Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja okužba z listerio?!

okužba z listerio?!

Pozdravljeni,

Sem v 16. tednu nosečnosti in včeraj zvečer sem jedla mandarine. Nevede sem pojedla tudi nekaj koščkov, ki so bili deloma gnili. Žal sem to opazila prepozno – šele ko sem jih že pojedla sem zavohala, da ima mandarina neobičajen vonj.
Vročine (še) nimam, čez noč pa sem dobila drisko in rahlo mi slabi.
Ali v takem primeru obstaja možnost okužbe z listerijo in ali je priporočljivo, da se odpravim do zdravnika, da se preveri na krvi/urinu če gre mogoče za okužbo s to ali kakšno drugo bakterijo, ki bi lahko kakorkoli škodovala dojenčku?

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani, pri gnilobnem procesu sodelujejo gnilobne bakterije, ki nimajo zneze z listeriozo. Morate tudi vedeti, da je inkubacija za listeriozo (čas od okužbe do pojava zdravstvenih težav) traja od 11 do 70 dni, povprečno 31 dni. Le inkubacija pri enterokolitisu je krajša, a nikakor ne par ur, kot se je zgodilo v vašem primeru. Okužbe z listeriozo so sicer možne pri neopranem svežem, surovem sadju in zelenjavi, a tu je dejavnik tveganja: izpostavljenost zemlji, prahu, skratka zunanjim razmeram: vi pa ste mandarino OLUPILI!! Zaradi par koščkov nagnitega sadja se ne bojimo ničesar.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!
Tudi mene zaradi nosečnosti skrbi okužba z listerio.
1) V službi malico hranimo v hladilniku, ki ga že zelo dolgo ni nihče očistil. V njem sodelavci pogosto pozabijo kakšno živilo, ki potem popolnoma splesni, z živili umažejo poličke in jih ne pobrišejo itd. Jaz svojo malico vsakodnevno prinašam v zaprtih plastičnih posodicah in jo hranim v tem istem hladilniku. Zanima me, če je možno, da se s poličke hladilnika listeria ali drugi škodljivi mikroorganizmi prenesejo na posodico, jaz pa jih s posodice z rokami zanesem na hrano in se tako okužim?
2)Brala sem, da so listerijo izolirati tudi iz prahu. Jaz se vsakodnevno sprehajam po poti, kjer je veliko živalskih iztrebkov itd. Tam se vozi tudi veliko kolesarjev in včasih kakšen motorist, ki dvigne cel oblak prahu na izsušeni poti. Ta oblak mi zanese tudi proti ustom, zato me skrbi, da bi tako zaužila listerijo ali kakšne druge mikroorganizme, ki povzročajo okužbe še nerojenega otroka.
3) Morda imate kakšno informacijo, kjer je mogoče samoplačniško testiranje na listerijo in kakšna je cena?
Lep popoldan Vam želim!

Spoštovani, za okužbo z Listerijo so nevarna kontaminirana, umazana živila, ali pa živila, ki so stala vsaj 4 dni (in jih po tem pred zaužitjem niste termično obdelali) in so se v njih Listerije lahko namnožile.
To pomeni, da v vašem primeru tveganja za okužbo z Listerijo ni – če živila prinesete zapakirana in jih ne pustite stati več kot 4 dni.
Dviganje prahu in sprehod mimo za okužbo z Listerijo prav gotovo ne predstavlja tveganja.
Tetsiranja na listerijo (kar tako, brez neke klinične slike) NI.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani! Najprej se vam zahvaljujem za zelo hiter odgovor. Me pa zanima, še nekaj. In sicer pogosto na izlete s seboj vzamem kakšne prigrizke, kot so sendvič, narezano svežo zelenjavo in sadje, pašteta, jogurt itd. V tem primeru živil ne morem shraniti na hladno, ampak so tudi do šest ur izpostavljena toploti. Npr. sir in salama se zmehčata in orosita. Bi bilo lahko to zame, ker sem noseča škodljivo? Lep dan Vam želim!

Spoštovani, načeloma se sir, mehko salamo, paštete (po odprtju) vedno hrani na temperaturi do +8 C (v hladilniku). Gledano s stališča množenja mikroorganizmov se na sobni temperaturi začnejo le ti hitro množiti, vendar je čas 6 ur načeloma še prekratek, da bi le ti namnožili do takega števila. da bi povzročili okužbo. Vendar to velja le za tista živila, kjer je bilo število mikroorganizmov že v osnovi nizko (recimo: če živilo večkrat prenašate sem in tja na sobni temperaturi, ga neprimerno shranjujete in predvsem – dlje časa, je število miroorganizmov v njih že v osnovi višjw (velja za odpta, sveža živila, kot so salame, siri, gotova odprta živila).
Sendviči z namazi, mehko salamo, siri – zlasti poleti sodijo v hladilno torbo, ali torbico s hladilnim vložkom, ali pa jih pripravljajte in nabavljajte sproti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani! Sem proti koncu prvega trimesečja nosečnosti. Že v prvih tednih nosečnosti sem nevede naredila kar nekaj prehranskih prekrškov, danes pa sem pojedla nekaj malega ribanega trdega sira Grana Padano. Šele kasneje sem na deklaraciji opazila, da ne omenjajo, da bi bil narejen iz pasteriziranega mleka. Sem pa prebrala, da trdi širi niso problematični za okužbo z listerio tudi, če niso pasterizirani. Ali to drži? Zanima me tudi, če plod, ki se okuži tako zgodaj v nosečnosti sploh lahko preživi in kako hude so posledice? Hvala za pomoč! Mamita

Spoštovani, trdi siri, še zlasti industrijski, sploh niso problematični. V primeru težje okužbe z listerijo ob koncu tretjega trimesečja, bi plod utrpel težke posledice. Ampak, kot rečeno, pri vas ni vzroka za zaskrbljenost.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!
Jaz sem nekako v precepu, če bi v nosečnosti sploh uživala svežo zelenjavo. Na eni strani je za zdrav razvoj otroka pomembno, da zaužijem dovolj sveže zelenjave zaradi vitaminov in mineralov, po drugi strani pa to predstavlja tveganje za okužbo z toksoplazmozo in listerijo. Jaz sem precej panična nosečnica, zato po si po tem, ko sem izvedela za nosečnost, nisem niti upala pomisliti, da bi zaužila zeleno solato z domačega vrta, ker vem, da na njem opravljata potrebo kar dva sosedova mačka. Sem si pa včeraj privoščila zeleno solato iz trgovine – živa solata, ki je gojena v rastlinjaku in nima pesticidov. Sem pa bila vseeno presenečena, ker je bila solata v majhnem lončku z zemljo. To bi sicer lahko predvidela, ker gre za živo solato, ki ti naprej raste na okenski polici. Solata je bila sicer po listih videti precej čista. Trikrat sem jo sprala v koritu z vodo, dokler voda ni bila povsem čista. Z velikim užitkom sem jo pojedla, na koncu pa žal opazila, da na dnu posode plava še črna pikica zemlje oziroma umazanije. No pa sem spet na tem, da se zelene solate, zelja, špinače in podobne zelenjave verjetno ne dotaknem do konca nosečnosti, ker sem sedaj spet v skrbeh, da sem se okužila s toksoplazmozo ali listerijo. Ko sem prebiral forum dr. Pušenjaka sem se še dodatno prestrašila glede okužbe z listerijo, ker naj bi bilo območje ob Muri endemično za listerijo, to solato pa gojijo v Ljutomeru. Kaj pa vi mislite o vsem skupaj? Je sploh dovolj varno uživati zeleno solato in podobno zelenjavo in če sploh katero? Prebral sem, da tudi že oprana in narezana solata v nosečnosti predstavlja tveganje za listerijo? LP

Menim, da grozovito, grozovito paničarite. Kot prvo imamo imunski sistem, ki je namenjen varovanju pred okužbami, kot drugo izvajamo vse mogoče higienske ukrepe, s katerimi odstranjujemo, oz. zmanjšujemo mikroorganizme na minimum. Običajna, zdrava populacija, lahko ob upoštevanju zdravorazumskih ukrepov počne, oz. je, praktično vse. Za nosečnico je še posebej pomembno, da uživa vitamine, sadje, zelenjavo, vlaknine!!, nepredelana živila in energetsko čim manj gosta živila. Sadje in zelenjavo (vključno z zeleno solato) pač temeljito operete in to je to!

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni! Zahvaljujem se vam za odgovor. Res sem postala prav nenormalno panična kar se tiče okužb v nosečnosti. Saj se skušam pomiriti in pač normalno paziti na prehrano, pa se mi je danes ponovno zgodil dogodek, ki mi ne da miru. Partner je pripravljal zrezke v gorčični omaki. Ko sem jih že pojedla, me je prešinilo, da sem ga vprašala, koliko časa imava pa že odprto to gorčico. In zvem, da je odprta že dobre tri tedne, čeprav je brez konzervansov in jo je potrebno uporabiti v nekaj dneh. Nekako se tolažim, da bi listerio in druge škodljive klice dve uri praženja na ponvi uničilo, pa me vseeni skrbi. Bi bilo lahko kaj narobe?

Spoštovani! Zaužila sem omako za zrezke, ki je bila narejena iz gorčice brez konzervansov. Spregledala sem, da jo je potrebno porabiti v nekaj dneh, tako, da je bila odprta že dobre tri tedne. Omaka se je kuhala cca 2 uri. Bi lahko v njej še vedni prisotna morebitna listeria ali kakšne bakterije? Hvaležna vam bom za pomoč, saj me skrbi, ker sem noseča. Lep pozdrav!

Spoštovani, po dveh urah cmarjenja ste prav gotovo vse pobili.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovana dr. Pirnat!
Sem panična nosečka, ki ji nosečniško veselje kvarijo strahovi pred različnimi okužbami.
S seboj sem si na pot v službo vzela čaj z medom, ki sem ga nalila v termo skodelico s pokrovčkom proti polivanju. Po poti sem pokrovček snela s skodelice in pila neposredno iz nje. Ko sem pogledala notranjost pokrovčka, sem opazila, da je tesnilo, ki se prisesa na skodelico, umazano. Nikakor ni moglo biti umazano od svežega čaja, ker skodelica ni bila polna in se pokrovček ni omočil. Ko sem pokrovček obrisala z robčkom je na njem ostala velika količina temne umazanije. To tesnilo je bilo pred tem tesno prisesano ravno na rob skodelice, iz katere sem neposredno pila. Skodelica je bila sicer pomita, ko sem jo zadnjič uporabila v pomladanskem času in je več mesecev stala v omarici. Očitno pa bi morala tesnilo, ki je pri pomivanju težje dostopno, očistiti s kakšno vatirano palčko. V kolikor se spomnim, sem skodelico vedno uporabljala samo za čaj z medom, drugega v njen nisem hranila. Sedaj pa je, kot sem že zapisala. več mesecev neuporabljena stala v omarici. Skrbi me, da sem s tem zaužila kakšne patogene mikroogranizme (listerija, ecoli ipd.) in s tem škodovala otroku v trebuščku, zato vas prosim za vaše mnenje ali nasvet kako ravnati.
Drugo, kar me tudi malo skrbi, pa je pomivanje kozarcev v službi, saj marsikdo to naredi precej netemeljito in jih potem obriše v umazano krpo, ki se neredno menja in se valja vsepovsod. Bi se tudi v tem primeru lahko prenesle na kozarce kakšni nevarni mikroorganizmi? Poleg tega imam sodelavca ,ki je okužen s hepatitisom, jaz pa sem imela do krvi razpokane ustnice in me malo skrbi, da bi se preko slabo umitega kozarca, ki ga je uporabljal pred menoj lahko okužila?
V upanju na vaš odgovor vas lepo pozdravljam! Želim vam lep vikend! Nosečkaaa

Spoštovani, okoli vas živi na milijone mikroorganizmov, ki pa jih ne vidite. Zaradi prašnega pokrova termovke se z listerijo prav gotovo ne boste okužili, saj v termovki ni bilo hrane. Za okužbo z listerijo so pomembna živila, ki so umazana ali gotova živila, ki so dlje časa (4 dni) stala. Za prenos hepatitisa B bi bil pomemben NEPOSREDNI stik z okuženo osebo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!
Na pokrovčku prahu ni moglo bit, saj je bil ves čas hranjenja v omari “prisesan” na skodelico. Verjetno je šlo za kakšne ostanek čaja z medom, ki so se nabrali na tesnilu, ki ga je težko čistiti. Po šestih dneh od pitja iz te skodelice sem dobila močne bolečine v trebuhu, utrujenost in herpes. Bi bilo lahko to kako povezano? Danes so bolečine popustile, utrujenost in herpes pa se nadaljujeta? Bi me moralo to skrbeti, ker sem noseča?

Spoštovani, znaki. ki jih opisujete, prav gotovo nimajo nobene zveze z dogodkom, o katerem sva razpravljali, Znaki, ki jih navajate, so najvarjetneje posledica neke črevesne okužbe, najverjetneje virusne. Ob tem vam je padla tudi splošna odpornost (izbruh herpes virusa). Nobena okužba v nosečnosti ni željena. koliko pa dejansko vpliva na stanje nosečnosti, oz. na plod, pa je od okužbe do okužbe različno, predvsem pa tudi od trajanja nosečnosti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spostovani,

Tri dni nazaj sem zaužila pico z brie sirom in modro plesnijo – pica je bila kupljena v trgovini, na pol pripravljena, a se je pred samim zaužitjem pekla 10 minut na 150C. Vsekakor je bila tako vroča, da smo z zaužitjem morali malo počakati.
Včeraj in danes imam bolečine v želodcu, predvidevam, da sicer zaradi pritiska ploda na želodec (sem v 36. tednu nosečnosti), spremlja pa jih tudi vrtoglavica, kar pa je nov ‘simptom’. Ostalih težav (vročine, driske) nimam. Težave, bolečine v želodcu in vrtoglavica se pojavijo sicer praviloma po jedi.
Ali je možno, da sem se okužila z listerio?

Hvala za odgovor.

Spoštovani, v kolikor imate kot možen vir okužbe v mislih pizzo, je tveganje neznatno, saj gre za termično obdelano živilo, ki ste ga takoj zaužili.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

sem v 21. tednu nosečnosti. Danes sem na balkonu odprla vrečko (na katero sem čisto pozabila), v kateri je bila pita (krema narejena iz jajc, limone, sladkorja, smetane in termično obdelana 30 minut v pečici pri okoli 140C). Pita je bila na balkonu 4 mesece.
Zanima me, če so se v tem času lahko razvile kakšne bakterije (npr listerioza), ki bi škodovale plodu? Se bi katera od bakterij lahko prenesla preko zraka in dotika vrečke? Poleg tega je bila vrečka s pito blizu vrat, tako da je zrak iz nje verjetno lahko prihajal tudi v stanovanje na vsakodnevni bazi zaradi prezračevanja.

Za odgovor se vam zahvaljujem že v naprej,

Lep pozdrav, C

New Report

Close