Najdi forum

PROSIM ZA POMOČ

Stara sem 34 let in pričakujem drugega otroka(18 teden). Že prej sem imela težave z anksioznostjo ter sem se zdravila z antidepresivi (cipramil). Lani poleti sem z jemanjem prenehala in nekaj časa je bilo vse OK. Potem sem zanosila (otrok ni bil načrtovan- tako da je bilo kar malo šoka na začetku), in ob takšni spremembi so se mi spet začeli kazati vsi znaki. Panični napadi, potenje, razbijanje srca, brezup, nezadovoljstvo, strah, skrb pred prihodnostjo, občutek brezupa, vse mi je odveč in težko narediti, nič me ne zanima, izogibam se družbi, čutim nemoč in sem nevoščljiva vsem, ki so “zdravi”. Bojim se biti sama. Ker sem noseča je vse skupaj še bolj oteženo. Obiskala sem že psihiatra, ki me je napotil tudi psihologinji. Zdravil nisem dobila nobenih (sploh pa ne prve tri mesece). Po enem razgovoru sta oba zaključila z mano z diagnozo depresija in anksioznost. In to je bilo vse. Partner me ne razume in ne podpira. Vse skupaj pripisuje lenobi, žlehnobi in pravi da se naj že vzamem v roke. Veliko je odsoten in sem za vse sama odgovorna. Mlajša hči ( 5 let)me tudi po svoje obremenjuje in ima svoje zahteve, ki jim komaj ugodim. Moja starša sta že starejša in tudi oba bolna (mamo je že parkrat srčna kap, enkrat možganska), že od srednje šole dalje se spoprijemam tudi s pomankanjem podpore z njuje strani. Njiju z mojimi težavami ne morem obremenjevati. Sestra živi daleč in so ji takovrstne težave španska vas (je iz istea testa kot moj partner). Prijateljice sem se že naveličala obremenjevati s svojimi težavami, se mi zdi, da se me kar izogibajo, ker jim je to v breme. Nikogar nimam in se počutim obupno sama, včasih bi najraje umrla. Vendar ko pogledam hčer ter pomislil na nerojenega otroka, vem da moram nekako preživeti.

Obupno me je strah takšnega življenja, ne vidim nič lepega v prihodnosti.

Kakšno je vaše mnenje o uporabi antidepresivov med nosečnostjo? Ali lahko škodijo plodu?

Prosim za pomoč in lep pozdrav.

Draga Darja,

glede uporabe antidepresivov med nosečnostjo, je seveda najbolje, da se obrnete na svojega zdravnika, psihiatra, kjer boste na vaša vprašanja dobili najbolj ustrezne odgovore.
Svetujem pa vam, da poskusite sebe nekoliko razbremeniti, mogoče kakšen dan prepustite varstvo hčerke partnerju in si vzamete čas za stvari, ki vas veselijo ali pa le-te poiščete skupaj s svojo družinico ter tako naberete anergijo, ki jo boste potrebovali pri premagovanju vsakdanjih težav.
Vse dobro.

Lep pozdrav,

Mihaela.

tudi sama sem imela iste tezave, vendar hormoni v nosecnosti ponorijo.
imela sem hude napade depresije in se kaj.
Preverite vsebnost TSH hormonov, stanje se lahko normalizira z dodajanjem hormonov, sumim da vam scitnica ne deluje.
Ko so pri meni to otkrili se je stanje tako popravilo da vam nemorem opisati
sebe. Sem popolnoma druga oseba.

Veliko uspeha!

in mirno kri.

New Report

Close