Najdi forum

zdravljenje-razočaranje

Pozdravljeni.
Konec septembra pokasirala zvin gležnja (padec/doskok z višine). Obisk urgence ter RTG bil bp, nobene terapije, saj naj bi v tednu dni bilo vse pozdravljeno.
Ker se po dobrem mesecu težave niso nič umirile (celo razširila se je bolečina) grem ponovno na pregled, ponovno RTG – vse v redu. Iz preventive dobim bergle ter trd povoj na gleženj z navodili čim manj napora. Vse se je umirilo, ker pa se je bližal odvzem, sem seveda skušala nogo bolj obremenjevati ter normalizirati pokretnost. Seveda so se pojavile bolečine ponovno. Na kontroli dobim odvzem bergel, gipsa ter napotitev na FTH. Po 10 terapijah stanje nespremenjeno, gleženj sicer je bolj funkcionalen, vendar bolečine ter oteklina ostajajo ob obremenjevanju pri hoji. Pa vendar – na zadnji kontroli pri travmatologu se je zdravnik odločil da za bolečine (ki trajajo že tako dolgo) ni kriva poškodba, ampak revma. Zdravljenje zaključi. Tudi moja prošnja naj me da na magnetno ali UZ sede na gluha ušesa, saj naj bolečine res niso od poškodbe. Naj povem, da nikoli nisem imela težav z nobenim sklepom do te poškodbe, se ukvarjam s športom rekreativno,… skratka – po tem zvinu sem čisto hendikepirana, na koncu pa še tak odgovor zdravnika. Sedaj razmišljam ali naj grem samoplačniško na MR in vidim kaj se dogaja znotraj sklepa ali grem iskati drugo mnenje? Vem da se vleče bolečina že predolgo, ampak definitivno ni revma, saj je bolečina vedno na istem mestu, ob naprezanju se pojavi oteklina, sklep ni nič vroč,… Giziater mi je na terapiji omenil, da je možno prišlo do premika hrustanca glede na lokacijo bolečine, ampak to se naj vidi samo z MR. Kaj svetujete, kam se obrniti?
Plus – s tem končnim izvidom še niti odškodninski zahtevek ne pride v poštev, ker kao ni poškodba gležnja, ampak revma! Torej sem dvojno opeharjena – prikrajšana za odškodnino ter normalno obravnavanje/zdravljenje poškodbe.

Spoštovani!
Res imate nesrečo!
Verjetno bo najbolje, da se o vsem pogovorite s svojim zdravnikom. Ta bo lahko presodil kaj naprej glede na vaše težave (bolečino) in tudi videz gležnja in stopala. Brez pregleda je to namreč težko reči.
Revmo bi potrdil ali ovrgel pregled pri revmatologu kar pa kratkoročno ne pomaga saj so čakalne dobe dolge (pa tudi kot pravite do sedaj še niste imeli težav s sklepi in je taka bolezen manj verjetna).
Možno je, da je po poškodbi (včasih celo skoraj nepomembni) prišlo do razvoja “regionalnega bolečinskega sindroma” ( ne trdim, da je , le kot primer) ali pa res kaj v sklepu. “Giziater” je verjetno fiziater vendarle pa, da ne mislite fizioterapevta? Fiziater bi vas namreč lahko sam poslal na MRI (če je seveda pooblaščen s strani vašega zdravnika= napotnica). Poleg tega bi fiziater (če ste bili pri njem, ne po emailu) lahko prepoznal tako dogajanje ouizoma svetoval glede okrevanja.
Kakorkoli treba bo k vašemu zdravniku nato pa morda prav k fiziatru?

Ponovno pišem – po pregledu pri ortopedu ter narejenem UZ. In sicer pokaže nehomogen zg. del tetive tibialis z okoljnim precejšnjim edemom, za notranjim malolomom nejasno, ampak gre za parcilano rupturo. Sedaj moram počakati še nadaljna dva meseca, potem če še ne bo bolje pa nazaj ter sledi MR in odločitev, kako naprej.
Bojim se, da po nepotrebnem izgubljam čas, če je še eventuelno mogoče kakšno zdravljenje, kajti bolečine niso prijetne, in tako živeti tudi ne morem naprej. Vem, da če čez dva meseca ne bo bolje grem nazaj, ponovno čakanje na pregled, potem čakanje na MR in to za sabo prinese še vsaj dodatnih pol leta čakanja. In potem je mimo že več kot leto dni od poškodbe, noga že zdaj ni več ista, potem bo še huje. In kaj je lahko končno dejstvo – upravičeno rečejo, da je prepozno za vsako zdravljenje. Kaj pa jaz? Moj gleženj? A bom zaradi neke malomarnosti, vrst,… in bog ve česa še, invalid? Mi bo to kdo napisal – ker nismo pacientu verjeli da ga boli, ima trajne posledice? Vem, zveni za nekatere mogoče nesramno, ampak – to je moje zdravje, jaz imam sedaj omejitve in kakor kaže, nekega izboljšanja ne bo. Res prosim za nasvet, kajti počasi me bodo pričeli izdajati živci od vsega dogajanja, mečkanja in čakanja, na konkretne ukrepe za izboljšanje stanja.

Spoštovani!
Vsaka bolezen/okvara/poškodba rabi svoj čas, da se pokaže pa tudi zdravi.
Čas, ko čakate na ev. preiskavo lahko izkoristite za okrevanje: kontolirano razgibavanje gležnja oz. stopala omogoča kiti da neobremenjena drsi v svoji ovojnici in se tako “gladi” in vzdržuje svojo funkcijo. Nato postopoma dodajajte obremenitve. Najprej s elastičnim trakom nato pa z sonožnimi dvigovanji na prste na ravni podlagi. NE na stopnicah in NE na le boleči nogi. Opravite lahko še kakšno obsevanje (magnet, DD, UZ,..) boste videli, da bo čas hitreje minil.
Glede na to da gre za delno okvaro bi v tem času moralo priti do opaznega izboljšanja tako, da boste lažje nadaljevali. Predvsem pa ne glejte črnogledo. Če boste že v naprej rekli, da ne bo izboljšanja in, da boste invalid …potem slabo tudi bo!
O čakalnih vrstah in politikih ne bi…
Hrabro naprej!

New Report

Close