problemi z menstruacijo
Pozdravljeni!
Kmalu se moram naročiti k oralnemu kirurgu na puljenje osmice (modrostnega zoba). Nekajkrat sem slišala, da je v takem primeru potrebno prenehati z jemanjem kontracepcijskih tablet en mesec pred operacijo. Je to res? Sama jemljem kontracepcijske tabletke Diane in me zanima, če jih moram prenehati jemati.
Najlepša hvala za odgovor! 🙂
Še eno vprašanje imam.
Kontracepcijske tabletke sedaj jemljem že skoraj eno leto. Vmes sem iz kt Yaz prešla na kt Diane, katere mi trenutno zelo ustrezajo (menstruacijo dobim skoraj vedno isti dan, ob podobni uri).
Še vedno pa jim nekako ne zaupam, oz. vedno, ko pridejo dnevi, ko mora nastopit odtegnitvena krvavitev sem zelo napeta in živčna, ker sem v skrbeh ali bo menstruacija prišla ali ne.
Zato s fantom razmišljava, če bi poleg kt, med spolnim odnosom, uporabila še kondom. Razmišljala sva, da bi kondom uporabljala samo v dnevih ‘ovulacije’. Tukaj pa se zalomi, ker ko sem bolje prebrala članke o kt, sem videla, da kt zavirajo ovulacijo. Tako da je niti nimam in kondom torej ni potreben.. Me razumete kaj hočem povedati? Kt mi res ustrezajo, vendar hkrati v meni ostaja neka skrb, za katero ne vem kako se je znebiti. Torej se mi dejansko ne splača uporabljati zraven še kondoma?
Upam, da ne bo to izpadlo, kot da ne želim poskrbeti zase, vendar res hočem nekaj narediti na temu, da bi kontracepcijskim tabletam bolj zaupala.
Hvala!
Kontracepcijske tabletke morate premehati jemati en mesec pred operacijo, če gre za večji poseg v splošni narkozi in je združen tudi z več mirovanja po posegu. Izdrtje modrostnika ni tak poseh in tabletke lahko jemljete naprej.
Tabletke so tako zanesljive kot je zanesljiva oseba, ki jih uporablja. Če ste natančni, so skrbi odveč, tabletka je zaeo zanesljiva metoda kontracepcije. ovulacije pa pri tabletkah res ni, to je njihov osnovni namen, da ne zanosite.
Živjo!
Danes sem, po 7dnevnem premoru, vzela prvo tabletko iz novega zavoja. Odtegnitvena krvavitev je danes zjutraj bila že zelo šibka – samo še rjavkasti madeži. Popoldan sva imela s fantom spolni odnos (brez kondoma), po spolnem odnosu pa je krvavitev postala malce močnejša, vendar le za kakšno uro (rdeče barve). Po tem, pa skoraj ni več bilo kapljic. Zakaj se mi je to zgodilo?
Še eno vprašanje imam. Sicer ste mi že rekli, da normalno odvajanje blata ne zmanjšuje učinkovitosti tabletk, vendar se mi vseeno pogosto zjutraj zgodi, da me zatišči v predelu črevesja (po zajtrku in po popiti tabletki), in čez čas grem na blato. Moti me ta nenadna, kratka bolečina v črevesju. Res ne more vplivati na zaužito tabletko?
Pozdravljeni!
Zaradi vnetega mehurja, sem predvčerajšnjim dobila antibiotik Cefaleksin Pliva. Zanima me, če se s tem antibiotikom zmanjša učinkovitost kontracepcijskih tablet – jemljem namreč kt Diane. V navodilih ne piše nič specifičnega, pa tudi na spletu nisem našla nič uporabnega. Moram med jemanjem Cefaleksina pri spolnih odnosih uporabljati tudi dodatno zaščito?
Najlepša hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
Zanima me, če lahko kdaj KT ‘popustijo’? Namreč: že več kot 1 leto jemljem KT Diane. Prvih devet mesecev je odtegnitvena krvavitev prihajala ponoči iz petka na soboto. Zadnje 3 mesece pa je prišla šele čez nekaj ur, v soboto dopoldan. Zakaj se je čas te krvavitve malce zamaknil? Tabletke jemljem skoraj vedno ob isti uri. Poleg tega sem opazila, da me prva dva dni odtegnitvene krvavitve trebuh malce boli..ne tako hudo, kot me je bolel takrat, ko še nisem jemala KT, ampak tako, da čutim majhne krče.. Zato sem pomislila, da mi mogoče KT ne ustrezajo več..je to možno? So zaradi tega manj zanesljive?
Najlepša hvala za odgovor!
Če se je nekoliko spremenil čas začetka prekinitvene krvavitve, ni znak, da vam tabletke ne ustrezajo več ali pa da so manj zanesljive. Ta zamik ne vpliva ne na zanesljivost ne na vaše počutje, zato lahko iste tabletke še naprej uporabljate dokler jih potrebujete.
Pozdravljeni!
Leta 2009 sem začela z jemanjem Diane. Vse je bilo ok, nakar sem se v letu 2010 precej zredila. Glede na prehrano, naj ne bi bilo vzrokov za povečanje telesne mase, saj se prehranjujem enako kot prejšnja leta ( določeno obdobje sem celo bolj pazila na prehrano, vendar mi kg ne gredo in ne gredo dol ).Pojavili so se tudi izostanki menstruacije. Lani poleti sem prenehala z jemanjem KT. Menstruacija se je vrnila in 3 mesece je bilo vse ok. Sedaj pa menstuacije spet ni in ni. Dalj časa tudi opažam, da sem neprestano brez energije, večino časa utrujena in narazpoložena. Sedaj ne vem, ali je vse to zaradi službe, ali je vse to v povezavi in je kaj narobe in bi morda morala k ginekologu.
Hvala za Vaš odgovor!
Spostovani,
imam res velike probleme pri menstruaciji, vendar moj ginekolog ni našel nobenih vzrokov. Včasih se mi v prvih dneh menstruacije, zgodi zelo čudno zaporedje dogodkov. Čutim, da moram na wc odvajati blato, in nato ko se to zgodi se začnem zelo potiti in megli se mi pred oci ter nimam nobene energije. Po tem,ko sem ponavadi v pojstelji se začnejo tako hudi krči kot jih še nikoli nisem občutila, trajajo priblizno pol ure. Nevem zakaj vendar se ti simpotomi zgodijo vsake par mesecev in vedno pri odvajanju blata. Zelo sem obupana saj se ti tako imenovani napadi zelo boleči in grozni.
Vsak odgovor po pomagal, ali pa vsaj kakšen nasvet kaj naj naredim, na koga naj se obrnem.
Hvala!
Pozdravljeni!
Dogodki niso posledica odvajanja blata, pač pa so vsi simptomi (krči, potenje in povečana peristaltika črevesja) posledica sproščanja določenih hormonov v začetku menstruacije. Ti hormoni so prostaglandini. Vse kar opisujete, so neprijetni, a ne neobičajni spremljevalci menstruacije.
Sabina Senčar.
Pozdravljeni!
KT jemljem že 2 leti in pol, in z njimi nisem do sedaj imela nikakršnih problemov. Nekaj mesecev sem jemala Yaz, ker pa mi te niso ustrezale sem dobila Diane. Z njimi se dobro počutim, ne opazim kakšnih stranskih učinkov. Pred kratkim pa sem se pogovarjala s prijateljico, ki mi je povedala, da bo z jemanjem KT prenehala, ker je slišala za razne hude negativne stranske učnike, kot so: “možnost povišanega krvnega pritiska, ter celo srčno kap”. Pred kratkim smo slišale tudi za smrt 19-letne študentke, ki jo je zadela srčna kap in ki naj bi bila posledica kontracepcijskih tablet. Zanima me, če mi lahko še vi kaj več poveste o teh nevarnih stranskih učnikih? Glede na to, da sama KT jemljem že toliko časa in se mi zdi, da je vse v redu z mano – ali me lahko kljub temu kaj takega doleti. Ali je to res tako nevarno? Poleg tega mi ginekolog oz. medicinska sestra vsako leto (ko grem po nov celoletni recept) izmeri krvi tlak, ki naj bi napovedal kakšne spremembe, kajne?
Upam, da razumete zakaj pišem – res je, trenutno sem v strahu in zmedi, sploh zaradi pogovora s prijateljico. Hvaležna bom za vaše mnenje!
Lp!
Pred dvema mesecoma sem začela z Yaz tabletkami. Začela sem jih jemati na privi dan menstruacije, ki je trajala kot vedno 6 dni. Nato sem vzela vse tabletke ob istem času (nikoli nisem nobene pozabila, niti nisem zamujala). Med tem sem imela spolne odnose, vendar ni nikoli končal v mene. Po prvi škatlici (po drugi beli tabletki) sem dobila menstruacijo, ki pa je trajala samo 4 dni (prej nikoli nisem imela tako kratkega obdobja). Predvidevam da je to učinek tabletk. Začela sem z drugo škatlico in nadaljevala z tretjo brez premora, saj sem želela prestaviti menstruacijo. Tukaj pa so se začele moje skrbi. Prsi imam zelo občutljive, špika me v spodnjem delu trebuha, napeta sem… Prejšni mesec se mi je pojavila tudi glivična okužba (izpuščaj na trebuhu). Ali je možno da so vsi tej znaki samo stranski učinki? Bi bilo možno da sem po nekakšni čudni logiki noseča. Kamor vtipkam boleče prsi, dobim samo nosečniške forume. Seveda po eni strani vem oz. mislim da to ni mogoče ampak psiha dela svoje. Danes bom vzela tretjo placebo tableto, menstruacije še ni. Sicer me je medicinska sestra opozorila da če si prestavljam krvavitev (pa čeprav samo za en teden) je možno da se mi bo ciklus zmešal. Prosim za kakšno mnenje.
Zaskrbljena zelo, mislim, da ste lahko brez skrbi. Med jemanjem KT ženska nima menstruacije, ampak odtegnitveno krvavitev, ki je posledica usahnitve pritoka hormonov v času premora oz. jemanja placebo tabletk. Pri Yaz so 4 placebo (neaktivne) tabletke, zato je krvavitev bolj pičla, včasih je sploh ni.
Občutljive prsi, špikanje, občutek napihnjenosti, vse to so skoraj zagotovo posledice KT. Glivična nožnična vnetja so bolj pogosta ob uporabi KT, na trebuhu pa je še nisem srečal, vsaj ne v povezavi s KT.
S podaljšanjem jemanja KT se ciklus ne bo nič zmešal, saj ga KT povsem umetno nadzorujejo, se pa lahko zgodi, da pride do mazanja perila. Skratka nič posebnega.
LP, Matjaž
Lepo pozdravljeni!
Stara sem 23 let, skoraj 24.Menstruacijo sem dobila pri 13letih. Krvavitve so bile zmerne, včasih močne. Imela pa sem dolge cikle, ponavadi več kot 35 dni. Spomladi 2010 sem začela jemati kontracepcijske tabletke, po nasvetu ginekologa, KT Yasminelle. Jemala sem jih nekje 1leto, nato pa prekinila, ker sem imela močne glavobole. Po prekinitvi sem imela nekje 4menstruacije normalno, januarja 2012 sem začela s službo in nato več mesecev nisem dobila menstruacije. Šla sem k ginekologu. ki je rekel, da imam “samo hormonsko neuravnovešene jajčnike”, zasledila sem tudi, da je desni jajčnik malo policističen. Predpisal mi je KT Yaz. Sedaj pa bi rada nehala z jemanjem le-teh, ker opažam,da se redim, imam spet glavobole in sem čustveno občutljiva. Strah me je, če spet par mesecev nebom imela menstruacije. Sicer sem neredne menstruacije imela že pred jemanjem KT, ampak nikoli po več mesecev.
Mi lahko svetujete kaj glede tega, kako “uravnati” hormonsko stanje, oz. kajlahko naredim sama zase?
Najlepša hvala že vnaprej!
Pozdravljena!
Odsotnost menstruacije pomeni, da ali ni prišlo do ovulacije ali pa je morda nastala luteinska cista, ki preprečuje nastop menstruacije. Vzroki so lahko v genetskih dejavnikih, sistemske bolezni, motnje v delovanju žlez (hormonske motnje), prirojene nepravilnosti spolnih organov, prehrambeni, psihični. Sama menstruacija pravzaprav ni potrebna, razen če ne želite zanositi. Če KT ne želite jemati, je ciklus moč urejati tudi z gestagenskimi zdravili. Kar lahko sami storite je, da zdravo živite, predvsem shujšajte, če imate prekomerno telesno maso oz. se zredite, če ste presuhi. Pomembno je redno gibanje.
Matjaž