Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Presaditev krvotvronih matičnih celic

Presaditev krvotvronih matičnih celic

Nekaj na to temo piše v januarski Vivi, kjer je obširno sicer opisan plazmocitom, ki je oblika krvnega raka. Ampak presaditve krvotvornih matičnih celic se uporabljajo tudi za zdravljenje nekaterih oblik NHL, zato bo morda koga zanimalo. Pri tekstu so sodelovali priznani slovenski hematologi, ki se ukvarjajo s PKMC.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

to pomeni po domače presaditev kostnega mozga?

Ma, ja, eni tako pravijo, ampak kostni mozeg je v bistvu drugo. Krvotvorne matične celice lahko bolnik daruje sam sebi ali ti jih darujejo drugi in se jih pridobi zgolj z odvzemom krvi in obdelavo krvotvorni matičnih clelic, medtem, ko pravi kostni mozeg vzamejo darovalcu iz kosti. Ko so meni jemali vzorec KM, da so videli kako razširjen je moj limfom, so mi to naredili ambulantno in sicer so mi dali v bok lokalno narkozo in debelejšo iglo zapičili v medenično kost in iz nje potegnili sržen kostnega mozga. Sem videla stršen in zglda tako kot “fila” v goveji kosti “za župo”. No, sem zašla malo, a ne… :)))

Sicer je meni dr. Zver odlično opisal presaditve krvotvornih matičnih celic. In pomen tega zdravljenjea ter primankovanje darovalcev, zato sem odločena, da bom pomagala. Sama sicer ne morem darovati, ker sem t.i. onkološki bolnik, bom pa zdaj, po novem letu poskušala aktivirati domače, prijatelje….

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

New Report

Close