PRETRGANA SPREDNJA KRIŽNA VEZ
Pozdravljeni !
Star sem 39 let. 5.okt.2010 sem bil na artroskopiji kolena,ki je pokazala strgano prednjo križno
vez (stara poškodba ) in zelo obrabljeno koleno.
Narejena je atroskopija ,pri čemer ugotovimo izrazito stopnjo degeneracije,predvsem medialnega
kompartmetna kolena.
Glede na stopnjo obrabe se za rekonstrukcijo prednje križne vezi ne odločimo.Opravljen je
debridement ter parcialna resekcija medialnega miniska.
Zanima me kaj naj storim,ali je vseeno bolje ,da mi popravijo pr.križno vez.
In koliko moraš biti star da ti vstavijo plastiko.
Lep pozdrav.
Odločitev o nadomestitvi sprednje križne vezi je odvisna od večih dejavnikov. Najpomembnejše so z odsotnostjo spredje križne vezi povezane težave. Te se kažejo predvsem kot občutek nestabilnosti (uhajanja) sklepa pri predvsem sunkovitih obremenitvah kolena.
V vašem primeru so prisotne poškodbe sklepnega hrustanca v notranjem delu kolena, ki Vas verjetno ovirajo pi aktivnostih. Če se Vam pri hoji po neravnem, pri teku ali skokih pojavlja bolečina, Vam naštete aktivnosti odsvetujem, Predvsem pri teh aktivnostih pa je potrebno delovanje sprednje križne vezi.
Z odločitvijo o morebitnem umetnem kolenu priporočam počakati čimdlje. Odločitev je odvisna predvsem od intenzivnosti težav.
Za dokončen odgovor pripročam opraviti magnetno resonanco in rentgenski posnetek kolena ter pregled s posnetki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Najprej hvala za odgovor. Pošiljam vam izvid MR. opravljena 2008.
Vidna je gonartroza z naplastitvami predvsm v medialnem kompartmentu.
Tudi eminence interkondilike so dokaj zašiljene. Vidna je tudi začetna femoropaletarna artroza.
Izliv.Osteohondritis disekans medialnega kondila.Koratelarna ligamenta sta v redu.
sprednji križni ligament je degenerativno spremenjen in subtotalno lediran.
Degerativno spremenjen in lediran zadnji rog medialnega meniska,degenerativno je spremenjen
tudi lateralni menisk,predvsem njegov zadnji rog. Difuzno stanjšan hrustanec.
Tendenca lateralizacije palete.Večja Bakerjeva cista.
Ali je v mojem primeru možnost operacije umetno vzgojenega hrustanca?
Kam se obrniti in ali so možne še kakšne druge opcije glede na mojo starost 39 l.
Lep pozdrav in hvala za odgovor.
Simon
Vzgojene hrustančne celice zelo verjetno ne pridejo v upoštev. Za priporočilo najustreznejše operativne metode bi moral videti vaše koleno in posnetke kolena z magnetno resonanco. Glede na opisamo pa menim, da bo operativno zdravljenje zelo verjetno potrebno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Star sem 22 let,treniram rokomet in sem že imel pred 2 leti operacijo sprednje križne vezi in resekcijo lateralnega meniskusa..sedaj so se mi pojavile bolečine v istem kolenu brez kakšnega udarca,..zato sem opravil slikanje z MR,ki pravi:
Velik Izliv.Proliferativni sinovitis.Nakazana Bakerjeva cista. Večja medialna in suprapatelarna sinovialna plika. Suspekten edem patelarnega hrustanca- suspektna začetna hondropatija. Osifikacija ali stanje po avulziji nasadišča medialnega patelofemoralnega ligamenta na pogačico(stanje po lateralni luksaciji patele?) Medialni meniskus je normalen. Stanje po delni resekciji lateralnega meniskusa. Suspektna začetna artroza v dorzalnem delu lateralnega kompaktmenta. Stanje porekonstrukciji LCA; ligament je normalnega potka in intenzitete signala. Preostali ligamentni aparat je normalen.
MNENJE:
Velik izliv. Znaki proliferativnega sinovitisa.
Zanima me ali je pametno nadaljevati s treningi,in če je mogoče potrebna artroskopija?
Bolečine se pojavijo pri počepu in ekstenziji kolena,nekje pri kotu 45°
Svetovali so mi tudi glukozamin?
Hvala za odgovor,
Lp,Žiga
S kakšnimi treningi?
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pred dvema tednoma so mi povlekli novo križno vez. Na kontroli sem pozabila vprašati, kateri so tisti nepravilni gibi, ki bi lahko povzročili neželjeno raztezanje oz. ohlapnost nove vezi – da se jim izognem, seveda. Sicer koleno razgibavam, pritiskam ob podlago in delam vaje za krepitev stegenjske mišice, poskušam tudi že hoditi brez bergel; zaenkrat razen otekline zgleda vse OK. Hvala in LP, Marjana
Vsekakor Vam pred kakršnimikoli športnimi aktivnostmi priporočam opraviti artroskopski operativni poseg.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
dober dan
mene pa zanima (skrbi) pred dvema letoma se mi je v kolenu nabrala kri katero so punktirali ta poškodba se mi je ponovila pri igranj nogometa, zopet se mi je nabrala kri katero so zopet punkirali
naročil sem se na magnetno resonanco kjer se vidi da imam pretrgano sprednjo križno vez ,
vendar lahko sedaj kljub pretrgani vezi normalo opravljam vse dejavnst (hodim ,tečem…)
a je potrebna operacija?
HVALA
Če želite varno hoditi in teči po neravnem, skakati, se ukvarjati s tveganimi športi za poškodbo kolena, Vam operacijo (nadomestitev prednje križne vezi) vsekakor svetujem, saj lahko sicer pričakujete dodatne poškodbe kolena in hitrejši pričetek popoškodbene obrabe.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
L.P.
Pred 5 leti sem imel rekonstrukcijo prednje križne vezi, meniskusa nepoškodovana, 6 mesecev po operaciji sem na polno obremenjeval koleno (igranje nogometa). Težav s kolenom nisem imel nobenih do pred 3 meseci ko sem si poškodoval meniskus, opravljena je bila artroskopija, kjer so mi odstranili delček medialnega meniskusa, lateralnega zatrga po sredini vendar neikarterira zato ga pusti pri miru, križna vez po besedah operaterja tanka ampak čvrsta, pri artroskopiji operater ugotovil da gre za izjemno artrofibrozo sprednje kolenske lože ki je kot posledica rekonstrukcije prednje križne vezi, tako da je s težavo naredil okence skozi katerega je vstopil v medilani portal in tako naredil parcialno meniscectomijo.
Po 3 mesecih od operacije še vedno ne morem na polno obremenjevati poškodovanega kolena, občutek nestabilnosti kolena, redno obiskujem fitnes že 2 meseca vendar poškodovano koleno še vedno nekje 50% slabše od zdravega(se pravi pri delu v fitnesu lahko zdravo koleno obremenim s 50% večjo težo), obseg operirane noge(mišica) 4 cm manjše od zdrave. pri hoji in pa pri obremenitvi pri polni istegnjenosti noge čutim nek preskok v predelu kolena(se mi zdi da na zadnji strani kolena.
Imam 3 vprašanja:
1. kaj je operater naredil z laterarnim meniskusom (ali je poškodovan?)
2. kaj pomeni ta preskok v kolenu sicer ni boleč vendar pa je izjemno nelagodno saj daje občutek da se bo nekje nekaj utrgalo
3. ali lahko glede na opisano (preskok v kolenu) obremenjujem koleno na polno do bolečine?
Priporočam, da opravite magnetno resonanco operiranega kolena in pridete na pregled.
Sicer pa:
ad 1. kot kaže je lateralni meniskus strgan (poškodovan)
ad.2. odvisno v katerem delu se pojavlja (če je to zunaji del kolena, je lahko tudi od meniskusa)
ad.3. priporočam obremenjevanje kolena le do bolečin.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
stanje po operciji sprednjih krzinih vezi pred desetimi leti
pred desetimi leti so mi operirali koleno zaradi sportne poskobe(je slo za rupturu sprednjih kriznih vezi in medijalnega meniskusa in je narejena rekonstrukcija vezi in odstranitev poskodovanega meniskusa).rehabilitacija je bila uspesna in do nekaj dni nazaj nisem imela nobenih tezav.zdaj sem opazila da mi je koleno nestabilno kar pri navadni hoji in imam obcutek da bi lahko “slo ven”(tezave so potpolnoma enake tistim ki sem jih imela pred opearcijo).nisem imela nobene poskodbe,padca,niti sem naredila kakrsankoli neroden gib ali podobno.potpolnoma sem zmedena in ni mi jasno kaj bi se lahko zgodilo naenkrat,brez kakrsnekoli poskodbe,deset let po operaciji?tisto kar sem opazila je da so mi misice(ker sem v zadnjem casu slabse aktivna) nekoliko ohlapele.kaksna je verjetnost da bom spet morala na operacijo?
najlepsa hvala in lp
zaskrbljena
LP
Julija sem imela op. sp.križne vezi. Bila sem v zdravilišču hodila v fitnes pa moje koleno nekako ni najboljše. Pri obremenitvah fitnes, daljša hoja me peče v predelu reza na nogi kjer so mi naredili novo križno vez, koleno me boli tudi nad pogačico in bolečina se širi na zadnji strani v meča in na zunanjo ali notranjo stran meč. Ko me je moj ortoped po 5 mesecih pregledal je rekel da je suspektno za poškodbo meniskusa saj me je zelo zabolelo ko me je prijel pod kolenom.Svetoval mi je fizioterapijo in nato pogovor glede reartroskopije. Če grem po stopnicah me večinoma tudi boli nad pogačico. En dan po op. sem naredila predklon in me je močno zapeklo na notranji strani kolena kjer je bila odstranjena kita za rekonstrukcijo in naredil se mi je ogromen hematom. Zanima me naslednje
– zakaj imam pekoče bolečine
– ali je lahko kakšna posledica hematoma in pekoče bolečine en dan po operaciji
– pred op. križne vezi je na MRI bilo napisano da imam delno rupturo notranjega roga m. meniskusa
-ali dela miniskus takšne težave, ki jih imam, operater mi je povedal po atroskopiji da so miniskusi o.k. in tudi pogačica
– ali je potrebno da si grem operirat miniskus, ali je bolje da prenašam bolečine oz. se sprijaznim da pač ne bom mogla biti več tako aktivna kot sem bila (smučanje, drsanje, hoja, fitnes itd). Res pa je, da tudi če predolgo sedim ali stojim imam iste težave s kolenom.
– s kakšnimi preiskavami bi lahko preverila glede mojega miniskusa (ponovni MRI ali bi se mogoče videlo tudi na UZ kolena)
Hvala za odgovore.
Priporočam, da opravite novo slikanje z magnetno resonanco, izokinetične meritve stegenskih mišic (041753913) in nato pregled s posnetki ter izvidi.
Razlog za opisane težave je lahko poškodovan meniskus, lahko okvare sklepnega hrustanca in/ali še ne optimalne razmere v pogačično-stegneničnem delu kolena, ki so posledica oslabelosti stegenskih mišic.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Zdravo
V mesecu avgustu sem si pri igranju nogometa poškodoval koleno ( z nogometom sem se ukvarjal 15 let, igralec in kasneje trener ).Opravil sem 4 punkcije kolena in bil napoten na MRI.
Dne 25.11.2010 sem opravil MRI levega kolena.
MRI izvid
Sprednja križna vez je prekinjena ob zgornjem narastišču.Zadnja križna vez je ohranjena, ohranjene so kolateralne vezi ter ligament patele.
V področju medialnega meniska ni raztrganin.
V področju zadnjega roga lateralnega meniska je ob spodnji sklepni površini nekoliko povišan
signal z manjšim izlivom, lahko stanje po starejši poškodbi.
Star sem 32 let in še vedno bi rad aktivno igral nogomet. Zanima me kakšno operacijo mi svetujete ( obstajata dve vrsti rekonstrukcije sp. križne vezi ), kako dolga je rehabilitacija oz. kdaj se bom lahko pričel ponovno ukvarjati s športom ter kje mi svetujete ( ustanova in v najkrajšem času ), da opravim operacijo.
Hvala za vaše odgovore.
Lp
Renato
Rekonstrukcij (nadomestitev) sprednje križne vezi je več vrst. Ločijo se po tkivu, ki ga uporabimo za nadomestitev, po dajalcu tkiva (sam poškodovanec, umrla oseba, lahko tudi umetna vez), po načinu pritrditve in po načinu same izvedbe.
Najpogosteje se za nadomestitev uporabljata srednja tretjina pogačične vezi (še vedno zlati standard) in kiti mišic semitendinozus in gracilis (STG). V slednjem primeru je dobro napraviti nadomestitev sprednje križne vezi z dvojnim snopom, saj je sicer takšna nadomestitev pomebno slabše stabililzira koleno od nadomestitve s pogačično vezjo.
Svetujem Vam nadomestitev sprednje križne vezi s srednjo tretjino pogačične vezi (pri nogometu se najbolj obnese), ali pa nadomestitev s kitama STG, vendar s tehniko dvojnega snopa. Prav tako bo zelo verjetno potrebno oskrbeti zunaji menisku. Če bo le mogoče priporočam šivanje in ne delno odstranitev le-tega.
Za možnost same izvedbe in za mogoči termin se pozanimajte v bolnišnicah, kjer so čakalne dobe zelo različne od 0 do več let.
Pri nas je čakalna doba do 1 meseca, vendar je operacija samoplačniška.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
31.12.2010 sem si na smučanju poškodovala L koleno. Opravila sem slikanje z RTG in MR.
Izvid MR je sledeč:
Intraartikularno je izliv z gostotekočinskim nivojem-hemaartros.
Majhna impresijska fraktura posteriornega roba tibialnega platoja s stopničasto deformacija za 3 mm ter edemom kostnine.
Avulzija zadnjega roga lateralnega meniskusa z narastišča.
Medialni meniskus je ohranjen.
Ruptura ACL.
PCL je v redu.
Delna ruptura centralnega dela LCI, ostali deli lateralnega ligamentarnega kompleksa so ohranjeni.
Tetiva kvadricepsa in ligament patele so v redu.
Prikazani skelet ima noramelen signal.
Prosila bi vas za razložitev MR izvida in kaj mi svetujete.
Stara sem 39 let, sem aktivna športnica in bi se še dalje rada aktivno ukvarjala s športom.
Moj zdravnik v travmatološki ambulanti mi je sedaj predpisal FTH, imam še rahlo otečeno koleno v 20st fleksiji, kolena ne morem popolnoma iztegnit.
Ali je pravilno, da pred sanacijo poškodbe začnem z fizioterapijo?
Hvala za vaš odgovor!
LP Polona
Odločitev je odvisna predvsem od stabilnosti kolena. Na opisu magnetne resonance ni povsem jasno ali govorijo o poškodobi notranje stranske vezi (MCL) ali zunanje stranske vezi (LCL). Sicer opisujejo gosto tekočino v kolenu (kri?), manjše vgreznenje začetnega dela golenice, iztrganje zadnjega dela zunanjega meniskusa iz golenice in raztrganino sprednje križne vezi.
Če gre za pomembno stransko nestabilnost na zunanji strani, priporočam zgodnje operativno zdravljenje (v prvih 14 dnevih od poškodbe), sicer pa so lahko enako dobri rezultati doseženi z zgodnjim in odloženim operativnim zdravljenjem.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih