okužba z listerio?!
Pozdravljeni sem v 32 tednu nosecnosti. Danes sem si pogrela mleko v loncku ki sem. Ga vzela iz pomivalca(oprano na 70 stopinj) nisem videla da je na dnu bilo zazgano ( od vroce cokolade) in sem to mleko z nekaj tega zazganega zamesala v cokolesnik in pojedla. Skrbi me da bi se lahko razvila listerija ker je bil loncek kljub pranju se vedno omazan od zazgane vroce cokolade. Je strah upravicen? Hvala in lp
Spoštovani,
Listeria monocytogenes ne prenese nizke pH vrednosti. Kislost, pri kateri ta
bakterija ne uspeva več, sicer ni povsem točno določena, in se giblje okoli pH vrednosti pod 5,5. Kis prav gotovo ni medij, v katerem bi se množile Listerije, zato menim, da je panika povsem odveč.
Pozdravljeni!
Noseca sem 35 tednov. Danes sem. Po. Pomoti popila pomarancni sok 3 dcl v katerem je bil krhelj neoluplljene in neoprane pomarance. Sedaj me resnicno skrbi okuzba z listerijo. Ali pri teh tednih okuzba pomeni smrt ploda v maternici? Ali pri nas v Slo. Testirajo sadje ce je okuzeno? Resnicno me skrbi hvala
Spoštovani. nehajte paničarirati. Sadja, se, seveda, NE testira, saj gre za bakterijo iz okolja. Če bi zaradi slučajnega krhla vsi obolevali z listeriozo, bi človeški rod že zdavnaj izumrl.
Listerioza je v resnici zelo redka, o bolezni preberite tule:
http://www.nijz.si/sl/listerioza
Lep pozdrav, pred 4 dnevi sem zaužila bakalar, ki je bil okužen z listerijo (bil je narejen odpoklic s strani uprave za varno hrano). Količina ni bila posebno velika, pojedla sem tri kanapejčke, vendar vseeno.
Kakšnih posebnih znakov nimam, razen tega da imam že 3 dni bolj redko blato in da sem imela dan za tem približno 2 uri kar hude bolečine v trebuhu, ki pa so v ležečem stanju zelo hitro popustile. Naslednji dan sem si kupila Rennie, ker sem imela čuden občutek v zgornjem delu želodca, in je bilo precej boljše, zato sem vse skupaj pripisala običajnim težavam v nosečnosti, sedaj pa – ko sem izvedela za odpoklic – pa me je začelo vse skupaj seveda skrbeti.
Kako naj vem, ali sem zbolela za listeriozo? Jo lahko najdejo v krvi/blatu? Ali se že takoj po zaužitju vidi njena prisotnost v blatu? Posvetovala sem se z osebno zdravnico in pravi, da če ni znakov, se ne dajejo antibiotiki, niti se ne izvede testiranj, sedaj pa berem, da lahko pri materi bolezen poteka brez znakov, otrok pa lahko ima hude posledice. Kako lahko to odkrijemo/preprečimo, ali bi bilo smiselno dati blato in če ni ničesar, lahko na neljubi dogodek pozabim?
Drugače sem noseča sem 29. tednov, v hudih skrbeh pa sta še ostali dve nosečki, ki sta ravno tako uživali bakalar skupaj z mano, tako da prosim za odgovor:)
Spostovani, predlagam, da vprasanje zastavite se na forumu ginekologija. Kaj drugega, kot spremljanje, pravzaprav ne pride v postev. Pri okuzenih, ki razvijejo znake, le ti najpogosteje potekajo kot gripi podobno obolenje, slabo pocutje, glavobol, bolecine v misicah on sklepig; pri cca 30% pa je mozno predhodno listerijo dolociti v blatu. Posebnega smisla v tem ne vidim. Vsekakor pa svojemu ginekologu povejte, da ste zauzili hrano, ki je bila verjetno okuzena.
Pripenjam še navodila s strani NIJZ
Citiram
PRIPOROČILA ZA NOSEČNICO, KI JE ZAUŽILA HRANO, ZA KATERO SE DOMNEVA, DA JE BILA ONESNAŽENA Z LISTERIJO (Listeria monocytogenes)
Nosečnici, ki je zaužila hrano, za katero se domneva, da je bila onesnažena z listerijo in nima znakov bolezni (asimptomatska) se ne priporoča testiranja niti preventivnega jemanja antibiotikov. Tudi nerojen otrok ne potrebuje dodatnega spremljanja.
Če nosečnica v obdobju do dveh mesecev po zaužitju hrane, domnevno onesnažene z listerijo, razvije znake bolezni, naj takoj poišče zdravniško pomoč. Zdravnika naj opozori, da je zaužila hrano, onesnaženo z listerijo. Zdravnik bo nosečnici odvzel vzorec krvi in obvestil laboratorij, da gre za sum na listeriozo.
Pri listeriozi je čas od okužbe do pojava prvih bolezenskih znakov (inkubacijska doba) v povprečju od 2 do 3 tedne, lahko pa tudi do 70 dni. Za nosečnice je značilna daljša povprečna inkubacijska doba kot za ženske, ki niso noseče.
Potek okužbe z L. monocytogenes pri nosečnici je lahko različen:
1. Nosečnica lahko zboli samo s povišano telesno temperaturo brez drugih znakov, kar vseeno predstavlja veliko tveganje za plod.
2. Bolezen se lahko kaže z blagimi črevesnimi težavami (slabo počutje, slabost, bruhanje, driska) s povišano telesno temperaturo ali brez nje.
3. Bolezen lahko poteka s simptomi gripi podobnega obolenja (slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol in povišana telesna temperatura).
4. Okužba lahko poteka kot težko sistemsko obolenje s prisotnostjo bakterij v krvi, vnetjem možganov in možganskih ovojnic.
5. Listerije lahko povzročajo žariščne okužbe, ki se kažejo kot razjede na koži, gnojno vnetje očesne veznice, žrela, srca, sklepov, kosti, možganov, vnetje trebušne mrene, žolčnika, pri ženskah vnetje rodil.
Vir:
image
Več informacij:
Pozdravljeni!
Mož je pri pripravi pice spregledal, da so salame že predolgo odprte in so se na njih naredile pikice. To sva seveda pojedla saj ni bilo zaznati kakšnega čudnega okusa.
A se pri tem lahko razvije listerija? In če ja a lahko preživi pečenje na 200 stopinj okrog 20 minut?
Hvala za odgovor.
Listerije so bakterije, ki so v okolju prisotne. Hranjenje v hladilniku ne vpliva na njihovo razmnoževanje, saj se razmnožujejo tudi pri temperaturah hladilnika. Če je bila torta na prostem izpostavljena kontaminaciji z Listerijami, je 4 dni dovolj časa, da so se Listerije razmnože do števila, ki lahko povzroči okužbo. 4 dni je ravno tisti čas, ko odprto živilo, ki vsebuje večje količino vode in hranilnih snovi, postane neuporabno, ali vsaj tvegano za uporabo pri občutljivih skupinah.