PRETRGANA SPREDNJA KRIŽNA VEZ

Pozdravljeni,
zanima me kakšno je okrevanje po artroskopiji, saj mi je zdravnik ugotovil, da imam meniskuse cele, imam pa pretrgano sprednjo križno vez. Sem 6 dni po posegu, pa me zanima če sem lahko brez povoja in kakšnih aktivnosti se lahko lotim, npr.steper ali tek ali nič?
Hvala za odgovor

Spoštovani,

okrevanje je odvisno od tega, kaj je bilo pri artroskopskem posegu narejeno. Ali je bilo le ugotovljeno stanje, je bil odstranjen ostanek strgane sprednje križne vezi ali je bila sprednja križna vez nadomeščena z novo?

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,

odpustna diagnoza se glasi:

Ruptura LCA genus dex.S835
Cistis femoris reg.patelofemoralis genus dex.

V opisu posega med drugim piše tudi, da je v predelu križne vezi izražena posttavmatska reakcija sinovije, katero je delno odstranil in ugotovil kompletno rupturo sprednje križne vezi…

Zdravnik se bo po enem mesecu odločil ali bo koleno operiral. Ali je koleno nujno potrebno operirati, oz.če se sama ne odločim za poseg, ali so posledice lahko trajne in ali se bom sploh lahko normalno ukvarjala s športom. Ker pa kolena še vedno ne morem notmalno upogniti več kot 90 stopinj, me skrbi, kaj je narobe. Danes je namreč že 15 dni po posegu in bi se morala po zdravnikovih navodilih že normalno ukvarjati s športom jaz pa komaj hodim po stopnicah.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani,

najprej opravičilo zaradi poznega odgovora. Bil sem odsoten.
Priporočam Vam čimprejšen obisk fizioterapevta, ki ima izkušnje s tovrstnimi poškodbami. Koleno je treba najprej popolnoma razgibati, kar boste težko dosegla sama.
Odločitev o operativni nadomestitvi sprednje križne vezi je odvisna predvsem od Vaše predvidene aktivnosti. Brez funkcionalne sprednje križne vezi lahko živite praktično normalno, če se v življenju (lahko) omejite na hojo po ravnem, kolesarjenje, smučarski tek in plavanje. Če želite še naprej nemoteno hoditi po neravnem in izvajati športe, ki zahtevajo tek, skoke in nenadne zasuke telesa, Vam vsekakor priporočam nadomestitev sprenje križne vezi z novo, s čimer se bo delovanje Vašega kolena spet približalo normalnemu.

Lep pozdrav in veliko volje pri okrevanju,

Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni! Leta 2000 sem imela rekonstrukcijo spr.kr.vezi na celjski ortopediji, zatem pa še rehabilitacijo v Zrečah.Vse se je izšlo dobro in 8 let kasneje nimam posebnih težav s kolenom.Trenutno sem v 35 tednu nosečnosti,koleno čutim vsak dan (otročka tudi op.p.),in sicer malo boli, je pa zelo oslabel kvadriceps(2cm) na operirani nogi in tudi meča so že dolgo vidno debelejša. Je možno da podzavestno “šparam” nogo in zakaj so mišice tako drugačne(leva meča so kot pri fuzbalerju,desna pa lepa ženska) Res je da se par mesecev ne ukvarjam prav z ničemer.Drugo vprašanje,ki ga imam pa se nanaša na samo operacijo,od katere imam sedaj v kolenu 2 titan vijaka. Zanima me kaj je s tem materialom ali se kdaj vzame ven(menda ne), ali vsi dobijo vijake pri rekonstr.spr.kr.vezi in kakšna je obraba tega materiala, se kaj kruši, mi lahko povzroča spremembe na tkivu in celicah ali pač je ta zdaj že dolgo del mene in naj se ne obremenjujem.

Hvala za odg.in lep pozdrav!

Spoštovana,

to da čutite koleno zdaj, ko ste visoko noseča, je zelo verjetno posledica večjih obremenitev (otročiček, ki ga tudi čutite s vso pripadajočo “prtljago” – plodovnica, maternica). Kar se tiče oslabelega kvadricepsa, sedaj med nosečnostjo ne boste mogli kaj pomembnega spremeniti. Lahko pa se lotite problema kasneje (vaje + mišična elektrostimulacija).
Kdaj pa so se Vam razširila meča? Že prej ali med nosečnostjo. Razširitev meč je lahko posedica zamašitve žil po katerih odteka kri iz noge, kar je lahko posledica operacije, ki ste jo imela, pa tudi same nosečnosti. Priporočam Vam, da čimprej obiščete svojega ginekologa in se o tem pogovorite.

Titanovi vijaki, ki jih imate vgrajene, bi naj bili po do sedaj znanih podatkih povsem neškodljivi, ne reagirajo s tkivom, se ne razgrajujejo in se načeloma ne odstranjujejo. Menim, da še danes predstavljajo najboljšo možnost pritrditve nove vezi.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,imam eno uprašanje opravljeno sem imel artroskopijo meniskusa, pri tem so mi ugotovili da imam staro poškodbo strgano prednjo križno vez pred tem mi ni koleno povzročalo nobenih težav.Težave so se pojavile ko me je postopoma začelo boleti koleno sprva le ob večjih naporih kasneje pa že vse povpreg,zato sem se odpravil k ortopedu ki me je napotil na artroskopijo kolena in jo tudi opravil pri tem je ugotovil da imam za 30letnika popolnoma uničeno koleno,raztrgana obadva meniskusa,ki jih je tudi sanirav križno vez je pustil pri miru. Kaj naj storim kirurg je tudi rekel da naj bi bila vez strgana vendar prirašcena kar pomeni da naj bi bila vez strgana ze dal čaša sam mislim da je možno da bi do tega prišlo pri 12 letih ko sem si pri smučanju zlomil nogo.V prostem času rad hodim v hribe ter smučam ali naj grem vez sanirati ali ne ter kaj storiti.HVALA ZA NASVET

Spoštovani,

glede na željene aktivnosti Vam vsekakor priporočam nadomestitev (rekonstrukcijo) sprednje križne vezi. Poškodobe, ki jih je ugotovil oretoped, so zelo verjetno v veliki meri posledica dolgotrajne nestabilnosti kolena, ki je postopoma (seveda ob obremenitvah) okvarila meniskusa in sklepni hrustanec. Do nadomestitve Vam ODSVETUJEM vse sunkovite in večje obremenitve kolena.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,imam strgano sprednjo kolensko križno vez,od tega bo zdaj 4 mesece,konec tega meseca(junija) pa imam operacijo..Nameraval sem it na morje 18.julija in me zanima če je to pametno?bi lahko šlo kaj narobe?pri čem moram paziti?

Hvala za odg.in lep pozdrav!

Spoštovani,

po nadomestitvi (rekonstrukciji) sprednje križne vezi se rabi do normalne hoje običajno od 2 do 6 tednov. Iz tega zornega kota torej, če bo pri Vašem odhodu na morje minilo več kot 6 tednov od operacije, ni zadrškov. Vendar, nova sprednja križna vez je do 3. meseca po operaciji ZELO RANLJIVA. Že majhna sila lahko povzroči njeno raztrganje. V tem času je zelo pomembno, da se izogibate situacijam, pri katerih bi lahko prišlo do poškodbe kolena (neraven teren, spolzka podlaga…).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Re: PRETRGANA SPREDNJA KRIŽNA VEZ
Napisal: Boris.V
Datum: 18.8.2008

Spoštovani,

Lani septembra sem si pri nogometu poškodoval levo koleno. Imel sem natrgane sprednje križne vezi. Imel sem atroskopijo, pri kateri so mi odstranili ostanek strgane sprednje križne vezi.Ostala je le tanka sprednja križna vez. Letos sem poskusil ponovno z nogometom in seveda se mi je še tisti ostanek sprednje križne vezi pretrgal. Danes sem imel punktiranje, katerega je bilo zelo malo. Ortoped mi je naročil razgibavanje, za dva tedna pa kontrola in odločitev za operacijo.
Zanima me če je potrebna nadomestitev sprenje križne vezi z novo, ali ne?
Stem da več nebi igral nogometa in drugih športov. Mogoče kaki počasni tek in vaje za sebe. Po poklicu sem reševalec iz vode.
Ortoped mi je še svetoval, da za moja leta (27), bi blo lepo če si to porihtam, ker se bo drugače z leti moje koleno hitreje obrabljalo.
Zdaj pa imam na voljo dva tedna časa da premislim zato bi vas prosil za nasvet.

Hvala za odg.in lep pozdrav!

Spoštovani,

glede na Vaš poklic Vam vsekakor priporočam nadomestitev (rekonstrukcijo) sprednje križne vezi. V nasprotnem je velika verjetnost, da si boste koleno še dodatno okvarili, kar bo zelo verjetno privedlo do zgodnejše obrabe kolena.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Lep pozdrav!

1.avgusta sem imel operacijo sprednje križne vezi(pretrgana) in pa meniskusa..Včeraj sem nerodno stopil in pri lovljenju ravnotežja sem začutil pok v zadnji loži(operirane noge),pri kolenu..sedaj zelo težko iztegnem nogo,zaradi pekoče bolečine..mislim da bi to lahko bila natrgana mišica,ali
pa zadnja kita iz katere mi je bila odvzeta nova vez..???Ali bi bilo dobro hladiti mesto poškodbe?bi moral poskusiti iztegniti nogo,da se mišica pravilno zaraste?

Hvala za odg.

Lep Pozdrav!

Spoštovani,

hladiti se Vam boleče mesto vsekakor splača (20 minut na 2 uri čez dan), sicer pa Vam priporočam čimprejšen pregled pri Vašem operaterju.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni.

ravnokar sem prišel z magnetne resonance z izvidom, pa bi vas prosil za razlago. Konec marca sem si natrgal kolenske vez oz. vez in nalomil kost. Po 3 tednih nošenja longete so mi jo odstranili in v roku 1 meseca 2x koleno punktirali. Ob drugi punktaciji me je zdravnik napotil na magnetno resonanco in sedaj me zanima kaj dejansko pomeni izvid.
Citiram:
manjši izliv.
Minimalna Bakerjeva cista
Kompletna ruptura sprednje križne vezi v femoralnem delu
Tanka korekcija tekočine je ob periferiji lateralnega meniska, ki je sicer normalen kakor tudi medialni menisk.
Defekt hrustanca medialne fasete patele.

Koleno sem si poškodoval pri nogometu, ki ga verjetno ne mislim več igrati. Trenutno me koleno ne boli, vendar ko se ukvarjam s športom, namreč ravno pričenjam teči, mi koleno občasno zateče, kar pa z ledom dobro saniram. Ob hitrih gibih me koleno občasno zaboli. Kaj sedaj pomeni to zame, bo potrebna operacija ali je stanje zadovoljivo? Drugo vprašanje pa je glede tekočine, ali se mi bo venomer nabirala ali je kakšna varianta “ozdravitve”.

Hvala za odgovor.

lp
Dare

Spoštovani,

izvid magnetne resonance pomeni, da imate v kolenu: več tekočine, kot je to normalno; v zadnjem delu kolena izbočenje kolenske ovojnice, v katerem je tekočina (Bakerjeva cista); raztrganino sprednje križne vezi v predelu nasadišča na stegnenico ter poškodbo sklepnega hrustanca na notranjem delu sklepne površine pogačice.

Priporočam Vam operativno zdravljenje, saj otekanje kolena jasno kaže, da se v kolenu nekaj “dogaja”. Menim, da se da Vaše težave z operativnim zdravljenjem z veliko verjetnostjo odpraviti ali pa jih vsaj pomembno zmanjšati.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!
Po dveh mesecih napačne diagnoze kolena s strani travmatologov (longeta, trikratno punktiranje krvi), je ortoped h kateremu sem šla samoplačniško ugotovil, da bo potrebna operacija križnih vezi. Ker se sama aktivno ukvarjam s športom (odbojka), stara sem 22 let, si sedaj želim, da bi se končno stvar začela urejati na bolje. Koleno me boli tudi pri hoji in je še vedno otečeno ter nestabilno. Pokrčim ga lahko malce več kot 90 stopinj. Pa me je včeraj šokiralo dejstvo, da se na operacijo čaka v bolnišnici Celje, kjer bi bila operirana 1 leto!!! Ker zame to pomeni praktično izgubitev skoraj dveh let igranja, vas sprašujem, če veste, kje se da prej priti na vrsto prek napotnice. Menda niso čakalne dobe povsod tako dolge? Zavedam se, da to je to resna poškodba in si jo želim čimprej sanirati, saj mi šport pomeni ogromno. V tem času konstantno delam vaje za krepitev stegenskih mišic, pa bi vas hkrati prosila za nasvet, kje lahko najdem še več teh vaj.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovana,

podatki očakalnih vrstah bi naj bili na voljo na straneh Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Za vaje Vam priporočam kontaktirati našo sodelavko dr. Renato Vauhnik, diplomirano fizioterapevtko ([email protected]). Koleno bo potrebno pred operacijo nujno razgibati in umiriti vnetne znake (oteklino…).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni dr. Pilih,
aprila sem prestal artroskopijo (po posvetu z vami). Rekonstrukcija sprednje križne vezi in odstranitev 4/5 medialnega meniskusa (Ruptura LCA GEN. DEX. in Roptura et incarceratio menisci med. genus dex), po 8 tednih sem opravil rehabilitacijo v zrečah. Po vrnitvi iz zdravilišča sem imel bolečine v kolenu in kolena 14 dni nisem obremenjeval. Nakar sem spet začel z vajami za krepitev mišic in po dobrem tednu vaj zopet sedel na kolo. Ker sem (vrjetno) pretiraval – 30 km ravnine- mi je koleno močno oteklo in bolelo. S pomočjo fizioterapevtke sem oteklino in bolečino pozdravil. Sedaj bom začel z vajami v fitnesu. Imam dve vprašanji:
1. Zakaj mi prihaja v kolenu do preskokov (3-5 krat na dan)? Najprej se čuti zategnjenost nakar mi v kolenu nekaj preskoči – zelo neprijeten občutek vendar ne boleč.
2. Kaj pomeni odstranjen meniskus, kakšne so – bodo posledice? Zanima me tudi če se da meniskus nadomestiti.

Za konec še to. danes semimel kontrolo pri operaterju in je napisal: nekoliko bolj izražena sprednja nestabilnost vendar ima trdno končno točko. Kaj bi to naj pomenilo.

Hvala za odgovore

Spoštovani,

ad. 1: Preskoki v kolenu so pogost pojav po tovrstnih operacijah. Običajno do njih prihaja v pogačično stegneničnem delu kolen. Zaradi oslabelosti štiriglave stegenske mišice pride namreč do težav pri utirjanju pogačic v žleb stegnenice, kar lahko povzroči preskoke in blokade. Manj pogosti so drugi vzroki.

ad. 2: Meniskus je predvsem amortizer in stabilizator kolena. Če ga ni oziroma je odstranjen njegov velik del, so funkcije, ki jih opravlja, odsotne oziroma zmanjšane. Tako so bolj obremenjene druge strukture, predvsem sklepni hrustanec. S takšnim kolenom je dobro ravnati prizaneslivo. Predvsem je pametno čimbolj omejiti sunkovite obremenitve (hojo navzdol, tek, skoke).

Sprednja nestabilnost pomeni, da sprednja križna vez nekoliko popušča, čvrsta končna točka pa pomeni, da vez sicer še drži.

Bolj me skrbi otekanje po obremenitvah. Običajno je vzrok za to mehanski problem v kolenu (poškodbe sklepnega hrustanca, ostanki pretrganih meniskusov, pretrgana vlakna križnih vezi). Pripočam Vam opraviti magnetno resonanco ali pa artroskopski pregled kolena, da se čimprej ugotovi, kaj je vzrok otekanja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov