S tem trikom boste hitro odpravili jezo

Foto: Profimedia

So vam že kdaj svetovali, da jezo izlijte na papir? Japonski raziskovalci so zdaj potrdili, da ta trik zares deluje.

Jeza škodi zdravju, zato je pomembno, da jo hitro predelamo in pomirimo negativna čustva. Ta trik je po dognanjih japonskih strokovnjakov pri tem še zlasti učinkovit. Vse, kar potrebujete, sta kos papirja in pisalo …

Psihologi z univerze Nagoya so, da bi ugotovili, kako učinkovito (in sproščujoče) je, če svojo jezo izlijemo na papir, morali najprej razjeziti približno 100 udeležencev študije, ki je bila objavljena v reviji Nature. In kako jim je to uspelo? Udeleženci so morali napisati esej o družbenih problemih, na primer o kajenju v javnosti, nato so njihovo delo ocenjevali, in to na zloben način. “Ne morem verjeti, da lahko pameten človek pomisli na kaj takega,” je le en primer grobega komentarja, ki se je znašel pod slabo ocenjeni eseji. Takšne besede so poskusne zajčke seveda ujezile in svojo jezo in čustva so morali nato zapisati na papir.

Po pisanju so udeležence prosili, naj 30 sekund skrbno berejo svoje zapiske. Nato so eksperiment nadaljevali v dveh skupinah: Ena skupina je papir zapakirala v prozorno plastično mapo, druga pa je papir zmečkala in vrgla v smeti. Učinek je bil osupljiv …

Provokacija je povzročila enako jezo v obeh skupinah, so poudarili raziskovalci in dodali, da se je jeza pri udeležencih že med pisanjem nekoliko polegla, v prvi skupini pa je bila po koncu branja kljub temu višja kot na začetku poskusa, medtem ko je pri udeležencih druge skupine, ki so uničili zapiske, popolnoma izginila.

“Uničenje pisma lahko povzroči, da jeza izgine. Ta ukrep lahko pomaga nevtralizirati negativna čustva, povezana z dogodkom,” so še razložili psihologi. Pri tem ni pomembno, ali kos papirja mirno razrežete ali z jezo vržete v smeti.

Osebnostna rast in razvoj terjata poglabljanje v sebe in ozaveščanje lastnih vzorcev ravnanj. Na forumu Vrnitev k sebi boste našli podobno misleče, ki vam lahko pomagajo in strokovne nasvete. Tako bo tudi izražanje jeze lahko postalo ne obremenjujoče.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
17.06.2024 ob 20:29
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
04.06.2024 ob 13:49
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close