Kako prepoznati melanom očesa?

Oko z vprašajem
Foto: Profimedia

Melanom očesa se lahko pojavi v očesnem zrklu (na šarenici, ciliarniku ali žilnici) ali na vekah in veznici (sluznična membrana, ki pokriva oko in notranjo stran veke).

Kako prepoznati posamezno obliko, kakšni so dejavniki tveganja in kakšne posledice, pojasnjujeta specialista oftalmologa dr. Alenka Lavrič Groznik, dr. med., in doc. dr. Gregor Hawlina, dr. med. iz Očesne klinike, UKC Ljubljana.

Melanom žilnice (uvealni melanom)

Po besedah dr. Alenke Lavrič Groznik, melanom žilnice ni povezan z izpostavljenostjo sončni svetlobi. “Epidemiološke študije so pokazale, da se incidenca melanoma žilnice v Združenih državah Amerike in v Evropi ne razlikuje od incidence v Avstraliji, kjer so ljudje bolj izpostavljeni ultravijoločni svetlobi. Je pa pogostejši pri beli rasi; pogosteje se pojavlja pri ljudeh s svetlejšimi, modrimi šarenicami in številnimi kožnimi znamenji ter pri starejših ljudeh.” Dodaja, da letno zdravijo v Sloveniji med 15 do 20 bolnikov z melanomom žilnice, v Očesni onkološki ambulanti na Očesni kliniki v Ljubljani pa spremljajo tudi vse bolnike s suspektnimi znamenji na šarenici ali žilnici, ki bi se lahko razvila v melanom.

Kdaj pomislimo na melanom žilnice?

Melanom žilnice ugotovi oftalmolog pri pregledu očesnega ozadja. Običajno gre za pigmentirano dvignjeno kupolasto ali gobasto tumorsko spremembo, ki ima pogosto pridružen serozni odstop mrežnice in oranžni pigment na površini tumorja.

Bolniki imajo v večini primerov simptome kot so poslabšanje ali izguba vida, bliskanje, motnjave v vidnem polju, redkeje so bolniki asimptomatski in pri njih se melanom odkrije naključno.

Dr. Alenka Lavrič Groznik, dr. med.

Zdravljenje je odvisno od velikosti in lokacije tumorja

“Melanom žilnice raste in se širi lokalno v očesu, redko predre beločnico in se širi izven očesa v orbito. Manjše melanome žilnice zdravimo uspešno z brahiradioterapijo z uporabo radioaktivnih ploščic, ki jo izvajamo v Sloveniji.  Možna je tudi radioterapija s protoni v radioterapevtskih protonskih centrih v Evropi. Zgodnje zdravljenje prepreči nastanek metastaz pri nekaterih bolnikih. Prognoza je odvisna od kliničnih, histoloških in genetskih dejavnikov tveganja za razvoj metastaz. Melanom žilnice najpogosteje zaseva v jetra, sledijo pljuča, kosti, mehka tkiva. Po zdravljenju melanoma svetujemo redne ultrazvočne kontrole trebuha vsakih šest do 12 mesecev,” razlaga dr. Lavrič Groznikova. Dodaja, da so stranski učinki radioterapije lahko poslabšanje ali izguba vida zaradi poobsevalne prizadetosti mrežnice ali vidnega živca in nastanka sive mrene. “V primeru velikega melanoma žilnice pa se lahko odločimo tudi za kirurško odstranitev očesa, kar vodi v izgubo vida,” še pove.

Kljub uspešnemu lokalnemu zdravljenju melanoma žilnice, z radioterapijo ali odstranitvijo očesa, do 50 odstotkov bolnikov razvije sistemske metastaze.

Dr. Alenka Lavrič Groznik, dr. med.

Melanom na vekah in veznici

Melanom kože veke nastane zaradi maligne proliferacije melanocitov. Lahko nastane na novo ali iz že obstoječega nevusa (pigmentnega znamenja). Je relativno redek – predstavlja en odstotek rakavih obolenj na veki. Melanom veznice pa nastane iz sluznice, ki obdaja površino očesa, pojasnjuje dr. Gregor Hawlina.

Za razliko od melanoma žilnice, pa je izpostavljenost UV sevanju dejavnik tveganja za nastanek raka na vekah in veznici. “Sončna svetloba vključuje ultravijolično A (UVA) in ultravijolično B (UVB) sevanje. UVB sevanje povzroča sončne opekline in ima vlogo pri razvoju bazalnoceličnega karcinoma, skvamoznoceličnega karcinoma in melanoma. Poleg izpostavljenosti UV žarkom so drugi pogosti dejavniki tveganja še svetla koža, prisotnost displastičnih ali prirojenih nevusov, družinska anamneza za melanom in višja starost,” razloži.

Klobuki in sončna očala nas lahko do neke mere zaščitijo pred UV-sevanjem – glavnim vzrokom kožnega raka -, vendar jih pogosto ne nosimo, ko se ukvarjamo z vadbo, kot je plavanje. Lahko pa kremo za sončenje nanesemo na predel okoli oči, vključno z vekami.

Doc. dr. Gregor Hawlina, dr. med.

Kdaj pomisliti na melanom na vekah in veznici?

Dr. Hawlina pravi, da se melanom veznice običajno kaže s spremembo na veki, ki je lahko rdeče, rjave ali črne barve in raste; odsotnostjo trepalnic ali rano na veki, ki se ne zaceli. “Melanom veznice pa je težje prepoznati in pogosto zahteva pregled pod biomikroskopom pri oftalmologu. Lahko se mesece ali leta prikriva kot rdeča lisa na očesu ali kot žariščno vnetje veznice – konjunktivitis, ki je odporen na lokalna zdravila. Lahko se ga tudi zamenja s pogostejšim nevusom veznice ali pa se »skrije« in raste pod veko,« pove.”

Zdravljenje

Melanom veke in veznice večinoma odstranimo kirurško, pri čemer je potrebno, če gre za večji melanom manjkajoče tkivo, rekonstruirati, pojasni dr. Hawlina. “To pomeni ustvariti iz sosednjega tkiva. Po takšnih operacijah redko ostanejo neprivlačne brazgotine. Zelo redko, takrat ko je melanom zelo razširjen, pa je treba odstraniti vse tkivo iz očnice oziroma orbite – to so veke, obočesna tkiva in zrklo. Takšni operaciji seveda sledi, da pacient z izgubo očesa tudi izgubi vid, kar pa je sicer zelo redko.” Doda, da ima pacient pri melanomu na veznici, ki ga poleg kirurške odstranitve zdravimo še podporno s citostatičnimi kapljicami ali obsevanjem, lahko po posegu težave s suhim očesom in ob prizadetosti roženice tudi slabšim vidom.

Desetletna stopnja preživetja pri melanomu veke se giblje od 93 odstotkov za manj nevarne oblike melanomov do 39 odstotkov za bolj nevarne oblike. Pri vezničnem melanomu imamo manj podatkov, vendar opažamo, da se glede prognoze obnaša podobno kot kožni melanom.

Doc. dr. Gregor Hawlina, dr. med.
Avtor
Piše

Noemi Kandus

Več novic

New Report

Close