Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija vrtoglavica in pritisk v glavi

vrtoglavica in pritisk v glavi

Odgovor že poslan

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

upam, da sem vprašanje postavila pod pravo temo 🙂

Stara sem 31 let, mama dveh otrok. Prosila bi za nasvet.

– Že nekaj časa se mi dogaja, da vsakokrat ko vstanem npr.iz stola (v službi) me v glavi spredaj (predel čela in sence) močno zaboli – kot bi udaril pritisk v glavo, čez nekaj sekund pa mi začne srce pospešeno utripati kdaj tudi preskakovati – stanje se po pribl. minuti umiri.

– Poleg tega imam pogoste celodnevne glavobole, ki niso močni ampak so zelo moteči saj so precej pogosti (bolečina je prisotna okrog glave kot bi imela trak zvezan okrog nje)

– V zadnjem času pa mi je za/nad desnim ušesom začelo kot neko utripanje živca, to traja tudi cel teden, po dnevi in po noči – kar naprej utripa (z nekaj minutnimi premori) – v tem delu glave imam takrat tudi občutek pritiskanja na glavo – kot bi imela nekaj naslonjeno gor – sicer sem v ta del pred dvema letoma dobila močan udarec v prometni nesreči (vendar takrat ni bilo na urgenci ob rtg slikanju ugotovljeno nič hujšega).

Bila sem tudi na UZ srca zaradi pogostih aritmij – kjer so ugotovili le prolaps mitralne zaklopke vendar brez popuščanja (upam, da sem prav zapisala :-).
Pritisk imam ob meritvah v mejah normale – pogosto bolj proti prenizkemu. Drugače ne pijem kave,ne alkohola, poskušam jesti kar se da zdravo in domačo hrano, imam normalno tel.težo, pokadim 2 cigareti dnevno (poskušam opustiti), športne aktivnosti izvajam zmerno saj mi po naporih naredi nekako slabo in pojavi se vrtoglavica.

Lepo bi prosila, če bi mi lahko približno svetovali kaj bi bil vzrok težavam ali bi bilo potrebno na kakšne preiskave ali kaj drugega.

Najlepše se vam zahvaljujem za morebitni odgovor in opravičujem se za tako dolgo vprašanje.

Dopis ni predolg. Pri vas so ugotovili prolaps mitralne zaklopke. Pri bolnikih s tako prirojeno srčno napako se vrstijo obdobja brez vsakršne motnje in obdobja s številnimi motnjami (neredno bitje srca, posamezni prezgodnji srčni utripi, neprijetne senzacije pri srcu, slabo počutje, vrtoglavice, itd.). V obdobju težav jim priporočamo zdravljenje z zdravili iz skupine betablokatorjev (napr. Concor) in blaga pomirjevala. Zelo koristni so tudi polurni sprehodi, delno s hitro hojo, več krat na teden. Lahko bo tudikoristna popolna opustitev kajenja. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Lp….tudi mene nekaj zanima. Star sem 33 let. Kadilec od mladih let. Vsaj 10x mesečno tečem po 5 km. Redno hodim. Delam fizično. Zadnjih par mesecev se slabše počutim. In sicer, najbolj pogosto je težje dihanje-dušenje , ki ga spremlja mravljinci v trebuhu, občasno bolečina v prsih. Kdaj pa kdaj aritmija, ko traja max 10 sek. Najhujše je dan po kakšnem žuru in pijači preveč. Pritisk je ok. Opravil sem 5 ekg v 3 mesecih. Komplet krvno sliko, slikanje pljuč in pregled ščitnice. Saturacija vedno nad 95 in do 100. Vse bp. Na zadnjem ekg mi je pisalo ABNORMALITY IN ANTERIOR LEADS.
Rr 909 ms
P 100 ms
PR 160 ms
QRS 82 ms
Qt 354 ms
QTC 373 ms
Axis
P49
Qrs63
T53
Dežurni in osebni zdravnik sta mnenja, da je vse ok in na psihi. Spim slabše in se zbujam. Je možno, da je na psihi? Ali kaj z želodcem. Kr sem res v skrbeh glede vsega in živim z neprestanim strahom, da me bo srčni infarkt. Zaspim in zbudim se s to mislijo. Se opravičujem za vaš dragoceni čas in zahvaljujem za odgovor.

V mnogih sodobnih EKG-aparatih je tiskana normalna krivulja EKG. V izvidih se izpišejo vsi odkloni od normalne slike. Očitno so zdravniki, ki so pregledali izvid, naveden v dopisu, ocenili, da gre za fiziološke variante normalnega EKG. Predstavljam si, da je kdaj vaš izbrani zdravnik naročil tudi pregled krvi, ob snemanju EKG, da zanesljvo izključi srčni infarkt. Glede na podatke v dopisu, bi se nagibal mnenju, da gre za živčno pogojene motnje. Vsekakor bi priporočil, da zmanjšate ali opustite kajenje in, da zmanjšate uživanje alkoholnih pijač. V dopisu je tudi podatek, da imate občasno občutek, da je prisotna aritmija. Verjetno se ponavljajo prezgodnji srčni utripi (ekstrasistole), ki jih bo gotovo manj, če se boste čimbolj držali priporočil zdravega načina življenja (izdatno gibanje, nekajenje,omejeno uživanje alkohola, itd.). Srečno.

Hvala za tako hiter odziv. Imel sem odvzem krvi na poli kliniki v Lj. Rezultati krvne slike.
s glukoza 6,0; s sečnina 5,2; s kreatinin 84 ;s bilirubin cel 9 ; s bilirubin dir 2 ; s kalij 4,00 ; s natrij 137 ; s-a fosfataza 1,12 ; s alfa amilaza 0,90 ; s lipaza 0,46 ; s crp pod 5 ; s ck 3,70 ;s ast 0,37 ; s alt 0,42 ; s ldh 3,58 ; s gama-gt 0,57 ;s troponin I ultra 0,006
;hemogram k lkci 9,3 ; k erci 5,41 ; k hb 167 ; k ht 0,490 ; mcv 90,5 ;mch 30,9 ;mchc 353 ;rdw 14,8 ; k trombociti 239 ;mpv 9,6
sinusni ritem s fr. 71/min, normalna srčna os

ostalo ogf mdrd/1,73 m2 nad 90
Odpeljan sem bil z reševalnim vozilom iz Kranja, zaradi suma stenokardije ob 3 uri zjutraj in izvidom ekg ST-segment elevation (inferior9) borderline ecg. Pregled na poli kliniki je pokazal normal ecg in po mnenju zdravnika naj bi bila oba EKG-ja vredu. Saj se moškemu moje starosti nekakšna krivulja spremeni. Zdravnik je ukazal odvzem krvi, ki je takšen kot sem napisal zgoraj.
Status takrat
Orientiran, neprizadet, vznemirjen, hiperventilira, anikteričen, acianotičen, afebrilen, RR, saturacija brez dodanega kisika %, koža topla suha.
Glava :b.p
Vrat. mehak, šumov nad karotidama ne slišim
Pljuča:dihanje obojestrasnko normalno
Srce: akcija ritmična, normokardna, tona primerna, šumov ne slišim
Trebuh:mehak, neboleč. Peristaltika slišna, ledveni poklep obojestransko neboleč.
Okončine: brez edemov, periferni pulzi simetrično, dobro tipni.

Odgovor ni potreben

pozdravljeni še 1x. Torej, če prav razumem je srce ok?

Z dosedanjimi pregledi (klinični in laboratorijski pregledi) zdravniki niso ugotovili organske bolezni srca. Skušajte čimveč živeti po priporočilih za zdrav način življenja. Srečno.

Pozdravljeni,

ukvarjam se s tekom cca 7 km dnevno (počasni tek oz. hitra hoja). V glavi na desni strani nad ušesom imam občutek, da mi nekaj nabija. Ko zmanjšam hitrost oz. začnem hoditi, je to nabijanje bolj poredko oz. se neha. Glavobolov nimam. Krvni tlak imam normalen glede na starost 52 let. Imam sicer nekaj kilogramov preveč, drugače pa sem zdrava in ne uživam zdravil. Ali bi morala zaradi tega problema obiskati zdravnika?

Vaša ugotovitev dopušča misel, da pri telesni obremenitvi pride do izraza povečan pretok krvi po “nekoliko otrdeli” žili. Morda bi uspeli sprožiti taki občutek, če bi pri izbranem zdravniku opravili obremenitev s počepi.

Pozdravljeni

Star sem 27 let in zadnjih par let se mi pojavljajo simptomi med spanjem in sicer vedno ko spim na hrbtu in sanjam se iz sanj prenese glavobol in vrtoglavica ter vedno imam obcutek kot da gledam navzgor in od tam se vse zacne. Vedno se prenese glavobol v realnost kjer se pojavi zelo tezka vrtoglavica za tem slabost ter potenje po celem telesu. Ko se ta proces zakluci imam glavobol v zadnje in zgornjem delu glave prakticno celi dan in preneha po spanju naslednjega dne. Te pojavi niso lih pogosti so pa konstantni ze par let. Drugace imam normalni utrip okol 60 na min, ukvarjam se s sportom in vecinoma gledam na to kaj jem. Visok 178 90 kg. Doktorjev kdgovor na to je bil da bi nardili preiskave ko se to zgodi, najne bi bilo nevarno. Je pa katastrofalno nadlezen obcutek, ko se ta pojav pripeti.

Prosim za vase mnenje

Lp

Očitno gre za funkcionalno motnjo, ki jo sproži do sedaj neznan dejavnik (lega telesa pri ležanju ? sprememba vremena? po obilni(?) ali nezadostni (?) jedi, ob stresnih stanjih(?), motnje srčnega ritma (?). Podpiram predlog izbranega zdravnika (najprej izključitev motnje srčnega ritma in čezmerno nihanje krvnega tlaka).

pozdravljeni

Star sem 23 let. Zadnjih 14 dni se mi pojavlja pritisk v glavi natančneje žile pri sencah se mi napnejo in močno utripajo pritisk se širi čez čelo. Ko vstanem se mi pogosto stemni. Pritisk se pojavlja bol v večernem času. Zjutraj ko se zbudim se pa počutim spet normalno.

Hvala za vaš odgovor L.P. Alen

V dopisu je premalo podatkov za pravilen odgovor. Ali si ste kdaj izmerili krvni tlak, ko začutite pritisk v glavi ali , ko se vam stemni? Obstaja možnost, da gre za porast krvnega tlaka in kasnejši padec.

POZDRAVLJENI!

Imam problem in sicer imam probleme z omotico.
star sem 27 let in ze dalj casa cutim kot nek pritisk v zadnjem delu glave.ko lezim je vse v redu ko pa vstanem ali grem ven ,imam med hojo ta cuden pritisk.pri zdravniku sem ze bil ,opravljen tudi celoten urgentni pregled in vse v redu.bil sem tudi na slikanju vratne hrbtenice in tudi vse v mejah normale.
ali je mozno da me zaradi tresljajov v glavi napade ta cuden obcutek pritiska in kaj bi to lahko bilo.ko lezim imam tudi obcutek tresenja znotraj telesa,predvsem v predelu nog.

hvala za odgovor!

lep pozdrav

Odgovor že poslan

Zivjo!!
jaz pa imam problem z vrtoglavico(ni pretirana kajti vse lahko delam normalno vendar pa obcutek ni najbolsi zato tudi pocutje ni najboljse) in sicer ze en mesec pri tem pa tudi nekaksno tesnobo v desnem predelu trebuha..star sem 23 let nimam tezav s prevelikim oz prenizkim pritiskom..med tem casom imam tudi probleme s spanjem ampk to je vrjetno psihicno ker dosti razmisljam o tem kaj je narobe z mano..vcasih me tudi stisne pri srcu vendar sem zaradi tega ze bil pr kardiologu priblizno 5 let nazaj ki pa ni ugotovil nicesar..sem pa redni kadilec..mi mogoce kaj priporocate kaj naj naredim..h zdravniku se nisem sel saj sem mislil do sedaj da bo bolje vendar ni..mislite da je to samo stres ali je lahko kaj resnejsega kajti stres je zadne case usakodnevno prisoten?

V vašem dopisu ni podatkov sumljivih za organsko bolezen srčnih žil ali srčne mišice, pač pa za stresne vplive na vegetativno živčevje, kar zdravniki imenujemo “nevrovegetativni sindrom”. Skušajte ugotoviti kaj vas najbolj bremeni. Res je,da se mnogim prilikam, ki nas duševno bremenijo, mnogo krat težko izognemo, vendar polagoma le najdemo izhod. Pri “zdravljenju” zelo podpiramo redne polurne sprehode, delno s pospešeno hojo, 4 – 5 krat na teden, nekajenje, zmernost pri uživanju alkohola in kave, zadostne nočne počitke, izogibanje stresnim situacijm, itd. Lahko mi še pišete. Srečno.

Spoštovani,

sem 22 letna študentka. V splošnem se počutim zelo zdravo, vendar pa sem ni nekajkrat na leto pojavlja čudna oblika vrtoglavice- zibanje v čolnu. Največkrat v glavi, včasih pa imam po celotnem telsu občutek, kot da sem na čolnu. Ko imam tak občutek ponavadi težko berem in se osredotočim na stvari. Tak občutek traja nekaj dni, nato pa se zaključi. Takrat občutek traja ko sedim, ležim ali hodim.
Pritisk si redno merim in je vedno nekje med 100 in 120 (tavisoki) in 65 in 85 (tanizki).

Pred tremi leti sem imela hude glavobole (7 mesecev, 24 ur na dan), ki pa so po sedmih mesecih popolnoma izginili. Takrat so mi naredili tudi CT in MR, vendar niso odkrili nič sumljivega oz. samo odebelitev temporalnega roga, za katero so rekli, da ni nič nevarnega. Ne vem če so ti glavoboli povezani z vrtoglavico, napisala sem samo kot opombo, če mogoče kaj pomenijo.

Zanima me vaše mnenje, če so te vrtoglavice prehodnega značaja in bodo minile ali moram obiskati zdravnika.

Lepo vas pozdravljam,
Anne

New Report

Close