob izdihu,

svetuje Sood.

S tem svoje dihanje upočasnimo na približno šest vdihov na minuto in povečamo variabilnost srčnega utripa. Ko izboljšamo variabilnost srčnega utripa, pa se aktivira parasimpatični živčni sistem, zaradi česar bomo hitreje zaspali in tudi bolje spali, trdi zdravnik. Dodaja, da nekatere raziskave kažejo, da naj bi s takim (resonančnim) dihanjem zmanjšali tudi simptome anksioznosti (tesnobe) in izboljšali kognitivno delovanje.

Z napačnim dihanjem se lahko spravljamo v stres in bolezen

Kako pomembno je dihanje, na katerega sicer redko pomislimo saj dihamo ne da bi o tem razmišljali, je za Med.Over.Net pojasnil doc. dr. Milan Hosta, doktor filozofije in diplomirani profesor športne vzgoje, licencirani izvajalec in častni član mednarodnega združenja Butejkove metode zdravilnega dihanja.

Pravilno dihanje regulira pH krvi. Če dihamo skozi usta, ko (še) ni povečane potrebe po kisiku, pH v telesu postane preveč kisel. Kislo – bazično ravnovesje krvi in notranjih tekočin pa je ključno za preživetje.

“Dihanje skozi nos ohranja zdrava pljuča. Navlaži in prečisti zrak, ki ga vdihnemo. Zrak, ki ga vdihnemo skozi nos, je veliko bolj obogaten. Poleg tega je ob dihanju skozi nos vključenih več možganskih centrov. Olfaktorni živec, ki poteka iz možganov do sluznice v nosni votlini, ‘tipa’, kaj se dogaja, kako dihamo in nosi te informacije v hipotalamus, pri čemer se vključujejo centri, glede na zaznano dogajanje. Ob dihanju skozi nos poteka boljša čustvena regulacija. Kadar dihamo skozi usta, pa receptorji za dihanje v malih možganih dobijo informacijo, da se dogaja nekaj stresnega, napornega, in žleze začnejo sproščati stresne hormone. To lahko pripelje še do fiziološke reakcije – zniža se raven CO2 in posledično se zmanjša dostava kisika v celice. Dihanje skozi usta je tako dihanje v stresu.

Preberite več o tem, kako lahko s pravilnim ali napačnim dihanjem vplivamo na telo, čustvovanje in zdravje.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,710
19.04.2024 ob 19:39
399
11.04.2024 ob 08:45
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close