Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Prepis na srednjo šolo

Prepis na srednjo šolo

Pozdravljeni,

Morda se vaša hči ne uči ravno zato, ker nima jasnih interesov oziroma ciljev. Če ne vidi nobene koristi od učenja in ne ve, kaj z učenjem sploh doseže, zakaj bi se učila?
Glede prepisa pa je tako: nihče ne ve, kaj je najboljše za vašo hčer, saj nihče ne more predvideti posledic v prihodnosti. Vendar pa se do odločitev, ki jih sprejmemo sami, vedemo bolj odgovorno kot do odločitev, ki jih sprejme nekdo drug za nas. Če se nekdo drug odloči za nas, lahko odgovornost za negativne posledice prelagamo nanj . V končni fazi naj bo torej to njena odločitev, stojte ji ob strani in jo podpirajte pri tem. Pomagajte ji tudi pri zavedanju odgovornosti: ko se bo enkrat odločila, bo to dokončna odločitev brez nadaljnjega premišljanja in prepisovanja.
Če nima dovolj informacij o obeh možnostih, naj jih pridobi, sicer ne more presoditi, katera izbira je najboljša. Dobro naj se pozanima npr., kaj lahko doseže z izobrazbo na gimnaziji ali na ekonomski, kakšni so predmeti na eni in drugi, kaj ji ustreza, kaj ne, ali je srednja ekonomska šola res tako lahka … Lahko naredi tabelo prednosti in slabosti šolanja na gimnaziji in prepisa na srednjo ekonomsko šolo, pa potem primerja obe možnosti.

Lep pozdrav,

Tina Milharčič, univ. dipl. psih. [email protected] Inštitut C. A. R., d.o.o. www.institutcar.si

Pozdravljeni,

Moj sin je trenutno 1.letnik srednje šole, katerega je padel zaradi lenobe. Sedaj si je naredil cilj da se mu to nebo nikoli več zgodilo in da bo naslednje leto odličen, kar mu tudi verjamem saj je to zmožen če bi se mu dalo. Sedaj pa imam eno vprašanje ali je res prepovedano da je naslednje leto v istem letniku kot njegov prijatelj, ki je tudi padel (bila sta sošolca) ?

Lep pozdrav.

Pozdravljeni!
Mene pa zanima ce se se vedno lahko vpisem v prvi letni srednje poklicne smeri, ceprau sem ze trikrat padel prvi letnik..
Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

Jaka.,
kolikor je meni znano, naj ne bi bilo prepovedi glede tega, morda pa gre za neke vrste “disciplinski ukrep”. Predlagam, da se pozanimate pri šolski svetovalni službi ali pri razrednem učitelju.

mali,,
na tej povezavi so v 23. členu določila glede ponavljanja letnika: http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/podrocje/ss/vpis/Pravilnik_vpis_srednje_6_2_08.pdf
Za več informacij pa ti predlagam, da se obrneš na šolsko svetovalno službo.

Lep pozdrav,

Tina Milharčič, univ. dipl. psih. [email protected] Inštitut C. A. R., d.o.o. www.institutcar.si

pozdravljeni!
Obiskujem 1. letnik srednje ekonomske šole- program ekonomski tehnik in se želim prepisati, čeprav je minil komaj en teden odkar se je šola začela vidim da mi na šoli nič ni všeč, niti smer me ne zanima. Zanima če je možno da bi se zdaj prepisala na gimnazijo?

Lp, Andrejka

Živjo! Obiskujem 1.letnik Gimnazije Moste in po 2 mesecih bi se rad vpisal na Srednjo Šolo Šiška smer Računalništvo. Sedaj ne vem če je se je še možno prepisati in kakšne bi bile posledice tega. Gimnazija mi vzame veliko preveč časa in izgubim preveč energije potem pa še pišem 1 3predmete ki pa sem se zelo dobro pripravil nanje.

jah. vsem “fazančkom” dajem en nasvet. sem v 3.letniku gimnazije(1x ponavljal letnik zaradi zdravstvenih težav (odstop mrežnice zaradi poškodbe) ). Vam bom povedal svojo zgodbo. Začel sem mojo srednjošolsko izobraževanje na ekonomski gimnaziji. tam mi ni bilo všeč(kajti me zanima delo v zdravstvu) in sem se nato prepisal na srednjo kemijsko v ljubljani. slednja srednja šola je bila zame težja kot ekonomska in sem se nato prepisal na splošno gimnazijo(kjer sem uspešno zdelal letnik s prav dobrim uspehom) in napredujem. Imam v mislih študij biomedicine.

Če vam v gimnaziji res ne gre je mogoče bolje prepis na srednjo strokovno šolo ampak skrbno pretehtaje program izobraževanja preden se vpišete. če tega ne boste naredil bo znala bit pizdarija. na kemijski si nisem predstavljal, da bo tako velik matematke pa fizke(čeprou mam na splošni gimnaziji kemijo 5). na srednji kemijski maš 5 predmetov kjer maš računanje. Tega nisem pričakoval.

Če ti ne gre matematka(matematko mam za las 4, se učim sproti nisem pa nevemkakšen talent zanjo) se ne vpisujte and prepisujte na kakšne elektro,kemijske, računalniške šole. povem vam iz izkušenj.

če te zanima zdravstvo se lahko vpišeš/prepišeš sam vedi, da na kakšni sšfkz(hotel sem se gor prvo prepisat) ni prostih mest za dijaki, ki se želijo prepisat. na kakšni zdravstveni maš pa kakih 10 diferencialnih izpitov.

če mate težave na gimnaziji(1 ali 2 predmeta) se ne sekirite in se pejte učit. če mate težave si pejt najt enga inštruktorja. če maš pa že zdele več kot 4 predmetov negativno pa se je smiselno vprašat če je program v redu zate.

pa še en dobrohoten nasvet. če se želite prepisat na eno drugo srednjo šolo. V nobenem primeru ampak nobenem tega ne povejte svetovalni delavki na šoli, ki jo zdaj obiskujete! Zakaj? Zato ker šola zgubi 3000 EUR za vsakega dijaka, ki se prepiše. Mene so profesorji po razgovoru o prepisu s psihologinjo začel “zajebavat”. To je še opazu moj razrednik. Pred tem razgovorom sem se z vsemi profesorji dobro razumel. Najhuje je bilo pri prof. za slovenščino, ki me je zajebala z ustno! pr tej profesorci sem mel vse pisne teste 4,5 in ustne isto 5. pa zmer sem sodeloval(info dnevi, eseji, zmer sm mel vse dn).

Med letom sem se skušal prepisat na SŠFKZ(program: tehnik lab.biomedicine). Opravil sem vse difrencialne izpite (fizika 4, zdravstvena vzgoja 5) vendar me niso sprejeli, ker ni bilo prostih mest. Tudi, če jih totalno očaraš, imaš vse točke na izpitih te ne bodo sprejel če nimajo prostih mest. Prepis na zdravstvene šole po prvem tednu 1.letnika je praktično nemogoč, razen če imaš seveda ogromno srečo.

Zdravo!
Mene pa zanima če se lahko prepišem iz srednje zdravstvene na drugo srednjo šolo namreč v smeri strojni tehnik.
Vem da je mogoče ampak trenutno sem v 2.letniku SZŠ in kmalu se bliža konec 1.konference…zato sem kar precej v skrbeh da je morda prepozno 🙁 Sicer imam na zdajšnji šoli že težave z učenjem zaradi nemotivacije..vendar pa imam tudi motivacijo da se bom učil za diferencialne izpite saj me ta smer oz. poklic zelo veseli 😀 A zanima me pa tudi ali je možno da imam diferencialne izpite tudi v poletnih počitnicah ali pa moram narediti vse pred koncom šolskega leta?…..vem da sem mogoče prepozen z vsem prepisom in izbiro poklica a o prepisu sem že razmišljal 1.teden v 1.letniku saj sem spoznal da me poklic ne zanima a mi doma niso dovolili češ da je sramota da se prepišem ..in tako zaradi zaradi nezanimanja poklica nisem imel niti motivacije za učenje …in na koncu leta sem imel kar precej popravnih (6) vendar sem jih po sreči naredil in se trudil da ne bi padel letnika..in mi je zelo hudo da moram hoditi v šolo kjer mi ni všeč in spet nimam niti motivacije da bi se redno učil in se bojim ter vem da bo isto kot v 1.letniku ..najbolj me pa še teži da mi domači ne dovolijo prepisa saj menijo da je njihova beseda oz želja prav..namreč ne pustijo pa me saj so rekli da v tej smeri nikoli ne bom dobil službe in naj ostanem v tej smeri kjer mi lahko priskrbijo službo…saj razumem da je dandanes brez zvez zelo težko dobiti službo..in naspložno je velika brezposelnos ampak kaj mi bo služba če jo nebom maral 🙁 Kaj lahko naredim ? sicer sem že doma stokrat povedal da trpim v šoli in da mi ni všeč poklic a me ne upoštevajo 🙁

Pozdravljeni, sem dijakinja gimnazije Mote, 1 letnik in se imam namen prepisati na drugo šolo. Vem, da to zdajle trenutno ne gre. Rada bi se prepisala na srednjo vzgojiteljsko šolo. Klicala sem že tja v svetovalno službo in so mi rekli da za diferencialne izpite za drugi letnik rabim igrat nek inštrument. Ker jaz ne igram ničesar sem pripravljena iti tja, vendar v prvi letnik. Zanima me, če se recimo zgodi da na gimnaziji moste ponavljam letnik, ali grem potem lahko useeno na vzgojiteljsko v prvi letnik? Heelp 🙂

hej!
no jaz sem 3.letnik gimnazije in sem bil v podobni situaciji kot ti sedaj. želel sem se prepisati na srednjo šolo za farmacijo (program: tehnik.lab.biomedicine). opravil sem vse diferencialne izpite (fizika 4, zdr.vzgoja 5) vendar nisem bil sprejet, ker enostavno ni bilo prostega mesta zame. takrat sem bil na ekonomski na prešernovi in sem padel letnik. nato sem se prepisal na splošno gimnazijo katero zdaj dokončujem s prav dobrim uspehom. moja želja je študirat biomedicino.

glede prepisa pa takole. res je, da moraš za vzgojiteljsko znat nek inštrument vendar ti več o tem ti ne znam povedat. lahko vprašam mojo nekdanjo sošolko iz OŠ:)

Če te še kaj zanima mi piši na mejl
[email protected] al pa tukaj na med.over na inbox

te čist razumem. sem bil v čisto isti situaciji kot it vendar sem bil jaz ravno “kontra” tebi. jaz sem se hotel iz ekonomske prepisat na srednjo šolo zdravstvene smeri. vem kako je bit na šoli, ki te ne zanima. glede strojne pa takole. moj bratranc hod na SSKŠ na aškerčevi. rekel je, da so profesorji za strokovne predmete odlični vendar profesorji za splošne nesramni, arogantni. opraviti boš moral velik sprejemnih (difrencialnih) izpitov.
priporočam, da narediš naslednje:
a) Kontaktiraš eno šolo, ki izvaja program strojni tehnik in prideš v kontakt s svetovalno delavko

b) V nobenem primeru ampak v nobenem ne povej svetovalni delavki na šoli, ki jo obiskuješ zdaj, da se želiš prepisati. mene so tko zajebal. pri profesorci pri kateri sem imel vse ocene 4 in 5 me je na koncu zajebala z ustno oceno (čeprav sem test za isto snov pisal 4). zakaj to delajo? kolektivni dogovor pač. šola zgubi 3000 EUR za vsakega dijaka, ki se prepiše.

c) Opravi diferencialne izpite in si za izpite najdi inštruktorja. čeprav nisem strojnik ti lahko vseeno povem, da bo na strojni šoli sigurno mehatronika kjer boš sigurno rabil kakšno razlago. vprašaj se tudi kako dobro ti gre fizika in matematika. če ti te predmeti ne ležijo najbolje se vprašaj

če maš še kakšno vprašanje mi piš na : [email protected] al pa tukaj v inbox na med.over

Hvala za tvoj odgovor 😀
Saj bi kontaktiral drugo šolo a nevem kako naj vse sam uredim namreč ko bi doma povedal bi se 100% razjezili starši in seveda mi niti nebi dovolil prepisa tako da z težko se da to izpeljati. 🙁
Zanima me a je možno da se lahko prepišen samo z tistimi predmetami pozitivnimi ki so tudi na strojni šoli (npr. matematika,slovenščina,fizika,tuji jezik…) ? namreč imam že resno krizo v ocenah 🙁
Pa ne da bi bil lenuh ali kaj podobnega…ampak enostavo lahko bulim v knjigo 1h pa sem tako nezainteresiran in nemotiviram da postanem depresiven ker si nič nemorem zapomniti… :S tako da če bi se dalo prepisati z pozitivno matematiko,slovenščino,tuji jezik,fizika bi se vsaj potrudil da bi imel to pozitivno….in ja matematika in fizika nista kakšni težavi zato mislim da bi mi kar šla ta predmeta 😀 matematika in fizika sta trenutno pozitivni. .

Lp

hej!
prvo lep pozdrav iz irske. sem sel gor na informativce. ok tkole ti svetujem

a) Kontaktiraj svetovalko na tisti soli kjer bi rad sel pac gor. Najverjetneje te bo povabila na razgovor vendar ni nujno
b) S tastarimi se vseen pogovor ce se le da. tvoja pravica je obiskovat solo, ki te zanima
c) te cist razumem. sem bil povsem v istem dreku ko sem bil v 1.letniku (dve leti nazaj)
d) ce rabs se ksn nasvet mi lah pises na mejl: [email protected] al pa me dodej na fb-ju oz. mi tm posl sporocilo

Hej � hvala za odgovor
Tako da sam kontaktiram svetovalko na drugi šoli in se pomenim z njo?
Ja sicer sem zdaj jaz v 2.letniku in ne v 1. Tako da bo mogoče bolj težko zame…ni problem da je dosti strokovnih predmetov iz 1 in 2 letnika sem že rekel imam motivacijo � …a skrbi me da ni časa da bi lahko vse opravil …razen če bi naredil za 1letnik med počitnicami za 2.letnik pa med 3.letnikom?? Ja najbolše bo da se pomenim z svetovalko..malce se se tudi pozanimal in sicer bi imeu okoli 10predmetov skupaj za diferencialne..verjetno nebi bil problem saj se imel v 1.letniku 6 popravnih in opravil uspešno

Lp

pozdravljeni!
sem dijak 1.letnika gimnazije v mariboru.
Gre mi dokaj dobro razen matematike in fizike saj ju imam negativne. Starša sta mi predlagala prepis v lažjo srednjo šolo.Jaz pa menim da lahko naredim popravni test če si zrihtam inštrukcije saj želim ostati v gimnaziji in se naslednje leto bolj potruditi
zdaj pa sem čisto zmeden.Kaj naj naredim?

Pozdravljen Žan123,

Odločitev, da ostaneš na tej gimnaziji, kjer si sedaj, pomeni prevzeti odgovornost za učenje matematike in fizike. Tvoja starša skrbi, zato sta ti ponudila drugačno možnost. V primeru vsake od obeh odločitev bodo določene posledice prijetne in določene neprijetne. Če ostaneš, je prijetno to, da poznaš šolo in imaš verjetno že prijatelje v njej. Neprijetno pa bo popravljanje ocen pri matematiki in fiziki. Če greš na drugo šolo bo morda lažje pri matematiki in fiziki, manj prijetno pa bo začeti z nova v okolju, kjer nobenega ne poznaš.
Noben se ne more učiti namesto tebe (tako v tej šoli, kakor v drugi šoli). Če želiš ostati na tej šoli, bo potrebno zavihati rokave in spremeniti način učenja, ki si ga imel do sedaj. Razmisli, kako si se do sedaj učil matematiko in fiziko ter kaj še lahko narediš. Pomembno je, da nekaj spremeniš v tvojem načinu učenja, saj te ta način do sedaj ni pripeljal do željenih rezultatov. Ideja, da zaprosiš za pomoč, inštrukcije je ok. V večjo pomoč pa ti bo, če se poleg inštrukcij tudi naučiš kakšno novo strategijo učenja (npr. narediš urnik učenja, urediš snov, zapiske in sproti rešuješ težave pri učenju…). Ni dovolj, da rečeš, da se boš bolj potrudil, ampak pokaži to z dejanji, z drugačnim pristopom do učenja. Na ta način bodo tvoji starši rezumeli, da misliš resno.

Lep pozdrav,

Se je možno prepisat iz ene srednje strokovne šole na drugo v isti letnik čeprav obiskuješ trenutno šolo že drugo leto? in ja moreš pol imet zaključeni 2 letnik na trenutni šoli će hočeš it v 3 letnik druge šole al pa moreš narest vsaj samo tiste ki so tude na drugi šoli in ja to vprašam ker mi strokovni delajo težavo in vse kar lahko naredim je si vsaj obdržim te osnovne predmete pozitivne ..stroka gre lahko rakom žvižgat!

Pozdravljeni.
tudi jaz sem v dilemi, obiskujem srednjo šolo za gostinstvo in turizem celje. 1. Letnik sem zdelala z zadostnim uspehom, letos v 2. Letniku pa imam spet veliko težav.
Zanima me če se lahko prepišem na frizersko šolo v celju in če bom z prepisom prišla v drugi letnik ali bom morala začeti s prvim letnikom?

Hvala za odgovor.
LP

Pozdravljena,
sicer nimam točnih informacij glede prepisa z ene strokovne šole na drugo, a če se ne motim, moraš najprej posebej opraviti predmete, ki jih na srednji šoli za gostinstvo nisi imela, so pa obvezni na srednji frizerski šoli (gre za diferencialne izpite) – potem greš lahko v višji letnik. Če se odločiš, da teh predmetov ne boš opravljala, pa greš v prvi letnik. Nisem povsem prepričana, da je tako, zato ti predlagam, da se obrneš na svetovalno službo na srednji frizerski šoli.
Srečno,

New Report

Close