ucitelj naj prezivi vec casa v soli
Res pri naši hčerki v tretjem razredu učiteljica pride v razred 8.15 ker preje klepeta na hodniku. Med poukom vmes tudi gre opravit razne telefonske razgovore in jih pusti same učence v razredu. Tako, da to ne drži, da nimate časa za stranišče. Otroci ne lažejo in povejo po resnici kar vidijo. Pouk se zanjo konča ob 11.30 ko pride ponj učiteljica za varstvo in jih pelje na kosilo. Me pa zanima kako, da morajo biti zaposlene 3 učiteljice (prva za dopoldansko varstvo, druga za 3 ure in pol pouka in tretja za naslednje 4 ure popoldanskega varstva otrok). Ali ne bi mogla opraviti celotno delo ena učiteljica in ne tri.
Saj ni čudno, da imamo tak javni dolg ko pa tako nesmiselno trošimo denar.
Draga Sanja, vsak poklic ima svoje prednosti in slabosti, vendar me vedno zbodejo te primerjave med učitelji in “ostalim svetom”. Po službeni dolžnosti sistem v osnovnih šolah zelo poznam, poznam pa ga tudi z druge strani – kot mama. In nimam nikakršnega namena govoriti, kako je poklic lahek ali težak. Sama “delam v pisarni”, pa ti lahko povem, da se v marsičem motiš , ko delaš različne primerjave (lahko je kje tudi drugače, kot pri nas) : npr. dopust vzameš, ko ti delovni proces to dovoljuje, usklajen mora biti s sodelavci (torej moja želja biti z otroki vsaj med nekaterimi počitnicami – za vse tako nimam dovolj dopusta – v večji meri odpade); popoldansko delo in različni sestanki se mi nikjer ne šteje; res lahko pregledam maile (ampak na mojem računalniku so samo službeni maili, za osebne imam računalnik doma); malico večinoma pojem (tukaj sem si pa sam kriva) v pisarni med odgovarjanjem na telefonske klice; ko mi kdo pride v pisarno minuto pred peto, ga seveda ne odženem (spet se to nikjer ne vidi); ko sem v bolniški ali na dopustu, me nihče ne nadomešča (opravljajo zgolj nujne zavede – stranke) – nisem še slišala, da bi bili otroci zaradi bolniške učitelja sami v razredu; ko pridem z dopusta (po navadi zgolj 14 dnevnega, ker je med poletjem toliko dela), me počaka kakih 100 nerešenih zadev…). Verjemi, da že prvi dan po dveh urah pozabim, da sem bila na dopustu.Zato ne posplošujmo! Tudi glede plač bi lahko marsikaj povedala!
Glede podružnic pa toliko – vem, da so v veliko primerih središče dogajanja v kraju,,,,ampak za 30 učencev 3 učiteljice….Če varčujemo povsod….
Lep sončen dan!
Ne govorim za učitelje, ampak vzgojitelje, moja kolegica dela v vrtcu, žal zaenkrat, kot pomočnica vzgojiteljice (je pa dip.vzg) povedala je, da dela 8 ur – pripada ji 30min pavza, povedala je, da skupaj delata z vzgojiteljico priprave, skupaj imata pogovorne, roditeljske…enako, kot vzgojiteljica tudi ona doma dela za vrtec, s tem, da je vzgojiteljica v vrtcu 6ur in pripada ji 30 min pavze.
Se vam zdi prav,da:
Vzgojiteljica: dela 6ur, malo priprav doma, pogovorne, roditeljski, 30 min pavze, cca 1000-1100€ plače neto.
Pomočnica vzgojiteljice: dela 8 ur, enako, kot vzg. malo priprav doma, pogovorne, roditeljske, 30 min pavze, cca 700€ neto plače.
Vse isto delata, enaka odgovornos le, da pomočnica dela 2 uri več in dobi 300-400€ manj plače. Sramotno, da je taka velika razlika med osebnim dohodkom.
Pa kaj danes izobrazba zate ni nič vredna, al kako. Eni so delal faks, da jim pol tisti drugi tukaj težite … plačilni razred imata različen in dokler je v VVZ profil vzgojitelj in pomočnik vzgojitelja (različni izobrazbi) je to pač tako.
Naj tvoja diplomirana prijateljica išče službo vzgojitelja in bo.
Kaj misliš, da kolegica ne išče službe za vzgojitelja, v vrtec priti danes je loterija…delo vzgojitelja je, da ima priprave doma, kar jih nekaj malega ima, pomočnica vzgojiteljica naj nebi doma nič pripravljala, ona samo sodeluje in pomaga vzgojiteljici, ampak pripravlja – v tem tiči problem, da vzgojiteljica dela 6 ur v vrtcu in naj bi cca 2 uri še doma, pomočnica pa 8 ur in konec, dela pa še 2 uri doma, to je 10 ur.
Tudi tisti s faksom delajo/mo po 8 ur, le šolstvo ima tako. Delavnik naj bi za vse veljal 40 ur na teden, ne pa 30 ur, če bi bilo kaj pošteno, bi vzgojitelj po 6. urah dela se zaprl v pisarno in pripravljal priprave za naslednji dan/teden, enako velja za učitelje, Začno ob 8h, domov gredo že ob 12h, kje je tu računica.
Samo to bi vam položila na srce: “Le čevlje sodi naj kopitar.”
Mislim, da imate nekateri hude težave s samimi seboj. Če bi vsi opravljali svoje delo korektno (ni treba s srcem, najboljše), samo korektno, bi bilo vse ok.
Sedaj pa imajo nekateri preveč časa gledati čez plot (kaj počne učitelj), vprašanje pa je, kako le-ti sami opravljajo svoje delo.
Pa kaj vas to boli? Učim, pa ne od 8h do 12h. In ja, poznam učitelje s takšnim delovnikom. Nekateri od njih še ogromno delajo doma. Več kot nanese predpisanih 40 ur tedensko. nekateri pa ne. Ker se jim fučka.
Tako pač je. In ja, imamo ocenjevanja učiteljev Koliko so primerna, ne vem.
Ampak poznam tudi prodajalke, ki so očitno zgrešile poklic, zanič zdravnike, ki odpikajo svoje in marsikaj zaj….., poznam slabe šoferje, goljufive bančnike, slabe tajnice.
Vsepovsod se najdejo takšni.
IN ZAKAJ SE SPRAVLJATE NA UČITELJE?
Vsaj, ki je naredil osemletko, ali pa do praga šole pospremi svojega sončka, še pač ne more soditi o delu učitelja in kakovosti šole.
Zakaj se spravljamo na učitelje¨?
Ker imajo edino v tej dejavnosti 92 dni letnih prostih dni (13 tednov)
Ker edini delajo 3-4 ure dnevno in ne 8.
in še bi lahko naštevali…
Tudi mi imamo fakultetno izobrazbo in moramo slediti novi zakonodaji, odgovarjamo za projekte,…
pa nimamo teh privilegijev.
Zato.
Od nekoga s fakultetno izobrazbo bi človek pričakoval, da vsaj malo razume in pozna naravo dela, tudi učiteljevega.
Saj ne vem, zakaj se mi še ljubi, a vendar. Danes sem res imela na urniku 4 ure pouka. V službo sem prišla nekaj pred sedmo, spila kavo in med klepetom s kolegico spenjala preverjanja, do sedmih. Nato sem se pogovarjala z učencem (pogovorna ura z učencem), ki me je v nedeljo po e-pošti prosil za razgovor. Opravila sem tri ure pouka in dežurstvo. Na malici nisem bila. Sledil je sestanek aktiva, da smo pregledale opisnike preizkusa in predebatirale nepričakovane rešitve učencev in potrdile opisnike in pragove ter opredelile tipe nalog naslednjega ocenjevanja. Sledila je še ura pouka, tej pa dodatna razlaga dlje časa odsotnemu učencu, sestanek za projekt in dodelava osnutka ter predstavitev ideje in osnutka vodstvu. Domov sem šla deset pred drugo. Po kosilu in klepetu z domačimi sem pregledala elektronsko pošto, odgovorila enemu izmed staršev na zastavljeno vprašanje, si za jutri napisala, dopolnila, dve pripravi, saj lahko uporabljam LCD-projektor in lahko torej ure izvedem drugače. S kolegico, ki sestavlja test, sva s pomočjo facebooka analizirali naloge in uskladili mnenje. Nato sem si natipkala eno pripravo za sredo in naredila statistiko preizkusov, ki sem jih popravljala včeraj (nedelja), nato sem oblikovala razpis za šolski natečaj. Končala sem nekaj čez 17.30. To je bil moj delovni dan. Zvečer bom še brala gradivo, iz katerega moram pripraviti naloge za šolsko tekmovanje. In tako gre do junija. Natančna evidenca ur pri nas v šoli pa je pokazala, da ni tako malo učiteljev, pišem lahko o zadnji triadi, v osnovni šoli, ki bi z vsemi urami, ki jih opravijo, upravičeno pričakovali, da jim omogočijo izkoristiti nadure še v septembru ali pa ob koncu koledarskega leta. Pa jih ne moremo. Res pa je, da bom gradivo najbrž brala leže in z listom papirja na kolenih.
Toliko o moji 4-urni službi.
Saj ne mečemo vseh v isti koš. Ampak učiteljice, ki delajo od 8-10.30 v prvih razredih pa res ne morejo imeti 40 urnega delavnika kot ostali, ki delajo od 8-16 ipd. Nujno bi morali uvesti evidentiranje prisotnosti na delovnem mestu kot drugod. Plača bi morala temeljiti na opravljenem delu in urah.
Dosti slabo je ko mamica poleti lahko maksimalno vzame 2 tedna dopusta skupaj da gre z otroci na počitnice. Ko se vrne z dopusta se ji v službi nabere nerešenih zadev, da se po dopustu vrača domov po 17.uri. Otroci pa imajo poleti 9 tednov počitnic in če imajo srečo, da imajo še zdrave babice, da lahko pri njej preživijo ostalih 7 tednov v varstvu. Zakaj ne bi imela poleti šola odprta vrata in bi se otroci pač lahko tam srečevali in imeli razne aktivnosti pač v ožjem obsegu. Takrat mislim, da bi imeli manj pripomb nad delom učiteljev.
‘RAZLIKE’ se strinjam, da ne gre vsega metati v isti koš. V šolstvu je zelo nedodelan sistem vrednotenja ur in vsak ravnatelj to naredi malo po svoje. Včasih pride do prav neumnih izhodišč, kot ta, da si ne smeš šteti več kot uro pogovornih ur na mesec, a razredniku le redko uspe izvesti le eno popoldansko pogovorno uro poleg vseh dopoldanskih. To bi pomenilo, da bi lahko po eni uri rekli, da je čas potekel, oziroma bi si starše naročili za eno uro, to pa pomeni, da vsi ne bi prišli na vrsto. To je osnovni problem in zaradi tega se lahko marsikdo skrije in dela tudi manj. Zanimiva bi bila raziskava, ki bi ugotavljala, kateri učitelji, razredni ali predmetni, pogosteje izgorevajo. Iz meni znanega okolja rezultat s srednje velike šole pokaže 5 izgorelih predmetnih učiteljev in 0 razrednih. Slednjega sicer še zdaleč ne gre posploševati. Zagotovo pa je izgorelost tudi posledica neurejenega razmerja obremenitev v osnovni šoli. Razumem pa vašo idejo in se strinjam, da so na šolah še ‘rezerve’, ki bi jih lahko koristneje ‘porabili’. Očitno to ni v interesu tistih, ki odločajo.
Res ni pošteno, da vzgojiteljica v vrtcu dela po 6 ur (zakaj samo 6?), vzgojiteljica v prvem razredu pa 3 ure in ima prva v vrtcu zaposlena 20-25 dni letnega dopusta, druga zaposlena v šoli pa 4krat toliko (92 dni). Pa naj kdo reče, da so učitelji v šoli reveži.
Ta neskladja bi morali nemudoma odpraviti in pravično zmanjšati plače v šolstvu, ker pač ne delajo polni delovni čas.
Delam 9.leto. Imam 27 dni dopusta. V začetku januarja mi je ravnatelj pomolil pod nos list, na katerem piše, da je 61 prostih dni – 27 dni dopusta = 34 dni.
34 delovnih dni (računanih krat 8, ne gre za pedagoške ure).
Te bom spravljala noter s prenavljannjem priprav in letnih priprav, ker si pač vsake toliko na MŠŠ izmislijo spremembe v učnih načrtih, in
(pišem od januarja) z
– raznimi izobraževanji po sobotah (do danes 3 takšne sobote po 6-12 ur), pomladanski čas je z njimi najbolj nabasan,
– izobraževanji v popoldanskem času (vključno z jutri 3 take po 4,6 in 6 ur), pomladi je tega največ,
– s popoldanskimi konferencami (ob 15.uri; pa me nihče ne vpraša, kje bom čakala, ali se bom vozila nazaj, o potnih stroških ni duha ne sluha – mimogrede, a nimajo sicer deljenega delovnega časa višje plačanega?) – do danes 3 takšne (od 15h-17h),sicer vsak mesec ena,
– s strokovnimi aktivi (do danes tri taki (po 2 -3 ure), sicer vsak mesec vsaj en,
– s sobotnimi planinskimi izleti (od januarja do danes 2 taka, z 8 in 9 urami),
– z govorilnimi urami popoldne (dopoldanskih si ne smem šteti), vsak mesec 1x od 17-19h, pri tem pa mnogi starši ne morejo razumeti, zakaj nisem na voljo že od 14h naprej…in se najde kak as, ki pride tudi 10 čez sedmo,
– z različnimi sodelovanji, prireditvami, proslavami (do danes 3 takšne, po 4,3 in 6 ur),
– s spremstvi otrok nevemkamvse (športna tekmovanja, druga tekmovanja, proslave, nastopi…),
– sodelovanje v različnih projektih (jutanji sestanki 7.00, popoldnaski sestanki, priprava gradiv za izobraževanja, ki jih vodim za sodelavce..)…
– da ne omenjam štirinajstnevnega izobraževanja v poletnih počitnicah, ko bom tam noč in dan (pa gre za zadevo, ki jo potrebuje in forsira šola, ne jaz)…
Ob teh ljubih sobotah ni nobenih malic, da smo si na jasnem…ostali, ki ste v službi 8 ur, jih dobite za vsakih 8 ur. Mislite, da bom dobila dnevnice??? Ha!
Seštevate?
Pa ne da se mi več pisat.
Ne morem pa razumeti, kako – pa ste menda odrasle osebe – vidite samo tisto od 8-10.30 (Halo??? Kdo dela tako? Nikoli niso in tudi zdaj ne, sem prepričana).
Ali se kdo zaveda, da je treba tu in tam popraviti kopico zvezkov?
Da je treba sestaviti teste, ustna vprašanja, popraviti teste, napisati priprave, sto poročil za vsakič, ko vaši sončki ne morejo prdniti, narediti tudi kak didaktični pripomoček?
Pred tremi leti sem se poročila. kaj mislilte, koliko dopusta sem lahko dobila? Tri dni je le teorija. Se sprašujete, kdaj sva šla na poročno potovanje?
A lahko greva smučat, ko je za odtenek ceneje? Pa na morje septembra? Starši nonšalantno vzamejo otroke za teden dni iz šole in grejo. Ker lahko. Pa hvalabogu, zaradi otrok, da jih peljejo.
A mislite, da si lahko privoščim podaljšan vikend?
In ko me ni (bolniška, poroka…), prej napišem vse priprave za tiste dni, izdelam vse pripomočke, in potem popravljam teste za nazaj in zvezke ipd. Ker ni to tako nadomeščanje, da naredijo vse namesto tebe (in vem in razumem, da nekateri po dopustu ostajate dlje v službi). Jaz tudi.
Plača? Naziv mentor, napredovala za 1 lai 2 plačna razreda (saj ne vem, s tem se toliko ne ukvarjam). Cca. 1000-1100€.
A tega učiteljice vaših otrok ne počnejo? Ker potem jih je RES TREBA DATI NA INŠPEKCIJO. KER GROBO KRŠIJO POGODBO. In to mislim resno.
A menim, da imate prej vi strahovito omejen vpogled v delo učitelja.
Zato, dobro razmislite, preden pišete neumnosti.
In mimogrede, ne verjamem, da se toliko učiteljev boji inšpekcije, kot mislite vi. Za vsako vašo besedo pa inšpektor tudi ne bo letel v šolo, še amnj pa utemeljeno kaznoval učitelja. Vprašajte kakšnega, kaj si mislijo o NEKATERIH današnjih starših.
In če je že tak fajn…Kardeljeva ploščad v LJ in Koroška cesta v Mariboru kar čakata po nadebudnih študentih različnih pedagoških smeri! Zato, drage mamice, kar v referat pa se vpisat!
Pa sončen pozdrav!