Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja ucitelj naj prezivi vec casa v soli

ucitelj naj prezivi vec casa v soli

En do dva sestanka na leto v trajanju 30 minut? Hahahahaha. Jaz jih imam v povprečju dva na teden, dolge najmanj 45 minut. Sem ne štejem neformalnih sestankov s kolegi, ko naredimo načrt kakšnega projekta, zberemo ideje za dneve dejavnosti, razgovore s starši ali drugimi institucijami po telefonu. Na sestanke se moram pripraviti, bodisi podati poročilo, predlagati sklepe, preštudirati gradivo. Učitelji imajo tudi še sestanke študijskih skupin nekajkrat na leto.

Resnično nekateri izražate svoje bedno poznavanje nekega poklica. Dokazujete, da želite videti in razumeti o nekem poklicu zgolj to, kar vam ustreza. In kaj, če so me videli, da sem danes prišla v službo ob 7.10 in odšla ob 13.15. Nihče me ni videl, da sem delala od pol treh do malo prej, torej še tri ure, ker v šoli nisem mogla, saj ni bilo elektrike. In nihče me ne bo videl, da bom delala zvečer še kakšno uro. Zase vem in ve moj delodajalec, koliko in kako naredim in če lahko v času počitnic otrok koristim nadure, ki jih opravim.

Tu pa bi delovni čas razporejali taki, ki niso šole povohali drugače kot iz šolskih klopi ali pa kot starši ali pa jim je kdaj uspelo celo kaj popredavati skupini ljudi in se imajo za strokovnjake. Najprej hodite v čevljih učiteljev, potem pa sodite. Hodite, stopiti vanje je premalo.

Zanimivo koliko e-mailov je napisanih v dopoldansem času, ko tako pridno garate in pripomorete k lepšemu življenju nas vseh.

Kdo pa pravi, da delajo učitelji samo dopoldne. Nekateri začnejo šele ob pol enih.

ne razumem pa JAKE…….ki opisuje poklic učitelja kot tako super, pa še dobro plačan……pa ne dela kot učitelj.
Sej tisti pedagoški faks , ki je itak najlažji, bi pa tud JAKA najbrž lahko spacal, da bi potem užival v polno plačanem polovičnem delovnem času…….9 mesecev na leto?????
Jaka kar pogumno, nikoli ni prepozno. Upam, da te bodo učenci spoštovali!!!!:-)))))))))))))))

Jaz pa ravnokar pišem eno učno pripravo za prvo triletje, gre za en ljudski ples, ki ga ne najdem ne v literaturi, ne na internetu – v enem primeru je samo omenjen, ker je že skoraj izumrl… Za splošno izobrazbo je tako raziskovanje super, po drugi strani bi pa očitno morali imeti učitelji doktorate iz vsaj 20 specializiranih področij. Samo ena priprava od štirih dnevno mi je vzela cel popoldan časa. Tako da, ne mi govorit o tem, da nič ne delamo, ker delam tudi ob nedeljah.

Lahko bi pa tudi tako – res je – delal bi lahko normlnih 8 ur na dan, v pripravo napisal kar ti pač pade na pamet (inšpekcija itak gleda smo datum in temo – menda… pa da sta dva stavka nakracana), ampak potem bi bil pouk nezanimiv, otroci bi še manj znali kot znajo…

Pa še to – zakaj smo v bistvu učitelji preobremenjeni, večinoma – ker se ne zavedamo, da se naša odgovornost konča, ko bi se morala začet odgovornost staršev in delamo še njihovo delo. Večinoma – je pa tu nek odstotek staršev, ki jih je pa treba zelo pohvalit in s temi otroki ni v šoli nobenih problemov, ne vzgojnih, ne učnih in ker se zavedajo svoje odgovornosti se tudi ne vtikajo v delo učiteljev.

Meni pa je tako razmišljanje čisto mimo. Menim, da je otrokom pač vseeno ali se naučijo navadne osnovne ljudske polke, koreografijo učiteljice na temo ljudski ples ali pa ta famozen ljudski ples, katerega je ena učiteljica zaradi svojega ega ali pa nezmožnosti hitrega kompenziranja študirala še v nedeljo. Potem pa še zaradi lastne nesposobnosti joka po forumu, kako je preobremenjena. Na koncu pa na uri gv uči ta ples, učenci pa ne znajo niti ne razlikujejo osnovnega pojma, kaj naj bi bil ljudski ples. Potem se seveda pričakuje od staršev, da te osnove razložimo doma otrokom, da se jim bo vsaj sanjalo, kaj so počeli. Na koncu pa s ponosno dvignjeno glavo odhajamo domov, ker nas je učiteljica pohvalila, kako odgovorni starši smo. Pa mimogrede, ne opravljajte delo staršev, samo svoje in to je NAUČITI.

Ze nekaj casa berem tale forum in se cudim uciteljicam (predvsem iz osnovne sole), ki stokajo kako so preobremenjene in kako se pripravljajo na pouk. Sama sem v srednji soli petnajst let. Nas poklic ima dobre in slabe strani, a stokati nam pa res ni treba. Ce sem zelo postena in ce opazujem se kolege, res tezko naberemo 40 ur na teden. Pa brez zamere vsem, ki porabite za letne nacrte po pet dni in podobne oslarije. Zanima me kaksen je ucinek tako “poglobljenih” priprav.
Ne delam stvari z levo roko, a letni nacrt, ce ni spremenjen program, pripravim v nekaj urah.
Nehajte stokat.

Predvsem je bilo, dragi kolega, v SŠ manj reform, pravkar so nam namreč spet spremenili učne načrte. Kdaj so jih vam nazadnje pa še pred tem? Poleg tega je med poučevanjem v prvi triadi in v srednji šoli precejšnja razlika. Koliko didaktičnega materiala pripravljaš za svoj pouk? Koliko sličic potrebuješ, da razložiš svoje področje? Pripravljaš dodatno delo za tiste, ki kakorkoli izstopajo.
Ja, če učiš tako da prideš v razred z deset let staro pripravo, se vsedeš na mizo in 15 minut ustno sprašuješ, ostali čas pa govoriš, učenci pa pišejo, res ne potrebuješ veliko priprav!

Za zgornjega pa – delo učiteljev je UČITI in ne NAUČITI. Delo učencev je NAUČITI SE!

cc44, absolutno se strinjam s teboj.

Na roditeljskem sestanku, prvem, jasno razčistimo, kaj je čigava naloga.
naloga učitelja je kvalitetno podati snov, skrbeti za utrjevanje, ponavljanje, preverjanje in ocenjevanje, ter seveda delovanje na vzgojnem področju.

Naloga starša je, da redno spremlja in sodeluje pri otrokovem šolskem in domačem delu, ter vzgoja in pomoč tam, kjer jo otrok potrebuje.

Učenčeva naloga pa je, da se drži dogovorov in da se zahtevane snovi NAUČI.

Vse preredi pozabljamo, da imajo tudi otroci odgovornosti. In da za neupoštevanje le-teh sami nosijo posledice.

Meni kot učiteljici je pomembno to, da vsi otroci osvojijo minimalna znanja, ki so zahtevana z učnim načrtom. vesela sem, če kdo zna za več. Bi se pa vprašala pri sebi, če bi imela polovica razreda same petice, kaj je z mojim kriterijem. Ker to – ne glede na količino vloženega dela – ni mogoče. Nekateri na akademskih področjih enostavno niso sposobni za pet.
J….., sprijaznite se že s tem.

Tudi z nami je tako.
;-)))

To torej pomeni, da je učiteljeva dolžnost samo učiti, torej ni nobene odgovornosti. Glavno da odpredava svoje, pa čeprav nihče nima nič od tega? Če je na učencu, da se nauči, potem ne vem zakaj šola?

Glej, tu je zelo tanka meja.
Lahko rečemo, da je za vse odgovoren otrok.
Lahko pa rečemo, da je za vse odgovoren učitelj. To je današnji miselnosti bolj po godu.

Mislim, da ne ena ne druga skrajnost ni ok.

Moja odgovornost je, in to velika, da (prej sem napisala, pa si spregledala) KVALITETNO poučuje. Če misliš, da lahko 10-letnikom odpredavaš, poznaš šolo tako kot jaz atomsko fiziko. (Seveda ima vsak možnost, 5 ur na dan 25 desetletnikom predavat; prav rada bi bila muha, pa da to vidim).
S pravim pristopom ogromno narediš. In pri 10 letih povprečno bistri otroci od pouka odnesejo za povprečno oceno. Zelo bistri za 4 ali 5.

Veš, kje nastane problem? Ko starši povprečno bistrih otrok zahtevajo in pričakujejo petice. TU JE TISTA ODGOVORNOST OTROKA IN STARŠA, DA ČE ŽELI VEČ, MORA PAČ SAM DODATNO VLOŽITI ENERGIJO. Moja stara kolegica, tik pred penzijo je, zelo grobo reče: težko je iz dreka narediti potico.

Vendar te njene besede v bistvu držijo:

Odgovornost inštruktorja vožnje je, da me – če sem diht in delam, kot pove – spravi do izpita. če pa želim postati voznica rallyja, bom pa najbrž morala še sama nekaj narediti.

ha, tole je pa najboljši pokazatelj, kako se da, če se le hoče: najprej o učiteljici, ki dela od …do, potem pa hitro pristaviš svoj lonček… od doma grem…in pridem ob! tisti časi, ko so redke, ampak o.k., učiteljice stanovale v šoli, so minili. jaz grem od doma tudi mnogo prej kot nastopim službo, da ne govorim o prihajanju domov – imam spotoma veliko opravkov:) in pridem lahko zeeelooo pozno.

Sem učiteljica začetnica in spoznavam, da je učiteljski poklic eden najlepših, je pa treba kar garat, če si hočeš ustvariti spoštovanje med učenci, kolegi in navsezadnje starši. Največkrat so najbolj zahtevni ravno slednji, saj ne razumejo, da se svet ne vrti samo okoli njihovih otrok, marsikdo pa bi rad, da namesto njega vzgojimo njihovega otroka, ampak to žal ne gre.

Pa da ne bom off topic. Povedala bom tako. Moj delovni dan se začne ob 8h, vendar sem 20 minut pred začetkom dela že v šoli, ker se rada prej pripravim. Ponavadi s poukom končam okoli 13h, nato imam včasih govorilne ure, ponavadi varstvo vozačev oz. dežurstvo, tako da sem tam recimo do 14h (včasih dlje, včasih manj). To torej ni polnih 8 ur, ampak me čakajo priprave še zvečer doma. Včasih si mislim, da bi bilo bolje, da bi bila v šoli od 8 do 16h, pa bi vse v šoli naredila, ampak dokler ne dobim svojega računalnika in pisalne mize, ne bom tam visela, samo zato da bodo lahko “sosedje” rekli, glej ona pa res dela 8 ur na dan. Ker eni ste enostavno bolani s tem opazovanjem, koliko kdo dela.

Nekdo je pripomnil, da je njegova soseda dela od 8 do 12h. A pa si siguren, da je zaposlena za poln delovni čas, torej 40 ur na teden? Ni malo takih, ki delamo v šoli s skrajšanim delovnim časom.

Potem je nekdo pripomnil, da ko si enkrat narediš priprave, da imaš to za vedno. A ste normalni, da bom jst do penzije vsako uro plozala eno in isto? Pa valda vsako leto kaj spreminjaš, dodajaš, ne vem, jst bi drugače umrla od dolgčasa. Vedno je kaj za pripravit, kvize, e-gradiva, power point prezentacije, igre, pesmi … Odvisno pač od starostne skupine, ki jo poučujem. Moje delo ni samo, da odpredavam tisto, kar je v učnem načrtu, ampak moram otroke najprej pritegnit k svojim uram, jih motivirat za delo. Se mi zdi, da mi kar uspeva in da se učenci radi učijo snov, ki jim je podana na kolikor toliko zanimiv način.

V bistvu se pa sploh ne ukvarjam z osebki, ki jim gredo učiteljski urniki v nos in enako predlagam tudi vsem ostalim kolegom tukaj. Meni je lepo, pa tudi, če imam popoldansko govorilno uro do 20h, ker starši mislijo, da lahko visijo tam do večera. Take stvari pač vzamem v zakup. Ne bunim se, da delam preveč, ker me to veseli in to počnem s srcem. In odkrito povedano, mi je vseeno, kaj si mislijo o tem drugi. Nekateri se zgovarjate s tem, da delate tudi do 17h, 18h. Že, ampak verjetno imate boljšo plačo od moje ali pa vas delodajalec enostavno izkorišča, ker to potem že ni več zakonsko predpisan 40-urni delovnik in je zadeva zrela za prijavo na inšpekcijo. Basta.

Delala sem v srednji šoli, nato sem presedlala na osnovno šolo. Osnovna razlika je po mojih izkušnjah v količini dodatnega dela, ki ga je v osnovni šoli neprimerno več, in v količini priprav. V osnovni šoli delam veliko veliko več, mi pa manj energije vzame izvedba ur in reševanje vzgojnih in učnih težav.

Nikoli in nikjer nima vzgojiteljica v šoli 92 dni dopusta. Dajte si že enkrat dopovedat, da ima dopusta toliko, koliko dobi po odločbi. Tudi dneve med počitnicami hodijo delat (urejanje dokumentacije, razreda, seminarji, usposabljanja itd.)[/quote]

Saj vsi delajo med počitnicami, ki jih imajo otroci…zakon je tak, da za vse velja 40.urni delavnik na teden ne pa 20, ali 30, za vse enako – ampak žal ni tako. Imajo kao priprave doma, en drek jih imajo, ko končajo 4-5. urni delavnik (+ 30 min pavzice in po vsaki šolski uri dodatnih 10-15 minut, zamujajo tudi na pouk) od 8h do 12/13h gredo domov in zdaj, ko je tako toplo vreme, ven v naravo…aja imajo priprave dodatnih 3-4 ure. Imam kolegico, ki dela v šolstvu in je povedala, da ima tudi kaj doma za šolo delat, ali kakšen test popravit, a nikoli za 3 ure dela in, ko so glavne počitnice – Amerika, najlepši čas v letu, lepo doma, mogoče kak dan preživijo v šoli za max 4 ure.

Res je težko priznati, da v naši ljubi državi učitelji enostavno bolj malo ali skoraj nič ne delajo. Če bi vsi toliko “delali” kot oni naslednji teden bi bili lačni, ne bi imeli ne kruha, ne bencina in če bi nas bolel zob, bi si morali pomagati sami.
Povejte rezultate njihovega ogromnega dela, napora, truda. Jih ni!
Otroci, ko gredo v prvi razred že večinoma poznajo črke in številke in v šoli so samo zato, da imajo družbo prijateljev in niso sami, so na toplem in preskrbljeni s prehrano. Torej so v varstvu, učiti in naučiti se morajo doma.
Odgovornost za otrokov znanje je samo na starševi strani in ne nakladat o delu, govorilnih urah, pripravah, ki so samo na urniku. Zakaj bi starši hodili na govorilne ure, če ti učitelj nima kaj povedati. Otroka sam doma učiš brati, pisati, računati.
Nehajmo se sprenevedati, saj vsi vemo, da je učiteljski poklic za lene in pridni se odločijo za bolj ambiciozne poklice, ki pa žal niso pravilno nagrajeni. Zato pa imamo krizo, saj plačujemo nedelo in ne nagrajujemo dela.
Se še sprašujete kdo bo šel v petek na dopust 22.4. do 3.5.?
Kdo bo šel na dopust 24.6. do 1.9.?
Učitelji ne, ker oni imajo govorilne ure (bla,bla,..), pospravljajo razrede (potem pa ne rabimo čistilk), pišejo priprave ( s katero agencijo bodo potovali), ..
Dost mamo in čas je že, da je šola celodnevna in so vrata odprta 365 dni na leto.
Kaj imamo sedaj, vsak krožek, dejavnost po 12.uri moramo starši plačevati in potem je šola brezplačna. Zakaj nimajo učitelji kot obveznost, da vsak vodi po 2-3 krožke in potem bomo straši lahko rekli, da učitelji niso leni.
V državi bo nasledni teden 26.4. in 28.4. in 29.4. delalo vse razen šole bodo zaprle svoje vrata.
Ker jih očitno ne potrebujemo ali pa kaj če bi zaprli še ostala vrata, ki so pa očitno bolj pomembna….?….?….

Večje budalščine pa še nisem brala.
Predlagam ti, da preživiš vsaj 1 teden v prvem razredu, preživiš vsaj 1 teden z učiteljem (in ugotoviš, koliko ur na dan dejansko porabi za šolo) ter da stopiš v šolo npr. 1.7. (ko naj bi se učitelji po mnenju mnogih že praskali po p…)…
Naslednji teden je tudi moj mož frej, pa dela v gospodarstvu, pa moja kolegica tudi, pa imajo s.p., pa moj fotr tudi, ki je navaden šlosar…
jaz osebno ne podcenjujem noben poklic, vsi moramo v tej ljubi prav prekleto dobro delati za male pare.
Pa lep dan še naprej.

P.S.: pred 1 uro sem prišla iz šole, pojedla sem kosilo ob branju foruma, sedaj grem delati priprave (računam, da jih bom delala do 16.00), zvečer moram popraviti še kontrolne naloge iz matematike ter pregledati domače naloge pri slovenskem jeziku…
…in tako je vsak dan…pa se ne pritužujem, samo taki nevedneži me pa kar malo razkurijo.

Nizka stopnja izobrazbe, slaba samopodoba, folšija, zagrenjenost … vse to je razbrati iz tega posta 🙂

Ne uči otrok pisati, ‘težko je priznati’. Ne bo dobrega rezultata.

Da dragi moji naslednji teden bi po vaših besedah ne delal nihče. Toda kdo nas bo pa potem peljal z avionom ali vlakom in kdo nam bo postregel kavico in mogoče še kosilo. Pa tudi časopisev in rtv programa ne bo. Saj imajo tudi v gospodarstvu prosto in celo s.p., ki reveži toliko zaslužijo, da delajo celo samomore od blaginje.
Ne se sprenevedati. Edini v državi, ki jim pripada plačani dopust naslednji teden so učitelji, ostali si morajo priboriti nadomeščanje če jih ne bo ali pa nakopičeno delo opraviti izven delovnega časa. Sploh pa s.p. nimajo plačanega dopusta, saj še bolniške nimajo plačane. Žal je to tako in potrebne so korenite spremembe na celi črti!!!

New Report

Close