To je najboljša brezalkoholna pijača na svetu! Ste jo že pili?

Foto: Profimedia

TasteAtlas je sestavil seznam 100 najboljših brezalkoholnih pijač na svetu, med prvimi tremi sta kar dve iz Indije.

TasteAtlas, enciklopedija okusov in svetovni “atlas” tradicionalnih jedi, lokalnih sestavin in pristnih restavracij, ki je po lastnih navedbah kategoriziral že več kot deset tisoč živil in pijač, je sestavil seznam stotih najboljših brezalkoholnih pijač.

Na prvem mestu so “sveže vode” iz Mehike – Aguas Frescas. “Aguas Frescas so lahke brezalkoholne pijače, narejene iz kombinacije sadja, kumaric, cvetov, semen in žit, zmešanih s sladkorjem in vodo. Ime v prevodu pomeni sladka voda in se pogosto prodaja v trgovinah in restavracijah po vsej Srednji Ameriki, Mehiki in na Karibih, najdemo pa jo tudi v mehiških kavarnah in restavracijah s taco tortiljami po vsej ZDA,” pišejo na spletni strani TasteAtlas. Na voljo je več okusov, kot so guava, mango, pomaranča, kumara, limona in tamarind. “Pijačo najpogosteje uživamo v poletnih mesecih, postrežemo jo hladno s koščki sadja in ledu.”

Mango lassi Foto: Profimedia

Na drugo mesto so postavili mango lassi. Gre za napitek iz jogurta in svežega manga in velja za enega najbolj priljubljenih vrst tega napitka v Indiji. “Običajno vključuje tudi kardamom, vodo in včasih sladkor. Sestavine mešamo, dokler pijača ne postane kremasta in penasta. Mango lassi vedno postrežemo dobro ohlajen. Med številnimi vrstami te pijače je ta sladka različica z mangom najpogosteje na jedilnikih indijskih restavracij po svetu.”

Chai masala Foto: Profimedia

Chai masala je pristal na tretjem mestu. Tudi ta aromatična pijača izvira iz Indije. “Narejen je iz kombinacije sladkanega črnega čaja in mleka, ki je začinjeno z mešanico masale, ki običajno vključuje kardamom, mleti ingver, nageljnove žbice, cimet in zrna črnega popra. Izbira in natančen delež začimb se pogosto razlikujeta. Čeprav obstaja več teorij, ki trdijo drugače, je izvor chai masale večinoma povezan z britansko trgovino s čajem. V 19. stoletju so imeli Kitajci monopol nad trgovino s čajem, Britanci pa so iskali druge trge, ki bi zadostili velikemu povpraševanju po črnem čaju, ki je bil zelo priljubljen v Evropi.”

To je najboljših deset!

  1. mesto: Aguas Frescas (Mehika)
  2. mesto: Mango lassi (Indija)
  3. mesto: Chai masala (Indija)
  4. mesto: Ledena kava espresso freddo (Grčija)
  5. mesto: osvežilna pijača lulada (Kolumbija)
  6. mesto: zeleni čaj hōjicha (Japonska)
  7. mesto: tajski ledeni čaj
  8. mesto: Café Cubano (Kuba)
  9. mesto: Cejlonski črni čaj (Šrilanka)
  10. mesto: Indijska filter kava
Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close