Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva telovadba v zgodnji nosecnosti

telovadba v zgodnji nosecnosti

Noseča sem 4 mesece in bi rada začela kam hoditi na
telovadba, ki je primerna mojemu trenutnemu stanju.
Mi lahko kaj predlagate?
Eno vprašanje bi še imela:
v naslednjem mesecu sem naročena na utrazvok sklepov
in mišič, ali lahko to škodi kaj mojemu plodu?
Hvala in lepo pozdravljeni.

Draga Tilka,

v nosečnosti lahko počnete pravzaprav vse dokler vas pri tem trebuh ne ovira. Odsvetujemo pa športe s kontaktom (kjer pride do medsebojnih udarcev) in take, pri katerih se razvijajo večje hitrosti (smučanje, kolesarjenje, dirkanje z vozili…).

Če pri ultrazvoku sklepov mislite na terapevtski ultrazvok, ki ustvarja “toplotno energijo”, potem ta ultrazvok ne pride v poštev razen na zelo oddaljene sklepe, koleno, gleženj, komolec, nikakor ne blizu telesa.

Od katerega meseca dalje odsvetujete omenjene športe, pri katerih se razvijajo večje hitrosti?Ali je kolesarjenje na sobnem kolesu, na minimalni težavnostni stopnji, 20km/uro škodljivo za nosečnico?
Hvala lepa in lep pozdrav!

Omenjene športe sem navedel zaradi možnosti padcev in poškodb z ostrim ali topim predmetom (palice, belanca, udarci itd.) ne zaradi napora. Sobno kolo lahko gonite kolikor hočete, vendar odsvetujemo “kondicijske treninge” z maksimalnimi obremenitvami.

Spoštovani!

Sem v prvem mesecu nosečnosti in imam 9 januarja odstranitev znamenja. ( BRADAVICE ) na križu. Je to lahko škodljivo za plod.?

Hvala lepa;
Mojca

Ne, ni škodljivo. Brez skrbi.

Spoštovani!

Pozabila sem Vam povedati, da je pri odstranitvi znamenja potrebna lokalna inekcija.Ali je to še vedno varna za plod.

Hvala lepa;

Mojca

DA!

lep pozdrav.

pišem vam zato, ker šele načrtujeva s fantom nosečnost in tudi upava, da bom v naslednjem mesecu lahko že zagotovo vedela, da sem noseča (ali pa tudi ne). Ker pa sem 07.02.2003 naročena pri dermatologu za odstranitev 3 maternih znamenj na trebuhu me zanima tako kot Mojco ali je varno za plod al ne. Ker pa jih imam na trebuhu in ne na križu me zanima ali je odstranitev maternih znamenj na trebuhu tudi varna al ne, kar se tiče lokalne inekcije in šivov. Glede na to, da imam znamenja na trebuhu me malo skrbi, da bi lahko bilo kaj narobe v nadaljnji nosečnosti (seveda če bom zanosila). Hvala za odgovor in lep dan.

Draga Maša,

včasih me preseneča, kako ženske svoj trebuh kar enačite “z nosečnostjo in plodom”. Karkoli se dogaja s trbuhom ali na njem vam povzroča neverjetne skrbi, kako bi to lahko vplivalo na plod! Velika zmota! Nosečnost nima s kožo in podkožnim tkivom, kjerkoli na telesu že je, prav nič opraviti. Plod pa je varno “spravljen” v maternici in mu le malo stvari lahko pride do živega. Znamenje vam bodo odstranili iz kože in se trbušni votlini in maternici nihče še od daleč ne bo približal.

Najlepše se vam zahvaljujem za tako hiter odgovor. Vem, da imam včasih res mal čudna vprašanja, ampak se mi zdi, da je le dobr vprašat koga, ki se spozna na določeno temo kot pa da tavam v temi. Upam, da vam lahko še kdaj postavim kakšno trapasto vprašanje (npr. ko bom zanosila bom imela kar precej podobnih vprašanj in če mi kdo drug ne bo znal odgovorit boste to vi). lep sončen dan

O.K., vseeno pa priporočam, da najprej intenzivno pobrskate po forumu ali celo uporabite iskalnik, saj je skoraj na vsa vprašanja že bilo odgovorjeno.

pozdravljeni,

danes dne 07.02.2003 sem bila pri dermatologu za odstranitev dveh znamenj na trebuhu in ko sem mu povedala, da sem noseča (v ponedeljek sem naredila test CB in je bil pozitiven) je rekel, da mi ne more v tem primeru odstranit teh znamenj, ker ni nobene potrebe, da bi to opravil že sedaj, ker nisem v nevarnosti in da ne ve ali bi lahko bilo kaj narobe ali ne in je bolje preložiti.

lep pozdrav

sabina

če ni potrebe potem tudi po nosečnosti ni potrebe, če je potreba pa lahko znamenje odstranite tudi v nosečnosti. Razen, če gre za popolnoma “estetski poseg”, potem ima dermatolog prav.

New Report

Close