Steklina
Pozdravljeni,
V enem clanku sem zasledila, da se steklina lahko prenasa tudi aerogeno. Vceraj sem po nesreci na tleh prijela za nek sluzast izlocek, za katerega ne vem kaj bi lahko bilo in sem ga povohala, saj sem zelela preveriti ali gre morda za iztrebek kaksne zivali. Ker sem doma na kmetiji v blizini gozda me za zanima ali je tveganje, da bi se na ta nacin okuzila s steklino ali kaksno o drugo zoonozo. Na kmetiji imam tudi koze, pujse, konje in macke, ki niso cepljeni proti steklini. Psi pa so cepljeni. Kmetija ni ograjena in je mogoc dostop tudi drugih zivali.
Spoštovani, če živite v Sloveniji, se s steklino nikakor niste mogli okužiti, saj je Slovenija že kar nekaj let stekline prosta država. O možnostih ostalih zoonoz pa na podlagi napisanega ne morem presojati. Predvidevam, da ste si po dejanju umili roke, s čimer ste tveganje za karkoli ostalega, najbrž odpravili.
Spoštovani,
Petletno hči je med igro rahlo ugriznil pes, na koži po enem dnevu sledi ugriza ni videti, sama pravi, da jo je z zobom piknil tako kot pri zdravniku in da se je pikica malo poznala. Kakorkoli, jaz ne vidim nobene poškodbe do krvi.
Pes je bil domač, od starejšega para, a ne vem, ali je cepljen, teh ljudi tudi ne poznam.
Menite, da bi morala kako ukrepati? In če bi pes dejansko imel steklino, mislite da bi bil prenos možen?
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
pri večernem sprehodu na urbanem območju sta me obletela dva (vsaj mislim da) netopirja. Eden je letel 1 m pred mano, drugi pa mi je letel direktno čez glavo. Fizičnega stika med mano in njima ni bilo, sem pa nekje prebral, da lahko že kontakt s slino okuženega netopirja prenaša steklino. Ali je možno, da so lahko netopirju ob preletu delci sline padli iz ust oz. ali je potrebno nadaljnje ukrepanje?
Lep pozdrav
Spostovani, Slovenija je stekline prosta država. Stik z netopirjem na navedeni način ne zahteva nikakršnega ukrepanja. V deželah, kjer steklina je in je prisotna tudi pri netopirjih, so bili tovrstni prenosi, o katerih sprasujete, opisani v jamah, z ogromnim številom netopirjev.
Pozdravljeni,prijela sem mrtvega netopirjoa,sicer z papirnato briscako, mislim,da sem se ga dotaknila, sedaj nisem več prepričana ali je imel kaj sline okoli njega ali ne.
Nato sem še prijela za kljuko na vratih,ki je nato nisem razkužila. Je možnost stekline? Da se bi okužila jaz, ali kdo drug, če bi v tistem momentu prijel za kljuko ter si teoretično podrgnil roko po očeh?
Hvala za odgovor
Spoštovani, Slovenija se je v skladu s pogoji WOAH (World Organisation for Animal Health) v letu 2016 proglasila za državo, prosto stekline, leta 2021 pa je na podlagi zakonodaje EU pridobila status države, proste okužbe z virusom stekline (RABV).
Tudi sicer bi za prenos virusa stekline z netopirja moralo priti ali do ugriza, ali pa bi morala oseba priti stik z aerosolom v jami, z ogromno netopirji.
Kot rečeno, za prenos virusa stekline mora priti do ugriza, oz. stika s slino preko poškodovane kože, oz. neposredno na sluznico; pri netopirjih obstaja tveganje za prenos še ob bivanju v jamah, kjer je ogromno netopirjev in vdihovanju aerosola. Če bi vas netopir uščipnil (ugriznil), in bi prišlo do neposrednega stika s slino, bi vas prosti steklini tudi v Sloveniji cepili, in hkrati zaščititi z imunoglobulinom, ne glede na to, da je Slovenija stekline prosta država. Prav tako se jamarjem svetuje preventivno cepljenje proti steklini.
Kot rečeno, divjih živali se ne dotikamo, jih ne prijemamo in ne prenašamo sami. V primeru nakljucnega dotika si takoj umijemo roke in razkužimo. Proti steklini bi vas cepili in zaščititi z imunoglobilinom, v kolikor bi vas netopir ugriznil, oz. bi prišlo do množičnega stika v jamah (tudi v Sloveniji). Preiskave na posamezne viruse Lyssa, pri netopirjih v Sloveniji, se izvaja iz mrtvih netopirjev po obdobjih, preiskuje različne tipe…. https://journals.plos.org/plosntds/article?id=10.1371/journal.pntd.0011420 Jamarjem se svetuje preventivno cepljenje proti steklini.
Pred približno enim mesecem(natančneje 13.9)je moja mačka imela morebiten stik z netopirjem – ne z istim katerega sem poslala na testiranje.
V soboto 4.10 me je maček popraskal do krvi, na spletu sem prebrala o 10 dnevnem opazovanju, če bi slučajno bil strah za steklino. Je to resnična informacija/praksa?
Če je maček v naslednjih 10 dneh čisto okej, potem ni straha, da bi v primeru stekline virus prenesel name?
Spoštovani, govorimo v samih pogojnikih. Glede na to, da je Slovenija stekline prosta država, mačke v običajnih razmerah sploh ne bi opazovali; sicer pa – če bi se sumilo, da bi mačka vendarle lahko prišla v stik s steklo živaljo, bi se jo opazovalo 10 dni (in če v tem času ne bi pokazala znakov stekline, bi se smatralo, da v obdobju, ko je prišlo do opraskanine, ni bila stekla). Glede na to, da se vaša mačka očitno prosto giblje, jo cepite proti steklini.
Pozdravljeni, pred 4 meseci smo dali uspavati našega psa. Bil je star 12 let, imel je bule po telesu (sprva 2,nato pa se jih je naredilo vsaj 5) iz njih je tekla kri. Ko je šel na blato je bilo črno. Malo pred zadnjim pregledom veterinarja je dobil nekaksen napad, šla sva malo na sprehod, ko sem ga dala nazaj v boks, je hotel popiti vodo, ampak ga je začelo “metati” in bil je že takšen kot da je umrl, ampak se še je pobral gor, zadnje tačke ga sprva niso držale, potem pa se še je vstal, ampak bil zelo slaboten. Veterinar je rekel, da je najbolj humano, da ga uspavamo.
Zanima me,če je lahko imel to znake stekline? Ker mi je njegova slina na koncu prišla v oči in nos. Je pa kuža bil redno cepljen.
Hvala za vaš odgovor