Motnja erekcije lahko nakazuje na skrite zdravstvene težave!

M. Ć. , 12. maj 2024
ZdravjeUrologija
Moški se z rokami boli za mednožje
Foto: Profimedia

Ali ste se kdaj med intimnimi trenutki znašli v situaciji, ko se stvari niso razvijale tako, kot bi si želeli? To ni nič nenavadnega. Motnja erekcije je razširjena težava, ki prizadene moške vseh starosti!

Kaj je motnja erekcije, zakaj nastane in kdaj lahko nakazuje na skrite zdravstvene težave? Erektilna disfunkcija, bolj znana kot motnja erekcije, ni zgolj simptom, temveč lahko opozarja na različne zdravstvene težave. Moški spolni organ, sestavljen iz gobastega tkiva, žil in živcev, potrebuje kompleksen niz usklajenih procesov za pravilno delovanje. Erekcija je možna, ko med spolnim vzburjenjem živčevje sproži razširitev žil, omogoča pretok krvi in posledično otrditev penisa. Toda tudi najbolje usklajena mehanika lahko kdaj odpove.

Foto: Profimedia

Pomemben kazalnik zdravstvenega stanja

K nastanku motnje erekcije pripomorejo številne bolezni, npr. bolezni ščitnice in tiste, ki jih s skupnimi imenom poimenujemo metabolni sindrom (npr. povišan krvni tlak, povišana raven holesterola v krvi, sladkorna bolezen). Lahko gre za zgodnji kazalnik in opozorilni znak različnih srčno-žilnih bolezni (npr. povišanega krvnega tlaka, povišane ravni maščob idr.). Zaradi okvarjenega žilja je lahko pretok krvi v penis zmanjšan, lahko pa je tudi povečan odtok krvi iz njega – rezultat je v obeh primerih lahko slabša ali časovno krajša otrdelost spolnega uda. Stanje lahko še poslabšajo kajenje, uživanje alkohola, telesna nedejavnost in prevelika telesna teža. Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo ali poslabšajo erektilno motnjo. Sem spadajo npr. zdravila za zdravljenje depresije, psihoze in benigno povečanje prostate.

Psihološki vzroki erektilne disfunkcije so pogostejši pri mlajših moških in so navadno očitni, ko so prisotne normalne nočne ali jutranje erekcije, ali erekcije med samozadovoljevanjem. Pri moških nad 50 let so vzroki večinoma organski, povezani s staranjem ali zdravili.

Pomembno je vedeti!

  • Postopno upadanje ravni testosterona lahko vodi do fiziološko pogojene motnje erekcije.
  • Ateroskleroza, bolezen ožilja v gobastem tkivu penisa, je najpogostejša bolezen, povezana z motnjo erekcije.
  • Pri mlajših moških so vzroki za erektilno disfunkcijo običajno psihogeni, medtem ko so pri starejših moških običajno organski.
  • Nepremišljena uporaba zdravil za zdravljenje erektilne motnje je lahko nevarna, zlasti za moške s hudo srčno-žilno b

Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu vsako leto izda knjižico o pravilni in varni uporabi zdravil. V zbirki različnih je na voljo tudi knjižica O pravilni in varni uporabi zdravil – Zdravila in moški, v kateri so avtorice mag. Miroslava Abazović, mag. farm. spec., Patricija Dolinar, mag. farm. spec., Iva Horvat, mag. farm. spec., in Andrea Šetina, mag. farm. spec., pod drobnogled vzele zdravstvene tegobe, ki pestijo moške.

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,133
24.05.2024 ob 09:42
3,265
23.05.2024 ob 17:08
24,386
23.05.2024 ob 06:10
13,047
21.03.2024 ob 06:40
143,123
24.05.2024 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close