Kam izgine maščoba med hujšanjem?

Hujšamnje, izguba kilogramov
Foto: Profimedia

Kam izginejo odvečni kilogrami med hujšanjem? Ne, ne stopijo se kar tako. Presenetljivi odgovor razkrivamo v nadaljevanju …

Raziskava, ki sta jo izvedla R. Meerman in A. J. Brown, objavljena v priznani medicinski reviji BMJ, razkriva, da večina izgubljene maščobe dejansko izdihnemo kot ogljikov dioksid. Preostanek se pretvori v vodo in se izloči preko urina, znoja in drugih telesnih tekočin.

Ko telo razgradi maščobo, se ta spremeni v ogljikov dioksid, vodo in energijo. Neverjetnih 84 odstotkov izgubljene maščobe se izloči skozi pljuča kot ogljikov dioksid, preostalih 16 odstotkov pa kot voda preko znoja, urina in drugih telesnih tekočin. To pomeni, da pri izgubi 10 kg maščobe kar 8,4 kg preprosto izdihamo!

Zakaj je telesna aktivnost tako pomembna?

Ker med vadbo povečamo dihanje in s tem pospešimo izločanje ogljikovega dioksida. Torej, več kot smo aktivni, več maščobe lahko “izddihamo.

tek,jogging,matraton
Avtor: Profimedia

Mit o potenju

Čeprav se morda zdi logično, da več kot se potimo, več maščobe izgubljamo, to ni povsem res. Potenje je primarno način, kako telo uravnava temperaturo in ohranja notranje ravnovesje. Seveda, intenzivna vadba, ki povzroči potenje, posredno prispeva k izgubi maščobe, saj pospeši presnovo in porabo energije. Vendar pa sam znoj ni neposreden pokazatelj izgubljene maščobe.

Ključna dejavnika pri izgorevanju maščob sta povečana presnova in dihanje. Kot smo že omenili, se večina maščobe izloči iz telesa kot ogljikov dioksid skozi pljuča. Torej, čeprav je potenje del procesa, ne smemo pozabiti, da je ključ do izgube maščobe v celostnem pristopu, ki vključuje zdravo prehrano, redno vadbo in ustrezen počitek.

Pridihajte si vitko postavo!

Ta fascinantna raziskava nam ponuja osvežujoč pogled na izgubo teže. Poudarja, da lahko dobesedno izdihamo odvečne kilograme. To spoznanje še dodatno poudarja pomen redne telesne aktivnosti in uravnotežene prehrane, ki pospešita presnovo in izločanje maščob.

Zato globoko vdihnite in se spomnite, da s pravilnim pristopom lahko izdihnete svojo pot do boljšega počutja in vitkejše postave. Vsak korak, vsak vdih in vsak zdrav obrok nas približajo želenemu cilju.

Kako shujšati, katere vaje so primerne za določen del telesa, kako spremeniti življenjski slog, prehranjevalne navade so velik izziv. Na forumu Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa najdete številne nasvete.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].

Več novic

New Report

Close