Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Izvid hematoloških preiskav

Default avatar

BBarbara

Jaz pa imam vprašanje glede hematološke preiskave pri sinu, ki je star 17 mesecev.
Ker so na izvidu orientacijske vrednosti za odrasle, me zanima stanje...

HEMATOLOŠKE PREISKAVE
Levkociti 24,8
Eritrociti 4,7
Hemoglobin 110
Hematokrit 0.359
MCV 76,0
MCH 23,5
MCHC 307
RDW 13,0
CRP 131
Default avatar

Boris Cibic

Izvid hematoloških preiskav – Bbarbara

Iz hematološkega laboratorija Pediatrične klinike sem dobil podatke normalnih vrednosti hemograma pri otročičkih do starosti 24 mesecev :
Levkociti: 6,8 – 7,15
Eritrociti: 3,7 – 5,3
Hemoglobin: 105 – 135
Hematokrit: 0,33 – o,39
MCV: 70 -86
MCH: 23 – 31
MCHC: 300 – 360
RDW: 11,5 – 14,5
CRP: pod 5
MPV: 7,8 – 11
Trombociti: 150 – 350

Mnenje: V hemogramu otročička sta povečani število levkocitov in vrednost CRP, kar kaže na prisotnost vnetne bolezni.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

negro

zivjo.. mene pa zanima, kaj pomeni zame ce imam K-MPV (H) 16.80, povprecje pa je 7.8 - 11.0 fl.. imam pa tudi probleme z nelegalnimi drogami.. upam da vam ta informacija kaj pomaga pri odgovoru na moje vprasanje!!
Lep pozdrav in hvala v naprej! srecno in zdravo novo leto! :D
Default avatar

Marjanca86

Zanima me pomen oz. vloga, ki jo ima koncentracija rdečega barvila (MCH).
Default avatar

orek

Pozdravljeni!

Moji izvidi so bili sledeči:
hematološke preiskave
levkociti 7.2 4.0-10.0
eritrociti 5.5 4.2-6,3
hemoglobin 160 120-180
hematokrit 0,44 0,37-0,54
MCV L 79 81.0-94.0
MCH 29.0 26.0-32.0
MCHC H 367 310-350
RDW 13.8 11,5-14,5
trobociti 267 130-400
MPV 7,5 7,2-11,1

Biokemijske preiskave;
bilirubin, cel. 7 do 17
bilirubin ,dir. 2 do 5
AST 0,45 do 0,58
ALT H 0,82 do 0,74
gama GT H 1,26 do 0,92
alkalna fosfataza L 0,75 od 0,88 do 1,05
sečnina 5,1 od 2,8 do 7,5
kreatinin H 103 od 62-97
Kar je nižje ali povišano sem označil. Upam, da sem podal zadosti informacij.

Diferencialna krvna slika vse v mejah normale, hormoni TSH je bila 4,22 vrednosti od 0, do 4,94.

Imam bolečine na desni strani trebuha pod rebri in kot če bi imel nekaj trdega na desni ledvici. Ko se nagnem desno na stran začutim bolečino iz ledvice in nekaj trdega ali otrdelega.

Star sem 33 let, povišane vrednsti gama GT imam že nekaj časa (2-3 leta). Prej sem se intenzivno ukvarjal s športom.

Ali se iz krvne slike da ugotoviti ali je z menoj kaj hudo narobe?

Hvala lepa!
Default avatar

orek

Lepo prosim za menje o krvnih izvidih:
hematološke preiskave
levkociti 7.2 4.0-10.0
eritrociti 5.5 4.2-6,3
hemoglobin 160 120-180
hematokrit 0,44 0,37-0,54
MCV L 79 81.0-94.0
MCH 29.0 26.0-32.0
MCHC H 367 310-350
RDW 13.8 11,5-14,5
trobociti 267 130-400
MPV 7,5 7,2-11,1

Biokemijske preiskave;
bilirubin, cel. 7 do 17
bilirubin ,dir. 2 do 5
AST 0,45 do 0,58
ALT H 0,82 do 0,74
gama GT H 1,26 do 0,92
alkalna fosfataza L 0,75 od 0,88 do 1,05
sečnina 5,1 od 2,8 do 7,5
kreatinin H 103 od 62-97

Diferencialna krvna slika vse v mejah normale, hormoni TSH je bila 4,22 vrednosti od 0, do 4,94.
So pa bolečine tudi na desni strani trebuha vmes kot nekaj pekočega. Pa nekakšno ščemenje po koži na trebuhu bolj desno in občasno po celem telesu-vmas prehaja v srbenje.
Čez dan se mi občasno tresejo roke in se čutim utrujenega. Ne vem če ima to vezo ampak zadnje čase me precej bolijo kolena in noge, predvsem desno. Bolečine imam tudi v križu. Pred dvema letoma so mi ugotovili hernio diska 5 in 6 vretenca upam, da je to razlog.
Star sem 33 let, teža 93 kg, višina 181 cm.

Hvala lepa!
Default avatar

Boris Cibic

V krvni sliki je podatek, da je volumen posamezne rdeče krvničke rahlo pod najnižjo normalno vrednostjo, kar dopušča mnenje, da je v telesu blago znižana prisotnost železa. Nekoliko povečana koncentracija krvnega barvila v posamezni rdeči krvnički pa nakazuje zadovoljivo tvorbo krvnega barvila. Nizka vrednost alkalne fosfataze izključuje bolezenski proces v kosteh. Povišane vrednosti "jetrnih" encimov (ALT in gama GT) kažejo na moteno presnovo v jetrih in vrednost kreatinina blago nad normalo dopušča misel rahlo okrnjene funkcije ledvic. Niste napisali kako ocenjuje gastroenterolog povišane vrednosti "jetrnih" encimov. Gre morda za posledico uživanje alkoholnih pijač? Za razlago neprijetnih senzacij pod desnim rebrnim lokom bi verjetno bil v pomoč UZ pregled trebuha. Odprti sta še vprašanje vzroka za občasno srbenje (alergija na hrano?) in vzrok za tresenje rok. Glede sklepnih bolečin (kolena) bodo morda zadostovali nizki odmerki zdravil proti bolečinam (Naklofen ali podobno). Priporočam še posvet pri ortopedu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Vojka

Spoštovani!
Prosila bi za tolmačenje laboratorijskega izvida. Stara sem 52 let, občasno pijem alkohol in občasno kadim.
S Holesteroli 6,7
S LDL Holesteroli 4,4
K Levkociti 11,4
Erci MCV 98
Erci MCH 33
Nevtrofilci 78,5
Limfociti 11,3
U Levkociti 1
U Metilketoni

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Verjetno so vam znane normalne vrednosti maščob in holesterola v krvi. Pri vas so vrednosti višje od maksimalnih normalnih in vam zato priporočam, da jih skušate znižati (zdrav slog življenja in če se stanje ne zboljša, zdravljenje z zdravili, opustitev kajenja in zmernost v uživanju alkohola). Nekoliko nad normalo je tudi vrednost belih krvničk (levkocitov) in nevtrofilcev ter nekoliko nižja vrednost limfocitov, kar dopušča misel, da je prisoten blag akutni vnetni proces. Manjka podatek o vrednosti CRP in sedimentacije krvi. Nekoliko višja od normale je vrednost MCV, kar dopušča misel, da je nekoliko moteno delovanje jeter, morda zaradi uživanja alkohola.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

livanda

spoštovani,
prosim za razlago naslednjih vrednosti hematoloških in biokemičnih preiskav krvi. Preiskave sem opravila med virozo, stara em 54 let, ne uživam alkohola, občasno kadim, ternutno pa sem na strogi dieti, brez škroba in sladkorjev zaradi CANDIDE GLABRATA.
Hvala za vaš cenjen odgovor

hem. preiskave:
K-Levkociti 4,8 K-Eritriciti 4,2 K Hemoglobin 125 K- Hematokrit 0,37 /K/Erci-MCV 88
/K/Erci-MCH 29.9 /K/Erci MCHC 339 K-TROMBOCITI 364 Nevtrofilci 54,2 Limfociti 35,3
Monociti 7,1 Eozinofilci 3,o Bazofilci 0,4 K-SR 27

biok. preiskave.
S-Glukoza 4,9 S-AST O.25 S-ALT O,19 S-GamaGT O,17 S-HOLESTEROLI 5,3
S-HDL-Holesteroli1,2 S-LDL-Holesterol 3,6 S-Trigliceridi 1,1
Default avatar

Boris Cibic

Izvidi hemograma so v normalnih mejah in vrednosti maščob so rahlo nad normalno vrednostjo. Nekoliko je pospešena tudi sedimentacija krvi. Na osnovi izvidov bi priporočil le zdrav slog življenja in morebitno kontrolo maščob v krvi čez nekaj mesecev. Rahlo pospešena sedimentacija krvi dopušča misel, da ste ravnokar preboleli akutno bolezen (gripa?) ali pa, da imate blago kronično bolezen.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

kri

Spoštovani!

Prosim za razlago mojih laboratorijskih izvidov oz.vrednosti.Že 9 mesecev imam težave z prisotnostjo krvi v urinu.Naročena sem pri urologu,vendar šele v mesecu maju.Lepo prosim če mi lahko svetujete kje se lahko naredi ta pregled samoplačniško.Hvala.


GLU-Negative
*Bil Small
*KET 1.5 mmol/L
SG 1.020
*BLD Ca 80 ery/ul
ph 5.5
*PRO Trace
UBG 3.2 umol/L
NIT Negative
LEU Negative
Default avatar

Boris Cibic

Izvidi seča dopuščajo misel na bolezen v urogenitalnem traktu (sledovi beljakovine, sveže rdeče krvničke), na sladkorno bolezen (ketoni) in na moteno funkcijo jeter oziroma popuščanje srca. Priporočam posvet pri izbranemn zdravniku in napotitev na pregled pri urologu, diabetologu (?) in gastroenterologu.
V Ljubljani je več samoplačniških ambulant (npr. Barsos v Gregočičevi ul. 9, Cardial na Zaloški cesti 69)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

listek

Spoštovani,
danes sem prejela laboratorijske izvide. Izpisala bom nekatere vrednosti, hkrati pa vas vljudno prosim za kratko razlago.

Hematološke preiskave:

Levkociti 6.64
Eritrociti 4.16 (L)
Hemoglobin 119 (L)
Hematokrit 0.36 (L)
MCV 86.5
MCH 28.6
MCHC 331
RDW 13.8 (H)
Trombociti 212
MPV 9.7


Stara sem 35 let.

Že vnaprej hvala za odgovor.
K
Default avatar

Boris Cibic

Na sedanjih obrazcih laboratorijskih preiskav so, v večini primerov, navedene normalne vrednosti mnogih parametrov. Čim je neka vrednost iskanega parametra malo nad ali pod normo se pokaže s črkama "H" ˝= high= visok in "L" = low = nizek. V vašem primeru so vrednosti rdečih krvničk, rdečega barvila in "hematokrita" komaj rahlo pod spodnjo normalno mejo in vrednost "RDW" = red cell distribution width = širina distribucije rdečih krvničk komaj rahlo nad normalo, kar pomeni, da je komaj prisotna blaga slabokrvnost. Glede morebitnega zdravljenja z zdravili se pogovorite z izbranim zdravnikom.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Katarina K.

Pozdravljeni,

vzeli so mi kri in vodo. Izvidi so glede na referenčne vredenosti vredu, odstopanja so le pri sledečih parametrih, ki jih navajam:

hematološke preiskave:
K- Eritrociti 3,95
K-Hemoglobin 116
K-Hematokrit 0,34
K-MPV 6,6

Imunoliške preiskave
S-IgE 101,7

analiza urina
U-štetje eritrocitov 15


Kaj te vrednosti pomenijo oz kaj se v telesu dogaja? Naj navedem, da se zelo slabo počutim, sem zaspana, utrujena, brez enerije...

Najlepša hvala za odgovor,
Katarina
Default avatar

Boris Cibic

Domnevam, da vas je izbrani zdravnik napotil na preiskave krvi zaradi podatkov iz vaše anamneze (slabo počutje, utrujenost...)
Pri preiskavi krvi so ugotovili vrednosti eritrocitov (rdečih krvničk), hemoglobina ( krvnega barvila) in hematokrita (volumena stisnjenih eritrocitov) rahlo pod njihovo najnižjo normalno vrednostjo. Izvid kaže na blago slabokrvnost, ki je morda vzrok za vaše težave.
Nekoliko višja vrednost IgE dopušča misel na alergičen vzrok .
Pri pregledu urina so ugotovili prisotnost rdečih krvničk. Če je bil urin odvzet vsaj nekaj dni po končani menstruaciji, izvid dopušča sum, da izgubljate kri zaradi obolenja ledvic oziroma sečevoda ali mehurja.
Priporočam posvet pri izbranem zdravniku.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boško Buha

Pozdravljeni!
Naprošam Vas za mnenje glede posameznih rezultatov. Star sem 39 let, visok (ali nizek) 170cm, s težo 100 kg. Vem, vem veliko preveč, toda pred dvema mesecema sem opustil kajenje (10 let), zato so bila usta vedno polna. K zdravnici sem se odpravil, ker se slabo počutim, vedno sem zaspan, utrujen (veke so težke)... Napisani so rezultati, ki niso v "normalni" vrednosti.

* Diferencialna krvna slika (DKS):
- Segmentirani % L 39,9 (40-70 %)
- Monociti % H 11,1 (2-10 %)
*Biokemijske preiskave:
- S-Glukoza H 7,7 (3,6-6,1)
- S-AST H 0,90 (do 0,58)
- S-ALT H 1,17 (do 0,74)
- S-Gama GT H 0,93 (do 0,92)

- S-Holesterol H 6,8 (4-5,7)
- S-LDL Holesterol H 4,1 (2-3,9)


Z dieto in hujšanjem sem pričel, zato bom holesterol znižal pod mejno vrednost. Skrbi pa me predvsem sladkor (glukoza) in jetrni encimi.

Vnaprej se Vam za odgovor najlepše zahvaljujem. Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Zdravniki, z velikim zadoščenjem, ugotavljamo, da je vedno več ljudi zdravstveno osveščenih in, da vedno več ljudi skrbi za svoje zdravje. Vaš dopis me je prepričal, da ste med njimi. Izvidi kažejo, da ste čezmerno težki in, da so pri vas prisotni znaki "bolezni", ki jo imenujemo "presnovni sindrom" (čezmerna telesna teža, zvišane vrednosti jetrnih testov, zvišana vrednost sladkorja v krvi, zvišan krvni tlak, itd). Pri zdravljenju te bolezni je prvi ukrep zdrav način življenja. Drago mi je, da ste opustili kajenje. Skrbite, da boste polagoma shujšali. Maksimalno omejite uživanje sladkih jedi, uživanje živalskih maščob in prav tako zelo omejite uživanje alkoholnih pijač (abstinenca?). Ne pozabite na sadje in zelenjavo. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku in pri diabetologu.
Dodatno ugotavljam manjše spremembe v diferencialni krvni sliki, ki dopuščajo misel, da ste preboleli ali, da bolehate za virusnim vnetjem.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

GORDANA70

Spoštovani, imam že okrog 5 mesecev težave s sklepom v desnem komolcu, odkrito povedano, nič ne morem delati.Opravila sem hematološke preiskave, kjer je vse ostalo v mejah normale , ja pa povišano

K-MPV, 17.0
K-eozinofilci, 8,34, res pa je, da imam tudi težave z želodcem in pa sem alergik na pršico. Zanima me, če je možno, da imam revmatoidni artritis, kajti k spacialistu revmatologu sem naročena šele 29. 10. 2010, do tačas bo pa kar hudo, da pridem na vrsto.

Že v naprej se Vam najlepše zahvaljujem za posredovan odgovor

LP GORDANA

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic