Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? toplice-negativni odgovor ZZZS-ja

toplice-negativni odgovor ZZZS-ja

Pozdravljeni,

sprašujem v zvezi s toplicami. Zdravnik onkolog je mami predlagal-toplice. Njen osebni zdravnik je dokumentacijo poslal naprej na ZZZS, od tam pa je mama dobila pošto z negativnim odgovorom.
A je to možno, glede na to da ji je odstranjena dojka v celoti in vse bezgavke?
A je možno, da ji toplice ne pripadajo ali pa je na ZZZS poslana nepopolna dokumentacija?
Ima kdo podobno izkušnjo?

Vnaprej hvala za odgovore.

pritožite se. dokumentacija je popolna, ker se pošlje celoten karton.

če je že končala z onkološko terapijo (obsevanja, KT) potem bi ji mogli dati, če jo to še čaka, potem ponavadi zavrnejo.

M

Stricu (76 let) so februarja namestili umetni kolk. Predlog za zdravilišče je podal že zdravnik v bolnici, pa je bil zavrnjen. Napisali smo pritožbo, pa je bilo ponovno zavrnjeno zdraviliško zdravljenje. Ni denarja, varčujejo,…. da ne razlagam, kaj si mislim o našem zdravstvu.

Ej, obvezno dajte pritožbo !
Je tako da pač testirajo (pomanjkanje denarja, kao) ker se jih večina ne pritoži in je zadeva za njih končana.

Iz lastne izkušnje ti povem da mi je bila s strani komisije pred leti prav tako zavrnjeno, šlo je za dermatološko zadevo, v tročlanski komisiji pa so bili podpisani sledeči zdravniki: porodničar(ka), psihiater in specialist medicine dela…. Seveda sem dal pritožbo, bil vabljen na komisijo (ena zdravnica, pregled 2 minute) in takoj dobil odobreno.

No, kar se tiče vaše zadeve je malo drugače, vsekakor pa ugovor dajte v roku.

Pritožite se v roku, ki je naveden na odločbi.
Zdravljenje mami pripada po 45. členu pravil ZZZS:
45. člen

(1) Zavarovana oseba je ob upoštevanju pogojev iz prejšnjega člena upravičena do zdraviliškega zdravljenja pri naslednjih bolezenskih stanjih:
. Ginekološke bolezni:

– stanja po radikalnih operacijah na rodilih zaradi malignomov;

– stanja po operacijah malignomov na rodilih in postoperativni radioterapiji ali obsevalni terapiji;

– stanja po popolni odstranitvi maternice, jajcevodov in jajčnikov s komplikacijami;

– stanja po operativnem zdravljenju malignoma dojk;

– endokrinološke motnje, pri katerih je zdraviliško zdravljenje uspešnejše od drugih metod zdravljenja (hipergonadotropna ovarioplegična ali Netterjeva amenoreja).

10. Rakaste bolezni:

– stanja po radikalnih operacijah malignomov po operaciji ali obsevalni terapiji oziroma kemoterapiji, če je pričakovati odpravo funkcijskih motenj.

Kolikor poznam pacientke s tako ali podobno operacijo, tudi sama sem med njimi, smo vse dobile odobreno zdraviliško zdravljenje – če so bile terapije že končane.

Dobro preberi odločbo, na kaj se sklicujejo pri zavrnitvi. Ali je morda mama pred kratkim že bila v zdravilišču na stroške zavarovalnice? Slišala sem, da ti zdraviliško zdravljenje ponovno pripada šele po dveh letih.

Sicer pa se pritožite. Pa pazi, rok za pritožbo je mislim da komaj tri delovne dni! V pritožbi obširno razložite mamine težave, ki so posledica operacije – gotovo ima zdaj slabšo gibljivost ramenskega sklepa, saj smo jo imele vse.

V Delu je ravno prejšnji teden bilo pisanega nekaj o tem. Pritožite se, imate vsaj še kakšno možnost!!!!!
sicer pa mi je sodelavka z istim problemom povedla, da gre za splošen problem predvsem na Gorenjskem. Menda, da Gorenjke bolj poredko dobijo to vrstno zdravljenje, kot je povprečje za ostalo SLO.
Veliko sreče in zdravja!

Pozdravljeni,

ponovno se oglašam – žal še bolj razočarana kot prej.
Po prejetem neg.odgovoru smo se seveda pritožili. Rezulat naše pritožbe
je bil še en negativni odgovor. Enostavno ne morem verjeti, da se to
lahko dogaja.
Zdaj smo pritožbo poslali na Delovno in socialno sodišče (tak je uradni postopek)a žal tudi od njih ne pričakujemo preveč.
Toliko, da veste, kaj vse se dogaja v našem zdravstvu 🙁

Lep pozdrav vsem,
Razočarana

Sinoči so na TV v Polnočnem klubu debatirali o zdraviliškem zdravljenju. Gost je bil tudi starejši zdravnik, ki je poklicno “Imenovani zdravnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije”, torej oseba, ki neposredno odloča o upravičenosti do zdravljenja v naravnem zdravišču. Ta mi je s nekaterimi svojimi trditvami pošteno dvignil tlak, kar pa je seveda povsem moj problem. Posledica tega pa je tudi ta moj prispevek.

Med drugim pa je gospod navedel, da ZZZS letno prejme 35 000 zahtevkov za zdraviliško zdravljenje, odobrijo jih pa približno 17 000. Če sem si prav zapomnil, se pravočasno (v roku treh delovnih dni) pritoži 10% od 18 000 zavrnjenih, uspešnih pritožb pa je baje okrog polovica, torej 900. Na delovno sodišče se je v letu 2007 menda obrnilo 57 pritožnikov, od katerih je bilo le 8 uspešnih. Mislim, da te številke povedo vse! Pri tem je zanimivo, da ZZZS na tej finančni postavki vsako leto še ostanejejo prosta sredstva! ZZZS celo meni, da obseg pravic pacientov do zdraviliškega zdravljenja ni preširok, nasprotno baje ga bodo še razširili. Pri tem gospod vsakemu zavrnjenemu pacientu priporoča, da se pritoži! Res ne vem, kdo ima tu koga za norca!

Iz navedenega osebno sklepam, da naši izbrani zdravniki, ki na osnovi mnenj specialistov vlagajo predloge za naše zdraviliško zdravljenje, ne znajo realno oceniti, kdaj bo takšno zdravljenje pacientu pomagalo in kdaj ne (vsi menda za čuda želijo svojim pacientom dobro), zato o tem mora objektivno odločati “Imenovani zdravnik Zavoda”. Ta je objektiven morda zato, ker pacienta sploh ni videl in nič ne ve o njegovih stvarnih problemih in potrebah? K njemu je po pravilih ZZZS potrebno poslati tudi morebitno pritožbo na njegov lasten sklep (po principu turškega prava: kadija te tuži-kadija ti sudi). V postavljenem roku 3 delovnih dni je sicer res možno sestaviti laično pritožbo (navesti številko odločbe, datum odločbe, organ, ki je odločbo izdal, razloge, zakaj se ne strinjate z odločitvijo in jo lastnoročno podpisati, po možnosti pa predložite vse dokaze, s katerimi utemeljujete vaše navedbe, to je seveda zadevno medicinsko dokumentacijo, za katero ste tako dolžni skrbeti sami). Imenovani zdravnik Zavoda” potem mora zadevo še enkrat pogledati, tudi v luči vaših pritožbnih navedb. Ker običajno vtraja pri pravilnosti svoje prvotne odločitve. (če bi bili ti zdravniki strokovno zmotljivi, najbrž ne bi bili “imenovani”!), pritožbo odstopi v reševanje organu druge stopnje.
Za pričakovati je, da komisija na višji stopnji ne bodo oporekala mnenju svojega kolega in ga postavljala v slabo luč. Sicer obstajajo “Pravila”, ki dajejo “imenovanim” okvire delovanja, v ničemer pa ne obvezujejo. Ne glede na vsa pravila lahko “imenovani” vedno izda odločbo, da niste upravičeni do zdravljenja v naravnem zdravišču, z obrazložitvijo, da je “Predlog je preuranjen”! “0 morebitni indikaciji za zdraveliško zdravljenje bo potrebno morda ponovno odločati po kontrolnem pregledu pri specialistu, v kolikor bo to narekoval tedanji …. status.” Če pa jih kdo želi kljub temu prebrati jih v nadaljevanju navajam:

IV/5. Pravica do zdraviliškega zdravljenja

43. člen

(1) Zavarovani osebi so zagotovljene storitve zahtevnejše medicinske rehabilitacije, ki se izvajajo s souporabo naravnih zdravilnih sredstev v naravnih zdraviliščih.

(2) Zdraviliško zdravljenje je:

1. nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja po zaključenem zdravljenju v bolnišnici, na kliniki ali inštitutu. Šteje se, da gre za nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja v naravnem zdravilišču, če se to nadaljuje neposredno po končanem zdravljenju v bolnišnici ali najpozneje pet dni po odpustu. Izjemoma je ta doba lahko daljša, ko iz medicinskih razlogov ni možno prej pričeti z rehabilitacijo v zdravilišču, ker bi to škodilo zavarovani osebi. V teh primerih se mora rehabilitacija začeti z datumom prenehanja kontraindikacij za zdraviliško zdravljenje;

2. zdraviliško zdravljenje, ki ni nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja in se izvaja na:

– stacionarni način, ko mora zavarovana oseba zaradi svojega zdravstvenega stanja in drugih pogojev med rehabilitacijo bivati v zdravilišču;

– ambulantni način, ko zavarovana oseba glede na svoje zdravstveno stanje in druge pogoje dnevno prihaja v zdravilišče.

(3) Zdravljenje v zdravilišču brez souporabe naravnega zdravilnega sredstva ne šteje za zdraviliško zdravljenje.

44. člen

(1) Zavarovana oseba ima pravico do zdraviliškega zdravljenja, če imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija zavoda odločita, da je le-to utemeljeno.

(2) Pravica iz prejšnjega odstavka je zagotovljena pri bolezenskih stanjih, ki so določena s pravili, če zdraviliško zdravljenje zagotavlja izpolnitev vsaj še enega od naslednjih pogojev:

1. bistveno izboljšanje zdravstvenega stanja za daljši čas;

2. povrnitev funkcionalnih in delovnih sposobnosti;

3. preprečitev napredovanja bolezni ali slabšanja zdravstvenega stanja za daljši čas;

4. zmanjšanje pogostnosti zadržanosti od dela zaradi bolezni ali zdravljenja v bolnišnici.

45. člen

(1) Zavarovana oseba je ob upoštevanju pogojev iz prejšnjega člena upravičena do zdraviliškega zdravljenja pri naslednjih bolezenskih stanjih:

1. Bolezni gibalnega sistema:

– stanja po hujših poškodbah, težjih operacijah in opeklinah na gibalnem sistemu s funkcijsko prizadetostjo, s popravljivimi funkcionalnimi motnjami, in sicer neposredno po bolnišničnem zdravljenju, kot nadaljevanje zdravljenja zaradi rehabilitacije;

– težke bolezni in stanja hrbtenice po poškodbah ter operativnih posegih na hrbtenici;

– vnetne revmatične bolezni, kot so: juvenilni kronični artritis, revmatoidni artritis, serološko negativni spondilartritis (ankilozirajoči spondilitis, psoriatični artritis ali spondilartritis, Reiterjeva bolezen, enteropatski spondilartritis), stanja po operacijah na sklepih zaradi revmatizma (sinovektomija, artroplastika, druge korektivne operacije na sklepih in hrbtenici), po izotopski sinovektomiji velikih sklepov (praviloma 7 dni po aplikaciji izotopa);

– degenerativne revmatične bolezni sklepov in hrbtenice, kot so artroze velikih sklepov (kolki, kolena) s funkcionalno prizadetostjo ter generalizirana spondiloza hrbtenice s težjo funkcionalno prizadetostjo;

– zunajsklepni revmatizem, ko je prizadeta funkcija ramena, kolka ali kolena;

– sistemske vezivnotkivne bolezni (sistemska skleroza s hitrim slabšanjem kožne simptomatike ter nastajanjem kontraktur sklepov).

2. Bolezni živčnega sistema:

– organske pareze in paralize s hujšo motnjo funkcije pri dnevnih aktivnostih praviloma neposredno po bolnišničnem zdravljenju;

– stanja po poškodbah in nevrokirurških operacijah na osrednjem in perifernem živčevju po operativnem zdravljenju in pri popravljivih funkcionalnih motnjah.

3. Bolezni prebavnega sistema:

– bolezni požiralnika, in sicer hiatalna kila s težjo obliko vnetja požiralnika, če še ni predviden operativni poseg, ter stanja po operativnih posegih na požiralniku;

– bolezni želodca in dvanajstnika: kronična razjeda želodca ali dvanajstnika s pogostimi recidivi, hujšanjem in funkcionalnimi motnjami; težja erozivna gastroduodenopatija in stanja po operativnih posegih na želodcu ali dvanajstniku s posledičnimi funkcionalnimi motnjami, pri stomalni razjedi, anastomozitisu ter erozivnem hemoragičnem gastritisu krna želodca in različnih postresekcijskih sindromih;

– bolezni ozkega in širokega črevesa, kot so maldigestija in malabsorbcija z znatno izgubo telesne teže, po odstranitvi vzroka, Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis s težkimi funkcionalnimi motnjami, divertikuloza črevesja s težkimi funkcionalnimi motnjami in stanja po resekcijah ozkega in širokega črevesa oziroma anorektuma.

4. Bolezni jeter, žolčnika in pankreasa:

– stanja po toksičnih ali medikamentnih okvarah jeter, pri kroničnem aktivnem ali persistentnem hepatitisu, primarni biliarni jetrni cirozi, stanjih po operativnem posegu na žolčniku, žolčnih izvodilih in jetrih, ki so jim sledile komplikacije; stanja po jetrnih transplantacijah;

– stanja po akutnem pankreatitisu po odstranitvi vzroka oziroma pri kroničnem pankreatitisu z izrazito maldigestijo, stanja po operaciji na trebušni slinavki, stanja pri osebah, zdravljenih s kemoterapijo.

5. Endokrinološke bolezni in bolezni presnove:

– sladkorna bolezen s težjimi komplikacijami;

– akutna hepatična porfirija;

– rehabilitacija po operacijah obsežnih tumorjev v hipofizno – hipotalamičnem območju.

6. Bolezni srca in ožilja:

– stanja po akutnem srčnem infarktu po končanem bolnišničnem zdravljenju v drugi fazi rehabilitacije, če ni izvedljiva ambulantna rehabilitacija zaradi oddaljenosti zavoda, ki jo izvaja;

– stanja po operaciji na srcu in ožilju neposredno po bolnišničnem zdravljenju.

7. Kronična obstruktivna pljučna bolezen in astma s pogostimi napadi:

– stanja z močno zmanjšano pljučno funkcijo;

– juvenilna astma s pogostimi napadi.

8. Ginekološke bolezni:

– stanja po radikalnih operacijah na rodilih zaradi malignomov;

– stanja po operacijah malignomov na rodilih in postoperativni radioterapiji ali obsevalni terapiji;

– stanja po popolni odstranitvi maternice, jajcevodov in jajčnikov s komplikacijami;

– stanja po operativnem zdravljenju malignoma dojk;

– endokrinološke motnje, pri katerih je zdraviliško zdravljenje uspešnejše od drugih metod zdravljenja (hipergonadotropna ovarioplegična ali Netterjeva amenoreja).

9. Kožne bolezni:

– generalizirana oblika psoriaze in nevrodermitisa.

10. Rakaste bolezni:

– stanja po radikalnih operacijah malignomov po operaciji ali obsevalni terapiji oziroma kemoterapiji, če je pričakovati odpravo funkcijskih motenj.

(2) Pri otrocih so razlog za zdraviliško zdravljenje tudi:

1. kronične bolezni dihal;

2. težke oblike anemij;

3. rekonvalescenca po težkih operativnih posegih;

4. hujše dermatoze (epidermolysis bullosa, sclerodermia);

5. ichthyosis vulgaris;

6. rekonvalescenca po tuberkulozi in hujših boleznih dihal.

46. člen

Šteje se, da zdraviliško zdravljenje ni strokovno utemeljeno in zato ni pravica iz obveznega zavarovanja, kadar so v času predvidenega zdraviliškega zdravljenja pri zavarovani osebi prisotne:

1. hude duševne motnje ali motnje osebnosti, zaradi katerih zavarovana oseba ni sposobna sodelovati v postopku zdraviliškega zdravljenja;

2. toksikomanije in kronični etilizem;

3. slabo urejena epilepsija;

4. nalezljive bolezni (akutne in kronične v kužnem stanju);

5. aktivne in evolutivne oblike pljučne in izvenpljučne tuberkuloze;

6. kronične organske bolezni v fazi akutnega poslabšanja, ki lahko povzroči dekompenzacijo vitalnih organov;

7. diabetična ketoacidoza in hiperozmolarni sindrom;

8. pogoste in močnejše krvavitve;

9. rakaste novotvorbe, ki niso bile operativno odstranjene ali zaustavljene v rasti z obsevanjem;

10. nosečnost;

11. senilni marazem in težje oblike generalizirane ateroskleroze.

47. člen

(1) Zdraviliško zdravljenje vključuje storitve rehabilitacije ter pripomočke in zdravila za njeno izvajanje, v primeru stacionarne rehabilitacije pa tudi nastanitev in prehrano med bivanjem v zdravilišču. Med bivanjem v zdravilišču je zavarovani osebi zagotovljena tudi nujno zdravljenje in nujna medicinska pomoč.

(2) Zdravila na recept, ki jih je zavarovana oseba uporabljala že pred začetkom zdraviliškega zdravljenja, niso pravica iz zdraviliškega zdravljenja.

(3) Če oseba med bivanjem v zdravilišču zboli zaradi druge bolezni, kot je bil razlog za zdraviliško zdravljenje, in ni
mogoče izvajati programa rehabilitacije, se zdraviliško zdravljenje prekine in se lahko nadaljuje v skladu s pravili.

(4) Če je kljub bolezni izvajanje rehabilitacije možno, zagotavlja neodložljive zdravstvene storitve območni izvajalec s področja osnovne zdravstvene dejavnosti.

48. člen

(1) Zdraviliško zdravljenje traja praviloma 14 dni. Izjemoma sme imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija predlagati daljše zdravljenje ali ga na predlog zdravilišča podaljšati do 28 dni, če je s tem pričakovati občutno boljši uspeh rehabilitacije. Zdraviliško zdravljenje se izvaja v določenem trajanju brez prekinitev. Če prekinitev zahteva zavarovana oseba, izgubi pravico do nadaljevanja zdraviliškega zdravljenja.

(2) Zdraviliško zdravljenje otrok traja praviloma 21 dni.

(3) Zavarovana oseba lahko uveljavlja pravico do zdraviliškega zdravljenja zaradi iste bolezni oziroma enakega stanja največ enkrat na dve leti, otroci pa največ enkrat letno.

49. člen

(1) Zavarovana oseba ima v okviru zdraviliškega zdravljenja pravico do vrste in obsega storitev, ki jih določi imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija v skladu s standardi. Standarde storitev po posameznih bolezenskih stanjih določita zavod in Ministrstvo za zdravje v sodelovanju s skupnostjo slovenskih naravnih zdravilišč.

(2) Obseg storitev iz prejšnjega odstavka se lahko spremeni na predlog zdraviliškega zdravnika in s soglasjem imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije, ki je zavarovano osebo napotila na zdraviliško zdravljenje.

SREČNO, prijatelj - Jože

Gospod Jože,
najprej res hvala k vašem prispevku.
Nekaj bi še vprašala če ste slišali ali pa če kdo drug ve:

a so v oddaji mogoče omenili približno koliko časa se zadeva “rešuje” na sodišču? Ima kdo podobno izkušnjo?

V oddaji ni bilo omenjeno to kar vas zanima. Načelno je sodišče v socialnih sporih zavezano , da postopa hitro. O pravici do zdraviliškega zdravljenja odloča sodnik posameznik in ne senat, kar bi tudi moralo pomeniti hitrejši postopek. Hitrost reševanja pa seveda tudi zavisi od obremenjenosti sodišča in je glede na sedanji štrajk sodnikov kar koli težko ugibat..
Osebno menim, da so vaši mami kršene pravice, zato vam iskreno želim, da uspete.. Kot rečeno, je tisti “imenovani” včeraj bluzil, da so pravila jasna in da se oni strogo držijo pravil, ki jih menda zdravniki predlagatelji zdraviliškega zdravljenja ne poznajo dovolj. Zdelo se mi je, da je bil zelo ponosen, da je pred sodiščem uspelo le 8 pritožnikov.

SREČNO, prijatelj - Jože

Meni pa odklonitev toplic ne pomeni tako kršenje pravic. Huje je, ko ljudi, ki nimajo nikogar doma in stojijo še komaj na nogah, pošiljajo iz bolnišnic. Menda imamo premalo negovalnih bolnišnic, vendar bi morali najti rešitev tudi za to. Sploh mi pa ni logično, da pošiljajo ljudi v toplice, kjer se prehranjujejo na račun zdravstva, pravijo pa, da so bolnišnice oz. bolniški dnevi predragi!! Ukiniti je potrebno penzione v toplicah in zdravstvo naj plačuje le terapije.

Načelno je vse res, kar si napisal, le da gre za mešanje hrušk in jabolk.

Povsem se strinjam s tabo, da je zares velik problem, “da ljudi, ki nimajo nikogar doma in stojijo še komaj na nogah, pošiljajo iz bolnišnic”. Res je tudi, da premoremo samo eno negovalno bolnišnico v Sloveniji in sicer tisto v Sežani, ki je vedno povsem polna. Strinjam se, da bi bilo treba teh mnogo več in da bi morali čimprej najti rešitev tudi za ta problem. Slovenske splošne bolnišnice pač več niso namenjene umiranju, zavračajo celo samoplačniško negovalno oskrbo. Vprašanje kako in na račun koga rešiti problem negovalnih ustanov, bi vsaj po moje zahtevalo odprtje ene posebne teme.. Prvi poskus tovrstne oskrbe v privatni režiji, ki ga je predstavljal dom Črni les je zatrt že v sami kali!

Tvoj predlog, da se zdravljenje v zdraviliščih omeji izključno na ambulantni način, to je, da zavarovana oseba ne glede na svoje zdravstveno stanje in druge pogoje dnevno prihaja v zdravilišče, bo verjetno sprejet v eni od naslednjih faz prehoda v popolni kapitalizem..

Zaenkrat je ta pravica kot ostanek socializma zagotovljena še vsem zavarovancem pri bolezenskih stanjih, ki so določena s citiranimi Pravili in če zdraviliško zdravljenje zagotavlja izpolnitev vsaj še enega od naslednjih pogojev:
1. bistveno izboljšanje zdravstvenega stanja za daljši čas;
2. povrnitev funkcionalnih in delovnih sposobnosti;
3. preprečitev napredovanja bolezni ali slabšanja zdravstvenega stanja za daljši čas;
4. zmanjšanje pogostnosti zadržanosti od dela zaradi bolezni ali zdravljenja v bolnišnici.

Iz navedenega se vidi, da nihče ne pošilja ljudi v toplice, le da bi se tam le prehranjevali na račun zdravstva. Problem o katerem govorimo v tej temi je, da je nekaj narobe s Pravili, zdravniki ali ZZZS, če to pravico lahko uveljavi le polovica tistih za katere so v skladu s temi pravili podani uradni medicinski predlogi. Nedvomno prihaja do različnega obravnavanja ljudmi z enakimi diagnozami in stanji, kar lahko vidiš tudi iz predhodnih prispevkov! To, da priporočila specialistov koregirajo “imenovani” zdravniki (beri uradniki ZZZS) po svojih prostih prepričanjih verjetno ni povsem prav, saj kljub morda njihovi skrajni poštenosti, to poraja neverjetne možnosti za delovanje korupcije, vez in poznastev in je zato vseskozi generator sumov v poštenje zdravnikov, še bolj pa “imenovanih” selektorjev! Tako je seveda le moje mnenje.

SREČNO, prijatelj - Jože

Prijatelj, mi lahko poveš, kakšne terapije v toplicah dobi nekdo, ki je preživel srčni infarkt? Pravijo, da je tam podaljšano zdravljenje. Poznam človeka, ki mu je to bilo strašno odveč in je komaj pričakal, da se je končalo, pa drug primer, ko zdravnik ni hotel po infarktu v toplice, ker mu tako tam ne morejo nič pomagat. Toplice imajo svoje menagerje, ki hodijo okrog zdravnikov in jih tudi gostijo tako kot farmacevti. In to je to. Menda se to celo vidi pri predlogih in nagovarjanju pacientom, da samo te in te toplice učinkujejo. Bolj podrobno se ne sme pisat. Ne rečem pa, da za kakšne poškodbe ne pomagajo, čeprav bi mogoče fizioterapija na suhem včasih še bolj.
Pa še nekaj: danes menda odločajo v parlamentu o spremembah, da bodo iz zdravstvene blagajne namenili plačilo za prostovoljno oz. dodatno zavarovanje za tiste, ki tega ne zmorejo plačevat. Ali se vam ne zdi, da nam bo ministrstvo oz. parlament na ta način zmanjšalo sredstva za zdravljenja – taka in drugačna? Ta plačila bi morala nakazovat sociala, ne pa zdravstvo, ampak ljudje so kar tiho….
Nihče se ne razpiše o teh milijonih.
Prijatelj, še se kaj oglasi in
srečno!

Opravičujem se glede navedbe, da bodo za socialno šibke plačevali dodatno zavarovanje iz zdravstvene blagajne. Včeraj so obveščali mediji, da bo to bremenilo proračun (prejšnji dan sem ravno na radiu slišala obratno).

Me pa čudi, od kje bo ministrstvo dobilo denar za nekatere širitve pravic
– tudi o tem so včeraj razpravljali v parlamentu. Zdravstvena blagajna ne bo vzdržala, kaj bo pa potem? Vse na račun volitev!!

Glede navedb medijev kaj aktualna oblast ponuja in daruje na koncu mandata; komu, kaj, od kod in zakaj, je v predvolilnem času res velika zmeda.. Glavni štos pa je, da takšni zakoni v glavnem obvezujejo naslednjo vlado, kakršna že koli bo… Ja, plačali bomo pa le mi davkoplačevalci, saj ne more nihče drug…

SREČNO, prijatelj - Jože

ZZZS ni ravno radodaren glede zdraviliških zdravljenj bolezni, ki so povezane s srcem. Navajam lasten izvleček iz pravil:

Pacientu uradno pripada nadaljevanje bolnišnišnega zdravljenja po zaključenem zdravljenju v bolnišnici, na kliniki ali inštitutu za stanja po akutnem srčnem infarktu (druga faza rehabilitacije), če ni izvedljiva ambulantna rehabilitacija zaradi oddaljenosti zavoda, ki to izvaja in za stanja po operaciji na srcu in ožilju neposredno po bolnišničnem zdravljenju (standard 5).

Pri tem se šteje, da gre za nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja v naravnem zdravilišču, če se to nadaljuje neposredno po končanem zdravljenju v bolnišnici ali najpozneje pet dni po odpustu. Izjemoma je ta doba lahko daljša, ko iz medicinskih razlogov ni možno prej pričeti z rehabilitacijo v zdravilišču, ker bi to škodilo zavarovani osebi.

Drugače pa si zdravilišča morajo pridobiti uradni status, da smejo izvajati posamezen zdraviliški standard, kar je menda precej komplicirano. Zato tu pogosto nastopi tisto, o čemer pišeš ti. Sicer pa na račun ZZZS v slovenskih zdraviliščih odpade le kakšnih 15% vseh nočitev. Torej so zdravilišča res predvsem tržno usmerjena.

Kakšne so vser terapije v toplicah po infartu ne vem natančno. V Radencih preferirajo svojo vodo, odnosno CO2 kopeli. Gotovo pa so povsod vključene tudi kolektivne fizioterapetske vaje v telovadnici, hehehe..

SREČNO, prijatelj - Jože

Pozdravljeni,
odločila sem se, da se ponovno oglasim, čeprav nimam nobenih pametnih novic.

Kot sem že pisala je mama dobila negativni odgovor glede termalnega zdravljenja po opraciji (zaradi raka odstranjena dojka v celoti, skupaj z vsemi bezgavkami). Pritožili smo se na Delovno in socialno sodišče, ki pa so nam poslali enak odgovor.
kljub njihovem “strokovnem mnenju”, da mami ne pripada zdravilišče, ker se super počuti,…je mama novembra žal umrla (zaradi razširjenosti bolezni)
Boli me, čeprav smo mami lani omogočili nepozabno poletje na morju in vem, da ji je bilo lepše, kot če bi bila v Termah – vseeno.
Poleti je bila v Termah moja bivša sodelavka – zgroženi smo bili zaradi njihove nestrokovnosti,…po njihovih “terapijah” je imela še večje težave.
Glavno pa je, da je bilo tam polno “vojnih veteranov” – zdravih, ki so pokali od dolgočasja.
Upam, da nisem koga užalila, ker ni bil to moj namen. Sem pač zeloooo razočarana nad omenjeno temo.

Lepo pozdravljeni

še bolj razočarana

Spoštovani,
čeprav ste najhujše že preboleli, prejmite moje sožalje ob izgubi vaše mame. Povsem razumem tudi vaše razočaranje nad uradniki ZZZS-ja.

Menim, da je prav, da ste oglasili še enkrat in povedali svoje mnenje. Glede dodeljevanja termalnega zdravljenja nimam kaj dodati, razen da vaša opažanja niso osamljena. ZZZS-jev sistem dodeljevanja pravic in pritožb nanje je namenjen le igranju navidezne demokratičnosti.

SREČNO, prijatelj - Jože

New Report

Close