zvin kolena – inkarcerirana hoffa
Lep pozdrav!
Pred 9 dnevi sem si na nogometni tekmi poskodovala koleno. Pri teku naravnost mi je kar naenkrat nekaj skocilo ven in nato takoj nazaj noter v zadnji strani kolena in kar naenkrat nisem mogla več hoditi in imela sem neznosne bolečine. Odšla sem zdravniku ki ki je postavil diagnozo: distorsio genus dex. palpatorno bolč pritisk na zadnjo stran kolena,gibljivost do 90stopinj, nekoliko izpada tudi v ekstenziji, ballottement negativen, Mc Murrays z zagotovostjo zaradi bolečin ne moremo testirati.
Rekel mi je naj en teden počivam in hladim koleno. Mene koleno še vedno boli, ampak gre na boljše. Popolnoma je ne morem stegnit saj še vedno čutim bolečine. Imam pa en problem. Ko hodim par korakov čutim na zadnji strani kolena da se mi tista stvar, ki mi je na tekmi skočila ven in takoj nazaj noter premika. Ali bi morala še enkrat na pregled ali naj še naprej počivam?
Hvala za odgovor
Spoštovana,
priporočam, da koleno čimprej slikate z magnetno resonanco in nato pregled s posnetki in izvidom. Glede na opis je najverjetnejša poškodba meniskusa.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
najprej se zahvaljujem za prejšnji zelo hiter odgovor, ki me je pognal v akcijo 🙂 torej po ultrazvoku sem se takoj naročila na MRI.
Upam, da bo izvid razumljiv, saj je v hrvaščini.
Na seriji MR presjeka lijevog koljena nalazom dominira recentnija potpuna raptura prednjeg križnog ligamenta.
Stranji križni ligament je održanog kontinuiteta pojačane zakrivljenosti.
Minimalne distenzijske promjene medijalnog kolateralnog ligamenta.
Uredan je izgled lateralnog kolateralnog ligamenta, tetive m. kvadriceps femorisa i patelarne tetive.
Manji ventralni pomak tibije.
Koštane kontuzije po tipičnom rasporedu, prednji i vanjski dio lateralnog kondila femura i stražnji dio lateralnog kondila tibije.
Minimalne kontuzije medijalnog kondila femura i tibije.
Nema rapture meniskusa.
Artikulacijske hrskavice su urednog izgleda.
Manji izljev.
Minimalno tekučinom distendirana gastroknemius-semimembranozus burza.
Kolena še vedno ne morem do konca iztegniti ali skrčiti. Bolečina je zelo močna. Na vsake toliko, pa se mi pri določenih gibih (rotacijskih) nalahno preskoči koleno in zaboli 15 od 10. kadar npr čudno stopim iz avta ali ko lezem iz bane ipd, se oblačim in na silo iztegnem koleno ipd. Še vedno je koleno kot da bi bilo lahko oteklo.. ampak to je sedaj nespremenjeno že več kot en mesec. So to lahko zgolj vezi ali je kaj več?
Kaj točno pomeni izvid? Kaj sedaj?
Lahko kolesarim? zaenkrat se kolesu nisem mogla odpovedati, koleno pa me pri kolesarjenju ne boli, izogibam se klancem, ki bi dodatno obremenjevala koleno.
Spoštovana,
v izvidu MR navajajo: popolno raztrganje sprednje križne vezi, delno raztrganje notranje stranske vezi in oteklino kosti v predvsem zunanjem delu kolena (pogosto pri raztrganih sprednjih križnih vezeh).
Koleno priporočam najprej popolnoma iztegniti, pokrčiti do najmanj 120 stopinj in ga čimbolj umiriti, nato pa artroskopsko operacijo – nadomestitev sprednje križne vezi. Sicer priporočam obremenjevanje kolena le do meje bolečine, tudi s kolesom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Pri treningu juda sem nekako čudno padel in koleno mi je pri padcu zvilo. Takoj sem začutil hude bolečine in nisem mogel hoditi. Tri dni zatem še vedno čutim nekakšno trdoto in nefleksibilnost. Koleno mi če ga poskusim iztegniti trza, potem pa se na neki točki pojavi bolečina in kolena ne morem bolj iztegniti. Zdravniki so rekli naj pridem na kontrolo čez 1 teden a me vseeno zanima vaše mnenje.
Spoštovani,
brez kliničnega pregleda težko kaj rečem. Če na osnovi kliničnega pregleda ni očitno, da gre za poškodbo notranje stranske vezi, priporočam čimprej opraviti slikanje kolena z magnetno resonanco in nato pregled s posnetki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni stara sem 23 let in pred 9 leti sem imela rekonstrukcijo sprednje križne vezi in šivanje meniskusa. Težave so se začele pojavljati po padcu z rolerji vendar sem vseeno lahko normalno hodila tekla in vse. Zdaj se mi dogaja se da se mi pri nič prav posebnih gibih koleno kar zaskoči, pred meseci se je hitro odskočilo nazaj. Sedaj pa se zgodi da imam strašanske bolečine in negibljivo nogo lahko tudi kakšno ur. Nato na različne načine premikam nogo da mi uspe odskočit in nato spet lahko skoraj normalno hodim. Sem v čakalni vrsti pri ortopedu in magnetni resonanci. Sem športnica trenerka športne gimnastike in me te zaskoki močno ovirajo (predvčerajšnjim sem imela trening z malimi otroci in več kot pol ure nisem uspela stegniti noge). Kaj mislite da se dogaja z mojim kolenom? Zaradi dolgih čakalnih dob sem se odločila da se obrnem na vas. Imate kakšen nasvet kako bi najhitreje koleno spravila v pravo lego po tem ko se zaskoči. Imam kar visok prag bolečine in se bojim da bi si s tem svojim premikanjem in nasilnim iztegovanjem krčenjem še kaj poškodovala.(vendar deluje, vedno mi uspe) Ne morem kar dopustiti da je noga kar pol ure nefunkcionalna. Fizioterapevtske vaje redno delam z elastiko žogo ravnotežno blazino. Vendar so ta zatikanja vseeno v kolenu prisotna in vedno bolj pogosta. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
Lp
Lina
Spoštovani,
najverjetneje se Vam je strgal zašiti meniskus, katerega strgan del preskakuje v sredino sklepa.
Priporočam ČIMPREJ opraviti slikanje kolena z magnetno resonanco in nato pregled s posnetki. Če je za težave kriv strgan meniskusa, Vam vaje ne bodo pomagale. Do nadaljnjega priporočam izogibanje počepom, zasukom, teku in skokom!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav !
Včeraj sem se pri teku čez gozd čudno spotaknil in padel ter malce klecnil. Ko sem se pobral bolečina (še) ni bila prisotna, sem pa še nekajkarat rahlo klecnil in zdelo se mi je da koleno ni čisto stabilno. Kmalu je za menoj prišla tudi bolečina na zunanji (lateralni) strani kolena , še vedno pa se mi zdi kot da koleno ni čisto stabilno, dokaj močna bolečina pa je prisotna predvsem pri krčenju kolena, pa tudi delno pri hoji. Zanima me za kakšno vrsto poškodbe bi lahko šlo in kako naj ukrepam. Najlepša hvala za odgovor že v naprej in lep pozdrav.
Spoštovani,
le iz opisanega ne morem ugotoviti, za kakšno poškodbo gre. V poštev pridejo tako poškodbe vezi kot tudi meniskusov in sklepnega hrustanca. Priporočam klinični pregled.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Sin (13 let) si je pred dobrimi 14 dnevi poškodoval koleno – pri kolesarjenju v hrib mu je nekaj “počilo” v kolenu in ga močno zabolelo. Koleno je lahko nato le delno pokrčil (stegnil ga je lahko), bilo je zaotečeno in na določenem mestu močno boleče na dotik. Na pregledu na urgenci je dobil diagnozo izvin – nateg ter navodila, naj z nogo počiva, povija z elastičnim povojem ter masira z ledom. Prav tako naj bi krepil stegenske mišice.
Po 12 dnevih je spet lahko normalno hodil, ga pa občasno koleno še boli, predvsem če je daljši čas v istem položaju (sedenje v šoli). Kontrolo je opravil pri osebni zdravnici, ki mu je svetovala še 14 dni počitka, dopustna je zmerna hoja in kolesarjenje po ravnem. Sicer smo zadovoljni, da gre koleno na boljše, vseeno pa nas skrbi, da ne bi zamudil preveč treningov – trenira plavanje. Menite, da bo nadaljnjih 14 dni počitka zadostovalo in bo potem lahko normalno treniral (trening v vodi 7x tedensko + 2 x suhi trening)? Bi bilo smiselno čim prej opraviti MR, da se razjasni, kaj je pravzaprav s kolenom?
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
Včeraj sem pri hoji po gozdu zdrsnil tako da sem z vso težo stransko obrmenil levo koleno. Zazdelo se mi je kot da je nekaj škrtnilo in začutil sem močno bolečino na notranjem delu kolena. Sedaj me ta del ob premikanju ali dotiku močno boli, ob mirovanju pa bolečine ni čutiti. Tudi ni videti otekline.
Prosil bi za vaše mnenje za katerega se vam že v naprej zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Dani
Spoštovani,
zelo verjetno ste si vsaj delno pretrgali notranjo stransko vez. Priporočam pregled pri zdravniku.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
mladi plavalec
16.09.15 08:27
Sin (13 let) si je pred dobrimi 14 dnevi poškodoval koleno – pri kolesarjenju v hrib mu je nekaj “počilo” v kolenu in ga močno zabolelo. Koleno je lahko nato le delno pokrčil (stegnil ga je lahko), bilo je zaotečeno in na določenem mestu močno boleče na dotik. Na pregledu na urgenci je dobil diagnozo izvin – nateg ter navodila, naj z nogo počiva, povija z elastičnim povojem ter masira z ledom. Prav tako naj bi krepil stegenske mišice.
Po 12 dnevih je spet lahko normalno hodil, ga pa občasno koleno še boli, predvsem če je daljši čas v istem položaju (sedenje v šoli). Kontrolo je opravil pri osebni zdravnici, ki mu je svetovala še 14 dni počitka, dopustna je zmerna hoja in kolesarjenje po ravnem. Sicer smo zadovoljni, da gre koleno na boljše, vseeno pa nas skrbi, da ne bi zamudil preveč treningov – trenira plavanje. Menite, da bo nadaljnjih 14 dni počitka zadostovalo in bo potem lahko normalno treniral (trening v vodi 7x tedensko + 2 x suhi trening)? Bi bilo smiselno čim prej opraviti MR, da se razjasni, kaj je pravzaprav s kolenom?
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
vsekakor priporočam čimprej opraviti slikanje kolena z MR in nato pregled s posnetki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Tudi sam imam poškodbo kolena. Zgodilo se mi je pri nogometu. MR resonanca pravi da je v kolenskem sklepu manjši izliv; itd… večinoma je v mejah normale, le Sprednja križna vez je hiperintezivnega signala, zadebeljena, le minimalni del vlaken ima še ohranjeno smer – stanje po subtotalni rupturi. Po tem sklepam da imam strgano Sprednjo križno vez?
Vprašanja:
1. Operacija da ali ne?(V tem tednu imam pregled pri ortopedu)
2. Kako dolgo bi trajala rehabilitacija?
3. So kasneje zmožnosti kolena iste ali je to odvisno od resnosti poškodbe in uspešnosti operacije?
Trenutno se malo manj ukvarjam z športom sploh z nogometom ker me po tem boli še recimo 2-3 dni pa tudi na polno ne morem.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
1. Operacija da ali ne?(V tem tednu imam pregled pri ortopedu) Priporočam, da opravite meritev delovanja sprednje križne vezi z artrometrom GNRB. Izvaja ga sodelavka doc. dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – [email protected]. Rezultat meritev pomembno vpliva na odločitev o načinu zdravljenja.
2. Kako dolgo bi trajala rehabilitacija? Odvisno od načina zdravljenja.
3. So kasneje zmožnosti kolena iste ali je to odvisno od resnosti poškodbe in uspešnosti operacije? Po dobro izvedeni operaciji so lahko zmožnosti kolena zelo blizu ali pa celo enake tistim pred poškodbo. Delovanje kolena po operaciji je odvisno tudi od spremljajočih poškodb, ki so pogosto prisotne in tega, ali se te dajo popraviti ali ne. Vse poškodbe namreč niso popravljive (npr. večina poškodb sklepnega hrustanca).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pred mesecem dni sem zdrsnila na snegu in v levem kolenu mi je počilo, a sem potem še dve uri lahko sestopala z gore. Potem se je koleno razbolelo in na urgenci so mi dali diagnozo zvin kolena. Hlajenje in počivanje. Po tednu dni sem se vrnila v Travmatološko ambulanto, ker je bilo koleno skoraj negibljivo. Skrčila sem ga lahko le 60 stopinj.
Izvid od takrat pravi: koleno rahlo otečeno, brez evidentiranega izliva. Ekstenzija popolna, fleksija pa bolečinsko zavrta. Pri poskusu pasivne fleksije dosežem gibiljivost okoli 60 stopinj. Blokade kolena v smislu vkleščenega miniskusa ne najdem, koleno klinično tudi zadovoljivo stabilno, miniskusov zaradi slabe gibljivosti ni mogoče z gotosvostjo testirati.
Dobila sem napotnico za fizioterapijo in navodila za razgibavanje kolena doma. Po opravljeni fizioterapiji je gibljivost kolena 80 stopinj. Bila sem na pregledu pri ortopedu, ki mi je priporočil MR slikanje in do takrat še bolj intenzivno razgibavanje, tudi do točke, ko bom morala jemati poleg fizioterapije analgetik, da bom prenesla stanje bolečine. Ko sem ga vprašala, če si s takšno fizioterapijo in tolikšnim razgibavanjem ne bom kolena dodatno poškodovala, se je razburil in mi rekel, da če imam pomisleke, naj grem drugam. Imam pomisleke. Prosila bi vas za vaše mnenje. Koleno zaboli na notranji strani in občutek, da je vkleščeno, se stopnjuje pri krčenju. Takrat krč zategne celo koleno, ko nogo sprostim, se bolečina še nekaj časa umirja. Pri tem občutim, kot da bo pogačico vrglo ven.
Hvala za odgovor
Lidija
Spoštovani,
priporočam čimprejšnje slikanje kolena z magnetno resonanco, do takrat pa fizioterapijo LE DO MEJE bolečine (ne sme boleti!) in nikakor jemanja protibolečinskih zdravil s ciljem doseganja boljše gibljivosti. Na ta način bi lahko prišlo v kolenu do dodatnih poškodb.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih