Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja okužba z listerio?!

okužba z listerio?!

Pozdravljeni!
Približno v prevem tednu nosečnosti sem zaužila majonezno solato, ki je imela malce čuden okus (kot bi nekdo vanjo vmešal malce radenske). Od tega je sedaj minilo skoraj dva meseca. Nisem imela kakšnih hudih težav, razen zjutraj sem imela drisko ali mehkejše blato pa še to sem šla na veliko potrebo samo enkrat do dvakrat na dan. Nisem imela vročine, slabo mi je bilo pogosto, a sem bruhala samo dvakrat, večino časa me je pekla zgaga (verjetno zaradi nosečnosti). Zanima me če sem lahko mirna, da se takrat nisem okužila z listerio in bo z mojim otrokom vse vredu.
Hvala in upam, da niste preveč jezni, da se s tem vprašanjem obračam na vas, ampak mislim, da ste med strokovnjaki na forumu najbolj seznanjeni s temi zadevami.

Spoštovani, v tako zgodnji nosečnosti velja princip “vse ali nič”. To pomeni, da če bi okužba kakorkoli ogrozila nosečnost, je z veliko veliko verjetnostjo danes ne bi bilo več (nosečnosti).
Listeria monocitogenes je nevarna za okužbo plodu kasneje, ko povzroča okvaro plodu, vnetje možganov, splav, ipd.
Uživajte v nosečnosti!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

pozdravljeni-
noseča sem 20 tednov. Na pregledu krvi za toksoplazmozo so ugotovili da sem jo prebolela že pred nosečnostjo torej gre za staro okužbo. sedaj pa me zanima če je škodljivo če pojem kdaj kakšen kos suhe salame (kupljene),ali se je vseeno boljše temu izogibat,ter ali se lahko s suho salamo okužim tudi z listerijo?

Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani, tehnično gledano se lahko z Listerijo okužite praktično z vsakim neprekuhanim živilom. Pa vendar: v praksi so nevarna predvsem nepasterizirana mlečna in mesna živila, ter gotova živila, ki so v hladilniku stala več kot 4 dni. Suha salama industrijske proizvodnje s konzroliranimi pogoji ne bi smela predstavljati posebnega tveganja. Lep podrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!

Ali se lahko okužim z listerijo preko mačje praske?
Pri igranju z bratovo mačko me je namreč malce popraskala.
Ranica je mala, a vendarle je malce zakrvavela. Mačka
je izključno notranja, pasemska, prehranjuje se z briketi in
kupljeno hrano. Ranico sem razkužila. Ali lahko mačka
izloča listerio tudi, če ni okužena? Strah me je, da je
imela na krempeljcu kakšno malo mikroskopsko sled svojega kakca…
Morda so vprašanja nesmiselna, ampak s partnerjem
sva v preteklosti izgubila otroka v pozni nosečnosti in sem
ekstra panična.

Hvala za Vaš čas.

Spoštovani, preko mačje praske se z Listerio prav gotovo ne morete okužiti. Pri mačji praski se nikakor ne bojimo listerioze, temveč kvečjemu bolezni mačje opraskanine, ki jo povzroča bakterija Bartonella henselae.V prihodnjh 2-3 tednih bodite pozorni na ranico, ev.gnojenje, predvsem pa na zatekanje področnih bezgavk, oz. bezgavk po telesu. Bolezen se sicer zazdravi sama po sebi in pri imunsko sposobnih pogosto zdravljenja z antibiotiki sploh ne izvajamo, pri nosečnici s to boleznijo pa bi bolezen zdravili z azitromicinom.
Ni potrebna nkakršna panika, posebna skrb ali posebno opazovanje, samo naslednji mesec imejte v mislih, da vas je pač opraskala mačka, če bi opazili povečane bezgavke. Vse bo ok.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!

Najlepša hvala za Vaš hiter odgovor. Super ste.
Rada bi Vas še vprašala ali možno, da bi se okužila
z listerio preko kozarca vina? Med nosečnostjo sicer
ne pijem, razen včasih pol kozarca po kosilu pa tisti
mali kozarček v kitajski restavraciji na koncu, ko ti
prinesejo račun. Pribljižno 0.5 dcl slivovega vina.

Najlepša hvala za Vašo potrpežljivost. 🙂

Verjetnost, da bi se okužili preko vina, je skrajno majhna, oz. je praktično ni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!

Hvala Vam za vse Vaše odgovore o listeriji. Vem, da sem
malce pretirano prestrašena glede zadeve. Rada pa bi
Vam postavila še eno vprašanje na katerega nisem našla
odgovora. Se lahko listerija prenese preko krvi? Imam
namreč razpokane roke, včasih te male ranice tudi
rahlo zakrvavijo. Ali je možno, da na ta način dobim listerijo?
Da bi bakterije prišle v ranico in me okužile? Pri vsakdanjih
opravkih, recimo.

Hvala za Vaš odgovor.

Ne, na navedeni način se ne morete okužiti

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,
sem v 13. tednu nosečnosti in prejšnji teden sem “po neumnosti” med kuhanjem polizala del roke, kjer sem okusila surovo meso, ki sem ga pripravljala…tako sem polizala kakšno kapljico ali dve suhega soka od surovega svinjskega oz. govejega (mešanega) mesa, ki sem ga kupila v trgovskem centru. Zanima me ali je možnost okužbe z listerijo?
Hvala za odgovor in lep dan!

Spoštovani, teoretično je vsako surovo živilo lahko kontaminirano z Listerio. vendar, ker pravite, da ste polizali posušeni sok (roko), je verjetnost okužbe izjemno izjemno majhna.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,
Na vas se obracam z vprašanjem glede možnosti okužbe z listerijo. Sem v 32. tednu nosečnosti in me zadeva zelo skrbi.
Pred cca. 1 tednom sem jedla kislo smetano, ki je bila mislim da tri tedne čez rok uporabe (tega prej ko sem jedla nisem videla, sicer seveda ne bi). Kisla smetana sicer pasterizirana Hofer bio, do tistega trenutka originalno zaprta, ni imela čudnega vonja, okusa ali barve. Ali je možno, da bi se zaradi zauzitja navedene kisle smetane okusila z listerijo, ki bi ogrozila plod?

Včeraj pa sem zauzila eno vilico pogretega mesno zelenjavnega riža od prejšnjega dne, ki pa čez noč ni bil shranjen v hladilniku. Ne vem, če je bil dovolj pogret. Zanima me, ali bi v tem primeru lahko prišlo do okužbe z listerijo?

Sicer zelo pazim na prehrano, tole pa sem nekako spregledala in me res skrbi glede morebitne okužbe. Kako bi lahko vedela da je do okužbe prišlo, ker berem, da so znaki precej nespecificni, lahko jih celo ni? Mogoče veste kakšne so posledice za plod pri okužbi v tretjem trimesečju?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Ali je v nosecnosti varno uzivanje svezega, pasteriziranega, mikrofiltriranega in homogeniziranega mleka (v mislih imam sveze mleko MU Ljubljanskih mlekarn)? Ali je bolje uzivati mleko, ki je pasterizirano, sterilizirano in segreto na ultravisoki temperaturi, k ima pravzprav samo daljsi rok trajanja? Zanima me predvsem zaradi listerije?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani! Sevi listerie se najpogosteje zadržujejo v nepasteriziranemu mleku, mehkih sirih in surovem mleku. Problematična so torej surova živila, v primeru mlečnih itdelkov – surovo, neprekuhano mleko, oz. siri, izdelani iz neprekuhanega (surovega) mleka. Problematična so lahko tudi gotova živila, ki stojijo več kot 4 dni, saj so listerije prosotne tudi v okolju. Živila iz pasteriziranega mleka, kot tudi pasterizirano mleko samo, niso problematična. V primeru pasterizirane kisle smetane, čeprav s pretečenim rokom, a original zaprte, je verjetnost okužbe praktično zanemarljiva, saj gre za v osnovi pasteriziran in embaliran proizvod. Gotovo kuhano živilo, ki je 1 dan stalo na toplem, bi bilo lahko nevarno za zastrupitev s stafilokokm, B.cereusom ali pergringensom, za listerijsko okužbo pa je čas stanja na toplem vseeno prekratek.
Listerioza pri imunski sporobni osebi običajno ali ne povzora novenih znakov, lahko pa poteka kot gripi podobno obolenje, prehlad, prebavne težave, bolezen z bolečinami v mišicah in sklepih, ipd. Pri imunsko oslabljenih pa listerija lahko povzoči težko obolenje, kot npr. listerijski meningitis, sepsa. Ob okužbi nosečnice lahko pride do okužbe ploda – pri katerem lahko listerija povtroči od splava, mrtvorojenosti, meningitisa, sepse, idr.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za hiter in izčrpen odgovor. Če prav razumem, praktično okužba z listeriozo v primeru zaužitja kisle smetane s pretečenim rokom, original zaprte, ni možna. Pa sicer obstaja možnost, da se listerioza razvije na pred tem pasteriziranih mlečnih izdelkih, ki jim je potekel rok uporabe? Je to možno, če naj bi bila bakterija s pasterizacijo pred tem uničena, da se v original zaprti embalaži ponovno pojavi/ razvije?

Hvala še enkrat in lep pozdrav.

Spostovani, namen pasterizacije je zmanjsanje stevila in vrste skodljivih bakterij pod nivo, ki bi ogrozal uporabnika. Pasterizirana zivila so s stalisca okuzbe z listetije varna, razen ce se zivila naknadno ne kontaminirajo. Po kontaminaciji traja cca 4 dni, da konc listerij postane taksna, da lahko povzroci okuzbo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pa se lahko živila v originalno zaprti embalaži, kot navedeno zgoraj, kontaminirajo naknadno (dokler so originalno zaprta in v hladilniku)? Ravno to me namreč zanima. Ali je za to potrebno, da se bakterijo nekako nanese v živilo, npr. z roko?

Hvala še enkrat za vaš čas in odgovor.

Zivila se kontaminirajo naknadno po odprtju embalaze, npr. Loncek, pokrov, se odpre; ali pa se embalaza na nek nacin poskoduje, prebode, premoci, …. embalaza lahko propade tudi zaradi naravnega kvara, npr. Ce je nekaj pakirano v crevu, propade po dolocem casu, pa pokrovcki popustijo, ipd. Plasticen loncek pri kisli smetani je po treh tednih se vedno intakten, za pokrovcek ste pa tako in tako videli, ce se drzi. Skratka do kontaminacije pride naknadno po odprtju originalne embalaze

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Še enkrat se vam najlepše zahvaljujem za vsa pojasnila in odgovore. Ste mi zelo pomagali.

Lepo pozdravljeni in lep dan.

New Report

Close