Dermatologinja odgovarja ali svilene prevleke res preprečujejo nastanek gub

Foto: Profimedia

Nekaj trditev o svilenih prevlekah in rjuhah drži, nekaj pa je iz trte izvitih.

Tudi naše vplivnice se pri promoviranju različnih izdelkov, tretmajev in storitev ne držijo nazaj. Že lep čas lahko na nekaterih profilih najdete tudi vsebine, ki oglašujejo bolj razkošen način spanja – na svileni prevleki za blazine, ki ji pripisujejo številne pozitivne učinke. Nekaj trditev drži, nekaj trditev pa je iz trte izvitih.

Svilene prevleke preprečujejo nastanek gubic

“Ne, na žalost svilene blazine same po sebi ne preprečujejo gub in ni dokazov, da bi zamenjava bombažne prevleke za svileno kaj spremenila,” je za The Dose razložila dermatologinja Malvina Cunningham. Bolj pomembna od posteljnine je kakovost in dolžina spanca.

V študiji, ki je preučevala privlačnost posameznikov s pomanjkanjem spanca v primerjavi z dobro spočitimi posamezniki, je bilo ugotovljeno, da smo, kadar nam spanca primanjkuje, zaznani kot manj privlačni in manj zdravi. To je posledica fizičnih simptomov utrujenosti, kot so povešene veke, rdeče in otekle oči, temnejši kolobarji pod očmi, več gub in drobnih linij ter bolj povešeni vogali ust. Za te fizične spremembe je lahko več razlogov. Izkazalo se je, da pomanjkanje spanja zmanjša proizvodnjo kolagena (gradnikov kože), kar je glavni vzrok za nastanek gub, in tudi proizvodnjo hialuronske kisline.

Ampak …

Svilene prevleke niso čudežna rešitev proti gubam, lahko pa se zaradi njih zjutraj kljub temu zbudite manj ‘zgubani’. “Med spanjem lahko nastanejo ‘spalne gube’. Te so manj pogoste in bolj spremenljive kot izrazne gube. Koža je med spanjem izpostavljena mehanskim silam, ki so odvisne od spalnega položaja. Zaradi teh sil se naša koža med spanjem raztegne v različne smeri. /…/ Če ste nagnjeni k temu, da pogosteje spite na eni strani, ste bolj nagnjeni k nastanku spalnih gub na tej strani obraza,” pravi strokovnjakinja.

Svilene prevleke so bolj prijazne do las

Ameriška fundacija za spanje pravi, da je svila do las veliko bolj prijazna kot druge vrste blaga, na primer bombaž ali lan. Zaradi gladke teksture tkanina drsi ob povrhnjico las, kar povzroča manj trenja kot pri bolj grobih tkaninah, pri katerih je večja verjetnost, da se bodo lasje zatikali. Čeprav svila popolnoma ne prepreči ‘zaležanja las’, lahko zmanjšano trenje povzroči manj zapletanja, kodranja in lomljenja. Svila je najbolj koristna za ljudi, ki imajo kodre ali lase, ki se radi zapletajo.

Fundacija je poleg te trditve preverila še naslednje …

Foto: Profimedia

Svilene prevleke zadržujejo manj vlage

Svilene prevleke vpijejo manj vlage kot prevleke iz drugih materialov, zaradi česar koža zadrži več vlage in posledično pomaga zmanjšati nastanek suhe ali srbeče kože. Manj verjetno je tudi, da bo svila absorbirala losjone in serume, ki so del vaše nege za kožo. Isto velja tudi za lase. Da svila ni tako vpojna, ima še en pozitiven učinek. Na vaših vzglavnikih bo zaradi tega manj rumenih madežev, ki nastanejo zaradi absorpcije vlage in znoja.

Svilene rjuhe uravnavajo temperaturo

Svila je mrzel material, ki pomaga uravnavati temperaturo, zato vam bo poleti manj vroče, pozimi pa bolj toplo.

Svilene prevleke so hipoalergene

Čeprav je svila lahko koristna za občutljivo kožo, ni nujno, da je hipoalergena. Alergene zbira tako kot vsaka druga prevleka za vzglavnik. Če imate težave z alergijami, priporočamo, da preizkusite zaščito za vzglavnik, ki je posebej zasnovana za blokiranje alergenov in pršic.

Svila preprečuje nastanek aken

Mnogi ljubitelji svilenih prevlek trdijo, da imajo naravne protimikrobne lastnosti, ki pomagajo preprečevati nastanek aken. Znanstvenih dokazov, ki bi to trditev podprli, ni. Priporočamo, da prevleko za vzglavnik redno perete, da preprečite kopičenje bakterij.

Komu bi svilene prevleke lahko koristile?

Če uživate v prevlekah za blazine, ki so hladne na otip, je svila pravi material za vas.
Poleg tega svilene prevleke svetujejo tistim, ki:

  • Imate skodrane ali kemično obdelane lase, ki so nagnjeni h kodranju ali lomljenju
  • Imate suho kožo
  • Želite ohraniti vlago iz izdelkov za nego kože
  • Se ponoči močno potite
Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,662
22.04.2024 ob 06:29
3,904
22.04.2024 ob 19:45
33,797
01.04.2024 ob 01:17
1,235
13.04.2024 ob 19:18
568
31.03.2024 ob 13:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close