PRETRGANA SPREDNJA KRIŽNA VEZ
Pozdravljeni!
Danes mineva 13. dan po moji rekonstrukciji ACL. Zanima me, pa nisem prepričana, da se obračam na pravo osebo, zakaj med rehabilitacijo pri fizioterapiji prihaja do slabosti in vrtoglavice. Danes sem med eno specifično vajo (in nobeno prej) doživela takšno slabost (zjutraj sem tešča), da si nisem opomogla še po nekaj urah! Vadim dopoldan (2,5 h) + sama pol ure doma, pa tega š nisem doživela.
Kako si lahko pomagam? Vem, da je miganje in raztegovanje edina pot nazaj do mišic (saj malo mi že vzhajajo mišice, se delo pozna in sem sicer zelo zadovoljna :)))
Le tale slabost mi je malo prekrižala načrte, je pa bila predzadnja vaja, tako da se nisem uspela pogovoriti s fizioterapevtko o tej temi. Mi boste morda vi uspeli obrazložiti? Vnaprej hvala!
Priporočam Vam, da na fizioterapijo ne odhajate tešči. S svojim zdravnikom analizirajta zdravila proti bolečinam, ki jih jemljete, saj lahko tudi ta povzročajo opisane težave.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Pred mesecem dni sem imela artroskopsko opravljeno rekonstrucijo sprednje križne vezi D kolena.Operacija naj bi uspela, vse druge strukture v kolenu pa naj bi bile OK (razen notranjega meniskusa, ki mi je bil odstranjen oktobra lani, brez postoperativnih težav).
Nekako v četrtem tednu sem vzpostavila hojo brez šepanja, hodim kratke razdalje z vmesnimi počitki. Bolečine so včasih manjše, večje ali pa jih ni. Mi pa koleno še precej oteka in je tudi toplo, zdi se mi, da v zadnjem tednu še celo nekoliko bolj. Res je, da sem v zadnjem tednu dodala nekaj gibov (čisto počasno vzpenjanje po nizkih stopnicah – sicer okorno, a brez težav), nekaj čisto počasnih vrtljajev na sobnem kolesu z visokim sedežem (brez težav). Danes sem med razgibavanjem opazila, oz. občutila, da mi v kolenu škripa, nekoliko bolj boleče je celo koleno ob pritiskih okoli pogačice. Tudi sicer imam včasih občutek, kot da mi tekočina v kolenu kar ‘privzdiguje’ pogačico. Vaje izvajam redno, a mi je mišica v zadnjem tednu vseeno močno uplahnila. Bi lahko škripanje pomenilo kaj resnega? Moj operater je trenutno na dopustu, tako da se za nasvet obračam na Vas.
Samo škripanje ni problematično. Zelo verjetno je posledica oslabitve štiriglave stegenske mišice, ki je običajna po tovrstnih operativnih posegih (to zveča obremenitve v pogačično – stegneničnem delu kolena) in bo z njeno okrepitvijo najverjetneje samo izvenelo (potrebno nekaj mesecev).
Z ozirom na oteklino in bolečino, Vam priporočam merjenje telesne temperature trikrat dnevno ter v primeru porasta le-te nad 38 st.C takojšen obisk ustanove, kjer ste bila operirana. Enako Vam svetujem tudi, če bodo bolečine v kolenu bistveno narasle.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
LP
Bila sem pred 11 dnevi operirana rekonstrukcija sprednje križne vezi. Dan po op. zvečer sem naredila predklon in mi je v zadnjem delu kolena nekaj počilo in močno zapeklo. To sem povedala zdravniku pa je dejal da to ni nič da se večkrat lahko zgodi. Dobila sem še kar velik hematom mogoče 10 cm ali še večjega hematom imam še sedaj vendar se je že malo razbarval. V zadnjem delu kolena in na zadnjem delu stegnjenice me je zelo bolelo če sem nogo premaknila in tudi pod kolenom zadnja stran, da se skoraj nisem smela dotakniti tega mesta.Imam tudi zatečeno koleno. Sedaj sem bila 4x na fizioterapiji pa noge ne morem pokrčiti več kot 70 stop. Imam pri pokrčenju kolena bolečine in občutek nekakšnega “železnega težkega oklepa”.Ali je možno da sem si pretrgala kakšno kito in da zato ne morem pokrčiti kolena. Iztegnem ali dvignem nogo pa lahko brez težav. Ali je mogoče da nekateri po operaciji pač ne morejo takoj skrčiti kolena. Kaj mi svetujete? Hvala za odgovor.
Če so bile za novo križno vez uporabljene kite mišic semitendinozus in/ali gracilis, sta bolečina in podpludba v zadnje delu kolena zelo pogosti. Bolečina je povezana z izlito krvjo. Ko se kri razgradi in posrka tudi bolečina običajno izveni.
Razlog za težave pri razgivanju je lahko zgoraj opisano, lahko pa tudi prisotnost večje količine krvi v samem kolenu, kar je potrebno ugotoviti s pregledom.
Če ne boste napredovala na fizioterapiji, Vam priporočam zgodnejši pregled pri operaterju.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Vljudno prosim za razlago MR levega kolena:
V zadnjem rogu notranjega meniskusa je vidnih več pok. Vidna je suprapatelarna plics z obsežnim izlivom, ki se širi tudi v suprapatelarni recesus. Poplitealno medialno dorzalno je vidna cistoidna okrog 2,5 cm velika formacija.
V ostalem na standardnih sekvenvencah T1,T2 in STIR sliki ni zanesljivih patoloških sprememb.
Mnenje:
Laesio cornu post.menisci med.gen.sin.
Plica suprapatellaris gen.sin.
Baker cystis gen.sin.
Za mnenje se vam najlepše zahvaljujem.
Magnetna resonanca kaže raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa, gubo sklepne ovojnice nad pogačico (lahko tudi normalno), izbočenje sklepne ovojnice v zadnjem delu kolena (Bakerjeva cista) in izliv (tekočino) v kolenu.
Glede na opisano Vam priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Dober dan
Pred dobrimi 3 tedni sem si pri igranju nogometa poškodoval levo koleno. Odšel sem seveda k zdravniku, kjer so me slikali s rentgenom in CT. Odstranili so mi tudi prosto tekočino v kolenu( kri ) in mi dodelili diagnozo S836 K DISTORSIO GEN. SIN kaj to pomeni??
Sedaj po 3-jem tednu je moje kolenu gibljivo do 40stopinj. Napotil me je na MR, na katerega moram čakati 5 mesecev. Kaj naj v teh mesecih delam s mojim kolenom? Vsa ta čas imam tudi longeto.
Ali je nujen kakšen operativi poseg?
Star sem 16 let( če to kaj vpliva na okrevanje)
LP
Distorsio gen. sin. pomeni zvin kolena. To je splošna diagnoza, ki se uporablja pri poškodbah kolena.
Priporočam, da se čimprej oglasite pri fizioterapevtu, ki naj Vam pokaže osnovne vaje za poškodovano koleno. Vaje nato izvajajte kakor tudi obremenitve do bolečine. Longeto priporočam uporabljati glede na bolečine le pri hoji in spanju vendar ne več kot šest tednov po poškodbi.
Za odgovor na vprašanje, ali bo potrebna operacija, bo potrebno počakati, da se razčisti, kaj je v kolenu narobe. Glede na dobljeno kri pri punkciji je približno 80% verjetnost, da imate poškodovano sprednjo križno vez.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Sedaj mineva 10 teden po op. oz. rekonstrukciji sprednje križne vezi. Bila sem v zdravilišču, kjer sem imela limfno masažo noge in pa seveda fitnes. Prvi teden so me mišice zelo bolele vendar se je nato stanje izboljšalo, samo koleno me niti ni tako bolelo. Pri zadnjem pregledu pri zdravniku v zdravilišču mi je bilo rečeno da v kolenu nimam tekočine ampak da mi najbrž otekajo mehki deli. Zanima me kaj to pomeni. Sedaj po dveh tednih obiskovanja fitnesa doma pa so se zopet pričele bolečine v kolenu oz. na zadnji strani tam kjer so mi odstranili kite.Tam imam tudi pekočo bolečino in tudi na dotik me boli. Ko pokrčim koleno imam občutek otekline. Pa še eno vprašanje glede hude močne in pekoče bolečine v zadnji strani kolena s prisotnostjo večjega hematoma že naslednji dan po operaciji, tam kjer je bila odvzeta kita za rekonstrukcijo ( naredila sem predklon). Vsepovsod so mi rekli, da je to pač od brazgotine in da se to lahko večkrat ponovi. Mene pa zanima kako lahko imaš zabrazgotinjeno že naslednji dan operacije. Ali je možno da imam še sedaj težave (pekoče bolečine, otekanje) zaradi tistega hematoma ali je mogoče kriv fitnes (3-4x tedensko).
Najlepša hvala za odgovore. Pri ortopedu imam kontrolo šele v oktobru.
Izlita kri draži tkiva v okolici, dokler se ne razgradi in je telo ne posrka. Proces je povezan z lokalnim vnetjem (oteklina, bolečina…). Traja lahko do 3 mesece od izlitja, v Vašem primeru do 3 mesece od operacije.
Priporočam 2 tedensko zdravljenje z nesteroidnim protivnetnim zdravilom, ki bo olajšal bolečine in pospešil proces umiritve (obrnite se na osebnega zdravnika).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Jaz sem pa si ravno v pet 24.9.2010 pretrgal stranske in križne kolenske vezi. zgodilo se je na turniju košarke kjer sem res naredil noro neroden gib in je vse samo šlo v franže.
potem mi v bonici niso naredili drugega kot dali bergle, naredili obvezo in rekli, da je zelo hudo ter se naj zglasim 4 okt do takrat pa naj čim bolj mirujem in samo, da rahlo razgibavam mišico. No omenil je še, da bo najverjetneje operacija, ampak meni je to zgledalo vse na način, da si pač ena številka in bomo že kako s tabo (hitro za vsa moja vprašanja, ki mi rojijo po glavi). ne vem, če sem pričakoval preveč kak konkreten pogovor, ker me zelo skrbi kako bo z mojo rekreativno športno kariero v nadaljnje. Si tako rekoč brez športa ne morem predstavljat nič! torej, v glavnen me zanima kako potekajo ta okrevanja v različnih mesečnih fazah (pred operacijo, operacija, rehabilitacija )? in če še bom lahko naprej normalno igral.
P.s: St.: manjši izliv, aneromedialna nestabilnost je jasno izražena. Gibljivost je 0/70 stop. bolečnost je bolj na medialni strani.
Rtg.I.koleno: preloma ne vidim
Dg.: ruptura LCA et LCM gen.sin.
že vnaprej najlepše hvala za kako min vašega časa.
lp!
Zdravljenje po takšnih poškodbah izvajamo bodisi kot zgodnjo operacijo (v prvih 14 dneh od poškodbe), kjer zašijemo notranje vezivne strukture, jih po potrebi okrepimo (augmentiramo), nadomestimo (rekonstruiramo) sprednjo križno vez in oskrbimo pogoste hkratne poškodbe meniskusov in sklepnega hrustanca bodisi kot v začetku neoperativno zdravljenje, kjer skušamo čimbolje pozdraviti notranje vezivne strukture in nato s pozno operacijo (po 2 mesecih od poškodbe) oskrbimo preostale strukture (sprednjo križno vez, meniskusi?, sklepni hrustanec?, notranje vezivne strukture?).
Oba pristopa imata prednosti in slabosti.
Pri zgodnji operaciji je običajno poseg nekoliko večji (pogosto pozneje ni potrebno operirati notranjih vezi), vnetna reakcija po operaciji je zaradi razdraženega kolena že pred operacijo bolj burna (več otekanja, bolečine, več zarastlin…), čas potreben za celotno rehabilitacijo pa je lahko nekoliko krajši (9 mesecev). Po zgodnji operaciji pričakujte normalno hojo v 2 do 3 mesecih od operacije, polne obremenitve, če boste dobro okrepili mišice, pa po 9 mesecih od operacije.
Če ne bodo ugotovljene resne poškodbe sklepnega hrustanca, si lahko obetate vrnitev na približno isti nivo športnih aktivnosti.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni g. Pilih,
20.9. sem opravila artroskopijo. Po besedah ortopeda g. Lovriča ni šlo za navadno artroskopijo, temveč nekoliko težjo operacijo, kar sicer glede na izvid MR ni mogel vedeti pred operacijo. Med drugim imam tudi pretrgano sprednjo križno vez, katere rekonstrukcije še ni opravil in se bo odločil kasneje.
Diagnoza:
S83.2 RUPTURA MENISCI MEDILIS ET MENISCI LATERALIS GEN.SEIN.
S83.3 LAESIO OSTEOCHONDRALIS CONDYLI MED.FEM.SIN
S83.5 RUPTURA PARTIALIS ACL GEN.SIN
ST.POST ARTHROSCOPIAM MENISCECTOMIAM PARTIALIS MEN. MED. ET.
MEN.LAT.GEN.SIN.
CHONDROPLASTICAM ET MNICROFRACTORAM GEN. SIN
Vse kar sem si po domače lahko razložila oz. lahko razumela je slednje: za svoja leta (1973) imam zelo slabo koleno.
Doma delam predpisane vaje, kontrolo imam 7.10., do takrat imam obe bergli ter koleno lahko le na pol obremenim. K osebni zdravnici grem jutri za odstranitev šivov.
Zanima oz. prosila bi vas za naslednje odgovore:
– Ali sem na račun zdr. zavarovanja upravičena do fizioterapije (želela bi jo namreč opravljati pri vas v mariboru) in kdo mi da za to napotnico (ortoped v izvidu o tem ni napisal nič) ter ali je fizioterapija v mojem primeru zdr. upravičena oz. potrebna. Bi bilo potrebno morebiti kakšno drugo zdravljenje?
– Kako dolga je rehabilitcija oz. ali je sploh možna rehabilitacija v celoti (želela bi se ukvarjati z rekreativnim športom)?
– Mi lahko kolikor je možno po domače razložite to diagnozo ter njene posledice.
Vašega odgovora ter nasveta bom zelo vesela
Vljudno se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
s spoštovanjem, sabina
– Ali sem na račun zdr. zavarovanja upravičena do fizioterapije (želela bi jo namreč opravljati pri vas v mariboru) in kdo mi da za to napotnico (ortoped v izvidu o tem ni napisal nič) ter ali je fizioterapija v mojem primeru zdr. upravičena oz. potrebna. Bi bilo potrebno morebiti kakšno drugo zdravljenje?
Do fizioterapije ste vsekakor opravičena. Mislim, da je nujna za uspešno zdravljenje. Priporočam, da se obrnete na Vašega izbranega zdravnika.
– Kako dolga je rehabilitcija oz. ali je sploh možna rehabilitacija v celoti (želela bi se ukvarjati z rekreativnim športom)?
Za odgovor na to vprašanje bi moral videti Vaše koleno.
– Mi lahko kolikor je možno po domače razložite to diagnozo ter njene posledice.
S83.2 RUPTURA MENISCI MEDILIS ET MENISCI LATERALIS GEN.SEIN. (strgan notranji in zunanji meniskus levega kolena)
S83.3 LAESIO OSTEOCHONDRALIS CONDYLI MED.FEM.SIN (hrustančno-kostna poškodba notranjega dela stegnenice)
S83.5 RUPTURA PARTIALIS ACL GEN.SIN (delno raztrganje sprednje križne vezi)
ST.POST ARTHROSCOPIAM MENISCECTOMIAM PARTIALIS MEN. MED. ET.
MEN.LAT.GEN.SIN. (stanje po artroskopiji in delni odstranitvi obeh meniskusov)
CHONDROPLASTICAM ET MNICROFRACTORAM GEN. SIN (po zgladitvi hrustanca in mikrofrakturiranju levega kolena)
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Priporočam, da Vas osebni zdravnik napoti do fiziatra v UKC Mb, ki Vas bo nato usmeril k ustreznemu fizioterapevtu. Na napotnici naj povdari, da so obravnave nujne zaradi stanja neposredno po operaciji.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Imel sem artroskopijo levega kolena pri kateri se je ugotovilo,da imam pretrgano spredno križno vez. Miniskus,hrustanec in ostalo je ok… Potem pa mi je bilo rečeno,da je čakalna doba za operacijo vezi 2leti+. Ali je to res? Namreč kolegi,ki so imeli artroskopijo opravljeno v bolnici in jim je bilo ugorovljeno isto kot meni so imeli operacijo max. v roku 14dni. Torej je bolje v mojem primeru,da ko grem na prevez mi osebna zdravnica izda napotnico ter napise,da je nujno in se z njo napotim v bilnico?Bom vrjetno prej na vrsti?
Lp Robi
Za tovrstne operacije so v vseh bolnišnicah pri nas čakalne vrste, ki pa so od bolnišnice do bolnišnice različne. Priporočam Vam, da se pozanimate na različnih naslovih.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih