Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rozike 2014, rak dojke…informacije take in drugačne 2 del :)

Rozike 2014, rak dojke…informacije take in drugačne 2 del :)

teyche pozdravljena

🙁 mi je hudo, da to prestajas. Sem pa tudi jaz bila po operaciji čisto obupana, ker sem imela tak cuden občutek v roki, dolgo časa vse zatečeno, po vsaki kemi mi je vse zateklo pod pazduho, tam kjer so mi odstranili bezgalke ( 14 bezgalk), po obsevanju sem imela do prejšnjega tedna vse zatečeno in tudi tako boleč živec, kot ga ti opisuješ. Sedaj čutim, da me vsak dan manj boli…..bolj sem aktivna, bolje je. Roka mora biti aktivna, da se pospeši pretok linfe in celitev. Bo pa verjetno trajalo še nekaj časa, ker operacija je res velik poseg. Probaj vzeti tableto proti bolečinam in previdno izvajaj vaje.

Več boš brala slabše bo…vem, ker sem imela isto težavo. Sama probam sedaj z pozitivnimi miselnimi vzorci vplivati na svoje telo. Bodi odločna in verjemi, da bo tudi ta tvoja bolečina minila in ti ne bo grenila zivljenja.

Objemcek in vse bo o.k.

Hvala, Mici2014!

Do sedaj sploh nisem mogla brati o raku, enostavno nisem, pa vedno vsako najmanjšo stvar prečekiram na internetu. Zdaj sem prvič, ko sem iskala nasvete in izkušnje v zvezi s to bolečino.
Torej je bolje, da razgibavam? Do včeraj sem namreč roko poskušala uporabljati kar se da normalno, pa je bilo slabše, potem ko se mi je kak dan zazdelo, da gre na bolje. Zato je od včeraj ne uporabljam več, sem želela poskusit z mirovanjem (vnet živec naj bi miroval, ampak to najbrž ni isto, kaj?).
Ne vem, kakšne vaje naj delam in kaj je prav. Do sedaj nisem bila na fizioterapiji, ker naj bi se tam zglasila šele, ko bo plastik dovolil dvig roke nad 90 stopinj. Pa mislim, da se bom kar jutri odpravila tja, pa naj povedo. Saj zavrnili me ne bodo, kaj?

Ko sem danes ponoči prebirala tole vašo stran, sem odkrila zapise punce z vzdevkom Nova43 (še v prvem delu te teme). Nazadnje se je javila 17.9.
Nova43, medve sva se spoznali pri anestezistki na OI, se spomniš? Tvoja soimenjakinj. Če tole bereš, se prosim javi tu! Povedala sem ti tel. številko, pa si si po moje narobe zapisala, ker sva tako hiteli tam na vratih – nikoli nisem dobila nič od tebe, pa bi si želela… Vsakič, ko sem na OI, ko sem ležala tam, sem škilila, če te kje zagledam… Če to bereš, se prosim oglasi.
Sicer pa srečno tebi in vsem, ki se borimo in bomo iz tega izšle zmagovalke!

Ojla teyche, tako lepo se prebere, da si imela negativne bezgavke.. se spomnim, kako zelo sem si jaz tega želela, pa se žal ni uresničilo.
Težko je biti pameten za druge, če nisi iz stroke, zato ti svetujem, da se res pozanimaš pri fizioterapevtkah. Nekatere vaje sigurno lahko delaš. Jaz sem dosledno upoštevala njihove nasvete in zdaj, po pol leta, je roka 100% gibljiva in popolnoma enaka kot pred operacijo. Odstranili so mi vse bezgavke, dojka je pa ostala.

Ja, tudi mene zanima, kam se je skrila Nova43. Pa od Jane tudi že dolgo ni bilo glasu.
Privoščim uživanje v teh lepih jesenskih dneh!

Popam prispevek iz dobro jutrohttp://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro-prispevki/174298200

Jaz imam kontakt z Novo in je o.k., ravno dve uri nazaj sva klepetali po telefonu in se dva tedna nazaj tudi spoznali….čaka na operacijo, zbira informacije….skratka je o.k., ji bom sporočila, da jo pogrešate :).

Teyche jutri pridi do mene na stojnico Europe Donne. In ja pojdi na fizioterapijo.

O, Nova še ni bila na operaciji? Zanimivo, da včasih tako traja, mene so dali 3 tedne po diagnozi na Metelkovi…

Mici, če bom le utegnila, se oglasim. Zdaj sem malo odvisna od prevoza (oče me vozi naokrog, dokler imam tako negibljivo roko). Bom pa res šla na fizioterapijo. Ne bojim se bolečine, čeprav je tale pekočina bolj zoprna od kakršnekoli bolečine do sedaj. Da le vem, da delam prav in si ne škodim.
Sem pa že boljše volje, ponoči me je res grabil obup! Rada bi imela vsaj tako usposobljeno roko, da bom lahko vozila in šla v službo. Uglavnem imam pisarniško delo, tako da nič takega, da 3 tedne po operaciji ne bi zmogla. Hvala za spodbudo, punce!

Se mi je pa rana zakomplicirala, tako da bo moja rekonstrukcija počakala za verjetno par mesecev. Tam, kjer je šiv (kjer je bila nekoč bradavica), so mi na operaciji na močno prelepili z Micropore trakovi, in očitno sem tako alergično reagirala nanje, da sem dobila črne ogromne mehurje povsod, kjer je to bilo polepljeno. Ko je moj plastik to videl po 1 tednu, me je prestrašil, da gre za nekrozo, da bo treba v najslabšem primeru ponovno operirati itd. Sem bila čisto paf, ker moj onkolog ves čas trdi, da je samo reakcija na trak in da se bo zacelilo. Zdaj po 3 tednih se res vidi napredek, vendar je rana čez celo dojko, se intenzivno razkraja in smrdi po gnilem, fuj, zgleda pa tako nagravžno, da kaj takega še nisem videla. In če pomislim, da se že en navaden mozoljček celi 1 teden in več, bo verjetno taka rana zaceljena šele čez mesece! Kar mi je sicer najmanjši problem, da se le bi. Že dovolj bo drugih brazgotin, pa silikon (si bom dala popravit in vstavit silikom tudi v drugo – minimalno, zaradi simetrije), pa umetna bradavica. Upam, da vsaj od te komplikacije na dolgi rok ne bo posledic.

Sem imela najboljšo možno diagnozo, mi je rekel onkolog, potem pa take komplikacije. 🙁

A joj pa se to moraš prenašati :(. Ja potem pa ni čudno, da te boli cela roka in živci, to je vse povezano. To sem sedaj videla, ko sem imela to ogromno oprklino in bolečo roko.

Skratka, če ne pridi vsaj pozdravit :), na fizioterapijo pojdi takoj zjutraj ob 8 uri, ker imajo čudne ure.

Piši mi na mail [email protected] da ti napišem od nove telefonsko…..sem ji že sporočila prko sms, da jo iščeš.

He, he in zakaj bi šlo tebi boljše kot drugim? To je malo za hec, ker ti v resnici prav nič ne zavidam, saj sem tudi sama probala nekaj podobnega in šele, ko sem po priporočilu farmacevtke začela piti beljakovinske napitke Cubitan se je vse skupaj začelo celiti s svetlobno hitrostjo. Probaj. Če bo tebi pomagalo ne vem, škodilo pa sigurno ne bo. Držim pesti.

Nekaj podobnega mi je sestra v bolnici dala, ampak samo 1 dan. A tako naj bi pomagalo? Bom si jutri kupila pa da vidim. Spiješ 1 na dan ali kaj več?

Mogoče probaš par dni dva na dan (maximalno lahko 3) in nato nadaljuješ z enim. Jaz sem jih kupovala v lekarni pri urgenci, ker jih drugje večinoma niso imeli. So pa trije okusi – vanilija, čokolada ali jagoda – plastenka 200 ml, cena če se prav spominjam je bila okrog 2,50 €.

Ojla Mirca,

logika sem ali pa tja.Po odstranitvi jajčnikov je ženska na grobo postavljena v meno.Tudi
drugi organi pomalo izločajo estrogen.
Poglej.Moji jačniki so pri teh letih sigurno neaktivni,pa moram ravno tako jemati protihormonske tabletke.In dosti starejše pacientke (pri teh je še bolj neaktivno),morajo
jemati tudi tabletke.
Jaz nisem uka na tem terenu,povedala sem samo izkušnjo znanke.

No glede logike.Poglej priTeyche.Negativne bezgavke in dojka preč.Jaz sem ravno tako imela
negativne,sem kirurgu predlagala naj mi odstrani celo dojko,pa je rekel da ni potrebno.Sem sigurna če bi mi jo snel proč,bi se lahko izognila kemo.Končno nimam pojma,po katerih kriterijih se odločajo.

mačka

Ne, mačka64, mene ne smeš dati za primer, jaz sem imela drugačno vrsto raka, imenovano Pagetova bolezen.

Šlo je za to, da se mi je bradavica že leto, leto in pol (v bistvu se mi je zdelo, da že od dojenja dalje ni bila prava) na vsake toliko luščila, spodaj pa sem kar malo zakrvavela oz. je bilo sveže. Pa sem si mislila, da najbrž rabim samo kako kremco, zato sem vedno, ko sem bila pri dr. , enostavno pozabila to pokazat. Letos proti poletju se mi je pa začelo okoli malo napihovat, sem se pa ustrašila, pokazatla ginekologinji, ki pa je rekla, da je najbrž samo kak lišaj, mi predpisala Canesten in Fucidin. Za vsak slučaj mi je dala pa še napotnico za Metelkovo.
Tudi tam me zdravnica pretipa, nikjer nobene bulice, ne znotraj, ne na sami bradavici, rekla, da me nima kaj skrbet, da pa bo za vsak slučaj dala na mamografijo in skarifikat-odvzem celic z bradavice.

No, mamografija je bila čista, skarifikat pa je pokazal rakave celice. Je bila še zdravnica v šoku in s solzami v očeh.
Še isti dan sem šla na OI, tam so ponovili preiskavo, potrdili diagnozo. In ker to na površini v 90% izhaja iz notranjosti, mamografija pa pokaže samo tumorje, ki so večjo kot 5 mm, je bila velika verjetnost, da imam že nekaj v sebi. In da ne čakam in sem tempirana bomba, sploh pa da bognedaj ne bi šlo na bezgavke, so mi predlagali odstranitev.
In res so našli 2-3 zametke predraka, največji je imel samo 1mm. Ni pa hormonski, zato ne bom na tabletah, pa tudi kemoterapije in obsevanja ne bom imela. Sicer bo dal dr. še na konzilij, ampak je rekel, da ne bo ničesar.

Zato sem napisala, da sem kao dobila najboljšo možno diagnozo. Navkljub vsemu pa evo-odstranitev in take štale zdaj. 🙁

Uf niti nisem vedela, da to obstaja.
Zoprno, ampak vseeno probaj res dati telesu veliko dobrih hranil, da se bo rana zacelila. Sem tudi jaz hotela priporocat Ensure napitke, pa sem pozabila. Smo se nekaj mescev nazaj pogovarjale, ko je tudi ena imela težave, ko se ji rana ni celila, ker ni imela apetita in je želi slabo jedla, telo pa ravno po operaciji rabi hranila za celitev in regeneracijo.

Mačka draga, saj vem in sem popolnoma razumela tvoje sporočilo. Gojim pač sanje in se oprijemam vseh možnosti, da mi ne bi bilo treba žreti tablet. Res mi niso simpatične. Verjetno pa se bom na koncu morala vdati:(

Mirca, točno to sem imela jaz v avgustu v glavi.Kaj bi naredila, da mi ne bi bilo treba žreti tablet.Pa ko bi bila vsaj ena na dan, ne pa dve.Mislila sem, da se ne bom navadila.Ker nikoli nisem jedla tablet.No, zdaj sem se že navadila.Je že kar avtomatsko.Tudi meni niso bile simpatične.Ampak, vsaj nimajo kakšnega zoprnega okusa.Popiješ z vodo in greš dalje.Kot, da ni nič.
Ja, Mici, jaz sem pila tiste Ensure napitke.Ki so v našem koncu za 1 evro cenejši, kot v lekarni pri Kliničnem centru.Mislim, da so v Ljubljani najdražje.Enkrat sem mislila kupiti dva, pa sem se takoj premislila, ko sem slišala ceno.Ensure so v naši lekarni okrog 2evra 50 v Ljubljani pa 3.50.

Ensure plus.Meni je pomagal.Nisem imela teka , jedla sem izredno malo, pa še slabo sem se počutila.V napitku so vitamini, minerali…saj piše gor.Jaz sem vzela enega na dan.

Mirca,da ne boš mislila da sem jaz navdušena nad goltanjem teh tablet.Moje so tako majhne,da jih brez cvikarjev komaj vidim,pa se mi pri požiranju zmeraj nekje zatakne,vkljub
ogromni količini vode.

Pozdravljena Teyche,

spet novega vem,in super -to ti želim-,da bi ti ostale prihranjene še druge terapije.

Teyche in A…… hvala, ker sta me danes obiskali na stojnici na Onkotu.
Zelo vesela 🙂

A….. Ima sicer drugo vrsto raka, ampak nas rada bere in spremlja :), ja pri nas rozikah je kar pestro.

Teyche je roka tudi sedaj zvečer o.k.?

ojla drage moje 🙂

Mici, hvala za posredovanje….sva se s Teyche že slišali. Ma, je hecno, kako se z enimi ljudmi takoj ujameš in pokonektaš 🙂
Jaz še vedno nekaj motovilim z mojo operacijo, sicer je bila prestavljena neodvisno od mene, ker sem dobila pošto z zamudo… skratka, kot bi mi nekdo dal še nekaj časa odloga 🙂

Pa itak sem zdaj v dilemi, kakšno operacijo izbrati. Ne vem, če sem povedala, da so mi na uz našli še dve bulici in ena je pozitivna, tako da je rekel moj zdravnik, da bo treba dojko odrezati. Ne vem, zakaj ne morejo izrezati samo ti dve bulici in potem lepo zašijejo nazaj?

Naslednji teden imam plastika in konzilij (oz. morda je to kar skupaj eno srečanje?) in do takrat moram imeti vsaj na približno urejene misli…. ne pa da mi plahutajo naokoli in vsakič, ko nekaj preberem, se me spet polotijo dvomi. No, saj tako hudo ni… lepo čakam, da se mi končna misel izoblikuje v glavi in v to bom potem verjela. In v svoje zdravje :))

Druga opcija pa je, da mi odrežejo celo dojko in mi naredijo rekonstrukcijo z lastnim tkivom (to priporočajo tudi vse, ki imajo tako narejeno)…. upam, da sem dovolj zašpehana tam okoli trebuščka 😉

Dečve, kaj mi svetujete ve?

New Report

Close