Nekatere osebe s HIV bodo lahko darovalci spolnih celic

N. K., 20. maj 2024
Infektologija
Zunajtelesna oploditev
Foto: Profimedia

Istospolni pari z neprenosljivim virusom HIV bodo po novem lahko darovali jajčeca ali semenčice in postali starši.

Zakoni Združenega kraljestva Velike Britanije se spreminjajo, da bi bili v koraku z znanostjo, ki je dokazano varna, pravijo strokovnjaki. Z zelo učinkovitimi zdravili je namreč mogoče odpraviti tveganje za prenos virusa. Ukrep je del širših prizadevanj za izboljšanje dostopa do zunajtelesne oploditve (IVF) in zagotovitev enakih pravic v LGBT skupnosti.

Osebe z virusom HIV bodo v Britaniji lahko darovale spolne celice družini, prijateljem in znanim prejemnikom, če:

  • imajo “trajno nezaznavno virusno obremenitev”,
  • so vsaj šest mesecev pred darovanjem prejemali protivirusno zdravljenje in
  • je prejemnik seznanjen z diagnozo HIV darovalca in se s tem strinja.

Pravičnejši sistem in zmanjševanje stigme

Britanski ministri ukinjajo tudi dodatne stroške pregledov, ki jih imajo ženski istospolni pari, ko se odločijo za IVF. Ko se tak par odloči, da se uporabi od ene ženske jajčece, druga pa nosi zarodek, mora za razliko od heteroseksualnih parov, ki gre čez postopek IVF, opraviti testiranje za sifilis in nekatere genetske teste (denimo za cistično fibrozo), stroški pregledov pa lahko narastejo vse do tisoč funtov (približno 1.164 evrov).

Ministrica za zdravje Maria Caulfield je dejala, da nove spremembe prinašajo pravičnejši sistem in bodo omogočile več ljudem, da izpolnijo svoje želje o starševstvu. Minister za enakost Stuart Andrew pa je poudaril, da se je zdravljenje okužbe z virusom HIV bistveno izboljšalo in rešilo nešteto življenj, vendar je stigmatizacija še vedno prisotna. “Te spremembe bodo pomagale zmanjšati stigmo in jasno pokazale, da lahko ljudje s HIV živijo polno in srečno življenje.”

Britanska vlada sporoča, da bodo na klinikah lahko začeli izvajati spremembe v prihajajočih mesecih. V Uradu za oploditve in embriologijo, ki nadzoruje klinike, pa pravijo, da bodo kmalu pripravili smernice, s katerimi si bodo klinike pri tej spremembi lahko pomagale.

Da je veliko neznanja in strahu pred osebami, ki živijo s HIV tudi v Sloveniji, je pred časom opozoril prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana: ”Pri učinkovitem zdravljenju je virus nezaznaven v krvi, zato osebe, ki se zdravijo, pri spolnih odnosih ne morejo okužiti drugih. Nezaznavnost pomeni neprenosljivost, kar velja za spolne odnose, velja pa tudi, da so pri nezaznavnosti virusa v krvi tudi drugi prenosi zelo malo verjetni (npr. prenosi v zdravstvu, prenos z nosečnice na otroka itd.). To dejstvo je še zmeraj premalo poznano v javnosti in v zdravstvenih ustanovah. Ničelna toleranca do diskriminacije in destigmatizacija okužbe s HIV sta sestavna nujna pogoja za uspešno obvladovanje epidemije okužb s HIV.”

Vir: https://www.bbc.com/news/articles/c51nn66e415o

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close