Srce športnikov
pozdravljeni
Bi mi lahko razlozili zakaj kardiologi odsvetujete vrhunski tekmovalni sport posamezniku ki je bil uspesno operiran zaradi prirojene srcne napake(VSD) in je sedaj z njim vse v najlepsem redu , obremenitveni test je bil povsem normalen , ni bilo motnje ritma nite ne ishemije srcne misice skratka vse super, tudi ob maksimalnih obremenitvah ni bilo tezav a vseeno odsvetujete ..? zakaj ?
najlepsa hvala za odgovor
lp
Točno zakaj odsvetujemo bolnikom, ki so bili operirani na srcu, maksimalne obremenitve srca (zlasti tekmovanja v športu) bi težko odgovoril. Mislim pa, da po vsakem posegu v srcu ostane brazgotina. Verjetno boste dobili bolj zadovoljiv odgovor v kardiološki ambulanti za športnike na Polikliniki v Ljubljani (Tel. 01.522.8011).
Pozdravljeni
Mene pa bolj zanima informativne narave, namreč zanima me do katere stopnje pri obemenitvenem testiranju srca mora doseči posameznik da je primeren za vrhunski tekmovalni šport ? Do katere stopnje mora priti oz. katero stopnjo obremenitve mora zdržati brez kakršnih kolih težav ?
Lepo prosim za odgovor in lp
Akcija ritmična = pravilno delovanje srca, ko si utripi sledijo v enaki razdalji.
normokardna = normalno delovanje srca s hitrostjo med 50 – 90 utripov na minuto.
šumov ni = ko se srce skrči, da iztisne kri, nastane zvok Če je zvok zelo kratek pomeni, da v srcu ni nobene napake. Takim zvokom pravimo “toni”. Če je zvok daljši, pomeni, da je s srcem nekaj narobe. V večini primerov nastanejo šumi pri okvarjenih zaklopkah.
Akcija ritmična = pravilno delovanje srca, ko si utripi sledijo v enaki razdalji.
normokardna = normalno delovanje srca s hitrostjo med 50 – 90 utripov na minuto.
šumov ni = ko se srce skrči, da iztisne kri, nastane zvok Če je zvok zelo kratek pomeni, da v srcu ni nobene napake. Takim zvokom pravimo “toni”. Če je zvok daljši, pomeni, da je s srcem nekaj narobe. V večini primerov nastanejo šumi pri okvarjenih zaklopkah.
Pozdravljeni prof. Boris Cibic
Zanima me ali lahko s sportno aktivnostjo preverimo ce imamo zdravo zmogljivo srce ali ne ? npr: 10 km tek v 44 min , dvigovanje utezi, borilni sporti itd.. in ob tem be cutimo nebenih tezav(omotice, slabost..) imamo zdravo srce ali ne ? Kakso je vase mnenje glede tega ?
lp
Glede na vsebino vašega dopisa mislim, da bi vas vsi kardiologi uvrstili v razred NYHA 1 (visoka zmogljivost), pri katerem so lahko prisotne manjše organske prizadetosti srca (blage prevodne motnje, prezgodnji srčni utripi). Če kandidirate za neko prvenstvo, bi vsekakor predlagal, da opravite preizkus zmogljivosti v kompetentnem centru (na pr. v kardiološki ambulanti za športnike na Polikliniki v Ljubljani, Njegoševa 4, tel. 01.522.8011. Srečno.
Glede na vsebino vašega dopisa mislim, da bi vas vsi kardiologi uvrstili v razred NYHA 1 (visoka zmogljivost), pri katerem so lahko prisotne manjše organske prizadetosti srca (blage prevodne motnje, prezgodnji srčni utripi). Če kandidirate za neko prvenstvo, bi vsekakor predlagal, da opravite preizkus zmogljivosti v kompetentnem centru (na pr. v kardiološki ambulanti za športnike na Polikliniki v Ljubljani, Njegoševa 4, tel. 01.522.8011. Srečno.