Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje krči novorojenčka

krči novorojenčka

Lepo pozdravljeni.

Doma imamo tri tedne starega dojenčka (sicer rojen v 36. tednu). Delno ga dojim (pazim na prehrano), dodajam Aptamil prematil, on pa ima ves čas krče. V obrazek postane čisto rdeč, napenja se, joka pa ponavadi ne. In to se dogaja več ali manj 24 ur na dan. Zaspi za cca pol urice, potem ga zbudi krč. In spet traja in traja, da ga uspavamo. Kaka in lula sicer normalno.
So ti krči 24 ur dnevno normalni? Zna tole trajati do 3,4 meseca?

Najlepša hvala in lp.

gaja27, pozdravljeni!

Imate 3t starega fantka, rojen malce prekmalu glede na rok poroda, dojite in dodajate prilagojeno mleko. Dojenček veliko joka. Pleničke so vredu polne in, če prav razumem, fantek vredu napreduje.

Najprej vprašanje: Ali bi bilo vašega dojenčka, ko se zbuja zelo pogosto, npr. pol ure po hranjenju, in tedaj joka, mogoče potolažiti npr. tako, da bi mu ponudili dojko? Ste poskusili? Če da, prosim, opišite, kakšen je bil dojenčkov odziv! Če ne, napišite, kako ga lahko uspavate. Iz njegovega vedenja bi morda še najlaže razumela, kaj se dogaja in kako mu pomagati.

Prosim napišite tudi, kakšno število podojev imate, koliko približno traja podoj, v kakšnem tempu dodajate prilagojeno mleko (kako pogosto in koliko ml). In koliko je napredoval v tem času.

Možnosti, zakaj se odziva tako, kot ste napisali, je res zelo veliko, zato bi morala za konkreten odgovor imeti še te informacije.

Večinoma vzrok za kolike NI materina prehrana. Najpogostejši alergen, ki povzroča kolike prek materinega meka, pa je kravje mleko in tudi prilagojeno mleko, narejeno iz njega.
Kolike:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1510&t=1491 (članek)
Kolike in kravje mleko:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4326988 (materino ali prilagojeno mleko, alergije)
Ko dojenček joka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979195,1979195#msg-1979195
Nosite svojega otroka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980267

Ni sicer nujno, da se otrok nenehno zbuja zaradi prebavnih težav. Vendar po drugi strani vam lahko tudi pritrdim: 24h krči so povsem mogoči in niso nič posebnega, nekateri dojenčki imajo zelo velike težave in potrebujejo ogromno tolažbe, umirjanja, nošenja, sesanja, več tednov ali mesecev, ne glede na to, koliko je ura. Včasih jim je mogoče učinkovito pomagati, tako da ni povsem bezupno.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Najlepša hvala za odgovor.
Pa še nekaj informacij:
– otroček se podoji (cca 10 do 15 min na eni dojki, nekaj časa vleče in pije, nato imam občutek, da se samo tolaži s sesanjem in ne pije)
– med hranjenjem dojko pogosto izpusti in se začne “zvijati” in napenjati, v obrazek postane rdeč, ko pa spet začne sesati, se za nekaj časa umiri
– po podoju dobi Aptamil prematil (popije cca 70ml; vsake 3 do 4 ure), pije po “delih”, vmes podirava kupčke, včasih se tudi med hranjenjem napenja in postaja rdeč
– jeva cca 6x dnevno
– pol ure po hranjenju se sicer večinoma (ne vedno) prebudi, z dojko ga še nisem poskusila umiriti, ponavadi ga “ujčkam”, precej se umiri, ko podirava kupček in leži na trebuščku pri meni, pomiri se tudi, če ga dam na hrbet na svoje noge, tako da je malce dvignjen (glsvicas višjr od nogic). Potem ga moram zelo previdno položiti na bok v posteljico. Včasih zaspi in je ok, večinoma pa se v spanju zbuja s krči, spušča glasoave, kot bi se napenjal, je ves rdeč, joka zelo zelo redko.
– v 3 dneh se je zredil za 40g, patronažna pravi, da je to malo (zdaj ima 3310g, ob rojstvu 2740g, ob odpustu 2680g)
– pokaka se enkrat dnevno precej zeleno (zelenorumenkasto)-

Najlepša hvala še ennkrat.

gaja27, pozdravljeni še enkrat!

Najlepša hvala za zelo pomembna pojasnila, ki ste jih dopisali! Zdaj vam veliko laže in z večjo gotovostjo lahko podam informacije, ki vam bodo morda v pomoč, da kar v največji meri pomagate svojemu novorojenčku.

Vaš fantek se doji 10-15min na eni dojki, nekaj časa dobro sesa in požira, nato pa tudi več počiva, spušča in se krega. Dojite okoli 6-krat v 24h in po podoju dodate 70ml prilagojenega mleka, ki ga spije tako, da vmes podirata kupčke.

Glede na situacijo bi vam svetovala, da precej spremenite način dojenja, če bo fantek za to in bo drugačna taktika seveda pri njem mogoča. Menim namreč, da bi utegnil vaš dojenček imeti premajhno število podojev in da je tukaj verjetno glavna ovira do izboljšanega ali polnega dojenja. Ali ste bili deležni nasvetov, da je pravilno dojenje po urniku odraslih ljudi oz. da je dojenček lačen na 3h? MNoge mamice lahko preberejo v raznih (tudi uradnih) priporočilih, da naj ima dojenček npr. 6 podojev, da naj se doji na 3 ali 4h ali pa jim je tako svetovano s strani drugih doječih mater, sorodnikov,… in včasih žal tudi s strani nekaterih strokovnjakov.

Življenje je povsem drugačno:
– večina novorojenčkov NUJNO POTREBUJE VSAJ 8 DOBRIH podojev, še bolje pa je, posebej če se dojenje teže vzpostavlja, da se dojijo VSAJ 10-12-KRAT V 24H, mnogi pa tudi precej večkrat
– večina novorojenčkov se ne doji v rednih razmakih, temveč v grozdih/skupkih (del dneva zelo pogosto ali večkrat zaporedoma, npr. 5 podojev v eni uri ali dveh, nato pa malo daljša pavza in morda spanje).
Zelo zelo vam za boljše razumevanje, kako teče dojenje ponavadi, priporočam v branje naslednje tri članke:
Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978042,1978042#msg-1978042
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643
Umetnost dojenja v naši kulturi: http://med.over.net/forum5/read.php?11,141876,142069#msg-142069

Zelo vam priporočam dvoje: če bo le mogoče, dojenčku ponudite dojenje približno dvakrat pogosteje kot doslej, in če bo le mogoče, VEDNO ponudite obe dojki, saj boste tako ponudili trenutno vse razpoložljivo mleko in stimulirali dojke, da bodo tvorile več mleka in mleko bo nastajalo tudi hitreje. Najbolj napačno je čakati na mleko, da se bo nateklo v dojke in da ga bomo čutili.

Vemo, da dojenje teče veliko bolje, če dojimo tedaj, ko je otrok nemiren, siten, se je zbudil, pa čeprav smo ga ravnokar podojili oz. čeprav je od podoja minilo samo četrt ure, pol ure, ura,… In tudi tedaj ponudimo dojenčku OBE DOJKI, če jih le hoče! Če jih noče, tudi prav, če pa gre, pa premaknemo z ene na drugo dojko tedaj, ko je požiranje po nekaj minutah upočasnil in še zelo malo požira. Nov tok mleka na drugi strani ga bo morda spet spodbudil k aktivnemu sesanju. Dojki lahko ponudimo tudi vsako dvakrat ali trikrat, torej menjanje strani je zelo dobra strategija, posebej ko želimo tvorbo mleka okrepiti in dojenčka bolje nahraniti.

Pravite: “cca 10 do 15 min na eni dojki, nekaj časa vleče in pije, nato imam občutek, da se samo tolaži s sesanjem in ne pije”
*** To je čisto normalno, kajti mleko teče v valovih, otrok postopoma upočasni. Priporočamo tedaj, ko začne izrazito počivati, premik na drugo stran, pa morda potem še en premik spet na prvo stran, kjer se otrok lahko doji dalje, čeprav cuclja in ne požira veliko. Možno je, da se bo sprožil še en izcejalni refleks čez nekaj časa, torej še en val mleka, tedaj pa bo dojenček spet aktivno začel sesati. Ker je izcejanje na obeh dojkah, je tedaj spet priložnost, da ponudimo vse razpoložljivo mleko na tej in tudi na drugi dojki. Tako spodbujamo večjo tvorbo mleka in omogočimo dojenčku, da to tvorbo mleka tudi spodbuja z dovolj sesanja.

Dodatek svetujemo, da se ohrani npr. na razmake, kot jih imate zdaj. Če boste videli, da se doji več in bolje, da dobro lula in kaka, da je teža vredu, potem lahko postopoma začnete dodatek previdno zmanjševati in v 2-3 tednih bi bilo verjetno mogoče preiti na polno dojenje. Če vas skrbi, zavrtite telefon in se pogovorite s svetovalko za dojenje.

Pišete: “med hranjenjem dojko pogosto izpusti in se začne “zvijati” in napenjati, v obrazek postane rdeč, ko pa spet začne sesati, se za nekaj časa umiri”
*** Tole kar težko ocenim na daljavo, kaj se dogaja. Možno bi bilo, da vam tako otroček sporoča potrebo po dodatnem hranjenju (se krega, ker je tok na dojki upočasnjen – to je, kot sva rekli, seveda normalno, toda pri vašem dojenčku je jok lahko posledica tega, da je ob razmeroma velikem razmaku zelo lačen in želi hitreje priti do mleka). Poskusite, ali boste to krizo rešili s premikom na drugo dojko. Če bo ob dodatnem toku mleka zadovoljenjši, potem je verjetno, da vam je sporočal to, kar sem napisala. Seveda pa je mogoče tudi, da ima kakšne prebavne težavice, da ga mleko, ki priteka v želodček “zmoti”, ga začne kaj črvičiti, kar je spet dokaj pogosto pri majhnih dojenčkih. V tem primeru bi poskusili podreti kupček, malce ponositi, potolažiti za kako minutko, potem pa nadaljevati dojenje.

Možno bi bilo, da so krči tudi posledica preobčutljivosti na prilagojeno mleko, saj je narejeno na osnovi kravjega mleka in raziskave so pokazale sedemkrat več krčev in preobčutljivostnih reakci, alegij, pri formulah kot pri materinem mleku. Kljub temu vam nikakor ne priporočam, da prilagojeno mleko dojenčku odrečete, dokler se ne boste prepričali, da se zmore in zna večkrat in bolje podojiti. Dojki se na povečano povpraševanje (v vašem primeru npr. na 2-krat več podojev in na dojenje na obeh dojkah) običajno prilagodijo v nekaj dneh, že po enem dnevu takega okrepljenega dojenja pa je lahko ponudba mleka BISTVENO večja. Pri tem nikakor ni nujno, da boste vi to mleko čutili ali imeli napete dojke, saj bo dojenček mleko dobival pogosto in dojke zelo dobro praznil sproti. Napete dojke tvorijo mleko počasneje, mehkejše ob dobrem in pogostem praznjenju pa hitreje in bolje.

Morda si boste lahko pomagali tudi z izkušnjami mamic in nasvetu v tem članku. Vzpostaviti dovolj veliko število podojev pri nedonošenčkih namreč ni zelo lahko, saj imajo mnogi veliko potrebo po spanju. Dokler nimajo več moči in več budnih obdobjih, da se lahko dojijo bolje in večkrat, je lahko potrebno in pravilno, da jih dohranjujemo. Popolnoma pravilno ravnate, da fantku dodajate in mu pomagate, da se bo okrepil!
Dojenje nedonošenčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979110

Dojenček, ki se prebudi po nekaj minutah, ko ga odložimo, zelo verjetno potrebuje bližino in toplino naročja. In mnogokrat tudi dojenje, posebej če je novorojenček. Najbolj naravno in nagonsko mati ravna, če dojenčku dojenje ponudi, potem pa dojenček sam sporoči, ali je to zanj vredu ali ne. Mlajši kot je, verjetneje je, da bo dojenje sprejl ne le kot hranjenje, temveč tudi kot način uspavanja, umirjanja, tolažbe,… Dojenje je namreč vse to, ne samo hranjenje. In vse to pripomore k primerni tvorbi mleka.

gaja27, seveda morate pri tem upoštevati tudi sebe, kako vi čutite in kaj vi menite, da vaš dojenček potrebuje, kajti včasih je tako, da dojenček z nenehnim dojenjem v prvih tednih lahko pomeni zelo velik napor za mamic. Kako pa se vi počutite? Ste utrujeni? Vas je strah? Vas skrbi? Vse to se pogosto dogaja mamicam v prvih tednih. Okoli sebe zato potrebujemo čim več ljudi, ki nas spodbujajo in podpirajo, nam pomagajo.

Dojenček naj bi v 1-3m pridobival NAJMANJ 110-115g na TEDEN oz. najmanj 450g NA MESEC – VEDNO MERIMO OD NAJNIŽE TEŽE. Če je v 3d pridobil 40g, torej okoli 13g na dan, kar je resda nekoliko pod minimumom 15g na dan (dnevne razlike so sicer lahko ZELO velike, tako da je merodajno opazovanje na teden in jaz po teh dnevnih gibanjih kar nerada kaj rečem!). Tudi ta podatek pa mi zagotovo pove, da se vaš fantek hrani, da mu teža ne upada, torej nekaj hrane dobiva in jo je zmožen posesati, ima pa premalo podojev. Želodčki so majhni in zadržijo razmeroma majhne količine mleka, zato se mora večina hraniti velikokrat, bistveno večkrat, kot pa se v naši kulturi vglavnem pavšalno in počez priporoča.

Od najnižje teže je pridobil 630g, kar nikakor ni premalo in menim, da dojenček ni ogrožen oz. v krizi! Teža mu narašča. Verjetno tudi vi opažate, da se dojenček polni, napreduje, ali morda ni tako? Minimum na mesec je okoli 450g, povprečje pa okoli 680g.

Na kakanje vpliva tudi dodatek, ki nekatere dojenčke nekoliki zapre. Polno dojen otrok do 6t dobro pokaka pleničko vsaj dvakrat, kadar dojenje dobro teče. Če boste videli, da se število pokakanih pleničk veča, da so tudi bolj polulane, je to zelo dober znak, da je dojenje bolše.

Kar pogumno, gaja27, 3t je pri dojenju šele začetek. Mnogi dojenčki potrebujejo malo več časa, da se dojenje dobro vzpostavi in da se mamica in otroček ujameta. Prepričana sem, da vam gre lahko zdaj samo na bolje.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Najprej en lep pozdrav!

Tudi jaz imam vprašanje v zvezi s krči novorojenčkov, imam namreč 3 tedne starega sina in se mu krči pojavljajo čedalje pogosteje včasih trajajo po cel dan in tudi ponoči vmes ima sicer presledke za spanje, ki pa včasih tudi niso veliki. Zanima me, ali je možno da so vzrok za krče antibiotiki (hiconcil 500), imam jih namreč zaradi vnetja prsi, ter kako mu lahko krče oblažim. Dobila sem namreč informacijo, da ko podojim in ima krče, da ga raje 1 uro ne dajam več k prsim, saj to povzroča še večje krče, da se mu mora trebušček sprazniti! Zdaj pa ne vem če to drži!

Lep pozdrav!

Pozdravljeni, sony82!

Vaš fantek je star 3t in menite, da ima krče. Lahko morda malo bolj opišete, kdaj se začne jok, med dojenjem, kmalu po podoju? Ali fantek dobiva tudi dodatek, čaj, vodo, ali mu kaj pomaga sesanje dude pri krčih? Pomemben podatek bi tudi bil, kako napreduje na teži, kakšne barve in konsistence je zadnje dni njegovo blato in koliko je polulalnih ter pokakanih pleničk. Napišite prosim še okvirno število podojev v 24h.

Če gre res za krče in prebavne težave (in ne kaj drugega, zato toliko vprašanj!), potem je vsekakor mogoče, da otrokovo prebavo moti zdravilo, ki prehaja v mleko.

” Dobila sem namreč informacijo, da ko podojim in ima krče, da ga raje 1 uro ne dajam več k prsim, saj to povzroča še večje krče, da se mu mora trebušček sprazniti! Zdaj pa ne vem če to drži!”
***Ali fantek veliko poliva? Če ne, potem ta nasvet absolutno za vas ni pravi in ga zanemarite. Predlagala bi prav nasprotno. Dojenje veliko pogosteje, na njegovo pobudo, bi otroka znalo umiriti in potolažiti. Če se bo izboljšalo, če se bo umiril, potem to niso krči, ampak jok za več sesanja in dojenja – dojenje namreč ni samo hranjenje, za otroka je to druga popkovina. Res je dobro, da se prepričava, ali gre za krče ali kaj drugega, prosim dopolnite, vam bom napisala še konkretno kakšno idejo. Želodčku se ni treba sicer nič sprazniti, materino mleko je hitro in lahko prebavljivo, še več, deluje celo odvajalno.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

pozdravljeni

poterbujem pomoč…imam punčko staro 24 dni in jo zadnje dva dni full matrajo krči…ne dojim več,ker sem izgubila mleko po carskem rezu…dajem jim dodatek aptamil 1,kateri je prav za krčke.ker od začetka je imela isto krče…in smo ji kupili to mleko pa kapljice katere se dobijo v sg v lekarni samo….kaka normalno.skrbi me edino to k ima take krče da se ka zvije v klopčič…je pa tam nekje na 2 do 3 ure…

pomoč

Pozdravljeni, nivchy!

Žal se nisem mogla odzvati ažurno, upam, da ste katero od svetovalk dobili na telefonske številke v pripetih temah. Še potrebujete pomoč, je situacija kaj drugačna?

Če sumite močne prebavne težave, bi bil smiseln pogovor s pediatrom, morda po njegovem navodilu dodajanje probiotika v vašo ali dekličino prehrano, morda zamenjava formule, ker gre lahko za alergijo na kravje mleko v prilagojeni mlečni formuli. Dodatki, na katerih piše, da so protikolični oz. za krče, ne bodo nujno delovali, saj je sodeč po raziskavah otrok lahko občutljiv na kar okoli 20 substanc v kravjem mleku, prilagojeno mleko pa je narejeno iz kravjega mleka. Če mu odvzamejo malo tega ali onega in to tržijo kot protikolično formulo, še ne pomeni, da bo res bistven učinek. Morda bo imel otrok kljub temu močne krče. Morda bo potrebno posebno protialergeno mleko, pogovorite se s pediatrom o tem.

Še nekaj povezav, kako se spopadati s prebavnimi težavami. Kolike, nemir, jok:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1510&t=1491 (čl. Zakaj imajo dojenčki kolike)
http://www.youtube.com/watch?v=ddRkI5wVIqQ (video umirjanja otroka, dr. Karp)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218256 (1m, nenehno joka, vzroki, načini umiritve)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218251 (več odgovorov na isto vprašanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5688508 (3m, kolike, dieta, kaj še lahko naredimo)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5176897 (2m, močne kolike, zeleno blato, driske)

Je že dolgo, kar ste prenehali dojiti? Če je deklico še mogoče pristaviti k dojenju (najprej le za tolažbo, nato morda vsak dan malo več), je v kratkem času od poroda, ker so hormoni še zelo aktivno, mogoče celo relaktirati, torej spodbuditi usihajoče mleko, da se spet začne tvoriti. Od zadnjega podoja se mleko namreč tvori vsaj še 45 dni. Premislite in če boste želeli dodatno pomoč, se oglasite. Če ne gre, nič hudega, porod s CR je lahko naporen za dojenčka in mamico in dojenje žal ne steče vedno v težki situaciji, včasih dojenček ne zmore, odklanja, drugič pa ne zmore mamica ali situacija zaradi česa tretjega ne dopušča.
Relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248
Je mogoče prekiniti dojenje in ga spet vzpostaviti?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5718970 (3m, po 2m prekinitvi)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4798930 (2m, hude kolike, otrok odklanja dojko)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

LEP POZDRAV. IMAM VPRAŠANJE GLEDE KRČEV. 19 DNI PO PORODU SEM DOBILA VISOKO VROČINO IN SEM BILA SPREJETA NAZAJ V PORODNIŠNICO, KI PA SO ME ZDRAVILI Z KLIMICINOM 600mg IN ŠE EN ANTIBIOTIK TO JE TRAJALO 5DNI IN ŠE ZA DOMOV SEM DOBILA KAPSULE KLIMICIN 300mgZA PET DNI IN OD TAKRAT IMA MOJ SIN KRČE VENDAR TAKRAT JE BIL STAR 19 DNI SEDAJ PA NE DOJIM VEČ IN JE STAR 2 MESECA( vrjetno sem mleko zgubila od napora in skrbi) KER JOČE NEPRENEHOMA KO SE NAJE POSKUSILI SMO ŽE VSE KAPLJICE KI OBSTOJAJO IN MLEKO TUDI, MALO BOLJŠE JE PO MLEKU BREZ LAKTOZE ZATO MU DAJEM SEDAJ APTAMIL BREZ LAKTOZE. ZANIMA ME ČE JE MOŽNO DA MU JE ANTIBIOTIK KI SEM GA PREJEMALA POŠKODOVAL ČREVESNO FLORO IN ZARADI TEGA IMA TAKŠNE TEŽAVE. JE PA ENKRAT DRISKA DRUGIČ ZAPRTJE ROJEN JE BIL 37 TEDEN. HVALA ZA ODGOVOR

Pozdravljeni, MRRG!

Vaš fantek se je dojil in prejemali ste zdravila, imel je precej prebavnih težav, zdaj pa nenehno joče tudi ob prilagojenem mleku. Mogoče je, da je fantek reagiral s prebavnimi težavami na zdravila, antibiotiki lahko poškodujejo črevesno floro, vendar bi se ta sčasoma okrepila. Morda gre za kombinacijo težav ob antibiotikih in tudi zaradi vnosa določene mlečne formule, s katero ima lahko otrok težave. Celo bolj verjetno bi bilo, da nekako ne prenaša mlečne formule. Predlagam, da to pojasnite zdravniku in poskušate z dietnim prilagojenim mlekom, kot da gre za alergijo na kravje mleko.

Če je še mogoče, da bi otroka pristavili na dojko in bi jo sprejel ter sesal (niste napisali, koliko je star oz. kdaj ste nazadnje dojili), pa lahko morda poskusite tudi z re-laktacijo, torej vnovičnim spodbujanjem tvorbe mleka. Praviloma malo traja, da se dojke dovolj stimulirajo. Seveda, če bi se vam to sploh zdelo izvedljivo v tako težki situaciji, ko otroček kar naprej joka. Pomembno je, da mu težave olajšate, morda tudi s kakšnimi probiotiki, ki bi jih predpisal zdravnik.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni !

Moj malček je star 9 dni.
Prvih nekaj dni je bil izključno dojen, vendar so bile težave pri dojenju, saj malček ni in ni hotel sesati in je tako izgubljal na teži. Po prihodu domov sem izčrpavala mleko in mu ga dajala po steklenički. Ker ga je bilo premalo smo mu dodajali Aptamil 1. Krči so se začeli že prvi dan ko smo prišli domov. Tja od 16 ure pa do polnoči je cca. 30 min po vsakem obroku grozno. Malčka napenja, se krči, je ves trd in zelo močno joka. Ob tem ima vetrove in sliši in čuti se pretakanje v trebuščku. To ponavadi traja kakšno uro, dokjer ves izčrpan ne zaspi. Edina tolažba je duda, katero mu moram ob krču držati, da se nanjo prisesa. Zamenjali smo mleko Aptamil za Novalac AC, ki naj bi bil posebno proti krčem. Prav tako v adaptirano mleko dodajamo kapljice ColiPrev. Opažamo, da so krči po Novalac manj boleči kot po mojem mleku (pazim na prehrano). Pri zdravniku pravijo, da tako mlad malček naj še ne bi imel krčev. Mi lahko kaj svetujete, saj se bojim, da bo čedalje slabše. Mislim, da bom povsem opustila hranjenje z mojim mlekom in vstrajala na Novalac AC z kapljicami. Hvala !

Pozdravljeni, Darja76!

V tako zgodnjem obdobju je verjetnejše, da gre za kakšen drug izvor težav, ne klasične kolike. Nekoliko več podatkov vas bom še prosila, da lahko ugotovim, za kaj bi lahko šlo.

Je bil porod za vas in fantka naporen, morda dolgotrajen? Je bil dojenček kaj kaj zlateničen, je bruhal plodovnico, je donošen, zdrav, jemljete otrok ali vi kakšna zdravila? Ste pri porodu prejeli sredstva za lajšanje bolečin?

Lahko prosim napišete še:
– porodno, najnižjo in zadnjo izmerjeno težo oz. podatke, kolikor jih imate
– kolikokrat v 24h se fantek hrani
– koliko časa se lahko doji, je to na eni ali na obeh dojkah, ali bolj seslja ali tudi aktivno požira
– kakšna je količina dodatka posamično in skupaj v 24h (približno)

Žal mi je, da imate toliko težav, vem, da vam je težko in si čim prej želite izboljšanja. Po porodu so take težave z vzpostavljanjem dojenja kar pogoste, poskušala vam bom napisati kar se da v olajšanje.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni!

Bom šla kar po vrsti…

– sam porod je trajal 6 ur (umetni popadki), voda je odtekla cca. 7 ur pred pričetkom poroda (brez popadkov, nič odprta).
– zlatenice ni bilo, bruhal ni plodovnice, rodil se je 9 dni čez rok.
– zdravil ne jemljem nobenih, prav tako jih ne jemlje malček.
– nosečnost je potekala brez težav, malčku so odkrili ciste na ledvičkah (hidronefrotični ledvički – razširjeni pijelon 1×1.5cm – na pregled sedaj čakamo – 18.11)
– Ob porodu sem prejela masko (kisik,dušik) in pa neke vitamine (rumena tekočina) in sredstvo za umetne popadke
– porodna teža je bila 3755g/52cm, najnižja 3460g zadnja izmerjena cca. 3500g
– fantek se hrani vsake 3 ure (skupaj torej 8, oz 7 če ponoči prespi eno hranjenje)
– dojenje smo skoraj opustili, dojimo le še kot “crkljanje”, saj malček ne sesa pač pa dojko uporablja za “dudo”.
– količina iztisnjenega mleka je zadovoljila nekje polovico dnevnih obrokov, ostalo smo nadomestili z Aptamil. Zadnje dva dni smo Aptamil nadomestili z Novalac.
– danes ga hranim izključno z Novalac, saj se mi zdi, da se je situacija umirila, ko ne pije mojega mleka.

Upam, da sem vam podala vse podatke. Vem (saj vsi povdarjajo) da je materino mleko boljše kot nadomestki. A v mojem primeru, malček po mojem mleku očitno bolj trpi ! Kljub temu, da pazim na prehrano. Svoje mleko si še vedno iztiskam, saj ga ne bi rada izgubila, če problem mogoče tiči drugje.

Hvala !

darja76

Draga LLLMojca.

Pravkar smo preživeli še eno grozno uro in pol.
Ob 20.00 je malček prejel 80ml Novalac nadomestka.
Za cca. 30 minut je zaspal, ko se je zbudil in glasno zajokal.
Ne veva ker je to najin prvi otrok in sva že čisto na koncu. Danes pri pediatrinji niso nič odkrili, res pa je, da ga je le pretipala.

Zgleda pa takole:
– to se pojavi le zvečer … tam po 6, 7 uri … ponoči in čez dan tega ni.
– Traja priibližno uro, uro in pol.
– Po mojem mleku je bilo še huje.
– Krči ali napadi trajajo priibližno minuto ali dve, razmik med njimi je pa lahko ali nekaj minut ali pa 10, 15.
– V tej uri in pol smo jih imeli cca. 15.
– Dojenček ob tem tudi hrope in plitko diha

Prosim za nasvet !!

darja76, povezav nisem mogla odpreti, verjetno nekaj narobe pri meni, ampak si predstavljam, kako se počutite in kako je videti otrokov jok.

Prvi nujni ukrep in hkrati vprašanje: ko bo otrok jokal, ali ga lahko morda pristavite na dojko, bi se umiril? Ni pomembno, kdaj je nazadnje pil mleko in koliko je popil! Če to ne gre, ali ste mu kdaj poskusili pripraviti dodatno mleko po steklenički – je še slabše, še bolj zvija ali bi se umiril?

Možnosti, kaj muči vašega fantka, je precej, zato bom veliko ugibala, vi pa poskusite prosim oceniti, kaj bi bilo najbolj možno, saj ste vi z njim ves dan in ga lahko dobro opazujete.

Najprej sem pomislila na sprožen porod. Po sproženih porodih oz. stimulaciji z umetnim oksitocinom (umetni popadki) ni tako redko opaziti določen poporodni stres pri otroku. ekateri dojenčki po sproženih porodih veliko jokajo, morda tudi v povezavi s kakšno bolečino, ker gre (pre)hitro ali zaradi težjega prilagajanja, ker so bili (verjetno zaradi neke objektivne potrebe ali celo nuje – zelena plodovnica?) “vrženi” iz maternice prej, kot bi se sami rodili.

Fantek je izgubil 290g, torej slabih 8% svoje porodne teže, kar je še v pričakovanih mejah. Nato je napredoval (niste napisali v koliko dneh) 40g od najnižje teže. Minimalno napredovanje naj bi bilo v tej starosti 110-115g tedensko. Če ste zaznali, da fantek ni dobro sesal, je lahko razlogov več.

Eden je preveč spanja in premalo podojev (vsaj 8 dobrih aktivnih podojev, priporočamo raje 10-12 ali več, saj vemo, da mnogo novorojenčkov z 8 podoji nikakor ne more napredovati dovolj dobro). Zvijalo bi ga lahko npr. tudi od preobilnih količin mleka naenkrat. 7dni star dojenček ima kapaciteto želodčka največ 45-60ml, vendar je znano, da mnogi raje popijejo večkrat po manj in se ne nujno nasitijo do konca. Ali vaš fantek tudi poliva po hranjenju? Skratka- ena možnost bi bila poskusiti umiriti situacijo tako, da ga hranite večkrat, ko to zahteva (joka, se zbuja, se težko umiri) in redkeje, ko trdno spi. Pozabimo torej na enakomerne razmake, saj ti sploh niso tipični za hranjenje novorojenčkov.

Drugi razlog, če je zgodaj moral dobiti dodatek, je lahko sesalna zmeda, torej otrok ne ve, kako ločiti med sesanjem na dojki in na steklenički in se prilagodi prej sesanju na steklenički, kjer teče, na dojki pa ne vleče.

Darja, super se mi zdi, da ste ohranili dojenje za cartanje in za tolažbo, namesto dude, to zelo priporočam, če se vam bo zdelo možno in bo fantek za stvar, saj s tem ostaja na dojki, jo ne odklanja in ga lahko tudi čez nekaj časa začnete učiti bolje sesati na dojki. Morda bo tedaj zanj in za vas smožno, da bo dodatek počasi zmanjševal in se več in bolje dojil. Se vam zdi to vredu ali bi se vi bolj mirno in bolj sproščeno počutili, če preidete v celoti na stekleničko?

Morda fantek joka zgolj zaradi sesalne zmede ali ker ne more razumeti (se umiriti, potolažiti in nahraniti po logiki obrokov na 3h). Mnogi novorojenčki s takim jokom sporočajo, da jim tak urnik ne ustreza. To je dejansko urnik po meri odraslih in ga spodbujajo odrasli, ki premalo vedo o dejanskih bioloških potrebah novorojenčka. Kako to ugotovite? Tako, da vedno, ko joka, najprej ponudite dojko. Ne ker bi bil otrok lačen, ampak ker mora morda otrok zadovoljiti katero od številnih drugih potreb, ki jo zadovoljuje z dojenjem – lakota je samo ena potreba. Teh potreb morda noče/ne zna/ne more zadovoljiti drugače, dojenje je lahko za otroka nadomestna popkovina. Poglejte to povezavo, prosim. Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120

Dojenja za umirjanje in tolažbo zna biti pri novorojenčku včasih zelo veliko. K sreči se obdobja umirjenosti in teh intenzivnih potreb izmenjujejo, verjetno je, da potem ko je otrok nekaj časa spal, bo potreboval mleko, cartanje, nošenje, kupčkanje, previjanje nekaj ur skupaj, da bo kar naprej hotel z dojke in na njo, sploh če bo imel prebavne težave, lahko da ga bomo odložili in se bo takoj zbudil (ker bo to obdobje dremanja, trdno pa bo zaspal šele čez nekaj ur). Če bi otrok dojko v tah urah (pogosto je to večerno obdobje) zelo odklanjal in ga s pristavljanjem ne bi mogli umiriti, potem sporočite, iščemo naprej!

Manj verjetno je, da gre za vpliv prehrane prek vašega mleka. Kakšno barvo blata in fantek, kako pogosto kaka?

“Ob 20.00 je malček prejel 80ml Novalac nadomestka. Za cca. 30 minut je zaspal, ko se je zbudil in glasno zajokal.”
***To je normalno, otrok je morda malo zadremal, se zbudil in potreboval telesni stik, bližino, toplin, sesanje, tudi mleko. Pristavite ga, če bo delovalo. Ne skrbite za mleko, to bo nastajalo, ko bo otrok sesal, ni treba niti, da kar naprej požira, ga pa spodbujajte. Če bo na dojki jok, bi zibali, umirjali na druge načine ali otroka (če nas skrbi napredovanje) še malo dohranili. Obroki niso bistveni, pomembno je, da otrok kadarkoli prek celega dneva dobi dovolj mleka, da dobro polni pleničke in lepo napreduje!

“Ne veva ker je to najin prvi otrok in sva že čisto na koncu.”
***Povsem razumljivo, če se spomnim sama sebe po rojstvu prvega otroka, sem bila prav tako popolnoma izgubljena, bilo me je strah in sem bila v nekaj dneh doma povsem iz sebe. Bi vam pomagal pogovor v živo? Priporočam, da pokličete na telefonsko številko katere od svetovalk – v pripetih temah!

“Prvih nekaj dni je bil izključno dojen, vendar so bile težave pri dojenju, saj malček ni in ni hotel sesati in je tako izgubljal na teži.”
***Lahko morda še napišete, kdaj oz. zakaj je bilo stanje glede teže zaskrbljujoče? Ste ponudili eno dojko ali obe, je fantek vsaj nekaj časa aktivno sesal in tudi požiral na dojki, kadar se je dojil?

Protikolično prilagojeno mleko žal ni vedno rešitev, kolike in alergije so po prilagojenem mleku 7-krat pogostejše kot pri materinem mleku. Se pa nekateri starši odločijo tako, če vidijo, da so uspeli rešiti težave.

Prepričana sem, da se vam ni treba ubadati z dilemami o kakovosti materinega mleka in prilagojenih formul, saj vse to že veste. Poskrbeti morate za to, da boste umirili situacijo in da bosta z dojenčkom našla način, ob katerem bosta oba premagala stres, bolečine, strahove. To je po porodu včasih zelo težko in ni čudno, da mamice padamo v poporodne depresije. Upam, da imate čim več pomoči v gospodinjstvu in ljudi, ki vas bodrijo (ne pa dvomijo in kritizirajo)!

Otrok joka. To je njegov OSNOVNI NAČIN KOMUNIKACIJE. Dojenčki so glasni, to je naša biološka prilagoditev, Darja. Ne pomislite vedno na to, da otrok ob vas trpi. Ker preprosto to ni res. Mladiči drugih primatov so manj glasni, pravzaprav so precej tihi – ker so veliko bolj razviti, ko se rodijo. Lahko se oprimejo materinega kožuha, povzpnejo na hrbet, lahko sami najdejo, kje se bodo dojili, dojenček pa nič od tega ne more. Vi ga morate dvigniti, pravilno obrniti, dati k dojki, zibati,… za vsako minimalno potrebo se mora glasno postaviti zase! Če ga kaj črviči, joka. Poskušamo mu pomagati na razne načine, dokler ni bolje. Včasih ne moremo takoj. Pomembno je, da ni sam, da ga ne pustimo klicati brez odziva. Včasih nam bo jokal tudi v naročju, lahko bo sit, previt in v naročju in bo vseeno zelo hud. To ne pomeni, da smo slabe mami! Če otroku skušamo pomagati in iščemo rešitev, smo tisti trenutek dale vse od sebe in smo zelo pozorne in skrbne mame.

Če bo še kaj časa, boste morda utegnili prebrati kaj od tega.
Kolike, nemir, jok:
http://www.youtube.com/watch?v=ddRkI5wVIqQ (video umirjanja otroka, dr. Karp)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218256 (1m, nenehno joka, vzroki, načini umiritve)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218251 (več odgovorov na isto vprašanje)
Ko dojenček joka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979195,1979195#msg-1979195
Nosite svojega otroka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980267

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Lep pozdrav!

Kot veliko mamic, tudi mene mučijo krči našega novorojenčka. Star je skoraj 3 tedne in že kar nekaj časa imava probleme z dojenjem. Dojiva se kar 18x ali več na dan, od tega je 8-10 podojev na obeh dojkah. Včasih se lepo nahrani in zaspi, večinoma pa se na dojki krega ali pa žalostno zajoka in nato sesa naprej. Večkrat se tudi zgodi, da ga nahranim, podre kupčka, ko pa ga odložim v posteljico, pa takoj začne jokati in tako spet ponoviva dojenje.

Čez noč je stanje kar v redu, če zaspi ob 22ih, se zbudi okoli 2h, 4.30, nato pa na pol ure ali uro.. Čez dan pa skoraj nimam časa niti za jesti.

Sama čutim, da imam v levi dojki pol manj mleka, zato ga naprej pristavim k njej, nato pa še k desni ko slišim da mleko ne teče več. Ko se dojenje parkrat zaporedoma ponovi, otrok pa je še vedno siten, mu dodam Novalac 1, ki ga spije največ 30-40ml. Dodajam mu povprečno 1x na 2dni, vendar pa tudi po dodatku ni nujno da zaspi.

Ali je problem v tem, da mi zmanjkuje mleka? Naj povem še, čim ga po dojenju odložim v posteljico, otrok ogromno prdi, med samim dojenjem pa mu zelo kruli po trebuščku.

Najnižja teža je bila 3700g, po 10dneh pa 3960g. Polulan je skoraj zmeraj, kaka pa povprečno nekje 6x na dan.

Ker je bil prvi otrok zelo priden, nam je vse to zelo čudno in zaskrbljujoče, zato bi vam bili za pomoč zelo hvaležni.

Lep pozdrav

Pozdravljeni, maja87!

Vaš fantek bo star 3t in ima zelo veliko podojev, je nemiren in se krega na dojki. Ponoči prvič zaspi za kakšne 4h, nato pa se proti jutri zbuja pogosteje. Na teži je doslej lepo pridobil, lula in kaka pogosto.

Dodatek potrebujejo dojenčki, ki ne napredujejo vsaj 110-115g tedensko in premalo sesajo, ni možnosti dojenje okrepiti, pleničke so praviloma slabo polulane in pokakane in smo zaskrbljeni. Pomislila sem, da bi dodatek pri vas celo lahko povzročal dodatne težave s prebavo, prilagojeno mleko je kar 7-krat pogosteje povezano s kolikami od materinega mleka.

Imate v družini alergije? Ste uvedli kakšno posebno dieto? Je kakšna hrana, na katero se vaša prebava slabo odziva, pa jo uživate v prid dojenju/dojenčku? Ste že poskusili dieto brez kravjega mleka? Morda se bo otrok umiril. Poskusili bi 2-3 tedne izločiti iz jedilnika vse kravje mleko in izdelke iz njega.

Ko se po dojenju krega in menjanje strani ne deluje, ali se umiri, če ga date nazaj na katerokoli dojko ali se bolj krega? Ne, ni verjetno, da gre za pomanjkanje mleka.

Kakšne barve in konsistence je otrokovo blato?

Poglejte prosim še tole. Kolike, nemir, jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979195,1979195#msg-1979195 (čl. Ko dojenček joka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980267 (čl. Nosite svojega otroka)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218256 (1m, nenehno joka, vzroki, načini umiritve)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,5218251 (več odgovorov na isto vprašanje)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljena!

Na pomanjkanje mleka sem pomislila zato, ker se otrok na levi dojki (tisti z manj mleka) doji kakšnih par minutk- požiranje se zelo dobro sliši, nakar pa tišina in imam občutek da nato vleče kar v prazno. Tako nadaljuje še nekaj časa, nato se začne kregati, stegovati in krčiti nogice, ter obračati in nazaj vleči glavo… Včasih tudi žalostno zajoka. Krega in joka se tudi kadar mu nič ne kruli po trebuščku. Vendar ko po dojenju dojko stisnem, vedno priteče mleko. A je možno, da mleko teče v presledkih in se otrok zato jezi? Če ga prestavim na desno je stanje tudi nekaj časa v redu, nato pa enako, le z razliko da požiranje slišim dlje časa.

V družini nimamo nobenih alergij, tudi na dieti nisem, na prehrano pazim pa kot verjetno vsaka doječa mati- ne jem sladkega, mastnega, ocvrtega, itd.. Vendar nič posebnega.
Tudi za alergijo na kravje mleko sem slišala, vendar sem ga izločila mogoče le za dan, dva in situacija je bila ista. Sedaj ga pijem, vendar samo v beli kavi ali kaj takega, cca. 1,5dl na dan.

Blato se mi zdi solidno, rumeno-zelenkaste barve, z drobnimi delci, kateri se rado zalepijo za ritko in jih je brez vode zelo težko sprati.

Otrok je imel po porodu zlatenico, ob odpustu iz bolnišnice je imel 14,2mg%. Patronažna sestra mi je rekla, da so otročki z zlatenico bolj leni, zato sem pomislila da se ne naje dovolj in se zato zbuja takoj ko ga položim v posteljo, vendar ga med dojenjem ves čas spodbujam k sesanju, zato mi je vse skupaj zelo čudno…
Čez dan se zbuja tudi na pol ure, kar je verjetno čisto v redu, vendar me moti le to da med dojenjem čvrsto zaspi, čim ga položim v posteljo, pa se takoj zbudi in tako dojenje včasih ponoviva tudi 3 do 4x. Tudi ni mi jasno, zakaj je ponoči tako kontra kot čez dan?
Ali bi me to moralo skrbeti?

Lep pozdrav in hvala za odgovor!

Hvala za več podatkov!

Večina mamic na eni strani tvori malo več in na drugi malo manj mleka.

Mleko iz dojke tudi ne teče kar tako kot iz stekleničke ali kozarca (kjer je v nekem trenutku polno, na koncu pa prazno), ampak:
– je nekaj mleka vedno v vodih in ga otrok lahko dobiva sproti, vendar redko požira
– se sprošča “v valovih”, pod vplivom hormona oksitocina, ki ga otrok sproža s sesanjem in draženjem živčnih končičev na kolobarju
– otrok sesa po sprostitvi mleka po vodih najprej intenzivno, ker se mu mleko dobesedno zliva v usta, nato počasneje, dokler ne pride do na videz sesanja v prazno, čeprav otrok tu in tam še vedno požira, če ne zaspi
– nekatere matere imajo več manjših izcejalnih refleksov (“valov”), druge enega močnejšega (v povprečju pa sta 2,5 izcejalna refleksa na podoj)

Otrok včasih rad sesa, se carta, drema na dojki, sčasoma spet spodbudi materino telo, da sprosti hormon oksitocin in “pošlje” dodatno mleko k otroku. Zato dojenja tudi ne omejujemo na 10, 15, 20 min…. Včasih pa otrok tega noče, se krega, bi rad na drugo dojko.

Mleka nikoli ne zmanjka in če pravilno pritisnete na kolobar, boste vedno lahko dosegli, da bo nekaj mleka brizgnilo, prikapljalo ali pricurljalo. Je pa mogoče, da je otrok že posesal večino razpoložljivega mleka in da bi mu v nekem trenutku bolj ustrezalo sesanja na drugi dojki, ker je tam tok mleka lahko močnejši, ker mu položaj bolj ustreza ali zaradi drugih vzrokov.

“Če ga prestavim na desno je stanje tudi nekaj časa v redu, nato pa enako, le z razliko da požiranje slišim dlje časa.”
***Lahko spet zamenjate stan, če bo potrebno. Kolikorkrat želite.

Če bi želeli ugotoviti, ali je otrok preobčutljiv na kravje mleko, bi ga bilo treba izločiti (tudi vse izdelke in v sledeh v drugi hrani) vsaj 2-3 tedne. Toliko časa namreč traja, da se telo očisti teh snovi. Če se vsaj delno situacija umiri in izboljšuje, potem bi počakali še kakšen teden in nato preverili z vnosnom nekega izdelka, npr. sir, jogurt (fermentirani izdelki so praviloma manjši problem) in opazovali reakcijo pri otroku.

“Patronažna sestra mi je rekla, da so otročki z zlatenico bolj leni, zato sem pomislila da se ne naje dovolj in se zato zbuja takoj ko ga položim v posteljo, vendar ga med dojenjem ves čas spodbujam k sesanju, zato mi je vse skupaj zelo čudno…”
***Dojenčki z zlatenico so pogosto zaspančki. Ali se otrok dovolj nahrani, ne moremo soditi po tem, koliko spi. Treba je gledati pleničke. Če otrok 6-krat na dan kaka, je to zelo dober znak, da se lahko čisto vredu doji. Seveda bi preverili tudi napredovanje na teži, če nas skrbi. Imate že kakšen nov podatek? Spanje ni znak, ali se otrok dobro doji. Če se zbudi, ko ga odložite, je to lahko zato, ker rabi telesni stik. Morda samo drema in začuti, da ni več v varnem naročju. To nima nujno kakšne zveze s tem, kako dobro se je pred tem podojil. Pomembno je, da skozi ves dan dobi dovolj razpoložljivega mleka, ne pa, koliko se je nahranil pri določenem podoju. Lačen zaspanček lahko kar spi in spi. Zaspi kljub temu, da se ni nahranil. Močan, dobro dojen otrok lahko po drugi strani nemirno spi, se velikokrat zbuja. Po spanju res ne bi sodili o uspešnosti dojenja. Je pa res, da s tem mnogokrat strašijo doječe mamice.

“Čez dan se zbuja tudi na pol ure, kar je verjetno čisto v redu, vendar me moti le to da med dojenjem čvrsto zaspi, čim ga položim v posteljo, pa se takoj zbudi in tako dojenje včasih ponoviva tudi 3 do 4x.”
***Ja, točno tako, to je tipično za dojenje v prvih mesecih – v delih dneva se otrok doji v skupkih, grozdih, lahko velikokrat v nekaj urah. Nato končno zaspi in ima morda malo daljši spanec, ko ga lahko odložimo. Potem se ponavadi ponovijo intenzivne ure. Včasih je to lahko tudi 4, 5, 6h, torej zelo naporno.

Poglejte prosim še tukaj. Zakaj se dojenček zbudi, ko ga odložimo:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980469 (1m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4794487 (10d)
Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4052546,4065600#msg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6054458 (14d, intenzivno nočno dojenje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6567417 (1m, vsako uro, kdaj bo povečal razmake)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6314854 (1m, mama duda, zelo je naporno)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni,

lepo bi vas prosila za nasvet. Imam sinčka starega 7 tednov in so se že pri 4 tednih začeli krčki, se pravi, da se zvija, napenja, stiska pesti in v obraz postane rdeč. Trudi se tudi kakat, kar mu je še ena težava. En dan ima blato trdo in zeleno, drug dan mehko in zelenorumeno, spet drug dan ne kaka. Naj povem, da ga hranim s svojim mlekom in kar precej, ker mojega ni dovolj hranim še z Novalacom proti kolikam. Dam mu še malo komarčkovega čaja. Ker nevem kako mu oblažiti te muke napenjanja, sem kupila še koroške vetrovne kapljice in mu jih dam, ko je zjutraj, pa tudi ko zelo joka. Kupila sem tudi po posvetu v lekarni Bio gaia in mu jih dam zjutraj do 5 kapljic. Sinček ima pa še zmeraj krčke, napenja se tako močno, da mu kar popek izstopi, stoka in joka kar cel dan, najhujše je zvečer. Ne da se ga pomiriti, ampak v tem mukah zaspi. Čez dan in popoldne pa samo drema. Zelo slabo pa tudi spi, po 12 ur na dan, kar mislim, da je zelo malo. Nevem kako mu pomagati.

Ali se lahko uporabljajo skupaj Bio gaia in koroške vetrovne kapljice?
In ali mu povzročajo uporaba obeh še večje krčke?

Po enem mesecu, po prvem pregledu sem mu dala tudi Ad3, ampak po njihovi uporabi je bilo še slabše, tako da mu jih ne dajem več, ker ga enostavno nočem mučiti dodatno še z temi bolečinami.

Ali se mu lahko daje komarčkov čaj?
Kaj pa voda? Ker sem slišala, da mu lahko dajem vodo po obroku, ker ga hranim z umetnim mlekom in le ta tudi morebiti zapira, zato je tudi blato trdo in lepljivo.

Lepo prosim za čimhitrejšo pomoč oziroma nasvet!

New Report

Close