9. 9. ob 9.09: Simbolika, ki opozarja na ključno obdobje

M. Ć., 09. september 2023
Pediatrija
nosečnost, alkohol
Foto: Profimedia

9. september ni le datum, je opomnik. Danes, ob 9:09, nas simbolika števila 9 opozarja na ključno obdobje – 9 mesecev nosečnosti! Kako alkohol negativno vpliva na razvoj otroka? Učinki alkohola se ne ustavijo ob rojstvu, dojenčkovi možgani so na alkohol bolj občutljivi kot odrasli. Varna je le popolna abstinenca.

Alkohol vpliva na plodnost in na vsa obdobja nosečnosti: poveča tveganje za spontani splav, mrtvorojenost in prezgodnji porod ter škodi razvoju otroka. Za zdravje mame ter za najboljši začetek in zdravje bodočega otroka je pomembno, da nosečnost poteka brez alkohola. Zato je trenutek, ko partnerja pričneta poskušati zanositi, zanju tudi trenutek za prenehanje pitja alkohola.

Abstinenca že pred zanositvijo

Alkohol vpliva na plodnost ženske in moškega in lahko podaljša čas do zanositve. “Večina parov ne ve za trenutek, ko zanosi. Od spočetja, veliko preden je nosečnost potrjena, ji lahko alkohol že škodi. Zato je za oba partnerja, če pijeta alkoholne pijače, najbolje, da prenehata s pitjem alkohola, že preden začneta poskušati zanositi, in s tem povečata možnosti za zdravo nosečnost,” svetuje mag. Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ.

Vsak alkohol prehaja neposredno v otroka

V zgodnji nosečnosti lahko alkohol moti razvoj posteljice, njeno optimalno delovanje pa je pomembno, da ustrezno oskrbuje zarodek in kasneje plod s kisikom in hranili. Tudi ko je posteljica že formirana, alkohol prosto prehaja skozi njo. To pomeni, da vsak alkohol (ne glede na vrsto popite pijače) ves čas nosečnosti prehaja neposredno v otroka in škoduje njegovemu razvoju. Alkohol je teratogena snov, ki prehaja skozi posteljico do zarodka ali ploda in lahko vpliva na razvoj vseh organov in sistemov v telesu. Vse pijače, ki vsebujejo alkohol, naj je to vino, pivo ali žgane pijače, lahko škodijo. Glede na dosedanja dognanja, nobena mejna raven ali količina alkohola med nosečnostjo ni varna. Vsaka nosečnost je drugačna, zato za posamezno nosečnost ni mogoče predvideti natančnih posledic pitja alkohola. Škodi zaradi alkohola se lahko izognemo le tako, da alkohola ne pijemo.

Pitje alkohola med nosečnostjo lahko:

  • Poveča tveganje za spontani splav in mrtvorojenost,
  • poveča tveganje za prezgodnji porod, nizko porodno težo, rojstvo otroka, ki je majhen glede na trajanje nosečnosti,
  • moti ​​razvoj vseh telesnih organov in sistemov, vključno srca, ledvic in pljuč, najbolj ranljivi pa so možgani, ki se razvijajo skozi celo nosečnost, kar ima za posledico vrsto vedenjskih, kognitivnih in telesnih težav, ki so skupaj poznane kot motnje fetalnega alkoholnega spektra (FASD).

Alkohol lahko škodi otrokovemu razvoju kadarkoli med nosečnostjo, saj se različni organi in telesni sistemi razvijajo v različnih obdobjih.

Alkoholni sindrom pri otroku staršev alkoholikov

FASD je vseživljenjska oviranost zaradi izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom. Večina ljudi s FASD nima vidnih znakov, vendar se mnogi soočajo z izzivi, kot so:

  • zaostanek v telesnem in čustvenem razvoju
  • moten govorno-jezikovni razvoj
  • učne težave, slab spomin
  • težave z nadzorovanjem vedenja.

Znaki in posledice pri večini otrok staršev, ki so (redno) uživali alkohol, lahko niso jasno vidni in specifični. Se pa pogosto zgodi, da tudi če se pojavijo, jih ne povežemo z alkoholom pred rojstvom. Posamezniki največkrat ne poznajo preteklosti svojih staršev in njihovega odnosa do alkohola. Prav tako strokovnjaki, ki jih obravnavajo zaradi težav, ne pomislijo, da bi težave lahko bile povezane s pitjem alkohola v obdobju pred rojstvom. Na tem področju imamo še veliko priložnosti za razvoj razumevanja in oblikovanja pomoči,” pojasni težave, s katerimi se srečujejo odrasli otroci alkoholikov, Andreja Verovšek, socialna delavka in moderatorka na forumu Zasvojenost in pomoč ter pove zgodbo o dveh novorojenčkih, kjer sta bila oba starša alkoholika:

“Pred leti sem svetovala mamici, ki je prihajala iz porodnišnice in potrebovala veliko pomoči. Bila je zasvojena z alkoholom in je alkohol uživala tudi v nosečnosti. Po porodu dvojčkov se je morala vključiti v program spremljanja, saj so strokovne službe ocenile, da njena zasvojenost ogroža razvoj in varnost otrok. To je bila zelo pomembna in dobra odločitev. Tako ona, kot otroka sta potrebovala 24-urno spremljanje in podporo. Tako kot mamica, sta tudi otroka na svoj način imela “abstinenčno krizo”, ki se je izražala v izrednem nemiru, nespečnosti, neprestanem kriljenju z rokami, kot bi se otrok prestrašil in večurnem joku. Izmenjevali smo se, pestovali otroka ter po najboljših možnostih skrbeli za njiju skupaj z mamico. Ko sta bila malo večja, se je mama vključila v skupino za zdravljenje zasvojenosti, otroka pa sta bila deležna različnih strokovnih oskrb v programih za zdrav telesni in psihološki razvoj. Vedno sta oba vidno zaostajala v razvoju in imela nemalo težav pri gibalni motoriki, izražanju in stikih z ljudmi.”

Imate težave z zasvojenostjo? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, interneta in podobno? Posvetujte se s strokovnjaki na forumu Zasvojenost in pomoč.

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,174
27.09.2023 ob 12:14
143
02.06.2021 ob 22:04
30,905
02.10.2023 ob 18:26
Preberi več

Več novic

New Report

Close