Želiš postati mama, vendar imaš težave z zanositvijo? Mogoče ti lahko pomagamo
Danes, 13.7. ste po ZM (in če je vaš ciklus dolg 28 dni) noseči 6 tednov + 5 dni. Če je vaš ciklus kraji ali daljši, potem ste ob daljšem ciklusu noseči toliko manj, kolikor je ciklus daljši od 28 dni in če je krajši, ste noseči toliko več, kot je ciklus krajši od 28 dni.
Pozdravljeni!
Z vprašanjem se obračam na vas, ker moje ginekologinje trenutno ni. Imam predpisan Dabroston, ki ga začnem jemati 16. dan ciklusa za 10 dni po eno tableto. 11.7. sem imela menstruacijo (sicer bolj rjavkast izcedek, ki je trajal tri dni). Danes (to je 18 dan ciklusa) pa sem spet dobila menstruacijo (rdeč izcedek). Vzela sem že tri tablete (16, 17 in 18. dan). Naj z tabletami nadaljujem normalno še preostalih 7 dni? Ali prekinem in jih ponovno začnem jemati, ko bo 16. dan tega ciklusa?
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
hm?…po eno tableto na dan? To ne more zadostovati. Če progesteron res potrebujete, potem ena tabletka pokrije največ 12 ur potreb, kar pomeni, da bi bilo treba jemati vsaj 2 x 1 tbl./dan, če ga ne potrebujete, pa je seveda vseeno. Skratka, ne vem, kaj vam je storiti. Mogoče bi za začetek jemali po dve tabletki na dan naprej še 7 dni.
Pozdravljeni,
Na vas se obracam, ker verjamem, da mi lahko pomagate.
Torej, stara sem 27 let in si želim zanositi. Kontracepcijo sem prenehala jesti kakšni dve do tri leta nazaj zaradi izgube menstruacije, kljub kontracepciji. Verjetno je bil res kriv stres in naporen delavnik, saj se je menstruacija vrnila po slabem letu. Menstruacije so bile sibke in niso trajale vec kot 3 dni. Nato se mi po pol leta menstruacija ni ustavila oz majhna krvavitev je bila prisotna skoraj mesec dni. Ker me je zaskrbelo sem sla do ginekologa, ki mi je dejal da krvavi sluznica, ki naj bi bila pretanka. Predpisal mi je Belaro, ki sem jo jedla 3 mesece, nato je sledila kontrola. Menstruacija je bila in tudi dokaj tocna, tudi folikli so bili lepo vidni. Ker si zelim zanositi smo rekli, da pustimo sedaj eno leto in poskusimo nekaj naredit :).. to je bilo lepo slisat in po 2 mesecih spet šok.. menstruacije spet ni, in ker ni menstruacije, ni ovulacije.. mi lahko prosim poveste kaj se dogaja? Kaj bi bilo krivo za to? Kaj naj storim? Res si zelim otroka a s cakanjem ga nebo.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
iz vašega dopisa razberem le to, da brez zdravil nimate menstruacij oziroma ciklusa, ob tabletkah pa se pojavljajo odtegnitvene krvavitve, ki pa, poudarjam, niso menstruacije. Zanosite lahko seveda le ob ovulaciji in če ni menstruacij tudi ovulacij ni, ob tabletah hormonov seveda tudi ni ovulacij, zato se sprožene krvavitve imenujejo “odtegnitvene”. Skratka, vaša obravnava je samo “simptomatska”, to pa pri želji po zanositvi ni pravi pristop. Izsilite pravi pristop pri svojem osebnem ginekologu in zahtevajte, da vas bodisi ustrezno diagnostično obravnava sam ali pa vas usmeri v ambulanto za neplodnost. eno leto čakanja na uspeh je smiselno le, kadar je navzven vse v redu, torej da so v igri redni ciklusi in ploden moški partner. Če ti pogoji niso izpolnjeni, je diagnostika indicirana že prej.
Zivjo.
Imam eno vprasanje.
29.8. Bi morala dobiti mesecno perilo. Mi je zamujala in v
Soboto 2.9. Se mi je pojavil roza izcedek. Sem mislila da je prisla menstruacija.
Tako se mi je samo pojavil in cez dan ni bilo potem nic vec.
Uceraj tudi ni bilo nic.
Danes pa samo ko sem se obrisala malo rozkasto.
Test sem naredila Clear blue vendar je bil –
Sem delala prekmalu test? Je mozno da je to vgnezditvena krvavitev?
ne vem, če ste test naredili prekmalu ali pa niste noseči in je kaj drugega krivo za zamudo (morda luteinska cista?). Če ne bo M v enem tednu test ponovite.
Pozdravljeni,
Stara sem 25 let in s parterjem poskušava zanositi že leto in štiri mesece. Imava redne spolne odnose, moja menstruacija je vedno točna že od kar sem nehala z KT, skratka vse kot mora biti. Zanositi pa nama kar ne uspe. Zanima me ali je že čas, da se obrnem na svojo ginekologinjo s to težavo ali je ta čas časovno še v mejah normale in ni potrebe po kakršnikoli paniki?
LP
Pozdravljeni dr. Pušenjak,
Redno spremljam vaše odgovore in pomoči ženskam, ki želijo zanositi, sedaj pa sem se znašla v podobni situaciji, ko tudi sama iščem odgovore na moje stanje, diagnoze in črtam pot kako naprej.
Trenutno okrevam po laparoskopiji in histeroskopiji zaradi neplodnosti. Z možem skušava zanositi cca 4 leta (z vmesnimi prekinitvami zaradi drugih obveznosti).
Ampak od začetka. Stara sem 32 let, menstruacije imam redne na cca 30 dni, vendar zelo boleče z obilno krvavitve, in sicer tako da prvi dan se začne z rahlim rdečim izcedkom in vse do četrtega dne, ko se začnejo hude hude bolečine in krvavitve, ki me ponoči zbudijo. Takšen je četrti in peti dan (neprestane krvavitve, ko moram zamenjati vsaj 10 vložkov), nato pa se krvavitev ustavi in bolečine končajo. O tem sem večkrat seznanila tudi mojo ginekologinjo, ki je rekla, da to ni nič kaj takega. Ker nisem tip pacientke, ki bi zagnala vik in krik, sem bolečine in neznosno stanje mirno prenašala. Vmes sem misel po zanositvi preložila, nato pa čez čas, in sicer lani junija odšla na zasebni pregled h ginekologu, ki je na UZ opazil več foliklov v jajčniku in namignil na multicističen ovarij. O tem sem omenila tudi moji ginekologinji in jo povprašala o policističnih jajčnikih, a me je spet zavrnila, da jaz pa sploh na zunaj nisem tip ženske, ki bi imela PCO.
Pred nadaljnim postopkom sem opravila bris in PAP test je pokazal, da je vse ok. Tudi možev spermiogram je bp.
Test hormonov je pokazal, da je vse ok, razen raven progesterona je bila v 2.fazi ciklusa velika, in sicer 55,8 nmol/L (or. Vrednost pa je 3.8-50,6)
Na UZ se ni videlo ničesar posebnega, nobene pregrade, je pa bilo vidno več folikov.
Ginekologinja mi je omenjala, da bi mi dala tablete Dabroston, a se je nato odločila, da je potrebna laparoskopija in histeroskopija.
V petek sem bila na operaciji; diagnoza sterilitas prim., endometriosis, uterus septus.
Iz skromnega odpustnega pisma izhaja tole: v splošni anasteziji je bila napravljena LPSC, driling desnega ovarija, neostomija na levem jajcevodu ter adhezioliza levih adneksov ter elektrokavterizacija endometrioza na peritoneju. Z mini HSC je reseciran septum.
Operaterka pa mi je osebno povedala, da so na desnem jajčniku opazili več foliklov in jih 3-4 uničili in da naj bi bil ta jajčnik policističen (o.p.zato pa jaz nikoli nisem čutila ovulacije), opazili so tudi majhno pregrado in jo zarezali. Poleg tega pa so na levem jajčniku opazili zarastline in jih odstranili in še šok zame, da manjka 1/3 levega jajcevoda, za kar pa je zdravnica povedala, da kaj takega pa še niso videli in da ne vedo, ali je to mogoče posledica napake v razvoju ali kakšnega vnetja. Jajcevod je sicer povezan z maternico. Pa še endometriozo so odkrili in jo odstranili.
Pri tem me je opozorila, da če bo prišlo do zanositve, obstoji nevarnost ZMN in da naj počakamo, da bomo videli, kaj bo narava sama naredila in če po šestih mesecih ne uspem zanositi, je potreben nadaljni postopek na IVF.
Pri tem naj še omenim, da sem večkrat čutila špičkanje v levem jajčniku, ampak sem bila mnenja, da je to normalno, ob ovulaciji pa sem čutila tudi močne bolečine levega jajčnika, da sem komaj hodila. Za desnega pa nisem čutila nobenega špičkanja ali ovulacije. Edometriozo povezujem z močno menstruacijo s »kepami« krvi (kot pravi tudi moja babica, da je imela tako močno menstruacijo) in stalno napihnjenostjo v trebuhu.
Spoštovani dr. Pušenjak, kaj mi sedaj svetujete. Ali bom s takšno diagnozo lahko zanosila? Ali naj jemljem klomifen ali kaj drugega za spodbujanje ovulacije desnega jajčnika. Kaj pa levi? Ali naj že kar zaprosim za napotnico na IVF zaradi možnosti ZMN? Kaj bi mi svetovali?
Še to, glede na to, da sem imela operacijo v petek, bi bilo potrebno, da se SO odpovem do kontrolnega pregleda, to je do sredine oktobra in da mine prvi cikel, nato pa lahko imam SO. Razmišljam prav?
Za odgovor in kakršen koli nasvet se vam vnaprej zelo lepo zahvajujem!
Jasmina
Spoštovani,
če je ob opisanih pogojih minilo več kot leto dni poskušanja brez uspeha, potem ste upravičeni do podrobnejše obravnave v ambulanti za zdravljenje neplodnosti. Lahko si pa skrajšate postopek, če gre najprej vaš partner na pregled semenskega izliva, kajti to bo itak prva od preiskav pri obravnavi para. Za preiskavo dobi partner napotnico pri svojem osebnem, splošnem zdravniku, če želi, pa lahko preiskavo opravi tudi samoplačniško, ker ni pretirano draga (mislim, da okrog 50 EUR).
Spoštovani,
lahko bi seveda komentiral vsako ugotovitev posebej, pa mislim, da nima smisla. glavno sporočilo vsega skupaj je, da je po operaciji skoraj vse v redu. Imate najmanj en nunkcionalen, prehoden jajcevod, oba jajčnika mobilna in delujoča in normalno maternico. Tisto ugotovitev, da obstaja večja verjetnost IMN, pustite za enkrat ob strani. Vsaka nosečnost pri vsaki ženski je lahko IMN, dokler se ne ugotovi drugače. To torej ni tema, v katero bi se bilo smiselno pretirano poglabljati pred zanositvijo. Za enkrat torej počakajte, da se vse zaceli (4 do 6 tednov), nato poskusite zanositi, kot da ni nič narobe in če v 6 mesecih ne uspete, se bo poskušalo še s pomagali (klomifen? letrozol?).
Spostovani!
Mlada sem 30 let, imava 6 letnega otroka in vec kot 2 leti se trudiva zanositi. Nobene zascite po 1.porodu. HSG brez problemov, vse uredu. Krvni izvidi so pokazali, da imam prolaktina se enkrat toliko kot je dovoljeno. Mi je predpisal bromergon, imela najhujse mozne negativne ucinke in po navodilu zdravnika in gonekologa prenehala jemati. Sedaj mi je dal Clomid. Prvi mesec (5. do 10.dan menatr pijem) nisem se zanosila. Sama pri sebi opazam, da izcedliv imam par dni pred menatr malo, …. Omenil je tudi da je mozno da imam pregrado ampak o tem se ne bomo…prolakzin sva zdaj pustila pri miru, ker drugih tablet za znizanje ni. Vcasih se mi zdi, kakor da se mu ne da vec. Jaz pa vsaki mesec cakam +. Sedaj bom se dva meseca pila Clomid, kaj ima namen kasneje ce ne rata ne vem….ne vem vec…Prosim za kaksen nasvet
Spoštovani,
ni res, da razen bromergona ni drugih sredstev za znižanje prolaktina, le da mora drugo sredstvo zaradi višje cene zdravila predpisati endokrinolog. So vam sicer opravili tudi tako imenovani “ritem prolaktina”? To je preiskava, pri kateri se 3x zapored v 20 minutnih razmakih jemlje kri za prolaktin iz kanile v veni. Če te preiskave niste opravili, se v bistvu ne ve, če imate res zvišan prolaktin ali gre le za stresni odziv na jemanje krvi.
Če ste na Klomidu, potem pač vsaj 3 do 6 mesecev računajte s tem. V reprodukciji 1 neuspešen ciklus ni nič. Če vam v 6 mesecih ob klomifenu ne uspe, potem bo naslednji korak verjetno IVF, čeprav tudi meni ni jasno, če ste 1x zanosili in sta oba s partnerjem v redu, kaj bi tokrat bil problem. Je partner dal preveriti spermiogram? Lahko bi se tudi pri njemu kaj spremenilo v teh 6 letih…
Spoštovani!
Ne, na preiskavo ritem prolaktina me ni dal. Ko sem rekla, da imam kronični gastritis in da teh tablet ne morem jemati zaradi preveč močnih negativnih stranskih učinkov, je rekel, da drugih nima in da greva na naslednji korak. Sicer je povedal, da bi partner lahko šel na spermiogram ampak da še ne, ker je “verjetno” z njim vse vredu. Ne vem….
jaz tudi ne vem… bo treba za vsak izpostavljeni moment žal vprašati neposredno osebnega ginekologa… tisti, ki priganja, pa ste vi, ne vam ginekolog. On nima problema, vi ga imate…
ne. Clomid se daje bodisi od 5. do 9. dneva ciklus (skupaj 5 dni) ali od 3. do 7. dneva ciklusa (5 dni). Kaj hujšega verjetno ne bo, če bi ga po pomoti vzeli 1. dan ciklusa, delovalo pa verjetno ne bo, ker je prezgodaj.
Pozdravljeni! Za seboj imam tri splave (16, 7, in 9.teden), vedno je do zanositve prišlo takoj ko sva začela delati na tem. Po tretjem splavu so sledile preiskave in na koncu so ugotovili da imam pregrado, katera je bila v začetku marca odstranjena. Od takrat nama nikakor ne uspe zanositi, ciklusi pa so sedaj na 30-32 dni (pred tem sem imela redne na 28 dni).. načeloma naj bi bilo vse v redu… Svetujete še kakšne preiskave oz kaj bi bilo najboljše za pomoč pri zanositvi. 4 mesece jemljem tudi Clomid(1x2tbl 5dni) in Utrogestan 200mg.
Spoštovani,
v razloge za predpisan Clomid in Utrogestan se ne bom spuščal. Če ste 3x zapored že zanosili sami od sebe, mi ni logično, da bi potrebovali sredstvo za spodbujanje ovulacije niti progesteron. Mogoče bi me v novih razmerah zanimalo, če imate še vedno prehodne jajcevode. Sicer pa je najkrajša doba, ki jo ocenjujemo glede plodnosti 1 leto, kar pri vas še ni doseženo. Dejstvo, da ste prej 3x zanosili takoj, je bila zgolj sreča, na katero se pri nadaljevanju prizadevanj po zanositvi ne smemo sklicevati.